Prosim kurenarov o radu. Z nicoho nic nam po necelych 9 rokoch prestal sluzit kotol v byte. Po identifikacii poruchy cez manual mi z toho vyslo ze "hlidac tlaku vzduchu nevypina"
Kolko asi bude stat oprava? Aka vazna ke to zavada? Dik
@mgx ano, to máš pravdu. Je to nad moje sily. Riešim skôr to, aby som vôbec lokalizoval chybu, pretože servisák nie je lacný a žiaľ stalo sa mi zrovna pri tomto kotly, že bol u mňa aj 4 krát, lebo sme nevedeli prísť na príčinu. Nakoniec som pred 3 rokmi zistil, že som mal prasknutú expanznú nádobku, pokazenú riadiacu jednotku a aby toho nebolo málo, tak aj jedna plastová časť pri vodnom čerpadle praskla tak, že sa to muselo celé meniť. Od vtedy som opatrnejší.
@kuma_sa tym ze sa spusti ventilator
Ma zareagovat presostat ( take ufo do ktoreho ti idu tie dve priesvitne hadicky z ventilatora.
Ak ti nespravi kontakt plyn ti nepusti lebo registruje ze ventilator stoji.
Zhod hadicku jemne fukni a drz tlak ,zaroven startuj kotol a ked naskoci tak mas pricinu.
Bud mas pritavenu venturiho trubicu ( prehriaty kotol bez vody)
Alebo je tam len pavucina a tak.
Ale nieze nieco doseres a vybuchnes ja ti len hovorim co moze byt do kotla by mal sahat len opravnena osoba.
Inak keby si uz vosiel do toho servisneho modu ked svieti cervena dioda tak ta presne potvrdi alebo vyvrati hore uvedene ,bez demontaze a experimentovania.
Poslem ti foto dole.
Ked bude svietit kontrolka tak spravis tak ako sa v navode pise.
@gkrivanek Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Nemusíš mať obavu, pre mňa je bezpečnosť na prvom mieste.
Prosím Ťa, tie fotky sa sem nepodarilo pridať. Vedel by si mi ich keď tak poslať do správy?
@gkrivanek@mgx ďakujem za fotku. Konečne mi pred chvilou kotol vyhodil poruchu, tak som ho začal diagnostikovať.
Ak správne počítam, tak blikne 2 krát behom 10 sekúnd. Malo by to byť: ,,Žádny signál plamene po bezpečnostní dobe." Radšej prikladám video pre náhľad: https://youtu.be/8wdihzrvxFA
Prosím Vás, čo by to mohlo spôsobiť?
@gkrivanek vďaka. Radšej sa predsa len opytam na spravny postup merania, lebo sa riadim heslom 2 krat meraj a raz strihaj. Chcem ísť podla návodu nasledovne:
1. Vytiahnem z konektora kabel, ktory ide do kotla.
2. Na multimetry si nastavim rozsah na meranie ionizacneho prudu. Kedze nemam kabel adapteru (ako je v navode), tak jeden meraci hrot kablu z multimetra napasujem do konektoru na doske a druhy meraci hrot kablu z multimetra do kabla, ktory ide do kotla.
3. Nechám pustit teplu vodu a budem sledovat hodnotu na multimetry.
@gkrivanek ked sa nerozhorel, tak 0 µA aj pri iskre. Pri rozhorení mi multimeter zachytil 0,5 µA, vzapätí hneď počas horenia sa to hýbalo od 4,3 µA po 5,2 µA.
@kuma_sahttps://adoc.pub/viesmann-montani-a-s...
str.41 - pomerat elektromagnetický plynový ventil - oznaceny 35, modulacna cievka oznacena 190
skontroluj rele K3 a K4, tie spinaju plynovy ventil, ci nie je studeny spoj na plosaku
Zdravim vospolok, chcem vas poprosit o pomoc s kotlom vitopend 100, bez displaya. Kotol nehadze chybu, ale prestal kurit aj oheievat teplu vodu. Uz sa to stalo a po vypnuti na hodinu zacal znova fungovat. Ked pustim teplu vodu pocujem vetrak ale nezapali sa ohen. Nejaka rada, Alebo ide pockat a dufat?😞
Dakujem
Ahojte, mam kotol Viessmann Vitopend 100 s displayom. neukazuje ziadnu chybu ani nic podobne, len sa chcem opytat, je normalne pri tychto kotloch, ze ked pustim teplu vodu, tak kazdu cca 1 minutu ide studena voda a po par sekundach zase tepla a takto sa to opakuje .. nepustam silno vodu, ze by nestihal ohrievat .. prestahovali sme sa a doteraz som take nieco nemusel riesit, riesila to za mna kotolna 🙂
Dakujem
@robkoky Ak mas prietokovy ohrev tak je to normalne, pri prietokovom ohreve musi byt urcity prietok vody, inac sa voda zohrieva nad nastavenu hodnotu, kotol nevie zmodulovat svoj vykon tak nizko aby zabezpecil maly prietok vody na nastavenu hodnotu. Riesenie je pustat vodu vacsim prietokom.
Dobrý, potreboval by som poradiť mám prietokový kotol Viesmann vitopend 100 cca asi 10 ročný. Problém je vtom, že keď pustím teplú vodu tak mi ju začne zohrievať, ale prietok vody je raz malý a inokedy zas normálny . Tlak na prívode je stále taký ístý lebo keď pustím studenú vodu tá tečie normálne. Chybu zatiaľ kotol nevypisuje žiadnu. Kúrenie v radiátoroch je zatiaľ bez problémov.
@gkrivanek Dobry den, chcela som Vas poprosit ci by ste nam nevedeli poradit.
Mame tento kotol bez asi 6rokov a posledne 3 roky sa nam stava hlavne cez zimu, ze tepla voda sa obcas zapne, obcas nie... pri sprchovani po 2 minutach vypne a keby som mohla tak ten kozol vyhodim von z okna🙂 boli tu uz 2 servisaci, a nevedia prist na to co to sposobuje... menili myslim ze ten snimac teploty, ale nepomohlo:/ kurenie ide v poriadku. Kotol sa chova tak, ze pustime teplu vodu zacne teplota stupat tak do 30 a potom zacne padat...vypneme ju a zapneme tak 2 minuty to robime kym naskoci a zacne teplota rast nad 30.... som zufala. Velmi by som ocenila keby ste vedeli nieco navrhnut....