Prosim kurenarov o radu. Z nicoho nic nam po necelych 9 rokoch prestal sluzit kotol v byte. Po identifikacii poruchy cez manual mi z toho vyslo ze "hlidac tlaku vzduchu nevypina"
Kolko asi bude stat oprava? Aka vazna ke to zavada? Dik
Ahojte, tak problem vyrieseny. Musim upravit, ze mam kotol Vitodens 100 W ( nie Vitopend). Chybna riadiaca jednotka celkovo ma to stalo 344eur. Vdaka vsetkym za pomoc
Pozdravujem som tu nový a potrebujem poradiť 🙂
Mám kotol Vitopend 100 WH0 bez displeja, zapne ventilátor a nezapáli oheň následne sa dá do poruchy viac krát som to skúsil resetnúť ale stále sa to dávalo do poruchy. Pri rozšírenej indikácií poruchy mi 3x bliká červené svetlo v 10 sek intervaloch. Vopred dakujem za rady
@zoro13 nevypina / nezapina ti presostat.
To je to ufo do ktoreho idu tie dve priesvitne hadice. Na zaklade tlaku ventilatora spina
Tebe sa ventilator rozbehne to znamena ze bude problem vo venturiho trubici.
Bud sa tam nastahoval pavuk ,lienka atd atd.
Alebo si nemal dost vody v systeme a zatavilo ti ju.
To je na druhom konci tych hadic na telese ventilatora.
@gkrivanek ale ja tam takú venturiho trubicu nevidím tie hadičky mi idú do kovového tela telesa ventilátora tak neviem kde to mám hľadať. Alebo som slepý? 🙂
@gkrivanek aha, takže to treba rozobrať? A čo s tým dalej? Dá sa to opraviť alebo sa to musí kúpiť nové? Inak som zistil, že ked vypnem kotol úplne a vytiahnem konektor zo sviečky čo dáva asi iskru alebo ako sa to volá a znovu nasadím späť a zapnem kotol tak sa rozbehne a horí asi 15min potom vypne a ked sa chce znova spustiť tak začne svietiť červená a nejde a ani po resete horáka. Nemôže to byť niečo aj v riadiacej jednotke?
Otvoril som elektroniku odpojil som všetky káble od základnej dosky a znova všetko zapojil. Zapol som kotol, ktorý sa pekne rozbehol, vyhrial potom sa vypol a ked sa chcel znova zopnúť tak ho nezoplo a rozsvietila sa červená pri reštarte horáka červená zhasla kotol nezopol a ani ventilátor a po chvíľke zasa červená. A neviem či sa dá zistiť či je ten presostat dobrý alebo zlý alebo ho mám kúpiť nový a vymeniť? Už som z toho zúfalý 😞 Čo s tým prosím poradte
Ahoj vie mi niekto povedať prečo mi nezopne horáky na kotly ale keď dám dole kovový kryt na horakoch tak zopína bez problémov. Keď nahodím kryt horáky nezopnú. Kotol Vitopend 100 WH0.
@gkrivanek aha tak to aby som zavolal servisáka však? A môžem ho používať aj bez toho vnútorného krytu pri nahodenom vonkajšom kryte kým si nájde čas servisák?
@zoro13 servisak ako servisak. Nie kazdy riesi komin. Ja ho osobne riesim ale vela ich neriesi a maju pravdu,komin nech riesi kominar.
Niekde sa ti rozpadol a kotol nasava spaliny preto ti najprv s krytom zcervena plamen a zhasne horak.
Mozes to tak zatial pouzivat ale nesmie sa!
Otvorit okno v kotolni a zavriet dvere ale na svoju zodpovednost.
Ale kotol má vyvedenu vlastnú rúru nad strechu nejde to cez žiaden komín. Tak koho zavolať? Či to mám skúsiť sám? Ale neviem čo konkrétne mám skontrolovať.
Zdravim, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit so starším kotlom Vitopend 100? Je to este model bez displaya. Nemam ku kotli pripojeny ziadny zasobnik teplej vody. Ohriata voda ide priamo do vodovodneho kuhutika. Uz dlhsie sledujem spravanie kotla. Chyba sa pravidelne prejavuje dvoma sposobmi:
1. Sporadicky pri spusteni teplej vody sa kotol nastartuje, zacne hucat ventilator pri komine, ale horenie nezacne. Nasledne po vypnuti vody je potrebne pockat, kym sa ventilator vypne. Az vtedy pri opatovnom spusteni teplej vody sa spusti ventilator a nasledne zacne horenie.
2. Pri premiesavani vody na slabsom prude vody je klasicke spravanie kotla, ze vypina a zapina horenie spolu s ventilatorom. V poslednom case sa zavada prejavuje aj tak, ze pocas kratkeho vypnutia a zapnutia horenia sa nespusti horenie. Registrujem, ze ventilator sa nevypina pocas tejto kratkej periody zapnutia a vypnutia horenia, tak ako niekedy. Domnievam sa, ze riadiaca jednotka si v takomto case mysli, ze v kotli stale hori, hoci nehori a potom nedava povel na spustenie horenia.
Ktory z teplomerov to moze teoreticky robit?
BONUS PRIZNAK: Dnes vecer som si zapol kurenie. Asi po pol hodine som siel do sprchy a sla mi len studena voda. Prisiel som ku kotlu a svietila na nom cervena kontrolka. Pre tuto chvilu som to vyriesil vypnutim a zapnutim kotla.
Vedeli by ste mi poradit? Mozem skusit nieco sam opravit?
Vdaka za kazdu radu.
@gkrivanek dakujem za odpoved. Hlavna doska kotla bola menena za novu pred cca 3 rokmi. Daval som za nu asi 340 eur. Je tam este ina doska? Ak je v tom problem, tak kolko stoji asi oprava?
Btw. dnes rano som si vsimol dalsie cudne spravanie kotla. Zapol som teplu vodu, ventilator sa spustil, ale sla studena. Nechal som dalej tiect teplu vodu. Po pol minute sa ventilator sam vypol a nasledne sa znova zapol aj s plamenom a zacala tiect tepla voda.
@kuma_sa len tak nevypne ked uz ide ventilator,treba najst pricinu
Treba vojst do rozsirenej diagnostiky a zistit kolkokrat blikne cervena dioda v 10s intervaloch
@gkrivanek dakujem za odpoved. Prosim Vas, viete mi poradit, v ktorom okamihu treba takuto diagnostiku urobit? Cital som na zaciatku tohto vlakna, ako sa to robi, tak skusim.
@gkrivanek dakujem za odpoved. Snazil som sa nasimulovat chybu, ale zatial mi to nevyslo.
Kazdopadne, zatial musim vyriesit to, preco sa obcas plamen nespusti a ventilator zacne ist. Samozrejme, v predoslych prispevkovh som to viac popisal. Mysliste si, ze by to mohol byt problem aj v snimacoch teploty?
@gkrivanek vďaka za odpoveď. Zložil som prvý kryt kotla, aby som mohol lepšie pozorovať co sa deje. Zistil som zaujímavú vec, ktorú som si nevšimol, keď bol kryt na kotly. Sporadicky sa opakuje toto:
1. Pri pustení teplej vody kotol zaregistruje, že má začať ohrev.
2. Spustí sa horný ventilátor.
3. Začne hádzať iskru asi 5 sekúnd. Potom prestane.
4. Plameň sa nerozhorí.
5. Vypnem vodu.
6. Ešte nejakú chvíľu ide ventilátor, ktorý sa po krátkej dobe (asi 5-10 sekúnd) vypne.
Mohla by to byť plynová armatúra? Nedeje sa to stále. Ale iba občas.
Doplnenie k bodu 3, k predchádzajúcemu príspevku:
3. Začne hádzať iskru asi 5 sekúnd. Potom prestane. -> pred chvíľou sa stalo, že sa tam asi na 2 sekundy objavilo horenie, potom blikla červená kontrolka na sekundu a horenie prestalo.
Následne rovnaký popis, ako v bode 5 a 6.