Ako spraviť drenáž okolo základov domu?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, tento rok planujeme stavat dom. Chceli by sme mat aj drenaz okolo zakladov. Nakreslil som taky jednoduchy nacrt, ako si to asi predstavujeme. Otazka je, ako to spravit? Napadaju ma dve moznosti: 1. vykopat sirsiu zakladovu skaru, do nej na bok ulozit drenaznu ruru s geotextiliou a strkovym obsypom, vedla nej nejake najlepsie stratene debnenie (XPS ?) a potom vyliat beton? 2. vykopat zakladovu skaru na sirku betonoveho pasu, potom normalne pokracovat DT-ckami, deka, obvodove mury atd. A potom pred zateplovanim obkopat zakladove pasy a spravit drenaz a nasledne zateplenie? Pri 1) sa bojim toho, ako co najlepsie vystuzit stratene (alebo ine) debnenie, aby to beton nevytlacil a napr. nezalial aj drenaznu ruru. Pri 2) sa bojim toho, aby sa nahodou nieco neporusilo pri obkopavani zakladov. Nemoze sa nejako porusit statika tym, ze sa "obnazia" komplet zaklady z vonkajsej strany? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
1
4
5
Zdravim, chcem sa spytat, riesim drenaz zadna severna strana chaty, svahovity teren smerom k chate. Doteraz nevlhla garaz v suterene. (je tam hruba ipa vlozena primurovka. Stary murovany suteren som ciastocne odkopal aby om sa dostal pod horny okraj tej starej primurovky a vyspravil som tu krivu stenu a betonovy strop. (strop zatepleny zboku 5cm XPS a cez to vyrovnavajuci 2cm XPS. Povodne som chcel prepojit vodorovnu novu ipu a natavit novu zvislu ipu ale na tom rohu by ta ipa praskala plus xps by sa topil.Tak som pouzil tekutu hydroizoalciu a tkaninu zapravil cez roh a spoje XPS. Tehla je uskocena kvoli planovanemu zatepleniu 15 cm. dovod je hranica pozemku. Hlbka vykopu je cca 60 cm vyspadovane smerom za roh dalej v smere zvazujuceho sa terenu. Plan je dat na dno geotextiliu, Bok xps steny prekryt nopovkou ako ochranu a dalsia pridavna hydroizolacia po ktorej bude stekat voda z horneho zateplenia fasady (bude mat presah). Otocenie nopovky ci nechat nopy tlacit do 2cm xps alebo smerom k strku neviem este... , drenaznu ruru zasypat 16-22 strkom do max 40cm vysky a obalit geotextiliou. Navrch dat zmeninu pripadne pohladovy vacsi strk. Dobre uvazujem ci nieco mam zmenit? Voda sa tam nikdy nedrzala aj ked boli dazde (chata na kopci vo svahu vo vykope max vlhka zem.) Ale ked sa dokonci fasada voda bude stekat po fasade dole do drenaze a preto jej bude viac a planujem ju takto odvadzat. Vdaka.
Odpovedať
1
4
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?