Ako uložiť plodiny na zimu a prečo: Výhody skladovania zeleniny sú tak rozmanité!
Pestovanie vlastnej zeleniny je skvelý spôsob, ako mať pod kontrolou kvalitu a čerstvosť toho, čo konzumujete. Zároveň vám umožňuje zabezpečiť si zásoby chutnej zeleniny na celý rok. Dnes vás preto naučíme, ako správne uskladniť plodiny na zimu, aby si zachovali kvalitu a vydržali čo najdlhšie. Vlastnoručne vypestovaná zelenina totiž nie je chemicky ošetrovaná, je plná vitamínov a chutí oveľa lepšie než tá z obchodu.
Pestovanie vlastnej zeleniny a jej následné skladovanie prináša množstvo benefitov
Hlavná výhoda spočíva v tom, že môžete konzumovať zeleninu aj v zime. Čerpajte z vlastných zásob a vyhnite sa kupovaniu predraženej zeleniny v obchodoch. Navyše, zeleninu treba konzumovať počas celého roka. Aj v zime, keď záhrada leží ladom, by ste mali mať prístup k čerstvej a výživnej zelenine. Ak máte zeleninu uskladnenú doma, nemusíte sa spoliehať na produkty, ktoré sú dovážané a chemicky ošetrované. Budete mať pod kontrolou to, čo jete, pretože presne viete, čo a ako ste si vypestovali.
Ako správne uložiť plodiny na zimu a skladovať zeleninu?
Skladovať zeleninu doma a konzumovať ju aj počas zimy je super nápad. Musíte však vedieť, ako to urobiť správne, aby vás neprekvapila zelenina obschnutá, zhnitá alebo inak znehodnotená. Uložiť plodiny na zimu správne je kľúčom k tomu, aby bola zelenina čerstvá a plná vitamínov čo najdlhšie. Máme pre vás niekoľko tipov, ako to urobiť:
- Predtým, než zeleninu akýmkoľvek spôsobom uskladníte, dôkladne ju očistite. Základné pravidlo je, že zelenina nemôže byť znečistená ani mokrá, pretože by začala hniť a tvorili by sa na nej plesne. Takisto by ste mali odstrániť zo zeleniny všetky poškodené časti. Uskladňujeme len zdravú zeleninu.
- Väčšina druhov zeleniny sa najlepšie uchováva pri teplote okolo 4 až 10 °C. Koreňovú zeleninu môžete mať v chladničke. Rovnako aj zeleninu listovú a papriky. Niektoré druhy, ako sú napríklad paradajky alebo zemiaky, by ste však mali skladovať pri vyššej teplote, a teda mimo chladničky.
- Zeleninu uložte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Svetlo je po zbere nepriateľom zeleniny. Okrem toho, že ju zbavuje drahocenných vitamínov, môže podporiť aj klíčenie, napríklad cibule alebo zemiakov.
Prečítajte si tiež:
Rôzne spôsoby, ako uložiť plodiny na zimu alebo spracovať zeleninu
Ak máte z vašej záhrady dostatok čerstvej a chutnej zeleniny, bola by veľká škoda ju nesprávnym spracovaním znehodnotiť. Pozrime sa preto bližšie na to, ako môžete uložiť plodiny na zimu a ako jednotlivé druhy zeleniny spracovať čo najlepšie:
- Mrazenie je ideálnou voľbou pre listovú zeleninu, mrkvu, hrášok alebo fazuľu. Odporúčame však pred mrazením zeleninu blanšírovať, teda veľmi krátko povariť a následne rýchlo schladiť v ľadovej vode. Zachováte tak farbu, textúru a chuť zeleniny.
- Sušenie je vhodné pre bylinky, paradajky alebo huby. Sušené bylinky si uchovávajú arómu a môžete ich veľmi jednoducho používať do varenia. Paradajky môžete usušiť na slnku alebo v sušičke a potom ich využiť v šalátoch či do omáčok. Huby vám vydržia sušené dlhé mesiace.
- Tradičným spôsobom, ako uchovať zeleninu, je zaváranie. Obľúbené je hlavne pre uhorky, paradajky a fazuľu. Zeleninu tepelne spracujte v pohároch s octovým nálevom alebo slaným roztokom, čím predĺžite jej trvanlivosť. Zaváraná zelenina je ideálna ako príloha k jedlám alebo ako samostatná pochúťka.
Ako uložiť plodiny na zimu?
Je dôležité vedieť, ako správne uložiť plodiny, aby ste aj v zime mohli ťažiť z čerstvosti a výživových hodnôt plodín z vašej záhrady. Tu je niekoľko praktických rád, ako uložiť zemiaky, kaleráb, mrkvu, zeler a cibuľu:
- Zemiaky skladujte na chladnom a tmavom mieste. Ak ich chcete uložiť v pivnici, uistite sa, že je dostatočne chladná a tmavá. Uložte ich do prepraviek a z času na čas ich preberte. Hnijúce vyhoďte.
- Kaleráb odporúčame skladovať v chladničke. Zabaľte ho do plastového vrecka alebo potravinárskej fólie. Ak chcete kaleráb uložiť na dlhší čas, zamrazte ho, alebo nakrájajte na menšie kúsky a zalejte octom alebo olejom.
- Mrkva patrí napríklad do mrazničky. V prípade uloženia v mrazničke mrkvu najprv blanšírujte vo vriacej vode, potom ju nechajte vychladnúť a vložte do mrazničky. Ďalším tipom je uloženie mrkvy v mierne vlhkom piesku v chladnej a tmavej pivnici. Okrem blanšírovania a skladovania v piesku sa dá mrkva uložiť na dlhšiu dobu aj do plastových a vákuovo uzavretých vreciek.
- Zeler by mal mať podobný osud ako kaleráb. Zabalený v chladničke alebo zamrazený v mrazničke vydrží celú zimu. Listy zeleru môžete aj usušiť a použiť ako korenie.
- Cibuľa sa skladuje podobne ako zemiaky, a teda v chladnej a tmavej pivnici. Ešte pred uskladnením však cibuľu poriadne presušte. Môžete ju zviazať do copu a zavesiť na suchom a tmavom mieste.
Prečítajte si tiež:
Recept na domáci vývar ako od babičky: Akým chybám sa vyhnúť
Praktické rady a tipy, ako uložiť plodiny na zimu a ako správne skladovať zeleninu
Na záver pre vás máme niekoľko praktických rád. Niektoré druhy zeleniny, ako cibuľa a cesnak, vyžadujú suché a tmavé miesto, zatiaľ čo listová zelenina potrebuje chladnejšie a vlhkejšie prostredie. Preto cibuľu a cesnak skladujte v pivnici a listovú zeleninu v chladničke. Niektoré druhy zeleniny je potrebné skladovať oddelene. Pred uskladnením zeleninu očistite od nečistôt, ale nikdy ju neumývajte. Umyte ju až tesne pred konzumáciou, inak by mohla začať hniť. Pri uložení zeleniny na zimu s ňou zaobchádzajte opatrne, pretože poškodená zelenina rýchlejšie podlieha skaze.
Ako skladujete zeleninu vy?
Podeľte sa s nami o tipy, vďaka čomu si môžete vychutnávať vlastnú úrodu zeleniny po celý rok. Domáca zelenina má totiž nielen vynikajúcu chuť, ale aj výborné výživové hodnoty. Je preto škoda pri uskladnení urobiť chyby a znehodnotiť ju.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahojte, potrebujem súrnu radu - dnes mi privezú 40 vriec betónu. Prší celý deň.…