Zdravím,vie mi niekto poradiť,či je to normálna spotreba domu?Dom-novostavba 150m2....ytong 300.....zateplenie 200mm polystirén......rekuperácia centrálna.....skladba vaty 2 vrstvy po 200mm.....topíme na 23 stupňov...podlahové teplovodné kúrenie...dom komplet elektrický...prišlo vyúčovanie za elektrinu..tak chcem znížiť náklady,pretože taká spotreba je pre mňa sci-fi 😄 veĺa známych má podobné parametre domu ako ja, no spotreba presne polovičná nechápem...a to mi ukazovali faktúry...ročná spotreba teray po prvom roku bývania bola 22,5Mwh...
@mayo7 Tých 10-t je prehnaná cena, to už by som za TČ nedal. Pre mňa bol strop 5-t. Pri poruche na TČ, mením len nefunkčnú časť, prečo by som mal kupovať nové TČ? Keď Ti odíde žiarovka na aute, kupuješ nové auto?
@bksl skús zajtra cinknúť do zsdis, viem, že im to trvalo dlhšie, kým mi sprístupnili požadované dáta... hodiny nám menili pred rokom, lebo som inštaloval fotovoltaiku
@mayo7 nutno dodať, že aby si bol objektívny, tak započítaj pravidelný servis plynového kotla (150-200 evri/rok?)... čo pri podlahovom elektrickom kúrení riešiť nemusíš...
a máš veľmi peknú spotrebu, až neuveriteľnú 🙂🙂🙂
@mayo7 po prvé, nie každý má plynovú prípojku na dvore, do investície plynu nerátaš plynovú prípojku naviac (čo stojí dnes už nemalé peniaze, dokiaľ nie je skrinka na pozemku), revízie plyn. zariadenia + prípojka naviac a s ňou spojené poplatky ... zároveň cenu tepelného čerpadla značne nadhodnotíš, 10-20 tis. aby ti to zapadalo do tvojej teórie nevýhodnosti...
plus nehovorím o tom, že tvoja spotreba 51€ mesačne + tipujem mesačný poplatok za plyn a revízie si cca na 60€/mesiac čo je cez 700€ ročne len na plyn + elektrinu tak či tak potrebuješ... + nezdá sa mi tá spotreba, na 300m2 a teplote 24°C (keď je pravda čo udávaš) pri takom dome a taká spotreba plynu mi príde ako podhodnotené a osobne sa mi tomu nechce veriť...
niekto ide radšej cestou, že dá len jednu prípojku na objekt, elektrinu a nerieši nič naviac... podľa mňa výhodné ... nehovoriac o tom, že napr. tep. čerpadlom vzduch-vzduch viem dom vytápať, a v lete plnohodnotne chladiť, s plynovým kotlom dom nevychladím, takže tak či tak by som potreboval dodatočne investovať do klimatizácie
@mayo7https://www.elgas.sk/wp-content/uploa...
Cena za plyn pre malých odberateľov plynu v 2023 nesmie presiahnuť 99 eur na MWh dodaného plynu.
Cena za elektrinu v 2023 nesmie presiahnuť 199 eur na MWh dodanej elektriny. Výška ceny za elektrinu v 2023 podľa prvej vety sa posudzuje osobitne pre elektrinu odobratú v nízkom pásme a elektrinu odobratú vo vysokom pásme.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Je jasne ze este mas aj kopec inych poplatkov z distrubucie a inych sluzieb atd. ktorymi stat nasilu kompenzuje finalnu cenu v prospech domacnosti.
Dokedy to ale bude takto robit ? Do prvych volieb ? 🙂
Takze vyuctovanie 22,5MWh prislo za obdobie 01jan2022 az 31dec2022? Pocas celeho obdobia si mal dvojtarif a normalne byval? Za cele toto obdobie sa nezmenila stavba (bola cely cas takto zateplena, aj s rekuperaciou)?
PS: ja viem ze nie je 1. apríl, ale elektromobil nenabijas, ze? 🙂
Efektivne vyuzitie zdroja tepla vidim pri vymene stareho plynoveho kotla Leiber24kW za KK Bosch 8700iw 30kW,kde nam spotreba pri referenćnej teplote 21,5st. poklesla napr. v januari o 40 %, a v tychto chladnym dñoch o 25% ...
@bksl V poriadku, neda sa to konkretizovat, len sa cudujem , ze kazdy kto ma kable v podlahe ze ma vela za elektrinu. A k tvojim otazkam: juzna cast okresu Prievidza, 22 je max teplota, v kupelni 23 presne, dom orientovany 50 na 50, cize polovica okien na sever,polovica na juh, rekuperaciu vobec nemam, dom je podla certifikatu A1, roztiahnuty bungalow cca 10x13, doma sa denne sprchujeme 3 osoby, a 6500 kwh je realita, ak neveris poslem ti fakturu 😉
@dexter89 od 2007 do 2019 som býval v dome 106m² čistá plocha novostavba ohrev kúrenie varenie len plyn (turno kotol) zálohy 60€ novostavba/106m a občas som kúpil drevom (2m³za zimu) Termostat na 22,5 v okolí Nitra. Takže niekto s nás klame ja alebo mayo7 a dosiahnuť z 22,5°C 24° C to je minimálne ďalších 10%
@ascedant u teba asi tu relativne malu spotrebu potom pravdepodobne robi absencia rekuperacky.
Rukuperacka vyvetra mimo domu 10 % a viac tepla plus odmrazovanie el.spiralou v zime nieco zozerie atd.
@melleus "pravidelný servis plynového kotla (150-200 evri/rok?)" - nesranduj, prvy rok som servisaka zavolal, stalo to 50e za 2 min. kukol na kotol, zmeral nejakou sondou a finito, viac som ho nevolal, naco aj....
takze pravidelný servis plynového kotla = 0eur ročne.. 😎
@bksl Moze byt, ked som staval dom, tak rekuperaciu som neriesil, nemam ju, dom klasicky vyvetram rano, ked idem do prace, a potom ked prideme z prace prevetram, ovzdusie v dome mam fajn, vlhkost je tiez v odporucanych parametroch, nic nevlhne ani neplesnie, odsavanie mam len digestor nad sporakom vyvedeny von, a ventilator s klapkou na WC, ja som spokojny, spotreba energie je podla mna fajn
@bksl
"...nesmie presiahnuť 99 eur na MWh dodaného plynu.
...nesmie presiahnuť 199 eur na MWh dodanej elektriny"
-nesmie presiahnut neznamena, ze taka je aktualna cena...
aktualna cena elektriky D2 vratane vsetkych poplatkov a dph je 0,159886 eur za kwh.
aktualna cena plynu D2 vratane vsetkych poplatkov a dph je 0,051910 eur za kwh.
@furtivo pozri, ja tu pisem realne cisla, vykurovana plocha, teplota, spotreba vsetko sedi jak som napisal.
nepisem tu na to, aby sme si tu porovnavali pipikov, kto ma dlhsieho.
mne su vase TC ukradnute aj vase spotreby.
Ja mam naklady, ake mam a som za to rad.
@dusantt bojler mám napojený na smart zásuvku,preto viem aktuálnu dennú spotrebu 😄 nie,nenabíjam elektromobil 😄 bývame od mája 2022...poter mi robili v januári 2022, potom som hned pripojil elektrokotol a dom odvlhčoval a temperoval
@marecko002 nemoze to byt prave tym januarom resp tou zimou 2021/2022 taka mega spotreba? nemas podrobnejsie udaje, resp asi si neopisal sam pre seba ten elektomer pocas 2022, vsak? 🙂
Tu uvadzam len taku pikosku priemernej spotreby plynu za den 🙂
Dom je postaveny v roku 1959, 100m2.
Vobec nic nie je na nom zateplene, povodne stare okna a aj strecha.
Liatinovy kotol minuly rok oslavil okruhlych 30 rokov 🙂
Nema ani obehove cerpadlo, je to atmosfera.
Spolu za posledny rok je to okolo 2700 m3 plynu.