Denná spotreba 100kwh novostavba!!

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Zdravím,vie mi niekto poradiť,či je to normálna spotreba domu?Dom-novostavba 150m2....ytong 300.....zateplenie 200mm polystirén......rekuperácia centrálna.....skladba vaty 2 vrstvy po 200mm.....topíme na 23 stupňov...podlahové teplovodné kúrenie...dom komplet elektrický...prišlo vyúčovanie za elektrinu..tak chcem znížiť náklady,pretože taká spotreba je pre mňa sci-fi 😄 veĺa známych má podobné parametre domu ako ja, no spotreba presne polovičná nechápem...a to mi ukazovali faktúry...ročná spotreba teray po prvom roku bývania bola 22,5Mwh...
Odpovedať
Profilova fotka
@bksl TC nemusí byť veľká investícia , minule jeden Čech dával vlog , čo kúpil 10 ročnu používanu klímu z pumpy za smiešne peniaze a prerobil ju na TC voda vzduch za bagateľ 😀 Aj klímy sú tepelne čerpadlá vzduch vzduch a dajú sa poriešiť aj relatívne lacno a za málo peňazí veľa muziky , teda v zmysle lacného kúrenia donemoty ... Odkedy kurim klimami nenapadlo ma nejako sa obmedzovať čo sa týka teploty , vždy máme 23 stupňov deň , noc ide to nonstop a je to pohodlné rychle teplo so spotrebou asi jednej desatiny ako udáva zadávateľ témy 🙂 Takže nutne nemusí ani tepelne čerpadlo predstavovať vysokú a už vôbec nie nenávratnu investíciu , ale úplne porovnatelnu s elektrokotlom ... V strednej Európe stále dominuju tepelné čerpadlá voda vzduch aj v Nemecku V severnej Európe aj južnej dominuju vzduch vzduch , to isté severná Amerika a Kanada , ale to je dané aj tým že tam majú väčšinou drevostavby a tým to vykuria lepšie a rýchlejšie a flexibilnejšie ako nejakým vodnikom s pomalým nábehom
Odpovedať
TC v prevedeni vzduch-vzduh dosahuju dobre parametre to je pravda. Su vlastne urcene pre tych co nemaju teplovodne trubky v podlahe a chcu TC. Problem je ale s pocitom formatu tepla. Teplo ide z jedneho bodu miestnosti a este zvacsa od vrchu co nie je take komfortne ako podlahovka. Ak je miestnost dobre zaizolovana tak teplo sa relativne dobre rozlozi po celej miestnosti. Ak ale ide o miestnost v nejakom starom dome bez izolacie tak rozdiel v uzavretej miestnosti moze dosiahnut aj niekolko stupnov. Tu uz je dolezite kde je ten vymenik realne osadeny aby bol dosiahnuty pozadovany tepelny komfort.
Odpovedať
Systemy vzduch-vzduch su velmi vyhodne aj pre dosasne obydlia ako chata, chalupa a podobne. Zaistuju rychly nabeh tepla a zaroven vas netrapi ze vam mozu zamrznut teplovodne trubky v zime 🙂 Komfor podlahovky ale nedosiahnu nikdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@bksl jj to je pravda... moj pripad, mal som kable v podlahe tak som to zachranil klimami ... najprv jednou 3,5kw ale ako píšeš... najďalej od jednotky je chladnejšie, takže som domontoval ďalšie dva na opačnú stranu domu, teraz je to komfortnejšie... v dobre zaizolovanom dome sa teplo tak dostane všade rovnomerne , dokonca aj podlaha je teplá ... nevýhodou tých klím je jedine šum/hluk , to niekomu môže vadiť kto je citlivý na hluk, najmä v noci a ešte aj doplním... samozrejme nižšia akumulácia tepla , po vypnutí klímy skorej priestor chladne, ako keď máš vodu v podlahe a naakumulovaný poter samozrejme
Odpovedať
Ja som mal tiez kable osadene a zaliate. Bol som ale este na zaciatku v stave holodom a mal som zaliatu len polovicu mojho maleho domu tak som to vysramoval a natiahol trubky a zalial znovu. Mne chladne dom cca 0,5 stupna za hodinu pri takychto parametroch: vonku okolo -10C, vnutri 25C pri vypnuti kurenia. Je to drevodom A1 a anhydrit mam do 6 cm hrúbky, trojskla.
Odpovedať
Profilova fotka
@bksl ja to mám rovnako , len murovaný z porobetónu , nemám nejak odsledované chladnutie , lebo klíma ide nonstop, ale keď aj vypneme a ideme preč, tak napr. z 23°C to klesne na 21°C za cca 3 hodiny a potom sa to už drží a klesá pomalšie, ale určite to bude rýchlejšie ako keď máš nahriaty poter a ten pomaly chladne, fyzika nepustí tak to si dobre spravil 🙂 ja by som určite tiež spravil tieto veci inak, kebyže staviam znova, asi by som podlahové kúrenie ani nedával , ale drevené podlahy a centrálne klímy s prieduchami
Odpovedať
Tak ono najfamoznejsia je specialna drevena podlaha urcena pre podlahove vykurovanie. V zime kuri ako bezna podlahovka ale v lete nechladi ako bezne plavacky. Na to ale ja nemam peniaze 🙂 Ono je to vsetko o tepelnom prechodovom odpore podlahy. Drevo ma vysoky prechodovy odpor a ked polozite nan nohu tak "zima" dreva sa tak rychlo neprenesie do chodidla a pocitovo je to prijemnejsie. Co sa ale o dlazbe povedat neda a ta je prijemna len ked je vonku 35 C 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Ja napríklad ešte nemám vykurovaný dom. Včera večer v ňom bolo 11°C a dnes ráno 9°C . v noci bolo -10. Doobeda mu slniečko pomohlo na skoro 13 °C. poobede som vyvetral a večer keď som odchádzal bolo zasa 11°C . Som zvedavý aký veľký by bol pokles teploty bez kúrenia ak by bolo večer v dome trebárs 22 °C
Odpovedať
@vladohe Tak úplne všeobecne platí,že čím väčšia teplota v dome voči exteriéru,tým strmší pokles interierovej v čase po vypnutí kúrenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 To mi je jasné. Tak predpokladám, že viac ako 5°C by to nemalo byť.
Odpovedať
Dom novostavba. 113 m2 úžitkovej plochy, 3 osoby. Aktuálna spotreba tepelného čerpadla o výkone 6 kWh. Nadstavená teplota 22, termostat v severnej izbe. Merania teploty sú v miestnosti obývačka-jedáleň-kuchyňa na slnečnej strane. V dome je centrálna rekuperácia.
Odpovedať
Ono vseobecne sa pocita a koeficientom nasobku okolo 1,06 na kazdy rozdielovy stupen teploty pre tepelne straty. Ak napriklad su tepelne straty pri jednom stupni celzia 30 Wattov (napr. vnutri 20 C, vonku 19 C) tak pri ostanych vonkajsich teplotach to bude priblizne takto: 20 vs 20 ... 0 W 20 vs 19 ... 30 W 20 vs 15 ... 169 W 20 vs 10 ... 395 W 20 vs 5 ..... 698 W 20 vs 0 ..... 1104 W 20 vs -5 ... 1646 W 20 vs -10.. 2372 W 20 vs -15.. 3343 W 20 vs -20.. 4643 W Ak by ste chceli zvysit napriklad teplotu vnutri z 20 na 21 a vonku by bolo pritom stale -20 tak by vam nestacilo uz len tych 30 W pridat ako na zaciatku ale museli by ste pridat 309 W vykonu na kureni.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martinfox to preco ti lieta teplota v dome od 22 do 25,5 ? A, uz som pochopil ze meranie je na slnecnej strane, nesvieti ti na to meranie priamo slnko nahodou ?
Odpovedať
@bksl Cez deň nie som doma, ale určite svieti slnko cez HS portál na zariadenie. Dnes sa oteplilo, teraz (22:24) je vonkajšia teplota 0.8 stupňa a tepelné čerpadlo doteraz ešte neohrievalo dom, iba teplú vodu.
Odpovedať
Mne TC dnes neslo od 11 do 18 hodiny, nad 26C uz to nie je prijemne ani v trenkach ako sa hovori 🙂
Odpovedať
Pridam este hodnoty ze kolko vykonu treba pridat kureniu ked chceme zvysit teplotu v dome o jeden stupen tj napriklad z 20C na 21C pri roznych vonkajsich teplotach. 21 vonku ........ 0 W 20 vonku ...... 30 W 15 vonku ...... 40 W 10 vonku ...... 54 W 5 vonku ........ 72 W 0 vonku ........ 96 W -5 vonku .... 129 W -10 vonku .. 172 W -15 vonku .. 230 W -20 vonku .. 309 W Takze je dost velky rozdiel vo vykone tj. spotrebe ked si doma pridame jeden-dva stupne ked je vonku 5 stupnov ako ked je vonku - 15 C 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@bksl Takže keď napríklad to môžem porovnať s 250 litrovým bojlerom ktorý je umiestnený v technickej miestnosti ,kde je 20°C a vodu ohrejem elektrinou z 20 na 25 spotrebujem s 15kw špirálou 1,5kw elektriny za 6 minút. Ak by som tú istú vodu mal ohriať v tej istej miestnosti kde je 20°C zo 65 na 70 tak by spotreba mala byť vyššia , lebo teplota voči okoliu bojlera je o dosť nižšia . Tuna mi to vyšlo úplne na rovnako. https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Buď tam majú niečo zle , alebo som niečo nesprávne pochopil.
Odpovedať
@pier nie, utfg
Odpovedať
No ked tu tak citam tuto diskusiu som rad, ze som si za zdroj kurenia vybral ten najlepsi a najlacnejsi - a to plynovy kotol. Ked vidim tie vase spotreby pri malych 100m2 domoch vykurovanych elektrikou, TC, klimami a pod. pitchovinami nestacim sa divit. Ja mam staru 50 rocnu kocku, zrekonstruovanu, zateplenu tak priemerne - steny 15cm, strecha slabych 30cm. Vykurovana plocha vyse 300m2 vratane pivnice na 24C. No a to najlepsie - mesacne naklady na kurenie !!! 34eur !!! a ohrev TUV !!! 17 eur !!! Takze dokopy 51eur mesacne. A pociatocna investicia do plynoveho kotla len 1700eur. Takze asi tak.
Odpovedať
@vladohe aj bojler ma svoje tepelne straty ktore rastu s rozdielom teplot ale su relativne male v porovnani s domom. V tom vypocte co si postol s nimi ani nepocitaju. Napr. aj pri elektrickych bojleroch sa tieto straty v praxi udavaju na energetickom stitku. Bezne su v predaji kategorie B a C. B ma mensie tepelne straty ako C atd. https://www.ariston.com/sk-sk/produkt... Tu v linku sa da pozriet dolu ze napisu napriklad: Tepelna strata: 0,99 kWh/24 hodin pri teplote vody 65 C (pravdepodobne uvazuju ze okolita je 20 C ale nie je to tam uvedene) Pri bojleroch toho isteho typu vychadzaju najmensie tepelne straty pri najvacsom objeme po prepocitani na liter. Da sa povedat ze keby boli domy bezne tak dobre izolovane ako bezne kvalitne bojlery tak by sa nonstop prehrievali zo slnecnych ziskov, z ludi co v nich ziju alebo len z pustenych elektrospotrebicov keby sa nevetrali 🙂
Odpovedať
@mayo7 pri cenach "plyn vs elektrina" v pomere 1:4 co boli v roku 2021 naozaj bola somarina obstaravat TC ked mal clovek k dispozicii plyn. V druhej polovici 2021 zacali machinacie s energiami na burze, februar 2022 ukrajina a teraz nikto nevie co bude lebo nanestatie konflikt "fici" dalej. Predpoklada sa ze plyn uz u nas nikdy nebude v pomere 1:4 ako byval. Teraz u nas nastavili aktualne pomer ceny pre domacnosti na 1:2 - pri tomto pomere sa uz TC oproti plynu jednoznacne oplati pri vonkajsej teplote nad nejakych -10 az -12C.
Odpovedať
@marecko002 pozeral si na faktúre mesačný rozpis spotreby? koľko míňaš v lete? odporúčam zaregistruj sa na distribučný portál zsdis.sk (ak si ZSE) a tam si vieš odsledovať dennú spotrebu v 15 minútových intervaloch... a uvidíš, koľko máš spotrebu VT a NT, denne atď...
Odpovedať
@melleus schopnost sledovat aktualnu spotrebu zalezi asi na tom aky ma typ merania - asi typ elektrickych hodin. Ja mam v apke v telefone napisany typ C (realne GSM modul) a nejde mi odcitavat aktualny stav cez apku v telefone. Kolega ma v apke napisany typ A a pekne mu apka kresli aj grafy zo dna. Obidvaja sme pripojeny cez ZSDIS. Ak viete o niecom co treba nastavit zmenit popripade zaziadat aby som sa dopracoval k aktualnej spotrebe aj v mojom pripade tak napiste 🙂
Odpovedať
Takze som dohral, iba pri merani typu A su k dispozicii aktualne udaje 😞 ---------------------------------------------------------------------------------------------- Zobrazované údaje sú rozdelené do týchto kategórií: Adresa Zmluvné parametre (spotreba/výroba) Technické parametre merania, vrátane zobrazenia nameraného výkonu na vašom odbernom mieste (iba pre odberné miesta s meraním typu A) Posledný odpočet ----------------------------------------------------------------------------------------------
Odpovedať
@bksl appka v telefóne je naprd, hovorím o prístupe cez ich webovú stránku. v appke ani ja nemám danú spotrebu, ale cez túto linku vidím všetko čo som písal vyššie https://www.diportal.sk/portal/#/vere...
Odpovedať
Zdravím, nechápem pri niektorých prispevkoch spotreby energii. Mám montovaný dom s garazou,rozloha cca 130m2 Kurenie elektricke podlahove, kable devi, zaliate v potere, v dome kurim na 21-22 stupnov, v garazi temperujem. Plne elektrifikovany dom, kurenie, ohrev vody, varenie........atd. Aj tak mam rocnu spotrebu aj podla vyuctovania co mi prislo predvcerom zaokruhlene 6500 kwh. Zalohove platby 100 e mesacne a prisiel mi preplatok.
Odpovedať
@melleus mne pise portal toto: Pre odberné miesto sa nepodarilo načítať profily priebehového merania. Intervalové dáta nie sú k dispozícii. Je tam len jeden odpocet z 10.7.2023 a to je vsetko. Aky mas uvedeny typ merania ty ?
Odpovedať
@bksl pozri, snazis sa obhajit vyhodnost TC - ale tebou udavane cisla nie su spravne. Ziadny pomer 1:2 vycucany z prsta... Ked chcem byt exaktny tak doteraz bol pomer 1:3,78 a pre tento rok (kedze plyn zdrazel o 25% a elektrika o 2% - podla cennikov pre domacnosti) vychadza pomer 1:3,08 !! Takze plyn je a stale bude vyhodnejsi. Kecy o vojne a nedostatku plynu tu pocuvam uz rok, niektori si jak ovce uz zacali kupovat kotle na drevo, ekohrasky a pod pitchoviny - pre istotu, lebo "sak co ak ozaj nebude plyn"... A to nehovorim este o pociatocnej investicii. Plynovy kotol 1700e, TC 10000e - ved uz len ten pociatocny rozdiel mi pokryje spotrebu plynu na najblizsich 10-12 rokov. Kde bude to tvoje TC o 12 rokov?? Na zbernom dvore, tak ako mozno aj moj plynovy kotol. Lenze je si potom zasa kupim dalsi kotol za 1700 a ty TC za 10000e. Jeden moj znamy si dokonca kupil TC za 20000e. Yebe?? Navratnost ani za 2 zivoty.. Takze v com sa JEDNOZNACNE OPLATI - tak ako pises?? Trvam si na svojom - NEOPLATI! (pokial nebude stat do 2000e max.)
Odpovedať
@bksl Máš vôbec IMS? Spoynáš tak, že po otvorení dvier od hodinovej skrinky uvidíš wifi anténku.
Odpovedať
@ascedant to sa neda tak jednoducho porovnat ale skusme 🙂 Pouzivas casto rekupecaciu ? V ktorej oblasti na SK mas dom ? Ake mas priblizne solarne zisky (ma dom vela presklenia smerom k juznej strane) ? Kolko ludi a ako casto sa sprchuje ? Tych 21-22 stupnov je bezne horna hranica pri vykurovani alebo dolna ? V akej kategorii je dom (A0, A1 atd) ? Je to rotiahnuty bungalov alebo poschodovy dom ? 6500 kWh/rocne pri plne elektrickom dome (1:1) s rozlohou ako pises je naozaj malo 😉
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?