Skolaudujem po 1.1.2016?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte všetci, špeciálne @majkoj @matorado @blacksr @stastnyjim :-) Poraďte prosím, prejde teraz takýto projekt cez stavebko a kolaudačné konanie? Ďakujem. Bungalov jednoduchý obdĺžnik, jednoduchá strecha, 174 m2 zastavaná plocha, múr Termalika 300mm + EPS 200 sivý, strop drevo + 400mm vata+nobasil, podlaha 190mm EPS 100S. Úžitková plocha 132,42m2. Okná plast trojsklo Ug=0,6 pasiv HL. Pozícia domu – južný svah, izby na juh, tepelné čerpadlo +el. kotol ako záloha, bez rekuperačky. Mám v projekte aj komín pre krbové kachle 7kW. Údaje z projektu – tepelnotechnický posudok. Obostavaný objem 716 m3 Merná plocha 142m2 Priemerná konštrukčná výška vykurovaných podlaží 3,15m Merná tepelná strata prechodom tepla Hr (W/K) Vonkajšia stena 116m2 Ui=0,104 W/(m2K) Vonkajšie dvere 2,2m2 Ui=1,0 W/(m2K) Okná 23,59m2 Ui=0,6 W/(m2K) Podlaha na teréne 132,42m2 Ui=0,17 W/(m2K) Strop 132,42m2 Ui=0,088 W/(m2K) Merná tepelná strata prechodom tepla Hr (W/K)= 62,57 Tepelné mosty: 20,33 W/K Merná tepelná strata HT=82,9 W/K Merná tepelná strata vetraním HV=94,51(W/K) Merná tepelná strata H=177,41(W/K) Solárne zisky 2143,96kWh Vnútorné zisky 2840kWh Zisky sekundárne(tepelné čerpadlo vzduch/voda) 2442 kWh Potreba tepla na vykurovanie 7693,2 kWh/rok Merná potreba tepla na vykurovanie e2= 54,18 kWh/m2 Faktor tvaru budovy 0,568 Potreba tepla na prípravu teplej vody Qv=2091kWh/rok Tepelná strata z projektu kúrenia je 3,9kW podľa miestností, bez vetrania. Keď som nahodil údaje do PHVP, vyšla mi merná potreba tepla na vykurovanie QH len 2583 kWh/a a 18,2kWh/m2/a. Tak a teraz čo s tým? Nie je to v projekte voľajako veľa? Alebo v PHVP „zatracene nízko“? Prejdem cez stavebko a cez kolaudačné rozhodnutie, keď je to teraz prísnejšie? Mám dať upraviť projekt? Alebo pridať izolácie? Na stavebnom úrade mi v stredu povedali, že písmenko na certifikáte ich nebude zaujímať. Len čo bude o 2 roky keď dostaviam... Ďakujem.
Odpovedať
Myslim si ze viaceri zbytocne panikarite.Ak ste dostali stavebne povolenie pred 1.1.2016 astavebny urad Vam stavbu povoluje a zmeny v projekte nebudu zasadne tak skolaudujete podla normy platnej v den povolenia stavby a nie podla normy od 1.1.2016
Odpovedať
@xenox zatial to ministerstvo oficialne nepotrvrdilo ale na viacerych stavebnych uradoch platia metodickde pokyny, ktore akceptuju kriteria, ktore platili do 31.12.2015 v pripade, ze stavebne povolenie bolo VYDANE pred tymto datumom, co asi nie je tvoj pripad, cize musis splnit novu normu, ktoru evidentne nesplnas z hladiska metrnej potreby tepla na vykurovanie ale aspon splnas druhy ukazovatel - primarna energia, kedze mas plyn a tam ti staci mat dodanu energiu 79,4 kWh (108/1,36)
Odpovedať
@sako1400 to hej, ale vela ludi riesi kupene projekty podla starej normy ale kolaudovat budu v platnosti novej ti, co zacinaju riesit projekt teraz by v strese nemali byt, kedze kazdy projektant je povinny spravit projekt podla platnych noriem
Odpovedať
@horsey projekt mozes mat aj z roku 2010 ale podstatne je kedy mas stavebne povolenie ak pred 1.1.2016 tak aj ked budes kolaudovat v tomto roku tak plati pre Teba norma pred 1.1.2016 cize ta norma ktora platila v den ked Ti dali stavebne povolenie
Odpovedať
@sako1400 zle som sa vyjadril, malo byt pre ludi s projektami so starymi normami BEZ stavebneho povolenia
Odpovedať
@horsey presne tak :) A dufam ze uz to pochopil kazdy ;)
Odpovedať
@horsey dakujem za odpoved..este otazocka "evidentne nesplnas normu z hladiska mernej potreby tepla na vykurovanie E1=18.2kWh/m3.rok" mozes mi prosim ta napisat k akemu cislu by som sa mal aspon dopracovat a z coho to spocitat? vdaka
Odpovedať
@xenox jednak som pisal, ze 39,3 kWh/m2a ak mas teda faktor tvaru domu do 0,7 a spocitat to ma tvoj projektant
Odpovedať
Vyskusajte ci to sedi ... http://www.setri.sk/nastroje/kalkulac...
Odpovedať
Profilova fotka
@xenox podstany udaj je E2.
Odpovedať
a co ked sa prehlasi ze napr. 50% dodavaneho tepla bude krbom?
Odpovedať
@mareqm to si hned mozes ako primarne kurenie prehlasit krb ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bozsky_kaja Aj to je pravdaze moznost :) Preco sa vlastne riesi aj merna potreba tepla? Mna upozornovali na to, ze dolezita je "len" primarna potreba energie aby bola v A1. Ze to neni jednoznacne napisane, ze musia byt aj ostatne parametre v A. Este davnejsie som sa v tom hrabal a aj ja som tomu rozumel ze len primarna energia musi byt v A :). Opravte ma ak sa mylim.
Odpovedať
@mareqm opravime :) podla STN 730540-2 sa pri navrhu stavebnych konstrukcii a budov pozaduje splnenie maximalnej mernej potreby tepla na vykurovanie (energeticke kriterium) aktualne hodnoty:
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm a kto konkretne ta na to upozornoval ?
Odpovedať
Od čoho závisí faktor tvaru budovy?
Odpovedať
Profilova fotka
@topfield od povrchu a objemu domu.
Odpovedať
@horsey Dakujem, tabulka urcite pomoze viacerym. My mame 40 a poziadavku mame 42, cize sme v suchu, ale ako som pisal, kvoli tomu sme menili projekt, lebo sme mali dom na elektriku a odmietli sme rekuperaciu a cerpadlo. S plynom to uz vyslo. Pozrem si tu STNku cez tyzden :) @majkoj ten co mi robil posudok mi to spominal, ze to neni jednoznacne a da sa to vysvetlit aj inak - ale mozno len nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm no neviem ako by sa to dalo vysvetlit inak :), zakon hovori, ze sa musi splnit norma a norma predpisuje maximalnu potrebu tepla. Jedine co sa da vysvetlit inak, je ci to plati pre domy kolaudovane 2016, alebo domy schvalene 2016.
Odpovedať
@majkoj To je podla mna jasne. Malo by to podla mna byt pre stavby skolaudovane v roku 2016 ale uz neviem kde sa o tom pojednava. Som to hladal kvoli tomu, ze firma, ktora nam stavia dom na to asi pozabudla :). Co som sa pozeral po nete, vsetci sa odvolavaju na vyhlasku 364/2012 a § 5 ods. 2 a § 2 ods. 1
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm to je len vykonavacia vyhlaska k zakonu o energetickej hospodarnosti budov. Ale existuje platna norma o tepelnej ochrane budov STN 73 0540-2 2012 , ktora definuje pozadovane parametre domu, medzi inym potrebu tepla na vykurovanie.
Odpovedať
@majkoj Ano, suhlasim. Ale vo vykonavacej vyhlaske sa jasne pise, ze hodnotiace kriterium je primarna energia (existuje moznost, ze vyhlaska "zmakci" normu?). Pre uradnikov je podla mna dolezity zakon a vyhlaska. Co som pozeral niektore firmy, ktore sa zaoberaju energetickou certifikaciou, tiez spominaju iba primarnu potrebu energie.Ale aj moj hodnotitel sa priklanal k tvojmu nazoru s tym, ze si mysli ze je to nejednoznacne a "da sa s tym pracovat" ale to ukaze asi iba prax a konkretne stavebne urady.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm Vyhlaska je len vykonavaci predpis zakona o energetickej hospodarnosti budov. A v zakone je jasne napisane : § 4 Minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov (1) Nová budova musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov určené technickými normami.3) Ak je to technicky, funkčne a ekonomicky uskutočniteľné, minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov musí spĺňať aj existujúca budova po uskutočnení jej významnej obnovy. A technicka norma jasne definuje kriterium na potrebu tepla pre vykurovanie, takze to je bez diskusie. Problem je v tom, ze pleties hrusky z jablkami. Firmy co robia EC spominaju len primarnu energiu, lebo ta jedina je podmienkou pre EC. Ale pre samotne stavebne povolenie je nutne splnenie technickych noriem a s tym nemaju tie firmy nic spolocne, to ma na starosti stavebny urad .
Odpovedať
@majkoj Po poslednej odpovedi sa priklanam aj ja na tvoju stranu a teda davam ti za pravdu :) Dava to zmysel co pises :)
Odpovedať
Vedel by niekto nahodit sem presnu energeticku tabulku ? Kolko je A B C D atd
Odpovedať
@sako1400 merna potreba tepla je 10 prispevkov vyssie a primarnu energiu si vygoogli A1 (co potrebuje rodinny dom dosiahnut) je 55-108 kWh(m2a)
Odpovedať
@horsey Ospravedlnujem sa Cize to je 55 - 108kwh/rok ?
Odpovedať
@sako1400 pre kriterium Primarna energia hej
Odpovedať
@horsey to je to co musi byt po novom pod 50 ?
Odpovedať
@sako1400 nie, skus citat :) pisalo sa x krat, ake hodnoty treba pre MPT (merna potreba tepla) a ake pre Primarnu energiu, obe tu mas dokonca vycislene
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?