Ytong 300 a zatepliť alebo ytong 500 bez zateplenia

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím vás, Chystáme sa s priateľkou stavať a rozhodujeme sa či na obvod použiť ytong 300 pripadne 375 a zatepliť cca 20cm polystyrén alebo použiť ytong 500 a nezateplovat co sa ceny týka tak to nieje až taky veľký rozdiel moja otázka teda znie co bude lepšie. Dom bude bungalov tvaru L vnútorná strana elka bude zasklená terasa teda aspoň počas zimy, kúrenie bude tepelným čerpadlom vzduch voda do podlahovky plus krb použiť chceme aj rekuperaciu samozrejme okna z 3 sklom plocha domu bude cca 165m
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakubd:

@st89 odvetrana fasada a zateplenie je ako porovn…
@jakubd áno, s tým súhlasím.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@st89 nie Edison...nič na tom nebude.....je to 20…
@eagleowl parozabrana ma 150, nie 1500 Skus pochopiť myšlienku ze paropriepustnost materiálov ma klesať smerom von. Čiže ak má aj vnútorná omietka viac je to v poriadku, lebo smerom do vonku je vlna ktorá má menej. Konštrukcia je difúzne otvorená smerom von.
Odpovedať

@petersd písať nezmysli o tom že domy zateplené E…
@eagleowl paropriepustnost vlny na fasádu hodnota Sd=1 Paroprieoustnost lepidlá a omietok menej ako hodnota 1. Taka konštrukcia je úplne v poriadku. Keď na stenu capmem epsko tak mam difúzne uzavretú konštrukciu. A takú by som určite nechcel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@eagleowl paropriepustnost vlny na fasádu hodnota…
@st89 ty stale nechapes ze tu paropriepustnost riesis uplne zbytocne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@st89 ty stale nechapes ze tu paropriepustnost ri…
@sousedekovci89 pre koho je zbytočné dá samozrejme polystyrén o 40% lacnejší, pre mňa to nebolo zbytočné, pokladám to za dôležitý faktor a zároveň chcel som mať difúzne neuzavretu konštrukciu steny.
Odpovedať
Profilova fotka

@eagleowl parozabrana ma 150, nie 1500 Skus pocho…
@st89 To čo je pre TEBA dôležité neznamená vôbec nič..... Pre KAŽDÚ stavbu platí že ročná bilancia vodných pár v konštrukcii musí byť priaznivá....z konštrukcie sa musí vypariť viac vody ako sa do nej dostane....taký výpočet sa robí pre každú existujúcu stavbu pri projekte....má ho aj každá normálna stavba zateplená EPS a keby nesplnila bilančný požiadavok nemôže byť projekt schválený. od začiatku je to zbytočná debata s "buchtovým trolom".....
Odpovedať

@sousedekovci89 pre koho je zbytočné dá samozrejm…
@st89 vidim ze malo toho o paropriepustnosti vies, skus pogooglit nechcem robit reklamu ale jedna firma venujuca sa drevostavbam ma dobry clanok o papopriepustnosti, kde vysvetluje vyznam hodnot a pri hrubke izolacie napr 20 cm je intenzita paropriepustnosti medzi polystyrenom a vatou aj napriek tom ze je do 20:1 zanedbatelna pri beznom rodinnom dome ako povodcovy par.
Odpovedať

@st89 vidim ze malo toho o paropriepustnosti vies…
@sousedekovci89 ... a je mi to nad slnko jasné, že výsledok výpočtov podporuje riešenie, ktoré realizuje tá firma ...
Odpovedať

@st89 jaj by som zase nechcel konstrukciu, kde ked mi sibe lejak s vetrom a mam celkom mokru stenu, mi ta voda nasiakne do zateplenia cez vsetky tie difuzne lepidla a omietky (Voda je vodic - aj tepla, alebo zimy)... Preto mi pride pri vate praktickejsia skor ta medzera medzi zateplenim a vonkajsou vrstvou (ta omielana prevetravana fasada), aby k tomu nasiakavaniu nedoslo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sousedekovci89 ... a je mi to nad slnko jasné, ž…
@petersd preco by niekto vymyslal system "z brucha" a potom riesil kreativnu matiku, ktorou svoj vymysel podpori, ked moze jednoducho podla existujucej matiky/fyziky vyskladat system, ktory to bude splnat?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@petersd preco by niekto vymyslal system "z bruch…
@minoo Lebo súčasná doba... a všadeprítomný biznis... A keď to chceš počuť odbornejšie, tak tento postup sa normálne volá že "empirická metóda". Tým ale vôbec nespochybňujem niektoré základné fyzikálne zákony týkajúce sa témy, o ktorej sa bavíme. Stačí len, že niektorá strana si vyberie istú - pre ňu výhodnú časť tvrdenia a na tomto rozvinie svoju propagandu.
Odpovedať

@sousedekovci89 ... a je mi to nad slnko jasné, ž…
@petersd ako by to malo podporit ich riesenie ked sa tym clankom nijako k nim pouzivanym materialom nevyjadruje? Navyse ten clanok je len vysvetlenie hodnoty paropriepustnosti do ludskej reci a potovnanie tychto hodnot pre jednotlive materialy.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@st89 To čo je pre TEBA dôležité neznamená vôbec…
@eagleowl zo stavby oblepenej epskom je bilancia vodných pár prosím ta ako priaznivá? Ako to je fyzikálne možné? Treba len vetrať a vetrať, či ako?
Odpovedať

@st89 To čo je pre TEBA dôležité neznamená vôbec…
@eagleowl darmo môžeš mať extrémnu parozabranu keď rozhodujú spoje, tie nevyhotovis v takej kvalite. Bežne používaná parozabrana na stavbe ma SD=150m. (detla reflex)
Odpovedať

@st89 vidim ze malo toho o paropriepustnosti vies…
@sousedekovci89 tomu neverím ze sa to nejako neprejaví ze keď dáš paropriepustne omietky lepidlá izolant na fasádu v porovnaní s polystyrénom a silikonovou omietkou. Ten rozdiel musí byť značný. Ak by rozdiel nebol tak potom je nezmysel dat za materiál celkovo o 30-40% viac.
Odpovedať

@sousedekovci89 tomu neverím ze sa to nejako nepr…
@st89 a ako by sa to malo prejavit? / ano je to nezmysel, ale kedze to taki ako ty zaplatia, tak to ma zmysel pre predajcu :D
Odpovedať

@sousedekovci89 tomu neverím ze sa to nejako nepr…
@st89 neprejavi nijako, zateplil som polystyrenom a vlhkost v dome sa mi nijako nepohla. Lepidlo som daval take ake mi predal predajca neriesil som aku ma paropriepustnost. Nijako mi nevzradtla potreba vetrat skor naopak, kedze predym som mal problem s plednou okolo spaliet, po poctivom zatepleni ramov okien zvonku tento problem zmizol. Mv sa dnes pouziva z uplne inych dovodov ako je paropriepustnost.
Odpovedať

@st89 neprejavi nijako, zateplil som polystyrenom…
@sousedekovci89 čiže máš difúzne uzavreté steny a v podstate celú stavbu, lebo pod strechou bude parozabrana. Je to zaujímavé, vychádza mi z toho iba to ze rekuperaciu nahradzas poctivým vetranim alebo si vtom dome minimálne o minimálnom počte osôb.
Odpovedať

@st89 tvoj dom má pľúca? ked hovoríš že EPS by si nedal, lebo je vzduchovo nepriepustný, na fasádu je výhodnejší EPS pre konštrukciu , a musí sa dať toľko aby nevznikol kondenz v murive ale v izolácii,tam nenastane deštrukcia,na povalu je zas výhodnejšia min. vlna
Odpovedať

@sousedekovci89 čiže máš difúzne uzavreté steny a…
@st89 ale kto akoze nevetra? Ved nechces v zaprdenom co2 zit...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@st89 tvoj dom má pľúca? ked hovoríš že EPS by si…
@duzu nie, môj dom má difúzne otvorenú stenovu konštrukciu. Iba sa zamýšľam nad tým ako môže fungovať difúzne uzavretá konštrukcia bez rekuperacie...
Odpovedať

@duzu nie, môj dom má difúzne otvorenú stenovu ko…
@st89 podla mna ty mas nejaku mylnu predstavu, ze ked nevetras kazdych 10 minut tak sa udusis. Cely den sme doma traja a este zijeme :D
Odpovedať

@duzu nie, môj dom má difúzne otvorenú stenovu ko…
@st89 1. napis teda skladbu stien a stropu. Som zvedavy ako si dosiahol difuzne otvorenu konstrukciu. Rekuperaciu nemas? - CO2 sa ti "vetra" cez steny? Teda rovnako funguje dom s difuzne uzatvorenou a otvorenou konstrukciou. Ak nevetras cely den, mas 2000PPM CO2 a bude ta boliet hlava. Ak mas rekuperaciu, tak je to o cosi lepsie. Z hladiska vlhkosti zalezi na obdobii a teplote.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanista:

@st89 podla mna ty mas nejaku mylnu predstavu, ze…
@milanista nie, ale ten rozdiel sa musí prejaviť niekde v difúzne otvorenej resp uzavretej konštrukcií.
Odpovedať

@st89 sme v dome traja plus pes 😃 a rozhodne nase vetranie by som nenazval poctivym skor podpriemernym dokonca na seba nabonzujem ze menej nez odporucaju odbornici.
Odpovedať

@st89 No, vidíš... Mentalita dnešnej doby Ťa pomaly navedie aj na to, že rekuperácia je pre RD nenahraditeľná ! 🤣🤣🤣
Odpovedať

@milanista nie, ale ten rozdiel sa musí prejaviť …
@st89 inštalovať sa to musí tak aby sa to neprejavilo nikde, rekuperácia akurát šetrí teplo pri vetraní, dnes na Skalnatom Plese nad. výška nad 1600 m poobede +18st a u mňa nad. výška len 500m a teplota len 10st na južnom svahu, od 10 išlo kúrenie len cez južné okná vyzerá pomerne jasno ale s kopca vypadá že som v mori, tiež vetrám len 2- x cez deň a len na chvíľu naplno otvorím okná , pri varení ide para cez digestor vonku, kúpeľňu tiež vetrám len po sprchovaní vlhkosť je okolo 50%, pri teplote 22-23, ráno býva mráz do -5st, a cez deň je rozdiel vonkajšej teploty na severnom svahu i o 5 st, nižšia, ešte poobede námraza, ako na južnom
Odpovedať

@st89 No, vidíš... Mentalita dnešnej doby Ťa poma…
@petersd určite nie je nenahraditeľná. Niet na to otvoriť si okno a vyvetrať. Ak ste už zavrhli difúzne otvorenú skladbu steny v minerálnou vlnou, tak za zmienku stojí aspoň lepšia merná tepelná kapacita a fazovy posun v porovnaní s fasádny polystyrénom. Nezavrhoval by som ten materiál, ak vy aj nebol paropriepustny tak všetky parametre ma lepsie ako biely eps.
Odpovedať

@petersd určite nie je nenahraditeľná. Niet na to…
@st89 Fázovy posun je pojem, ktorý bol už vyvrátený. Samé perly tu hádžeš, možno by bolo dobré, aby si upustil od krčmových dristov a radšej si dohľadal odbornejšie články, než tu zaplieňovať blbosťani...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@st89 inštalovať sa to musí tak aby sa to nepreja…
@duzu "...rekuperácia akurát šetrí teplo pri vetraní,..." Iba kvôli tomuto jedinému prínosu mi nestojí za to, aby som vyhodil ťažkých pár tisíc euráčov za marketingový oblb zvaný "rekuperácia"...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?