Ytong 300 a zatepliť alebo ytong 500 bez zateplenia

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím vás, Chystáme sa s priateľkou stavať a rozhodujeme sa či na obvod použiť ytong 300 pripadne 375 a zatepliť cca 20cm polystyrén alebo použiť ytong 500 a nezateplovat co sa ceny týka tak to nieje až taky veľký rozdiel moja otázka teda znie co bude lepšie. Dom bude bungalov tvaru L vnútorná strana elka bude zasklená terasa teda aspoň počas zimy, kúrenie bude tepelným čerpadlom vzduch voda do podlahovky plus krb použiť chceme aj rekuperaciu samozrejme okna z 3 sklom plocha domu bude cca 165m
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@duzu "...rekuperácia akurát šetrí teplo pri vet…
@petersd postupne vyhodíš oveľa viac von oknom pri každom vetraní v zime, ešte donedávna to nikto neriešil energie boli pomerne lacné a nikto ani nezatepľoval
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd postupne vyhodíš oveľa viac von oknom pr…
@duzu kym sa vrati ta investicia nebude u nas ani zima :D btw nemam nic proti rekuperacii
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanista:

@duzu kym sa vrati ta investicia nebude u nas ani…
@milanista posledná veľká zima bola v januári 2017, u mňa rekord v dlžke vac ako 20 dní bolo pod-25, ale kedy bude daľšia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@st89 Fázovy posun je pojem, ktorý bol už vyvrát…
@frantisekca vyvrátený bol kým? Tebou.? Izolačná tabuľa ktorá má 10x väčšiu hmotnosť ako polystyrén musí jednoznačne izolovať lepsie.
Odpovedať

@duzu áno nikto ani nezateploval lebo bolo lacné kúriť, ľudia mali tuhé palivo a ci spálili 8t uhlia neriešili. Potom prišlo nárast cien, ľudia začali zatepľovať, dotácie staré domy zelené veci atď. Ako novy dom je samozrejmosť zatepleny, ale staré by neboli nikdy keby nenastali takéto udalosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@frantisekca vyvrátený bol kým? Tebou.? Izolačná …
@st89 ibazeby nie 😃 maju porovnatelnu lambdu 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@st89 ibazeby nie 😃 maju porovnatelnu lambdu 😃
@sousedekovci89 Fasádny eps biely 0,037 Nobasil vlna 0,035 Fasasny eps sivý 0,031 Podľa názorov co som ti čítal môžeme aké povedať ze aj sivý polystyrén je marketingový ťah... Keď už spochybnujeme fyzikálne vlastnosti jedného materiálu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanista:

@duzu kym sa vrati ta investicia nebude u nas ani…
@milanista Mas uplnu pravdu kvalitna rekuperacia cez firmu ma navratnost u pasiv domoch (< 15 kWh/m2 na kurenie) navratnost cca 35-45 rokov. Svojpomocnou vystavbou sa dostanes na 8-10rokov. Takze tu sa vobec nemusime bavit ze je jedno cim budes vetrat (ci oknami alebo rekuperaciou). Avsak na druhu stranu ak chces mat porovnatelnu kvalitu vzduchu funkcnej rekuperacia (>25m3/osobu/hodinu) vs otvaranie oknami tak by si napriklad v spalni (14-15m2 bez skrin) kde su 2 osoby mal otvarat okna kazdych 50min... A toto asi tazko budes praktizovat(hlavne v noci), cize vydychaneho vzduchu sa nikdy nezbavis. Navyse ak mas vykonnu rekuperaciu nemusis riesit digestor (ktory takisto nieco stoji) a zbavis sa vlhkosti ktora sa v dome vytvara (kupanim/varenim/susenim..atd). Good luck
Odpovedať
Digestor by som s rekuperaciou riesil ale s vnutornou cirkulaciou a uhlikovymi filtrami. Predsalen mastnotu zo slepacej polievky a nedelnych reznov je lepsie zachytavat v digestore ako ich mat v rozvodoch rekuperacie. Ci? :)
Odpovedať

@duzu Ja myslim ze nic nevyhodi, kvalitna rekuperacia sa nikdy nesplati, avsak cerstvy vzduch bude v dome iba pocas otvorenych okien...to je vsetko.. a samozrejme ta robota furt otvarat robit prievan a zatvarat...no kto chce kam pomozme mu tam.
Odpovedať

@frantisekca vyvrátený bol kým? Tebou.? Izolačná …
@st89 ale zase no... Kolko vazi vzduch v polysi a kolko vo vate? Ci si myslis, ze tu tepelnu izolaciu robi plast u jedneho a sklo u druheho?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@st89 ale zase no... Kolko vazi vzduch v polysi a…
@minoo neviem, nie som fyzik. Ale so skúsenosti co je ťažšie by malo mať lepšiu tepelnú kapacitu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@st89 ale zase no... Kolko vazi vzduch v polysi a…
@minoo bojuješ s veterným mlynom🤫
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Digestor by som s rekuperaciou riesil ale s vnuto…
@wheel Ja mam 2 odtahy v kuchyni napojene do rekuperacneho boxu a odtahovy ventilator maka na 600m3/h ak treba, (t.j. z kuchyne cca 2x 100m3) namontoval som dodatocne filtre pre kuchynu (bezne filtre na vzduch co mam v rekuperacii), ale ze by boli od masnoty sa mi nezda, my moc nevyprazame :), teda aspon nie kazdy den.
Odpovedať

@minoo neviem, nie som fyzik. Ale so skúsenosti c…
@st89 pisal si, ze ked je tazsia musi izolovat lepsie a teraz zase o tepelnej kapacite... To su dve uplne ine veci... Teba lepsie izoluje zimna bunda ked je co najtazsia, alebo ked je viac "nafukana"? Tepelna kapacita je pri zatepleni murovanej steny nepodstatna... Lebo na akumulaciu a zabezpecenie nejakej teplotnej zotrvacnosti tam mas predsa ten mur... Len pri drevodome ma ten parameter vyznam aj pri izolacii, lebo tam je vacsina steny izolacia... Inak najvyssiu tep. kapacitu z beznych materialov ma na kg voda... Ale ze by dobre izolovala...
Odpovedať

@sousedekovci89 Fasádny eps biely 0,037 Nobasil v…
@st89 to je vo vypocte medzi MV a bielym polystyrenom rozdiel presne 0,23 pri hrubke 15 cm. Samozrejme zalezi od typu MV nakolko od najlacnejsich hodnoty lambdy zacinaju niekde od 0.041 co si pamatam z cias ked som planoval svoje zateplenie (a ze som zo zaciatku chcel ist do MV az kym mi to neprestalo davat ekonomicky zmysel po vypoctoch). Aha takze lambda vypocitana pre sivy polystyren je podla teba vycucana z prsta?
Odpovedať

@st89 to je vo vypocte medzi MV a bielym polystyr…
@sousedekovci89 áno rozdiel v hodnote R je ako píšeš. Ja mam izoláciu s lambda 0,035. Mne zas prestal dával význam biely eps, lebo vtedy keď som ja robil bol rozdiel v cene vlna vš biely eps asi 8e/m2. Sivý som nechcel nakoľko cena bola asi iba o 2e/m2 menej ako nobasil, a kvalitatívne parametre mi vyšli v prospech vlny. No ak tu disjutucuju spochybňujú paropriepustnost vlny, preco by som ja nemohol poukázať na lambdu sivého eps. Tiež sú rôzne diskusie o tom ci je to naozaj tak. Ja verím tomu ze je, len asi je to tak ze každý chváli svoje a fyzikálne parametre nepustia.
Odpovedať

@st89 pisal si, ze ked je tazsia musi izolovat le…
@minoo áno, sú to 2 rôzne veci ktoré so sebou súvisia. Napríklad Ak je vzduch ohrievany klímou ľahký, tak logicky ma malú tepelnú kapacitu. Ak je cementovy poter ohrievany rurkami, ťažší tak ma väčšiu tepelnú kapacitu. Nepodstatné je to pre teba, lebo máš izolant ktorý nie je nositeľom tepelnej kapacity. Ja zas môžem povedať ze je to dôležité a ma to význam lebo v celkovej skladbe steny prispieva ku tepelnej kapacite. Už prestaňte s tými hejtami, hádam mi tu nechceš ešte napísať ze biely eps je lepší ako vlna. Je lepší iba z pohľadu ceny, všetko ostatné je v prospech vlny. To isté sivý polystyrén vs vlna, má lepšie 2 parametre, cenu a lambdu. 0,031 vs 0,035. Ale všetky ostatné parametre ďaleko v prospech vlny. Jasnee ak zanedbame paropriepustnost a popreme fyzikálny parameter tak potom sa to javí ako menej ekonomické, ale to sú také krčmové reči.
Odpovedať

@duzu Hej, ale bavíme sa o vyhodených pár centov mesačne, i to len v zimnom období...
Odpovedať

@minoo áno, sú to 2 rôzne veci ktoré so sebou súv…
@st89 A akože je to s tým rosným bodom u tej vaty a s tou kondenzáciou vlhkosti?
Odpovedať

@sousedekovci89 áno rozdiel v hodnote R je ako pí…
@st89 nikto nevyvracal paropriepustnost vlny, vsetci ti poukazovali na to, ze tuto vlastnost precenujes. A nemozes porovnavat paropriepustnost izolacie so sucinitelom teplotnej vodivosti co je zakladny parameter vyjadrujuci ako dobre dana izolacia "tesni teplo" ak to mam tak ludovo nazvat. Je to zakladny parameter pre uvedenie tepelno izolacneho vyrobku do predaja to si nemozes strelit len tak od brucha.
Odpovedať

@minoo áno, sú to 2 rôzne veci ktoré so sebou súv…
@st89 jedine vyhody vaty su tlmenie hluku, poziarna odolnost a odolnost voci rozpustadlam. Ta tepelna vodivost je u oboch uz tak nizka, ze je nepodstatna... Rovnako jej tep. kapacita, ked je za 30cm murom... Akurat ked si to robis sam (co ja som robil) tak bez kotvenia, bez prachu, s lahkou manipulaciou... Za lacnejsie, s rovnakym vysledkom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@st89 A akože je to s tým rosným bodom u tej vat…
@frantisekca neviem, asi to funguje
Odpovedať

@st89 nikto nevyvracal paropriepustnost vlny, vse…
@sousedekovci89 pre mňa to bola dôležitá vlastnosť na prerabany dom.
Odpovedať

@st89 jedine vyhody vaty su tlmenie hluku, poziar…
@minoo keď ti tak vnímaš tak v poriadku. Každý chváli to co ma.
Odpovedať

@minoo keď ti tak vnímaš tak v poriadku. Každý ch…
@st89 ja nechvalim polys, podla mna to je droliva sracka, z ktorej je bordel vsade. Ale v porovnani s nasiakavou vatou natretou priepustnym lepidlom a omietkou nie je velmi na vyber... U nas casto prsi sikmo... Celym tym teda len "zatracujem vatu" v zmysle, ze nie je lepsia...
Odpovedať
Profilova fotka
....nie je λ ako λ 🤭
Odpovedať

@sousedekovci89 pre mňa to bola dôležitá vlastnos…
@st89 ak tak prevafzkujes verejne kupele tak ako vyedy to mozno ma zmysel 🤣 ale co sa snazim tebe dava zmysel aj lepit zateplenie na buchty aby "vetralo" 🤣
Odpovedať

@st89 ak tak prevafzkujes verejne kupele tak ako …
@sousedekovci89 ja som lepil ako sa malo. Rámik plus buchty. Máš s tým problém?
Odpovedať

@st89 ja nechvalim polys, podla mna to je droliva…
@minoo ja sa tiež nech valím vlnou ale v porovnaní s bielym epskom ktorý je tak jedine pre ekonomické riešenie, a sivý ktiry sa na slnku úplne specie, nie je moc na výber.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?