Horúca

Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od miso7979:

@matko291 celkom chladné pásmo,to je do 500 m n.m.
@miso7979 vôbec pre mňa poloha nebola dôvod výberu
Odpovedať
Takze vyhodnotenie po roku a pol pouzivania. Klima mi znizila spotrebu plynu z 1900m3 na 1300m3. Spotreba za ten rok klimy bola cca 0.7Mwh. Klima pouzivana tak, ze cez noc slo ustredne, cez den, ked sme boli v praci deti v skole, tak klima kurila na 25 v miestnosti, potom vecer opat nabiehal kotol. Zaujimave zistenia pre multisplit daikin. Ak nou chcete kurit, je lepsie mat vnutornu jednotku na vonkajsej stene, ak prim hra klima, je lepsie mat jednotku na vnutornej stene. Vtedy su tie teplotne vykyvy vyvazenejsie. Druhe zistenie, dom mam starsi a velmi rychlo klima odhali nedostatky majstrov, pri klime mame studene podlahy, dlazba a asi s malou alebo ziadnou vrstvou izolacie, to zistim az pri prerabke, co zatial nechystam. 2,5kw mi vie dostatocne vytopit 2miestnosti, ktore maju dokopy 40m2 aj v decembri/januari. Ako nudzovka si viem predstavit prezit s klimou celu zimu. Ale ako komfort pokladam centralne kurenie, kde v podstate kurenie nepocujem. Zistil som, ze zatial asi prezijem s teplotou topnej vody 55°, co je druhe silne zistenie pre tepelne cerpadlo. Velku cast spotreby klimy vykryva fve na streche,meranie spotreby klimy a fve sa velmi nelisi, na 30kwh je to asi 1kwh hore dole, co sa da uvazovat ako rozumna odchylka. Spotreba domu malinko vzrastla, ale da sa. Uvazujem uz nad rozsirenim fve, mam volny jeden string, potrebujem viac elektriny. Inak komfort sa zvysil, ovladanie mobilom na nezaplatenie. A posledne zaujimave zistenie, ak mate tolko zariadeni na wifi, potrebujete wifi router, ktory vie sucastne obsluzit 20 zariadeni naraz a nie, 10rocny standartny router to uz nemusi zvladat, na co som prisiel nahodou, ked mi vzdy jedno zariadenie hlasil, ze je offline :-) a po restarte bolo offline vzdy nieco ine a dalsie :-) Ak by niekto chcel vediet viac, tak kludne, zodpoviem, doma vyuzivam daikina emura multisplit 2,5/2,5/2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@nororo ja som sa na to pýtal v Daikine, či vedia…
@dexter89 Čo povieš na Rotenso Mirai? To sú asi klimatizácie určené prednostne pre vykurovanie. Videl som ich v nejakom Švédskom teste, kde sa umiestnili na prvom mieste. Majú výborné cenovky a parametre, na to čo ponúkajú ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dexter89 Čo povieš na Rotenso Mirai? To sú asi …
@frantisekca Tak od oka to je prezlečená Midea Oasis plus
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@frantisekca Tak od oka to je prezlečená Midea Oa…
@toky1 Skutočne to vyzerá ako ďalšia prebaľovačka. Ale čísla lepšie než Perfera a cena zaujímavá. Skúsim si dohľadať, že aký výkon kúrenia to dá v extrémnom mraze...
Odpovedať

@toky1 Skutočne to vyzerá ako ďalšia prebaľovačk…
@frantisekca Čo je extrémny mráz? Pri -15° by mala dať nominálny výkon. Kúri do tuším -30° ale kam ju chceš inštalovať, že to je pre teba dôležité? U nás v KE tuším pod -20° nebolo pokiaľ ja pamätám minimálne čo som dospelý. A to mám 50. Posledné tri roky ktoré bývam v dome najnižšia exteriérová teplota, ktorú tu evidujem bola -12°.
Odpovedať

@frantisekca Čo je extrémny mráz? Pri -15° by ma…
@toky1
Odpovedať

@toky1
@frantisekca No áno, toto je extrémny mráz. 🙂
Odpovedať

@frantisekca No áno, toto je extrémny mráz. 🙂
@toky1 Ráno vstaneš a vonku ticho. Ale extrémne ticho. Nič, žiadne auto, autobus, nikde nikoho. Reálne musel byť väčší mráz, lebo čidlo bolo na parapete. A ani tak nejde, že by klíma kurila aj pri tých -30. Skôr o to, že napríklad pri -20 dokážem s tým vykryť tepelné straty, lebo štandardne klímam pri -15 už rapídne poklesne max. vykurovací výkon. Keď uvedú u klímy, že kúri do -20, tak zvyčajne už pri -15 majú mizerný výkon.
Odpovedať

@toky1 Ráno vstaneš a vonku ticho. Ale extrémne …
@frantisekca Mám nejakú tabuľku výkonov, príkonov v závislosti od vonkajšej a vnútornej teploty v exceli klimy Vivax Y. Tá klima vyzerá podozrivo podobne ako Midea Oasis plus. Pošlem ti niekam ten excel súbor?
Odpovedať
Profilova fotka

@toky1 Ráno vstaneš a vonku ticho. Ale extrémne …
@frantisekca hej len pri týchto prebaľovákoch by som bral s veeľkou rezervou čo je na papieri a realita môže byť iná... papier znesie veľa... 🙂 a potom tu píšu ľudia že sú prekvapení ako niektoré klímy veľa žerú a pod... ja čo mám fakt dobré skúsenosti (čo aj tu píšu reálni používatelia) tak do takých mrazov by som asi radšej išiel do mitsubishi hyperheating
Odpovedať
Pri takych mrazoch by som tu klimu urcite dlhodobo netrapil a dopomohol jej zaloznym systemom kurenia i za cenu vyssej ceny za energie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vonku okolo nuly, hmla s viditelnostou 50m a klima robi co moze aby robila majitelovi radost a kurila :-) Vykaslal som sa na to trapenie, vypol kurenie a zapalil krb :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Vonku okolo nuly, hmla s viditelnostou 50m a klim…
@rkorba Toto sú asi najhoršie možné podmienky pre klímu Moja Clivia 3.5 už ide v podstate naplno výmenník zamrzne po 10minutach po defroste a potom sa už len trápi
Odpovedať
Profilova fotka
Od soboty sme na domčeku, ale venujem sa aj kachliam 😊
Odpovedať
Profilova fotka
ja mám zapnuté všetky 3 klímy , teda dve vonkajšie jednotky, tak si v mojom 100m2 dome pekne pradia a namrzaju pomaly ... no ale tá hlavná 3,5kw naozaj v noci som mal pocit neviem asi každú hodinu cez deň možno raz za hodinu a pol odmrazuje... lepšie na tom je perfera , prekvapilo ma že ta skoro neodmrazuje , takže po problemoch čo som mal minuly rok (mrznutie odtoku a upchavanie ľadom z kondenzu na spodku vane) sa zatiaľ nevyskytuje... ale ako spotreby nič moc... som na 14-16 kwh denne aspoň podľa aplikacie, realne to bude asi menej ... asi tiež zapalim krb ale zlenivel som už na to 😀
Odpovedať
Profilova fotka

ja mám zapnuté všetky 3 klímy , teda dve vonkajši…
@dexter89 mne pod terasou vonkajšia asi nenamrza vôbec, 🙂 za 3 dní ako sme tu som nepostrehol odmrazovanie 16kw jedna?
Odpovedať
Dnes tiež extrémne odmrazuje vonkajšia kondenzačka... ale bude tým počasím, celý deň hmla...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matko291:

@dexter89 mne pod terasou vonkajšia asi nenamrza…
@matko291 tak to ju máš asi dobre umiestnenú pod terasou možno tam ani nejak nemrzne... U mňa teraz odmrazuje po 3,5 hodinovej prevádzke ... Vonku -1,9 a 94% vlhkosť to sú najhoršie podmienky pre klímu aj keď ešte horšie to je keď je okolo nuly ... 16 všetky tri dokopy
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 tak to ju máš asi dobre umiestnenú pod …
@dexter89 to máš fajn ja dnes, musí pod tou terasou mrznúť, kondenz čo vytečie zamrzne a zamrzne aj rúrka na odvod kondenzu tak veľmi tomu nerozumiem
Odpovedať
Som to len ja, alebo si nepamatam takuto dlho pretrvavajucu hmlu niekolko dni vkuse? Celkom masaker pre tie klimy aktualne. Inak kolegovi na samsung windfree normalne namraza zlomila ulozenie vrtule. Zrejme ako sa namrazilo na vrtuli kym sa tocila tak kmitala a tym ako bola vdaka namraze nevyvazena ju normalne vytrhlo z ulozenia na 4 srobach. Sila.
Odpovedať
To bude vekom 😀 Pamätám viacdenné hmly lebo veľa pamätám. Tá zlomená vrtuľa moc nesvedčí o kvlaite tej klímy. Máme ústredné kúrenie no párkrát som akúšal kúriť klímou - zdalo a mi to kúrenie relatívne slabé, odmrazovala pomerne často (viac krát za hodinu) a ten zvuk je des. Aj ekonomicky sa mi to nepozdáva - pri chladení bere 200 watt, pri kúrení 1000, aspoň naša.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

To bude vekom 😀 Pamätám viacdenné hmly lebo veľa …
@starysomar Ja kúrim cely dom jednou klímou Toshiba. Ale teploty medzi minus dva a plus dva a hmla, vietor, nikeoľkodňová vlhkosť nad 85 percent - namŕza to na klíme a odmrazuje, ale dajako to nesledujem ako často ..
Odpovedať
Profilova fotka
Nam detto midea spusta defrost castejsie teraz niekedy kazdu 1,5 hodiny a niekedy cca po 3. Som rada, ze druha ma ohrevny kabel, ktory si zapnem, ked su takto minusove teploty. A spotreba tiez medzi 14-16kwh, stale o dost lepsie nez odporove kable 😅
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to už zabalil a dal som klímam tiež odpočinok 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@rkorba Toto sú asi najhoršie možné podmienky pre…
@papulaa Pre zaujímavosť, ak smiem ? Clivia rada už má entity výkonu, či ho meriaš cez zásuvku v HA ? Díky !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dwnldr:

@papulaa Pre zaujímavosť, ak smiem ? Clivia rada…
@dwnldr nie nemá Je to prerobená Clivia na vykurovanie podlahovky Na meranie výkonu potrebuješ odmerať prietok vody a vstupnú + vystupnu teplotu
Odpovedať
Ahojte, dam trochu cisel. Vcera som skontroloval elektromer, chcel som zistiti skor ako pride faktura od SSE kolo kW som spalil za rok 2024. Cely rok som pouzival 2 klimy na kurenie/chladenie a v mesiaci 1,2,3/2024 som mal pustenu aj el.podlahovku ale nastavenu len na temperovanie podlahy na konstantnu teplotu 20'C( teplota podlahy) koli lepsiemu komfortu a aby sa klima na prizemi nejak zvlast netrapila. Orava prizemie 100m2 + poschodie 80m2, kurim na 23'C- 24'C Bez klimatizacii som bezne spalil 10500kw a rok 2024 nadhernych 7770kW!!! wOw V krbe som kuril asi 5 krat za cely rok, tak to nema zmysel k tomu pripocitat. Som max spokojny s vysledkom, mam 2x mitubishi diamond hyperheating 3,5kw +2,5kw.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

Ahojte, dam trochu cisel. Vcera som skontroloval …
@jozu77 Tak hlavne ze si spokojny a to sa pocita ;-) Ja som to tiez pocital a vyslo mi nadhernych 3600kWh od molocha a 10800kWh z ostrovnej FV :-) Akurat som dnes pisal o znizenie zalohovych platieb na 60E, lebo mi idu aktualne 1000 vracat, po sviatkoch, ako keby som nasiel :-)
Odpovedať
Zdravím Vás, už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou pre montáž klimatizácie. Priorita chladenie ale keď bude tá možnosť tak aj dokurovanie v prechodnom období. Výber značky je Mitsubishi alebo Daikin. 1. Mitsubishi multisplit MXZ-2F53VF 5 kW + 2x 3,5 kW MSZ-EF35VGKW biela 2. Daikin multisplit 2MXM50A 5kW + 2x Comfora biela 3,5kw (FTXP35N) Mám 20 ročný dvojpodlažný rodinný dom. Vykurujem plynovým kotlom. Spotreba plynu po prepočte cca 9800Kwh. Jedna jednotka bude umiestnená na prízemí v obývacej izbe 25m2 otvorená s chodbou a kuchyňou spolu 20m2. Druhá bude hore nad schodiskom kde bude fúkať do chodby odkiaľ je vstup do všetkých izieb. Podľa vaších skúseností ku ktorej značke by ste sa priklonili lebo čím viac čítam rôzne diskusie tým sa už v tom viac strácam. Vopred vám ďakujem .
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?