Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Viete mi odporucit firmu na montaz v Ke? Skusim na bazosi nieco lacne kupit. Mama v byte na 12pos by sem tam len chladila.kurit nebude.
Odpovedať
zdravim, riesil teraz niekto v poslednej dobe kupu, alebo aspon CP na multisplit a vie dat nejake info ake su akutal ceny? Kamos teraz zhana (berie kombinaciu ext 5kw +2x int 2,5kw) a prva ponuka co prisla po par dnoch je cca 2800e za samsung wind free (kupuje to na chladenie, takze to je vraj jeho podmienka). Ja sa v tych cenach vobec nehybem, tak ze ci je to aspon +- ok alebo nech to hroti dalej u inych firiem
Odpovedať
@hockto Ja som si daval nacenit MS Daikin Vonkajsia 2MXM40A 4.0/4.2 ... 1625,- eur 2xvnutorna FTXP25N 2.0/2.5/3.0 746,- eur + montaz 2*300,- +material + konzola cca 200,-. Boli aj lacnejsie ponuky aj drahsie. Je to okolie BA, takze ceny nie su jak na bazosi :-) pre niektorych. Ked som si to spocital lacnejsia kombinacia bola 2x split ako multisplit. Ak sa nieco poserie na multisplite, nepojde ziadna. Tiez som dohladaval parametre multisplitu, co je dost narocne lebo nie su dostupne vzhladom na moznost pripojenia roznych vnutornych jednotiek. Ale nejako mi vyslo ze SCOP na kureni na multisplitoch su trosku slabsie a predajcovia sa ti snazia, ak tlacis na cenu dat vonkajsiu jednotku s nizsim vykonom. Ak by vnutorne jednotky isli na max, bude im chybat vykon. Heslo firiem je : to bude v pohode a podobne keci. Ak vyberies silnejsiu vonkajsiu jednotku cena leti hore :-( Ak to chce kamos do RD, tak nech skusi aj dotaciu da sa tam nejaku stovku - tiicku usetrit, len musi najst firmu, ktora je registrovany zhotovitel a tych je len par.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_sveter:

@hockto Ja som si daval nacenit MS Daikin Vonkajs…
@peter_sveter diky za info. Tiez som pozeral ze 2x samsung 3,5kw by vysla este o trosku menej nez tych 2800e za multisplit s 5kw, cize este slabsim vykonom, tak nie uplne chapem tu cenotvorbu, ani aku ma teda vyhodu multisplit (ak neratam esteticke hladisko exterieru). Ale nevyhody viem povedat hned - slabsi vykon a hlavne ked ti odide externa, tak nepustis nic... Inak dotacia je na klimu len vtedy, ked nemas teplovodnu podlahovku nie? Lebo tu on ma
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@peter_sveter diky za info. Tiez som pozeral ze 2…
@hockto Ako vravíš - inštaluješ len jednu vonkajšiu jednotku čiže trošku lacnejšia samotná inštalácia a esteticky bude špatiť zvonku barák jedna bedňa namiesto dvoch. Dotácia na klimu je ak v dome nieje teplovodné vykurovanie všeobecne - nieje viazaná konkrétne len na teplovodné podlahové vykurovanie. Čiže ak je v objekte kúrenie gamatkami či elektrickými konvektormi prípadne elektrickou podlahovkou tak by si tú dotáciu z nich mal vytrieskať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto Ako vravíš - inštaluješ len jednu vonkajš…
@toky1 no ale ako je potom mozne, ze multi split 5kw+2x2,5kw je drahsie ako 2x monosplit 3,5kw, ta ista znacka, ta ista trieda ked ako sam pises, instalujes len jednu externu a tym padom by mala byt aj lacnejsia instalacia... navyse mas slabsi vykon, cize nechapem preco je to drahsie A ako som pisal, kamos ma teplovodne podlahove + plyn kotol, takze je to pas s tou dotaciou
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@toky1 no ale ako je potom mozne, ze multi split …
@hockto Tipnem si že si výrobcovia dovolia nadsadiť cenu za monosplit lebo vedia, že si ľudia radšej priplatia za to aby nečumeli na dve, tri bedne na fasáde - ale len na jednu. Štatisticky. Iný dôvod nevidím. Nechceš platiť viac? Tak pozeraj na škatule :-) Vychcanosť.
Odpovedať
Profilova fotka

@hockto Tipnem si že si výrobcovia dovolia nadsad…
@toky1 @hockto tiež keď som pred 3 rokmi nacenoval ten multisplit 1,5+1,5 tak to vychadzalo lacnejšie pri monosplite... Ono jeden chladiar mi vravel, že dosť je skok v cene čo sa týka vonkajších jednotiek medzi výkonom do 3,5kw a 5kw... takže do multisplitu zapájaš silnejšiu jednotku a je logicky asi kus drahšia aj keď aj tak mi to nejak nevychádza :) @peter_sveter z mojich skusenosti paradoxne v Bratislave som našiel aj jednu firmu, čo mala akciu "vraj" montáž zadarmo... samozrejme bol to marketing ale cena bola lepšia ako aj niektore firmy na východe... hlavne v cenách montáže... z mojich skúsenosti najdrahšie firmičky boli a sídlia v okolí Popradu a Tatier... jeden pípek mi len montáž nacenil multisplitu na 900€ a jedna firma od Trebišova za to isté cca 280 tušim už nepamatam ale bol to sakra riadny rozdiel... vtedy som oslovoval asi 10 firiem na inštalaciu klim v perimetri cca do100km odomna
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@toky1 @hockto tiež keď som pred 3 rokmi nacenov…
@dexter89 to ze ext jednotka 5kw moze byt podstatne drahsia ako 3,5kw nepochybujem, ale aby bola drahsia ako dve tie 3,5kw mi pride ako pekna vychcanost
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@toky1 @hockto tiež keď som pred 3 rokmi nacenov…
@dexter89 ja som si daval nacenit asi u 6 firiem ... v zasade +- vsade montaz 300 za vnutornu + vonkajsiu. Pri multisplite pocet vnutornych * 300. Niekto mal lacnejsiu klimu, ale zase dopocitaval material. Niekto mal drahsiu klimu ale lacnejsiu montaz v ktorej bolo vsetko. Ale cena pri multisplitoch lietala viac ako pri splitoch. Smiesne bolo, ze kazdy dal akoze zlavu povedzme 5-10percent, ale najprv zdvihli cenu a pocitali to s takej :-) Nakoniec som vybral u Tep..Zi.. mali ok pristup a vedeli dat aspon symbolicku zlavu, kde ini naplakali, ze nemaju z coho lebo ledva preziju :-) Su registrovani na dotacie. Tu v regione u nich neplatis cestovne ako si ostatni uctovali. Hadam tu budu aj o rok o dva :-) Kupoval som to co mali v akcii s montazou alebo skladom. Comfora 3,5kw a Comfora 2,0kw. A este som nalomeny na jednu comforu 2,0kw podla toho ako to bude fungovat kedze som nechcel multisplit, kedze ako si pisal multisplit 2*perfera 1,5 kw by si uz asi nevolil :-) tak som dal na tvoje slova a takto maximalne budem mat vonku 2 krabice miesto jednej a jednu listu navyse :-) Len fima z BA nepojde montovat jednu dve klimy do KE a opacne :-) resp. ti nauctuju cas a cestovne :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_sveter:

@dexter89 ja som si daval nacenit asi u 6 firiem …
@peter_sveter cize montuju ti v BA? ja som videl jednu ich montaz z tep zima firmy a bolo to uber odflaknute co sa len dalo. ale tak mozno novy technik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@peter_sveter cize montuju ti v BA? ja som videl …
@stefan222 40 km od BA. Ci to niekto odflakne alebo nie, to nevies nikdy. To vies az momente montaze. Tych technikov maju X, takze tazko hodnotit. Ale jasne ze im budem stat za chrbtom, pre istotu, jak pri vsetkych slovenskych majstroch :-) aby aspon polovica veci bola tak ako ma byt :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Radsej by som siel do 2x monosplit ako 1x multisplit. Dovod lacnejsia varianta a ak sa jedna klima pokazi, stale vies kurit druhou. A samsung klimy mi boli neodporucane, zevraj su velmi poruchove. Ja osobne by som siel jedine cestou daikin/mitsubishi a ked ides po cene tak mozno nejaky sinclair a dufat, ze to vydrzi. Ale vraj su tie klimy dost hlucne vonkajsie jednotky mi vravel monter hlavne (par stran dozadu tu chalan laboroval s velkym hlukom z 2 sinclair klim) .
Odpovedať
Tak začína sezóna prechodu z kúrenia na chladenie , s našími klímami , akú teplotu nastavujete ? a aký režim chladenia / nonstop alebo cykly , resp. obdobie cez deň - poobede, večer , v noci / ja na chodbe nasatvené na 22-23 st. LOW , a je to super príjemné, prísť do vychledeného príbytku ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

Tak začína sezóna prechodu z kúrenia na chladenie…
@rudy1973 garaz/FV "turbo" 20C, obyvacka "auto" 24C prilezitostne, stenove chladenie podla vypocitaneho rosneho bodu prilezitostne. Bazen 30C casovo 0900-1800.
Odpovedať

@rudy1973 Aktuálne ešte neklimujem. Vonku cca 28° v tieni, na prízemí 22-23°° na poschodí 26°. Na poschodí je syn - vie ako si má zapnúť a nastaviť klimu ale zatiaľ nemá potrebu. V noci barák vychladne dolu na 20-21 a hore na 23-24. Ale ešte sú tu horúčavy krátko.
Odpovedať
Profilova fotka

@rudy1973 ja keď nastavím na 23 tam dnu je aj 22 takže chladim len nárazovo na ,,ochladenie ,, a zväčša mám nastavené na 24 a dnu keď je tak 24 ale suchý vzduch , pocitovo je fajne ... Alebo chladim len jednou jednotkou 1,5kw z otvorenej izby... Chlad sa príjemne ,,rozleje ,, do celého domu aj keď tu jednu miestnosť podchladi na 20 ... Ale tiež ešte nechladim ... U nás pri Prešove a KE jak píše @toky1 , mám dnes už v dome v južnej časti 25 ale v severnej časti je príjemné 23 a v noci to klesne na 22 aj v dome mám otvorenú vetracku celú noc a v noci u mňa je väčšinou chladno, som blízko lesa a rieky tak teplota klesala aj túto noc pod 12 stupňov to chladiť moc netreba ... Ja by som kvôli chladeniu veru klímu asi nekupoval ... Ale v extrémnejsich horúčavách je to príjemný komfort že si to človek zapne hoci na pol hodinku hodinku , a máme my čo kurime klimami aj super bonus v podobe plnohodnotného chladenia .... Čo ľudia s plynovým kotlom zrejme nemajú 😆
Odpovedať
tu na JZ slovensku uz asi viaceri klimujeme....ja som zacal vcera, ale ja som clovek z hor, takze mne je 26 uz prilis 😀 Mam bungalov, cca 130m2, mam dve vnutorne jednotky. pustam ich z mobilu na "plny vykon" ked nie som doma. Ked som doma, tak toto leto zatial bezat nemuseli, ale asi to pride koncom tohto tyzdna
Odpovedať
Aktuálne klimujem v podkrovnom kancli okolo 40m2 - osem strešných okien , na klime nastavených 24°. Vivax 5kW šlape so spotrebou okolo 570W/h - ani necykluje. Vôbec ju nepočuť, asi ide na minimálne otáčky ale po tých rokoch na strelnici už ani moje uši niesu čo bývali :-). Každopádne vetrák v pc na stole meter vedľa mňa počujem ale klimu ani náhodou.
Odpovedať
Ja dnes zapol v panelaku 8pos. Dal som na 25st a manzelke zima. V byte nam ukazovala.haier ze je 28.5 Ta musel som po chvili vypnut :(
Odpovedať

Ja dnes zapol v panelaku 8pos. Dal som na 25st a …
@stefan222 rovno ju demontuj a predaj, lebo zenska ti nedopraje aby si sa mal dobre :-) :-(
Odpovedať

Ja dnes zapol v panelaku 8pos. Dal som na 25st a …
@stefan222 Chlad padá dole, vrstvenie teplôt v miestnosti je preto dole studenšia a hore teplejšia. Senzor teploty klimy je v jednotke pod stropom čiže ukazuje vyššiu teplotu ako je pri podlahe. Preto ukazuje 28.5° ale pri podlahe je možno 23. Ešte horšie je keď klima duje studený vzduch priamo na človeka, pretože teplota vyfukovaného vzduchu je na výduchu cca 10°. Chce to s tým sa pohrať a zžiť.
Odpovedať
Profilova fotka

@stefan222 Chlad padá dole, vrstvenie teplôt v mi…
@toky1 ja som minulý rok v horúčavách meral teplotu na výduchu a dosť ma šoklo že tá teplota vzduchu tesne bola pri chladeni okolo 1 stupňa ... Ale to v dome bolo nejakých 27 a chladiť to chcelo asi na 23 takže išlo bomby
Odpovedať
Tak prvy rok prikurovania klimou je za mnou. Je pravda, ze zima bola slaba,ale uspora na plyne cca 4 spotreby. Z 1900m3 som klesol na 1450m3. Cez 330e spat. Elektrinu na vykurovanie vsak nemusim zaratavat, kuril som, ked svietilo aspon trochu slnko a teda kuril xom za cenu klimy a fve. V podstate do decembra som vedel ist len s klimou, v decembri uz zena hovorila, ze jej byva chladno, tak sme zapli plyn. Kotol. Potom sme zistili, ze kotol kuril v noci, klima sem tam cez den, ku koncu sme to uz vyladili a cez wifi len prepinam kurenie ci plyn ci klima. Takze este je sanca na vyssie uspory. Benefit v horucom lete vychladit alebo vysusit pradlo. Ale velmi nam to netreba mame starsi dom, ktory je problem skor vykurit ako vychladit. A tymto dokurovanim a klimovanim som spalil len 1Mwh navyse, fve to akurat pokryla. Takze za mna prekvapiva spokojnost. Navratnost investicie bez akejkolvek zmeny ceny energii vychadza na 11r.
Odpovedať
Zdravým Prečítal som asi 50 strán z tejto diskusie,ale ďalej už nemám síl 😁 Staviam dom s podkrovim kde mám kúrenie plynom aj ohrev teplej vody. Dalej bude v obývačke ktorá je spojená s kuchyňou krb,ale ten plánujem len na posedenie pri vinku a pod. Uvažoval som nad klímou na chladenie až pokiaľ som nenarazil na túto diskusiu. Momentálne sa musím rozhodnúť ,či chcem dať rekuperáciu do domu alebo nie. Preto moja otázka ,či je lepšie dať rekuperáciu do domu ,alebo kúpiť klímu s možnosťou rekuperácie?Plánujem kúpiť klimatizáciu aj možnosťou kúrenia. Pár kilometrov od domu je družstvo z ktorého ide občas neskutočny smrad,ktorý by som nechcel mať vo vnútri. Takže keby sa dali dať nejaké uhlíkové filtre,alebo niečo podobné bolo by to super.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bmw:

Zdravým Prečítal som asi 50 strán z tejto diskus…
@bmw ahoj, cisto subjektivny nazor. Ja by som si radsej dal rekuperaciu a klimu tiez. Ale vraj ked je vonku smrad, neexistuje aby si ho nemal aj v dome s reku. Nie tak silny ako vonku, ale proste nevies to tak precistit. Klima s rekuperaciu maju velmi malu vymenu vzduchu. Porovnaj si litre vzduchu za hodinu plus vypocitaj velkost miestnosti v litroch. Ideal je proste vymenit vzduch aspon 1x za 24 hodin.
Odpovedať
Rekuperaciu urcite ano, o tom ani netreba diskutovat.. Minimalne rozvody natahat aby bola tato moznost do buducna,je to zanedbatelna polozka a technicka hodnota stavby je uplne inde.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@bmw ahoj, cisto subjektivny nazor. Ja by som si …
@hamonik Hygienická norma je minimálne myslím 0,5 násobná výmena vzduchu za hodinu v miestnostiach s trvalým pobytom ľudí. To je minimum. 1x za 24 hodín je málo.
Odpovedať

@hamonik Hygienická norma je minimálne myslím 0,5…
@toky1 suhlasim ze to je malo, klimy vsak vacsiu cast vzduchu vymenit nevedia. Aspon tie, co som doteraz videl ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@toky1 suhlasim ze to je malo, klimy vsak vacsiu …
@hamonik To závisí od objemu miestnosti. Napríklad Midea Gaia má v technických podkladoch uvedené, že dokáže privádzať čerstvý vzduch v objeme 20m3/h. Čo je tak akurát polnásobná výmena vzduchu pre miestnosť s rozmermi 4m x 4m a výškou 2,5m.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?