Diskusiu odoberá 61 ľudí

Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Ešte som našiel stať o neštandardnej prevadzky pri vysokej a nizkej vonk. teplote...
Odpovedať
Kebyže to bola nejaká stará klimatizácia ktorá fachčí systémom on-off a funguje len so senzorom vnútornej teploty tak ok. Ale Invertorové jednotky majú plynulú reguláciu výkonu, na ktorú si myslím že potrebujú aj čidlo vo vonkajšej jednotke. Kvôli nižšej spotrebe a vyššiemu komfortu. Niečo ako pri kúrení kde je ekvitermická regulácia (čidlo exteriérovej teploty) a izbový termostat. Ekvitermika udáva podľa nastavenej krivky výstupnú teplotu vykurovacieho média z kotla a izbový termostat zapína či vypína kotol podľa toho, či bola dosiahnutá nastavená teplota alebo nie. Senzor ekvitermickej regulácie myslím odporúčajú montovať na severnú fasádu tak, aby na neho nikdy nesvietilo slnko práve z toho dôvodu aby neukazovalo hodnoty teploty ovplyvnené slnečným žiarením dopadajúcim na teleso senzora. Aspoň ja som to tak doteraz vnímal. Ak sa mýlil opravte ma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@cukrik25 nikde v navode som necital o vyzname vo…
@rudy1973 ved prave, preto by som chcel zistit ci je to iba info pre aplikaciu alebo ma aj iny vyznam...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@cukrik25 ovladac das tam kde je zima napr k zemi…
@stefan222 tak to viem, ze aj 2.0kw v malej izbe asi bude cyklovat ked budu zatvorene dvere, ale preto sa pytam na realnu skusenosti tych ktorych maju klimy v malych izbach ako stym funguju a nie len tych ktori maju jednu mega obr klimu a chcu snou kurit/chladit cely dom. a potom riesia ci teplo zaboci doprava aj dolava aj na 10m a podobne. Pre lepsi tepelny komfort to v dome s jednou klimou malo kedy ide, a ak ide, tak hukoce to potom cely den vacsinou v obyvacko kuchyni co tiez s pohladu akustiky/fukania nie je top riesenie. Ake mate vykony klimy v kw mate v malych izbach mesich ako povedzme 16m2 ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_sveter:

@stefan222 tak to viem, ze aj 2.0kw v malej izbe …
@peter_sveter ziadne, tak to proste nefunguje PS v dnesnej dobe izba 4x4m nie je mala :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@peter_sveter ziadne, tak to proste nefunguje PS …
@rkorba 16m2 bol ako priklad na malu izbu v dome :-), len preto aby sme tu neriesili obyvacko-kuchyne, kde ta metraz v m2 je znacne vacsia a klima sa v nich sprava uplne inak. Myslim, ze napr. problem napr. bungalovov je, ze polku domu tvoria izby, wc, kupelka, a nejaka mensia prepojovacia hala odkial sa ide do izieb a jednoducho tu klimu nie je v tejto casti domu, kde inde dat ako do niektorych z izbieb, kedze su v porovnani na m2 vacsie ako samotna hala (napr. u mna 9m2).
Odpovedať

@stefan222 tak to viem, ze aj 2.0kw v malej izbe …
@peter_sveter 2kW je max vykon, ked si prečítaš diskusiu zistiš, že by išla aj na 500W... a neviem si predstaviť že by išla 24/7, cely rok kurenie/chladenie, bez cyklovania...
Odpovedať
Profilova fotka

@rkorba 16m2 bol ako priklad na malu izbu v dome …
@peter_sveter mam v malych izbach 13m2 dve klimy Daikin perfera ... bral som kvoli tomu, že daikin ma vnutorne najmensie len 1,5kw ... napojene to mam na multisplit 4kw aj tak to cykluje ak je vonku nad 5 °C stale cykluje... keď je pod 5 a mrzne vtedy to už ide ako tak nonstop teda ako má inverter fachčiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@peter_sveter mam v malych izbach 13m2 dve klimy …
@dexter89 a tie perfery ti obycajne na akom stupni ventilatora idu ? Opytam sa aj inak, ak su otvorene dvere po akom case zacne klima cyklovat? bavime sa o minutach alebo o hodinach? Ak by to bolo o hodinach, povedzme dokaze ist 2-3h v kuse, potom ak spravne predpokladam si nastavit cez appku povedzme 3-4 casove useky (napr. 2h) za den a hotovo. Nie je to idealne ale nemusim sa o to starat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@peter_sveter 2kW je max vykon, ked si prečítaš d…
@rudy1973 2kw je nominalny vykon, minimalny vykon je 1,3kw, ale klim s mensim minimalnym vykonom nie je moc a nejaku klimu tam trebalo dat. Druha vec je minimalny prikon 0,25kw a 0,31kw.
Odpovedať

@rudy1973 2kw je nominalny vykon, minimalny vykon…
@peter_sveter mas dake skusenosti s klimami, ci len teoretizujes a mlatis prazdnu slamu?
Odpovedať

@peter_sveter mas dake skusenosti s klimami, ci l…
@rkorba :-) mam skusenost s 5kw LG bez invertora v standardne zateplenom dome - chladenie + trosku prikurovanie. Tiez daikin comfora 3,5kw kurenie cez zimu v starom nezateplenom dome. Vsade su to ale vacsie priestory. Mna teda zaujimali prave tie male priestory, presiel som kopec technickych listov, ale cele je to trosku taka alchimia pri vykonovo malych klimach, ze ako to bude fungovat + ci sa budu nechavat dvere otvorene, ci klima nebude hucat, ci nebude vrcat vonkajsia jednotka a podobne. V kazdom pripade je 2,0kw je objednana :-) tak uz niet cesty spat :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...

@rkorba :-) mam skusenost s 5kw LG bez invertora …
@peter_sveter kazda moderna 3,5kW klima dokaze slapat na 300W prikonu, tak by som sa nad tym nepozastavoval a nechal ju robit svoju pracu, pricom otvorene dvere pocas dna kedy nikto nie je doma nie je prekazka. Aktualne sa da kupit zakladny model aux 3.5kW s wifi na bazosi za 360E!!! Montaz 100E a bude robit radost min 5 rokov.
Odpovedať

@peter_sveter kazda moderna 3,5kW klima dokaze sl…
@rkorba akoze to je ciel nechat klimu robit svoju pracu :-) ci ma prikon 300W je podstatne len s pohladu spotreby ale nic to nehovori o realnom vykone pri tomto prikone. Ja viem, ze si tu vacsina prispievatelov mera spotrebu, ale ja radsej spalim nejaky kW navyse pre lepsi komfort. Myslim, ze proti el. kablom je to aj tak parada. Aj ked musim povedat, ze tie kable tiez nebola extremna tragedia, s pohladu nejakeho standardu za kurenie, obvyklym sposobom. Predpokladam, ze aj navratnost za klimy bude v rokoch, ale zase ma to pridanu hodnotu vo forme chladenia a poistku ak by ceny energii leteli v buducnosti do neba. Klima z bazosu na kurenie ... neeee, aj ked pre niekoho mozno ok, montaz za 100 tiez neeee... teda nie tu v blizkosti BA :-( Pre lepsiu cenu staci trosku postudovat a teraz su dotacie na klimy a mas to za 50% z ceny novej.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim osadenstvo. Pred casom som tu trochu obkendoval ale teraz uz ide do tuheho. Predpripravu sme robili minuly rok - jedna vonkajsia jednotka na ktoru bude napojenych 5 vnutornych jednotiek (4 spalne + obyvacka). Minuly rok sme mali nejake cenove nastrely ale teraz sa samozrejme po roku vsetko zmenilo + je tu moznost cerpania dotacie. Tym ze chceme tych 5 jednotiek na jednu vonkajsiu, tak mame trochu obmedzeny vyber.. Predajca co nam robil predpripravu nam teraz odporuca Mitsubishi Diamond. Na prvy pohlad to nevyzera zle. Ma to SCOP aj SEER A+++ Hlucnost vnutornych jednotiek zacina na 19dB co je tiez fajn. + rozne funkcie cistenia vzduchu... O cenu mi az tak nejde, nie je uplne nizka ale ani nie nejako katastrofalna + dotacia ju znizuje v podstate o 50%. Moja otazka je, ci to niekto doma ma a ci je tam spokojnost s prevadzkou.. Domacnost budeme vykurovat salavou tazkou akumulacnou pecou na drevo. Planujeme ju vyuzivat ako hlavny zdroj vykurovania s tym, ze klima to bude tahat tam kam pec nedociahne... (2 jednotky budu zrejme v chladnych mesiacoch vacsinou neaktivne)..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankojanko:

Zdravim osadenstvo. Pred casom som tu trochu obke…
@jankojanko pozor jeden strop pri dotaciach je max 50% z ceny, druhy strop je vykon zariadenia uvedeneho na ich stranke * sadzba v EUR na 1kw vykonu a treti je tusim celkova max. dotacia na dany druh zariadenia ako takeho. Dostanes sumu ktora je najmensia. Teda ak splnis podmienky na dotaciu. Napr. pri multisplite daikin 4kw bol vykon na ich stranke len 3,2kw:-) - nejaky papierovo nominalny vykon pre nase pasmo pre tieto ucely - tak nejako povedal panko z daikinu
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 a tie perfery ti obycajne na akom stupn…
@peter_sveter vieš čo , stále sa to správa akosi inak :) Raz to cykluje, inokedy nie... ale ako ventilátor mam manualne nastavený na druhý stupeň , resp. v izbe malej dcéry na noc len na jednotke... ale v pohode malá spí ako zabitá problém je, že niekedy tam má až horúco ... fakt na tie malé izby je aj ten výkon 1,5kw dosť veľa... to nehovorím že mi niektorí predajcovia radili tam natrepať 2,5kw ... ono fakt to masakrálne cykluje hlavne keď je vonku nad 5°C 5-10°C to fakt zapne pustí horúci vzduch a vypne... niekedy ale sa to nejako zosúladí a ide na min. výkone slabo ... skor mi príde lepšie keĎ je zapnutý druhý stupeň ventilatora a teplo sa dostane asi ďalej od snímača ...keď ide na jednotke cykluje viac... budeš sa musieť nejako pohrať s nastaveniami ale ako si písal, cez časovače... ja tiež som to riešil tak, že som malej klímu keď zaspala vypol a nastavil nech sama zapne nad ránom o nejakej 4-5 ráno... lebo keď je okolo 5 stupňov, vykurim cely dom jednou 3,5kw daikin comforou... to je môj nezmar... už ide šiestym rokom vkuse a stále kúri/chladí... inak keď nechám otvorené dvere , tak tá jedna 1,5kw klíma mi dokáže ochladiť celý dom keď je vonku 33°C... vzduch sa rozlieva popri zemi z tej izby kde je jednotka do obývačko-kuchyne a je to príjemne lebo v tej izbe kde nikto neni je síce 20°C ale vo vzdialenejsich castiach domu je prijemnych 24 na pocit prijemny suchy vzduch, ktory ti nefúka priamo do tváre ako keĎ zapnem hlavnú 3,5kw na chladenie... pri kureni je kus problem, že to teplo logicky stupa hore a ma problem prejsť cez zarubne takže nefunguje to tak dobre ako s chladenim... @rkorba mna len udivuje kus mimo temu, že čo sa týka zariadeni do domu mnohi ludia šetria brutalne a kupia radšej lacne shity... ale napr. čo sa týka auta ktoré stoji u väčšiny ludi 90% na parkovisku bez pohybu, tak su schopni vysoliť za to desattisice € Pritom totuto logikou kamo by ti stačila aj fabia 1,2Htp ta 1200€ však aj to je auto aj to ta odvezie z bodu a do bodu B... ale ludia kupuju mercedesy, audiny a obrovske SUV a tam šetriť nepotrebuju... to len taka filozoficka vsúka :)
Odpovedať

@peter_sveter vieš čo , stále sa to správa akosi …
@dexter89 Hej - pre niekoho totiž je auto aj niečo viac ako presúvadlo z A do B. Image, spoločenský status, design ... to všetko môže zavážiť a dostatočne znesiteľne ospravedlniť vyššiu cenu😉 Hej, ešte som chcel spomenúť - montáž klimy za 100eur je doslova raritná cena. Povedal by som, že za toľko ju namontuje len nejaký zúfalec alebo dobrý kamarát.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dexter89 Hej - pre niekoho totiž je auto aj nieč…
@toky1 hej však maš pravdu že prestiž atď... a presne toto na tom nechápem... aspon ja osobne teda asi logicky mi príde mať pohodlie a luxus tam, kde trávim najviac času ... auto beriem len ako presúvadlo z bodu a do bodu b... samozrejme nebavím sa o podnikateloch, alebo ludoch co auto pozivaju denne na biznis jasne ked robiš 500km denne + tak si nekupiš fabiu za 1200e hovorim o slovenskom priemere a drviva väčšina ludi ma proste auta, ktore na 90% vlastne nepotrebuje, nevyuziva a ma to len z dovodov ktore si popísal... t.j. pre mna iracionalnych
Odpovedať

@toky1 hej však maš pravdu že prestiž atď... a pr…
@dexter89 uz si ako zenska, bud sa chces hadat, alebo len skusas kolko vydrzim :-) Mas sice predrazeny Daikin, ale nema nic navyse co ten lepsie vybaveny novy Aux za smiesne peniaze. Pouzivas manualne nastavenie kurenia i chladenia... Co sa instalacie tyka, diera do steny zadara, 3m rurok 20€, odvod kondenzu no nech 5€, konzola podla vlastneho vyberu. Samozrejme to nie je instalacia firmou tam je 300€ :-)
Odpovedať

@dexter89 uz si ako zenska, bud sa chces hadat, a…
@rkorba v zasade nech si kazdy kupi co chce, ale neberme kupu klimi na bazosi ako najlepsie riesenie. Ja ked som zvazoval vyber znacky, teda ak odhliadnem, ze som potreboval slaby vykon (2,0kw) tak som si radsej vybral daikin, ako nejaky invertor, kasai, aux a podobne znacky. Ale nechcem tym povedat, ze by tie klimy nerobili svoju pracu rovnako ako drahsi daikin. Ale napriklad u daikinu som siel do modelu comfora a nie perfera lebo tam som uz tu pridanu hodnotu za tie peniaze navyse nevidel. Navyse s comforou mam osobnu skusonost, tak verim, ze to bude dobra volba. Ak stym budem kurit aj chladit urcite pojde viac ako auto, ktore vacsinou stoji na parkingu. Ale rozumiem, imidz je imidz pri aute. btw. sa hovori ak by si chcel by ekonomicky udrzatelny, ze by si mal kupovat auto vo vyske 6 nasobku platu svojho platu :-) pol slovenska by ani na tej fabci (novej) nejazdilo .-( @dexter89 takto nejako som si presne predstavoval realne zhodnotenie :-) dik.
Odpovedať

@rkorba v zasade nech si kazdy kupi co chce, ale …
@peter_sveter ked ste zavisli na firmach tak vam ani nic ine neostava, len kupit za to co predavaju. Ja si dokazem pomoct (nainstalovat) a 2ks Auxov do mojho zahradneho bude bohato postacovat.
Odpovedať

@peter_sveter ked ste zavisli na firmach tak vam …
@rkorba tak jak hovoris, je pre mna jednoduchsie to dat firme, ako sa stym bavkat alebo zhanat z bazosu nejakeho sikulu co mi to za kilo namontuje. Ten cas a pripadne cas straveny riesenim nepredvidanych veci pri moznej poruche alebo zavade stravim radsej inak. Pocuvaj ma, ale naco tam mas dve tie jednotky a este aj bez hadic? Ci imidz :-) ale ak dobre vidim, ze aj konzola je home made, jokel nepusti :-) ale tak super, ze si to takto zmajstroval, pjekne :-) Akurat tu vsetci, ze vonkajsie jednotky ma zem a vsetci to pchate na fasadu :-)
Odpovedať

@rkorba tak jak hovoris, je pre mna jednoduchsie …
@peter_sveter prvotny plan bol dat 5kW na konzolu a v pripade potreby ju pouzit, nic dlhodobe len pripadny komfort keby nahodou. Takto som kupil jednu do zahradneho a druhu do pivnice za cenu, ktora sa ani nepriblizuje Vasim "PRO" instalaciam :-) Vonkajsie nie su zapojene, len nahodene, lebo riesim obklad vnutornych stien az potom nahodim interne.
Odpovedať
Profilova fotka

@peter_sveter prvotny plan bol dat 5kW na konzolu…
@rkorba ja sa už hadam s kazdym poslednu dobu aj v robote aj doma... asi bude chyba vo mne uznavam... mozno hormony 😀 ale neporovnavaj klimu co chces do zahradneho domca abo garaze s klimou do domu kde to ma byt ako hlavne hurenie/chladenie... ale jasne fungovat bude aj jedna aj druha @peter_sveter hej pravda je , že daikin perfera je aj podla mna predražena... aj sem som pisal, kopu krat už že lacnejšia comfora mi pride omnoho lepšia, aj diazjnovo aj mi pride paradoxne že ma lepšie kvalitnejšie plasty... u novej perfery to praska pri defrostoch akosi omnoho viac... plus som tu pisal aj o problemoch s namrzanim vonk. jednotky pri perfere... co pri comfore nikdy... jedine čo ma perfera z mojho pohladu lepšie je tichsi ventilator ... to je pravda a nejake tie funkcie naviac ako senzory, fukanie mimo tela a pod... ktore popravde za 2 roky som ani nevyužil ...taze popravde s odstupom casu by som siel do multisplitu comfory abo nejakej lacnejsej do izby... len problem bol ten vykon... fakt 2 -2,5 kw klima ako LG co som mal ponuku by sa v tych mojich mensich izbach ucyklovala k smrti ...
Odpovedať

@dexter89 uz si ako zenska, bud sa chces hadat, a…
@rkorba Ty uvažuješ tak, že drahší výrobca ponúka to isté ako lacnejší za viac peňazí. Ja uvažujem tak, že lacnejší výrobca vie dať nižšiu cenu za výrobok kvôli nižšej kvalite použitých materiálov. A možno nerobí vývovj, len kopčí. Pritom navonok technickými parametrami či vychytávkami sú povedzme tieto výrobky veľmi podobné. Neviem kto z nás dvoch má pravdu. Pravda je možno niekde uprostred. Nie Dacia či Mercedes ale niekde v strede tá Toyota. 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@peter_sveter vieš čo , stále sa to správa akosi …
@dexter89 "pri kureni je kus problem, že to teplo logicky stupa hore a ma problem prejsť cez zarubne takže nefunguje to tak dobre ako s chladenim..." neuvažoval, alebo neskušal si stropný ventilátor?
Odpovedať

@rkorba ja sa už hadam s kazdym poslednu dobu aj …
@dexter89 no ja ked som sedliackym rozumom vyberal malu klimu (ci comforu alebo perferu), tak som hlavne porovnaval prietoky vzduchu v m3/min co mi teda hovori ako rychlo vyfukuje vzduch a kolko sa vzduchu sa cez klimu presype a z toho sa da ako tak vydedukovat hlucnost ventilatora a prudiaceho vzduchu, potom som porovnaval samotnu hlucnost, kedze toto bol u mna celkom podstatny parameter, aby klima na tichom a nizsom stupni ventilatora bola ticha. Moja stara 5kW isla na najtichsom ako comfora na 4-5 stupni. Ale to je problem vsetkych vykonnejsich klim >5kW, ze s vykonom stupa minimalna hlucnost. Dalej som kukal este minimalny vykon, ale ten bol vacsinou >1kw skoro u vsetkych. Senzory fukania/nefukania na cloveka nevyuzijem, bo bude umiestnenia proti dveram pri stene, a pozorovanim som zistil, ze aj ked lamely klimy natacam sprava do lava, primarne cca 75% vzduchu klima aj tak vali rovno pred seba. No nieje to proste tak, ze natocim lamely a vsetok vzduch ide vpravo alebo vlavo. To by inak bolo cool ak by to "zatacanie vzduchu "robilo so 100% vyfukovaneho vzduchu. Super filtre, ozonovace som neporovnaval, kedze pre toto si klimu nekupujem. Ale pre porovnanie napisem aj tutok: FTXP20N+RXP20N (daikin comfora 2,0kw) Cooling Silent/Low/Medium/High m3/min 4,2/5,6/7,4/9,5 19/25/39 db Heating Silent/Low/Medium/High m3/min 5,2/6.2/8.1/10.4 21/28/39 db Cooling capacity kW 1.3/2.00/2.6 Heating capacity kW 1.3/2.00/2.6 FTXM20R+RXM20R (daikin perfera 2,0kw) Cooling Silent/Low/Medium/High m3/min 4,3/5,7/7,5/10,5 19/25/41 db Heating Silent/Low/Medium/High m3/min 5,1/6,2/8,2/9,3 20/26/39 db Cooling capacity kW 1,30/2,00/2,60 Heating capacity kW 1,30/2,50/3,50 No a tak mi prislo, ze prietoky rovnake, hlucnost o 1 az 2 db nizsia pre perferu (ale toto moje usi asi nepostrehnu), minimalne vykony rovnake. Cena perfery vyssia o desiatky percent :-) Inak ta perfera 1,5kW do multisplitu ma uplne rovnake parametre prietokov a hlucnosti ako ta prefera 2,0kw. Tak volba bola jasna - comfora 2,0kw. Isiel som do splitu, kedze multisplit vychadzal drahsie ako 2*split. Ten druhy split mozno nakoniec ani nebude, podla toho ako to ta jedna klima bude zvladat :-) Este jedna uvaha a mozno mi to niekto vysvetlite. Ak potom klimy napr 1,5kw, 2,0kw pripadne 2,5kw maju rovnake parametre prietoku, hlucnosti, pripadne minimalneho vykonu, cim sa lisia v teplote vzduchu/rychlosti ventilatora/hlucnosti ak idu na minimalny vykon, ktory maju rovnaky ? Mne tak nejako vychadza ze nicim (samozrejme asi okrem spotreby kw vs SCOP). Tiez by ma zaujimalo ci vsetky pri minimalnom vykone fukaju rovnako teply vzduch alebo klima s vacsim vykonom fuka teplejsi ako klima s mensim vykonom (ale bavme sa pri praci na minimalnom vykone, ktory je rovnaky). Nasledne potom ak klimy dame na maximalny rezim fukania a tie prietoky vzduchu su tiez +- autobus rovnake, bude vacsia klimat davat teplejsi vzduch alebo nie? Resp ako si sedliacky predstavit rozdiel vykonu medzi klimami 1,5 2,0 2,5 ? pri rovnakych prietokoch?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@dexter89 "pri kureni je kus problem, že to teplo…
@matko291 ja myslim, ze ked mas klimu proti dveram v rozumnej vzdialenosti, tak vies celkom pekne poslat teply vzduch aj cez zarubnu do druhej izby, asi lepsie ako stropnym ventilatorom.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 ja myslim, ze ked mas klimu proti dvera…
@peter_sveter pardon zle som reagoval. Úmysel bol smerovaní na odoberanie tepla z obývačky kde sú krbové kachle, mimo tému pardon.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?