Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
celkom fajn zoznam cinakov: https://hubhvacr.com/top-15-air-condi... napr heier moj milovany ma mitsu kompresor(vraj) kedze papier vela znesie. ale taky aux co mam tiez v inom byte(a slape super) tak ma vraj panasonic kompresor. zaujimave. take veci som napr ani nevedel. Seriozne , kto tu ma zavady a ake viete popisat? s klimami myslim. ja to bereim ako chladnicku co ide a potom sa proste vymeni za dalsiu, ze servis klimy mi pride asi zbytocny tympadom. co vy?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefan222:

celkom fajn zoznam cinakov: https://hubhvacr.com/…
@stefan222 ako zavady nie su, skor postrehy. Napriklad nasa midea obcas akoby "hrkoce" vonkajsia jednotka, ale do par minut prestane. Pri AUX, co som nakoniec zobrala tak ma vyssiu spotrebu ako midea. V noci sla ma 100% stale. Nejako nebola v udrziavacom mode ako pri midei, je ked dosiahne teplotu tak papka 250W. Neviem dovod, teraz ked mavam cas sa s tym hram. Zatial som to poriesila tak, ze cez appku som nastavila vykon na 40%. A aj pri tom vykone pekne vykuri celu polku domu. Len ked budem mat cas musim sa s tym vyhrat 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@stefan222 ako zavady nie su, skor postrehy. Napr…
@dominguezah no ano, to su tie postrehy, co su super, a aj funkcie kazda znacka sa snazi neako prerazit v tej mega konkurencii, ale musime aj dexiho neako osvetu mu spravit ze cim novsia klima s viac funkciami, tak to moze byt lepsie. tiez ma zaujima ci niekto meni klimu aj ked funguje, za napr inu znacku s inymi funkciami a takto uz niekto cistil klimu? https://www.youtube.com/shorts/jhkbfe... to zvazujem ze mozno by som chcel vyskusat, predsa len raz za cas takto nemusi byt zle. moj vyparnik sa cisti tym zmrazenim, co som popisoval ale ostatne casti neako preplachnut by nemuselo byt zle.
Odpovedať
Tak dnes bol u mňa chlapík čo mi bude montovať klimatizáciu. Nakoniec sme sa zhodli že dáme dve jednotky. Akurát ma trocha zaráža to, že kuchyňa+obývačka a ešte jedna izba(spolu 45-50m2) bude vykurovana jednou klímou(3.5kw),to je ok.Ale detskú izbu navrhol tiež ze dáme 3.5kw .Ja som chcel 2.5kw,ale ono tam je rozdiel možno 40-60€.Tak povedal že to nevadí a na moj argument že ci nebude nejak cyklovat a neefektívne pracovať,povedal že nie. V podstate ide o to ci to mam odsúhlasiť alebo tam dať tu 2.5kw.Jemu je to vlastne jedno. Ale nechcem nič v zlom naňho.Je seriózny ponukol mi viac možností ako uhradime fkt. Inak cena za tie dve klimatizácie Sinclair terrel 3.5kw aj s montážou ma bude stáť, 1500€.Povedal že viac určite nie.Je to samozrejme aj s dotáciou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Tak dnes bol u mňa chlapík čo mi bude montovať kl…
@joma3333 akurát ma stále trápi to ,ci bude lepšie dať na tych 18m2,slabsiu klimu(2.5) Ono to je s toho dôvodu,ze ta izba je trocha bokom umiestnená,on ale povedal, že keby boli dvere stále otvorene tak ju vykurim,ale dcéra ide do puberty,a často má zatvorené dvere.cez noc vždy. Cez den
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 akurát ma stále trápi to ,ci bude lepši…
@joma3333 aj 2.5kw bude cyklovat. ako ono to neni nieco katastrofalne ze ti nepojde klima po zaruke. by som to nedramatizoval. ale 3.5 kw je ozaj uz vecsia sila na taku izbu. mozno by som fakt zvazil kanalovku a 1 externu jednotku ak ta pusti povala
Odpovedať
3.5kW určite nie do tej malej izby. Treba klimu s čo najnižším výkonom a čo najnižším spodným príkonom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 akurát ma stále trápi to ,ci bude lepši…
@joma3333 porovnaj si spodne vykony 2.5 a 3.5kW jednotiek a mozno budu rovnake len ta 3.5kW bude mat vykonnejsi interierovy ventilator ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 akurát ma stále trápi to ,ci bude lepši…
@joma3333 do tej izby by som 3,5kw urcite nedaval, je to naozaj ovela viac vykonu ako je tepelna strata tej miestnosti a cyklovat to bude na 100%. Tam by stacila aj 1,5kw jednotka ako ma dexter a aj ta mu cykluje ked je vonkajsia teplota nad 0'C kedze tepelna strata je este mensia. Ja mam na 75m2 v podkrovy jednotku s vykonom 2,5kw a ide na minimalnych otackach aby zybtocne necyklovala.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Tak dnes bol u mňa chlapík čo mi bude montovať kl…
@joma3333 pokial xces chladit tak ok.., ale ked ides aj kurit, tak ma malu ucinnost.. kukni sa po daikin alebo samsungu..
Odpovedať
@rkorba zdravim Ako som už niekde vyššie pisal, v tomto som laik. Spodný výkon.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@rkorba zdravim Ako som už niekde vyššie pisal, …
@joma3333 ono to bude tak,ze tie klimatizácie budú pustené každý den spolu..myslim tým to , že aj tá v detskej izbe pojde do celeho domu.. Možno az k večeru a v noci budú dver zatvorené.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 ono to bude tak,ze tie klimatizácie bud…
@joma3333 ja som chcel od jednej značky,no sinclair tam mal tu najslabsiu 2.7 kw.cA rozdiel v cene minimálny.A asi aj v spotrebe a vykone atď. Tak neviem. Do pondelka mám na rozmyslenie. On aj to cyklovanie vysvetlil tak,ze to nie je ako pri klimatizáciach pred 10 rokmi. Ze to ma teraz uplne iny nábeh aj vypnutie.Opisal mi to presne ako.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 ja som chcel od jednej značky,no sincla…
@joma3333 ešte dodám, že ta izba je orientovaná,jedna stena bez okna na sever,a jedna stena na zapad s francuzskym oknom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@joma3333 porovnaj si spodne vykony 2.5 a 3.5kW j…
@rkorba takto si to predstavujem (foto). V reále to mozno bude inak
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@joma3333 Ja mám prízemie takto. Červenou je vnút…
@toky1 v tej izbe kde máš mideu oasis,kolko m2 vykuruje? A pracuje v pohode.(úsporne). myslím že ci nejde neefektívne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@toky1 v tej izbe kde máš mideu oasis,kolko m2 vy…
@joma3333 Priestor podľa tepelnej straty treba vykurovať. Metre štvorcové môžu byť zavádzajúci údaj. Niekto na rovnakú plochu potrebuje 2 kW a iný 10 kW.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@toky1 v tej izbe kde máš mideu oasis,kolko m2 vy…
@joma3333 "On aj to cyklovanie vysvetlil tak,ze to nie je ako pri klimatizáciach pred 10 rokmi." Nám tú klimu Vivax M 5kW, ktorej graf priebehu spotreby som priložil - na ktorom je vidieť ako veľmi cykluje, tak tú klimu nám dal namontovať správca budovy do kancelárie pred rokom a pol v lete. Takže to nieje 10ročná klíma. Oasis Plus mám namontovanú v spálni cca 25m2 - graf priebehu spotreby som tiež priložil. Rohová miestnosť, steny z plnej pálenej tehly, jedna stena zateplená 5cm polystyrén. Som s ňou spokojný. Minimálny príkon keď je v behu aj vonkajšia jednotka je cca 250W. Keď fúka len vnútorná a vonkajšiu vyplo pre prebytok výkonu tak je príkon cca 17W. Vtedy sa chová ako taký ventilátor. Môj názor je, že tá klima má vždy COP vyššie ako 1. Čiže ak spotrebúva 250W tak jej tepelný výkon je určite vyšší ako 250W. Čiže ak je tepelná strata priestoru pod 250W a minimálny výkon je povedzme tých teoretických 250W (vždy je ale vyšší pretože COP je vždy nad 1) tak ju po dosiahnutí požadovanej teploty proste isto vypne. Klesne teplota a zapne ju atď. A cykluje. Ty máš brutálne zateplený barák, tepelná strata tej malinkej izby pri -15° je možno 300W. Pri 0° koľko? 150W? Tam je jedno akú klimu dáš - každá bude pri zavretých dverách cyklovať. Ale daj čo najmenšiu a stráž si aby boli čo najviac otvorené dvere nech sa teplo môže tlačiť cez ne do iných priestorov a tým znižovať cyklovanie klimy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@joma3333 "On aj to cyklovanie vysvetlil tak,ze t…
@toky1 veď to je problém. Sinclair 2.5kw cena cca 800. Daikin 1.9kw 2000€ Daikin 2.5kw €. cca do 1000 Tak neviem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@toky1 veď to je problém. Sinclair 2.5kw cena cc…
@joma3333 pointa,ta upkne najslabšia klima, najdrahšia A snažím sa nájsť taku co je zozname dotácií
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 pointa,ta upkne najslabšia klima, najdr…
@joma3333 prosim ta uz si horsi ako zenska, mas vsetky potrebne informacie a bud ich nevies spracovat, alebo si naozaj zenska :-) Zober 3.5kW Terrelku do obycacky a 2.5kW do detskej a uzivaj, lebo 5 stran vypisovania a furt ziaden vysledok 🤐 PS ja som vcera instaloval 5kW Terrelku a ide ako kazda ina klima.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@joma3333 pointa,ta upkne najslabšia klima, najdr…
@joma3333 Velmi dolezite upozornenie Nedavaj klimu nad gauc alebo postel Ked robi defrost je dost neprijemne byt pod nou Moja gree defrostuje pri vonkajsej teplote pod 3st kazdych 50min a je to dost neprijemne lebo ju mame nad gaucom Tento rok ju idem posuvat o meter dalej nad jedalensky stol Cize pri gree pozor na to (mozno klasicka amber sa bude spravat inak ale overil by som si to)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@joma3333 prosim ta uz si horsi ako zenska, mas v…
@rkorba to máš pravdu,horsie ako zenska.keby bolo na mojej zene,tak povie montujte a hotovo. Nemám s tým veľkú,vlaste žiadnu skúsenosť,a čo sa týka strát, a čísel ohľadom vykurovania atd,v tiež. Píšem a dopytujem sa na základe toho co tu čítam.Pre mna tých päť stran nebolo zbytočných, dostal som sa az sem. Uz som pisal firme ze berem jednu 3.5 a 2.5kw. Moja slabosť je , keď niečo chcem ,tak musím o tom vedieť čo najviac. Plusi aj minusi. Tak sory,ak to niekoho moc obtazovaloNo určite ste mi vsetci pomohli viac ako nejaky predajca na eshope.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@rkorba to máš pravdu,horsie ako zenska.keby bolo…
@joma3333 Budem tu za blbca ale tu by som si položil otázku, že ak máš elektrické podlahové vykurovanie v tej malej izbe a tepelnú stratu v nej pri -15°C dajme tomu 300W či má zmysel inštalovať do tej izby klimu, ktorá ti bude ajtak celý čas šlapať na minimálnom výkone a pravdepodobne veľmi cyklovať. Aby si ušetril možno s božou pomocou 100eur ročne na elektrine do podlahovky v tej izbičke? V takom prípade je asi nesporným plusom klimy skôr len možnosť chladenia v lete. Všetko sa to odvíja od tepelnej straty tej miestnosti si myslím.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@joma3333 Budem tu za blbca ale tu by som si polo…
@toky1 v tej izbe je problém a bol aj pred tým v tom, že podlaha je zakrytá.cca40% Nikdy som tu izbu nevedel vykurit ako ostatné. A keď uz,tak to trvalo dlho
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@toky1 v tej izbe je problém a bol aj pred tým v …
@joma3333 ja by som to urobil trochu inak. 3,5kw klima ( ale nieco kvalitne mitsu, toshiba, daikin..urcene na kurenie) ti vie krasne pokryt tepelnu stratu v obyvackokuchyni a ak by bola nad tymi dverami - vychod na terasu, tak by prudenie vzduchu smerovalo na dalsie izby co by ich vedelo taktiez vykurit/temperovat. Cez den ked ste v praci, v skole cize nieste doma nechas pootvarane a mas teplo vsade. Do tych dvoch samostatnych izieb by som dal elektricky olejovy radiator s digitalnym termostatom a nastavil dennu/nocnu teplotu. V pripade ze by to klima nestihala tak by sa zopol termostat a dokuril by to. Tak isto v pripade ze by niekto zavrel, alebo chcel mat zavrete dvere tak to ten radiator vie dokurit. Kupis jednu kvalitnu klimu + 2x elektricky olejovy radiator( dnes su uz v modernom dizajne) a mas vystarane. Ak by si kuril klimou na cca 23'C a nechas spalnu co len trochu pootvorenu tak ti tam teplota pod 20'C nikdy neklesne a viac v spalni ani nepotrebujes cize radiator sa ani nezopne. Ja by som do tej malej spalne klimu vobec nedaval. Neprinieslo by to ziadnu citelnu usporu, a ani komfort pretoze by si musel spavat s otvorenymi dverami aby si zabranil nadmernemu cyklovaniu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@joma3333 ja by som to urobil trochu inak. 3,5kw …
@jozu77 suhlas, ja som hned pisal na zaciatku paru stran dozadu dat 1 klimu nad tie dvere/okna nad stol a do detstkej by som dal tiez nad dvere pri vstupe ale ano, do detskej nema zmysel no.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@joma3333 prosim ta uz si horsi ako zenska, mas v…
@rkorba sam si robil uplne aj tlakovanie potrubia a zapojenie? mas neake foto? preco si sa rozhodol pre danu znacku? len zbieram postrehy. budem zrejme jednu klimu presuvat na inu nehnutelnost a kupovat dalsiu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@rkorba sam si robil uplne aj tlakovanie potrubia…
@stefan222 mam vsetko potrebne na DIY i jedneho sinclaira doma, tak som mu dokupil kamosa na kurenie do podlahy a ohrev TUV.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@joma3333 ja by som to urobil trochu inak. 3,5kw …
@jozu77 ja som uz rozmýšľal aj nad konvektorom do tej izby.alebo priamotop-infraziaric. Nie že by som to nevedel spracovať ,ale výber je obrovský postrehy a skúsenosti Vás všetkých,tych je tiež veľa,a rôzne.jasne, každý dom je iný,aj teploty nie sa všade rovnaké. Ešte sa porozprávam s dodávateľom. On mi tvrdil, že ta klima nebude pracovať neefektívne. Poviete si tak načo sa tu vypituješ.Asi preto ,lebo on sám nemá doma klimu,ale čerpadlo vzduch voda.takže ma zaujímaju Vaše postrehy .
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?