Poraďte mi pri výbere tepelného čerpadla pre bungalov 159 m2

Zobraz úvodný príspevok
Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm polistyren strop bude fukana celulozova izolacia 45cm okna 3 sklo 4 ludia podlahove kurenie. TC bude na kurenie a uzitkovu teplu vodu na stranke tools.refsite cz. som vypocital orientacnu tepelnu stratu domu do 6,3kw rozhodujem sa medzi monoblokmi - IVT Air X 90 - AirModul E9 alebo IVT Air X 70 - AirModul E9 - NIBE F2120-8 alebo NIBE F2040-8 - Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 - Stiebel HPA -O 8 CS plus kazda rada, postreh, odporucanie velmi rad uvitam vopred dakujem
Odpovedať
1
10
11
Profilova fotka
ako momentalne fungujete ti, co mate tepelne cerpadlo? v noci uz zacali mrazy, nakolko mate nastavene svoje jednotky? 🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fruko5:

ako momentalne fungujete ti, co mate tepelne cerp…
@fruko5 pohodicka ked mrzne, hlavne aby nebolo okolo 0C a hmla ako vcera, to sa mi kazdu hodinu zapinal defrost na 5min. Kurim do podlahy COP -+4 tak 8h denne, spotreba aj s TUV 10kWh.
Odpovedať

@fruko5 tak samozrejme zalezi aj aky mas typ 🙃 a mrazy tepelku absolutne nevadia. my mame takto vnutri v dome okolo tych 21-22°C... za nas teda uplne idealne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wewio:

@frantisekca Áno, aj Fenomis zaujíma zisk. Nepozn…
@wewio "Nepoznám výrobcu, ktorý vyrába a predáva a ide do dlhu." Že je Fenomic v červených číslach ignoruješ zámerne, alebo máš iný problém? Aha, takže Fenomis je podľa teba tým Ferrari? Pri tých tržbách a červených číslach skôr Titanic si chcel napísať, nie?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@wewio "Nepoznám výrobcu, ktorý vyrába a predáva…
@frantisekca Nič neignorujem. Stále tvrdím, že smerodajné to nie je, hovorím o svojej osobnej skúsenosti, to je celé. 🙃
Odpovedať

@fruko5 Taktiež mám podlahovku a mám to nastavené tak na tých 30-35°. Vtedy je tá teplota taká ideálna, samozrejme iné je to zase pri radiátoroch.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@fruko5 pohodicka ked mrzne, hlavne aby nebolo ok…
@rkorba to sa pri hmle takto samo zvykne zapinat? 😅 @hapot tak ja sa len informujem, nakolko uvazujem nad tepelkom, ale v dome mam aj radiatory este, tak zvazujem, ci by realne nebolo lepsie dat ich prec a vyriesit to radsej podlahovkou.
Odpovedať
Profilova fotka

@rkorba to sa pri hmle takto samo zvykne zapinat?…
@fruko5 Tak zbaviť sa starých radiátorov nemusí byť úplne na škodu, neviem, či sa toto ešte reálne zvažuje ako riešenie pri novostavbách. 😅
Odpovedať
Ak by si použil radiátory, musel by si tepelné čerpadlo nastaviť na vyššiu teplotu, čím by sa znížila jeho účinnosť. Čím vyššia teplota vykurovacej vody, tým menej účinný je celý systém. Ale ak máš doma veľké radiátory, ktoré sú schopné preniesť teplo aj pri nižších teplotách, môže to byť jednoznačne kompromis.
Odpovedať
Radiatory zohrievaju vzduch len v okoli seba, co moze vytvarat nevyvazenu distribuciu tepla v miestnosti. Teply vzduch stupa nahor, takze dolne casti miestnosti mozu byt o nieco chladnejsie. Dalsia vec - zaberaju miesto. Z vlastnej skusenosti viem, ze nie su take efektivne, ako ta podlahovka a uz vonkoncom nie tie stare.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by sme sa bavili o účinnosti, tepelné čerpadlo je veľmi efektívne v nízkoteplotných systémoch. A teda čím nižšia teplota vykurovacieho média, tým lepšie tepelné čerpadlo funguje. A podlahové kúrenie, ktoré pracuje pri nižších teplotách vody (zvyčajne je to tých cca 35°C - 45°C), čo je v tomto ohľade ideálne, ja mám Fenomis a tiež s takýmto nastavením fungujem stále, v podstate už roky a všetko je okej. 🙂
Odpovedať
1
10
11
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?