PLYN ALEBO ELEKTRINA ALEBO? ROK 2020

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň idem stavať podpivničený bungalov (polka domu) rozmery 11x12,5. Hore bude podlahové + krb v obývačke, dole radiatory. Mam možnosť zaviesť aj plyn. Vie mi niekto poradiť, najlepšie na konkrétnom príklade ročnej spotreby(nákladov),čo sa v tomto prípade naozaj oplatí zaviesť?
Odpovedať
@janopopovec ked bude sse vykupovat a budem mat na uct e 100k potom dam aj ja tiez by mi stacilo byt na nule, to je ale podla mna vo vacsej miere neudrzatelne nakolko elektrarne poskytnu infrastrukturu kazdy by len vyrabal a nema kto kupovat a oni by z toho moc nemali. Hej je to admin budova plus daka vyroba, dost sa mine na spotrebu - cize free a zvysok myslim dako berie firma co to robila tak je vyhodne co najviac minat, nepamatam si tie podmineky ale prachy z toho asi nie su - je to nejako v najme - vlastni to firema co to stavala, majitel budovy len prenajima strechy. @warm ake podlahove zadarmo, sak z kotla nejde takmer ziadne teplo.si to mylis s dakou pravekou kotolnou alebo vymenickou. @rkorba hej dinisaurou to ich bolo kolko? To akoze vsade pod zemou aj stovky metrov pod morom boli kilometre stvorcove zdochlin par stoviek meteov na sebe a nejako zapadlo zemou zhnili a je z nich ropa. To kolko mesa a rastlin by sa na to minulo to mi fakt hlava nebere. Skoda ze nebol internet v 80 rokoch by som sem dal linky na odbady kedy sa minie ropa, myslim ze.sme uz mali byt v riti a lietat na autach, ale o dojdeni ropy ako slovicko. Elektrika sa robi ekologicky jedine z vetra a vody, a to ti neporkyje potrebu. Ono keby ti kreteni drbnuti pouzili tie zhnite mozgy by zistili ze ta miliarda aut ma nejaku spotrebu a o kureni ani nehovorim. Takze k sucasnej spotrebe si prirataj odber na kazdu domacnost radovo kilovaty kazdy den. Odkial to zoberes ked jadro je zle? A tie dristy o robeni elektriky doma???? blaboly debilov, auto budes nabijat v noci ako? ako budes nabijat v zieme - nevyrobi to elektriku ani na svietenie, iba nekompetentny idiot moze tvrdit ze doma fve nico komplexne poriesis.
Odpovedať
@14054 Nebudem tu rozvadzat nejake detaily , no vyzera ze problem neplno prepukne cca 10/2020, ja ako patriot nebudem nikam utekat a uz vobec nie do Kanady, a navyse mame od 29.12 novorodenca. Uvidime aku formu a rozmery nadobudne, v kazdom pripade je lepsie byt nejako zabezpeceny, ako celkom zavisli na systeme, ludia dnes velmi spohodlneli a stratili bazalne navyky prezitia, nemaju uz doma nic, a chodia do potravin pomaly po 2 rozky. Ked som planoval dom, stanovil som si velkost, parametre a sucasti podla rozpoctu, ako to asi robi kazdi. Nechcel som stavat malu chajdu 90m2 a neskor riesit nedostatok priestoru a konfortu byvania.Nejaky lacny bezobsluzny zdroj tepla a TUV jednoducho byt musi, rekuperacia je uz dnes hadam bezna ale variabilna zlozka, krb je pre mna osobne velmi cenny v kazdom ohlade a uz nech sa nim da aj kurit a nahrievat TUV je to len mala investicia oproti normalnemu krbu. Za rok som priblizne vyrobil cez FVE 9200kwh, teraz bola uzavierka a 8.1.mi pride preplatok, tak som zvedavy aky bude vysledok a celkova bilancia. V dome mas kde tu ee dat, staci pohnut rozumom. A kolko tej ee na rok potrebujes ze ti staci na 30 rokov ? Svokor ma kotol na pevne palivo a len ee v starom dome mal 7200kwh ! Len v 3 izbovom byte s umyvackou, prackou a indukciou na 230V a beznymi spotrebicami sme mali 2100kwh ! Neverim ked tu vypisuju ze maju celkovu spotrebu v dome 3500kwh, bud klamu, alebo sa jedna o male domy, Ja som mal presne 5010kwh.
Odpovedať
@janopopovec najímal som si živnostníkov. Hrubá stavba jedna partia, ďalšia okná, iní potom potery, ďalší omietky, potom elektrikár, neskôr kurenár, potom zas fasádnici. Pravda, aj ja som porobil čo som si trúfol. Tabuľky s nákladmi mám v albume. Povedal by som, že je to taký typický prístup v dnešnej dobe. @marcel714 v lete elektrinou a v zime drevom. Ako vravím... viď album. Mám elektrické akumulačné so sadzbou DD8. Elektrina 37€ mesačne plus práca s drevom. Niečo s vlastnej hory, niečo z urbariátu, niečo z lesného závodu po kalamite: http://www.modrastrecha.sk/blog/roboz... OPRAVA: teraz 49€ mesačne. Minuloročná spotreba 3390kWh. Štyria v dome.
Odpovedať
a čo tak nepotrebovať tieto huncutstva a nebude uhlikova stopa ja 30rokov taška v taške a žiadne reciklovatelne tašky a ine hovadiny
Odpovedať
@leilak1 Uvidíme ako dolho vydrží technika, TC by malo isť dlho, ked sa pokazí viem isť na záložný elektrokotol ktorý má v sebe / poruchový režim/ a idem dalej. Abo rozkurim do krbu a neriešim. Rekuperácia isť nemusí ak sa pokazi. Pre život postačuje studnové cerpadlo, varič, zdroj tepla a jedlo a voda. Ak by som mal eletrocetrálu 400V viem ním po prepojení napájať TC, nie je to síce hospodárne ale v krajných situáciach možné. Totálne maximalný príkon TC bez elektrokotla je 5,5kw No zvačajne si berie od 1,5 - 2,04kw/h :)) A by si sa divil aké mám zásoby všakovatého druhu a čo všetko držím v dome, hádam si nemyslíš že som staval taký veľký dom pre nič za nič. Mám dušu vedca a experimentátora. , preto eletrinu potrebujem , projetky vyžadujú vea energie, no to nepatrí na forum.
Odpovedať
@virnik27 presne.Mne to vyratali na 3500 len za pripojku.Tak rozhodnutienpadlo na TC.
Odpovedať
ja som sa s plynom ani nezahadzoval a od projektu som pocital s tc a plne elektrifikovanym domom.
Odpovedať
@janopopovec nedá mi tá fotovoltaika pokoj a tak som si ku tomu sadol a ako si tak listujem stránky ssd, tak som narazil na takéto oznámenie: https://www.ssd.sk/vyrobcovia-elektri...
Odpovedať
@roboza SSD to ma tak, ja mam VSD kde su ine podmienky. Ku koncu roka bola u nas zmena a zavazky vyplacania prebralo OKTE a SPP, 2x nove zmluvy na 16 stran :)) Este pred spustenim samozrejne URSo , OKtE a ti poviem ze nebyt formy co mi to vybavila to ja nedam. Taku birokraticku torturu si este nezazil !
Odpovedať
@leilak1 Porovnávaš neporovnateľné. Nemci sú jeb**tí a zatvárajú jadrové elektrárne. Teraz dovážajú uhlie z Číny. Jasné že majú 2-3x vyššiu cenu za kWh ako zvyšok EÚ. Pozri sa na to aké sú ceny vo Francúzsku kde idú primárne na jadro
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 co tak nesirit bludy a trochu si nastudovat o com pises ? :) https://de.wikipedia.org/wiki/Strompr...
Odpovedať
@sysell tak zavisi aky druh kotla, alebo pece je pouzity v tej kotolni. Buducnost kurenia moze byt uplne ina, ako sa teraz predpoklada (nemusi to byt ani elektrina, ani plyn, ani drevo): Mozu to byt napriklad soli: https://www.caldic.com/en/solutions/w... :
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj https://www.bbc.com/news/world-europe...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 nechapes podstatnu vec, v EU je jednotny trh elektriny, ale kazdy stat si k tej cene prihodi. Cena v Nemecku nie je vysoka tym, ze ma nutne najvyssie ceny vyroby elektriny, ale je sposobena tym co si tam prihodil stat. A oni su s tych ktori pochopili, ze energia a nutna zmena nieco stoji. A raz to bude musiet prist aj k nam. A to bez ohladu na to ci sa dakedy podari dokoncit Mochovce.
Odpovedať
jednoznacne plyn nie je co riesit
Odpovedať
@virnik27 @marcel714 to je cena pripojky od potrubia SPP na plot do skrinky plynomeru alebo zo skrinky do domu?
Odpovedať
@zefe to je cena pripojky od hlavneho potrubia po hodiny.
Odpovedať
Sprostý nie je ten čo to pýta, ale ten čo to zaplatí :-D Ale jasne davajte si plyn, nemozeme mat všetci plne elektrifikovane domy, to by infrastruktura neutiahla :-p
Odpovedať
mna vyšlo napojenie cca 8m z hlavneho plynovodu do skrinky s regulatorom,aj s technickou spravou 1200€,vsetko dodala firma ktora mi robila pripojku nakolko to može robit len ten kto ma certifikat od plynarni. Akurat vtom neni vykop-to som robil sam.
Odpovedať
@rkorba tak tu na modrej streche sa nazbierala zmes rôznych exotov, ale čo sledujem bežných ľudí, tak tu čo máme štyri nové ulice, a v troch je dostupný plyn, tak tam majú všetci vykurovanie na plyn. Z cca 40 domov som nevidel pri žiadnom stáť vonku tč. Naša ulica akurát plyn nemá, lebo sa tu výstavba riešila postupne a každý si to nejako urobil podľa možností, tak z ôsmich domov čo zatiaľ stoja sú tri TČ. Ostatné sú rôzne kombinácie, elektriny, klimatizácií, peletových kotlov, dreva a solárov.
Odpovedať
ja sa cudujem tym co maju peniaze a trapia sa vykurovaním drevom
Odpovedať
@santos950 niekto ma a nepusti perie :-) neboj rychlo ich to pribudajucim vekom prejde, len to potom 2x kupia, ale trhu takyto trolovia nevadia praveze ich potrebuje 8-)
Odpovedať
@rkorba ale chapes kludne si moze sediet v pohodlí ale nie on sa bude trapit rezanim rubanim nosenim a prikladanim dreva do kotla
Odpovedať
@santos950 rež a rúbaj do krve,.... :-D
Odpovedať
Nezateplena fasada porfix 30cm... 222m2 z toho asi 44m2 betonovy tepelny most. 22m2 okna. Cca 80kwh denne pri 0c... 25c interier.. Spodokb20cm vtch 60cm zateplenie. 99m2 zastavana.. Mozno je fasada viac nez 222m neviem to vypocitat... 2i byt spotreba elektriny cca 5mwh rocne.. Indukcia klima pracka umyvacka pc plazma 9r vysavac tiez nebol denne pouzivany.. Cize z tych 80kwh denne v dome je asi 60 na kurenie... Neviem kolko ren bojler berie... No a prefujuje okna zemam bit.kluc na nastavenie pritlaku.. Cize v byte na d2 u zse som mal 65e platby mesacne... Nekuril som tam.. Podstresny byt na zapad
Odpovedať
Zabuda sa na dane.. Ak bude fve rozsireny.. Zarucene nas zdani atat lebo energia zadarmo by ohrozila jeho moc nad nami otrokmi... Vdaka energiam nas drzia za gule... Inak by ludom stacil daleko nizsi prijem na prezivanie...
Odpovedať
@santos950 - Dobrý deň, - povedal malý princ. - Dobrý deň, - povedal obchodník. Bol to obchodník, čo predával vylepšené pilulky proti smädu. Stačilo raz za týždeň jednu zhltnúť, a človek nepociťoval potrebu napiť sa. - Prečo to predávaš? - spýtal sa malý princ. - Je to veľká úspora času, - odpovedal obchodník. - Vypočítali to odborníci. Ušetrí sa päťdesiattri minút za týždeň. - A čo sa urobí s týmito päťdesiatimi tromi minútami? - Každý si s nimi urobí, čo chce... - Keby som ja mal premárniť päťdesiattri minút, šiel by som celkom pomaličky k studničke...
Odpovedať
@roboza toto som nepochopil :-D
Odpovedať
@roboza ja som to vedela, Maly princ je pre niektorych jadrova fyzika...
Odpovedať
@zita19 Maleho princa chapu ludia co ho vedia a maju pochopit.Pre tu druhu skupinu su to.blaboly....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?