PLYN ALEBO ELEKTRINA ALEBO? ROK 2020

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň idem stavať podpivničený bungalov (polka domu) rozmery 11x12,5. Hore bude podlahové + krb v obývačke, dole radiatory. Mam možnosť zaviesť aj plyn. Vie mi niekto poradiť, najlepšie na konkrétnom príklade ročnej spotreby(nákladov),čo sa v tomto prípade naozaj oplatí zaviesť?
Odpovedať
@janopopovec prosím ťa na konci tvojich príspevkov o slnečných ziskoch pripíš aspoň malým písmom komplet cenu toho systému. Aby si náhodou niekto nevoviedol do omylu, a on si potom nemyslel, že sa to oplatí.
Odpovedať
@zita19 zobudit ok.ale nieco robit a nie len pokrcit plecami,ze lebo cina.Cina je najvacsi zneciatovatel ale ked sa vsetci k tomu postavia,ze ked oni to robia,tak kaslat na to.niekde a nejak zacat treba.
Odpovedať
@marcel714 nie, netreba na to kaslat. Ale popravde ked si ides kupit cokolvek skumas kde bol substrat vyrobeny? Skumas jeho uhlikovu stopu? Europa je zaplavena cinskou lacnou ocelou, europske hute ak este idu, tak idu na riadne priskrteny vykon, lebo nie su schopne konkurovat Cine cenami. Lebo europska huta musi kupit CO2 povolenky, musi dodrziavat emisne limity na kazdom jednom agregate (tie 3 slovenske este musia statu platit za elektrinu, ktoru vyrobia z odpadoveho tepla a hutnickych plynov). Ked mas kupit plech na strechu kupis ten drahsi z Kosic, lebo je vyrobeny z nizsimi emisiami ako ten lacnejsi z Ciny, ktory este doviezli na lodiach pohananych naftou cez pol sveta? (To je len jeden priklad a z tej ocele mas chladnicku, pracku, auto, hrniec aj plechovku od pasteky co si mal vcera na desiatu... ) Ked si zodpovies na tuto otazku tak mozes zacat sirit evanielium o emisiach. Lebo tvoja spotreba (a uhlikova stopa) nie je len elektrina, tvoja spotreba je aj paradajka z Maroka, cestoviny z Talianska vyrobene z psenice z Pensylvanie, benzin do auta v ktorom si vyvazas zadok....
Odpovedať
@zita19 Teba je normalne skoda tuna. Ty vies vsetko a este aj o par riadkov viac :-)
Odpovedať
@marcel714 vies uz pol roka chodim okolo sfukanej vysokej pece kvoli cinskej oceli, ked kazdy den pocujem, ze nepocujem navijacky na teplej valcovi, kvoli cinskej oceli, tak o tom nieco malo viem... Jo a auto si kup Daciu, ta je z kosickych plechov. Aspon zatial...
Odpovedať
Neviem ako vy, ale čo ja viem tak výroba elektrickej energie na SVK patrí medzi tie ekologickejšie v Európe. Horšie sú na tom poliaci, kde stojí priemysel na množstve uholných baní. U nás tvorí elektrina vyrobená z fosílnych palív asi 20%.Takže elektrina vyrobená na Svk sa dá považovať za ekologickú. Navyše sa stále sprísňujú podmienky pre takéto elektrárne. Samozrejme stále je čo zlepšovať. To len pre info, ak si myslíte že elektrina v elektrárni znamená hustý čierny dym z komínov.
Odpovedať
@zita19 Kupim si teda aspon dve tie dacie.aj do rezervy,ked jednu zoderiem pokial su este z nasich plechov.Ja zase chodim kade tade po svete nielen okolo vysokej pece a tiez vidim ako sa ludia stavaju k ekologii. Napriklad take bavorsko,fve panelmi maju pokryte obrovske plochy striech na domoch a aj priemyselnych budovach.Asi koly izolacii,lebo inak sa im to nema ako vyplatit...A mozem pokracovat aj dalej,ale to by som bol zase za dristami nakrmeneho utopistu zijuceho v inom svete. NIE,ja zijem tu ako vy.Na smerackom slovensku,zial.Len sa k urcitym veciam snazim aspon troska postavit inak ako. en mavnutim ruky a "ved tak to ma byt"
Odpovedať
@marcel714 ja nemam nic proti ekologii, aj ja chcem aby moji vnuci zili v zdravom svete. Ale mam uz co to odzite, a viem, ze najviac bolia peniaze. Hlavne tie vlastne
Odpovedať
@daralbajda To predca neplati vzdy, v zime moze byt vonku pokojne aj -3 st a moze byt jasno a slnecno. Ak mas juznu orientaciu a vela okien tak sa da ziskami spokojne nakurit. Mam A0 ale nie pasiv z juznou orientaciu okien. A pri hmlistom pocku ti to je nanič. Priznam sa ze ked pozeram na projekty pasivnych domov casto krat je mi z toho nagrc. Vsetky okna na juh jak nejaka americka strelnica....
Odpovedať
@sysell Vidis a presne tak fungujem ja, predane rocne zisky vs spotreba domu naviac mi pokryju rocnu prevadzku domu a este so ziskom. Nepotrebujem na tom nejako brutalne zarabat , uplne mi staci ze byvam zadarmo a este s prebytkom Technicky sa da povedat ze fungujem ako "aktivny dom " 150kw je brutal , to predavas ci len cistu ongrid? Co to napaja kancelarsku budovu ?
Odpovedať
@marcel714 lenže v nemecku su FVE na domacnostiach lepšie dotovane a nadbytok energie čo vyrobi majitel domu na svojej FVE tak dostane za to taku vykupnu cenu že sa im to oplati.Na sk take niečo nehrozi.
Odpovedať
@roboza Neboj nebola tak likvidacna suma , v rozpocte velkeho domu sa to strati polahky, a je to uzitocnejsie ako davat vsade drevenu plavacku ci zlate baterie , ci pozlatene obklady , bo poznam takych.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@1gugu Na SK uz take nieco je :-) Neinformovanost neznamena,ze to nie je alebo,ze to nejde.Sputaj sa na to @janopopovec
Odpovedať
@marcel714 hehe,lenže ten ešte uzavrel zmluvu o vykupe energie vyhodne,v niektorom vlaknu tu na streche to aj spomenul. teraz už nie su take vykupne ceny. V nemecku su ovela lepsie vykupne ceny energie. Na sk sa FVE stavali len kvoli dotaciam a kto bol medzi prvyma uzatvoril zmluvu o vykupe energie tak ten este funguje.Ale je ich kopa čo už vobec nefunguju.
Odpovedať
@1gugu vyhodne-nevyhodne,zalezi co clovek od toho ocakava a aky HW ma... Viem ze v nemecku maju ine vykupne ceny aaj tym podporuju produkciu elektriny aj fve elektrarnami,kedze si vystrajkovali zatvorenie atomoviek.
Odpovedať
@marcel714 im nic ine ani neostava len vykupovat elektrinu od obyvatelstva. Okrem atomiek idu zatvarat hnedouholne elektrarne co zdeili po NDR. Veterne elektrane uz tiez nemozu stavat hocikde. Moc moznosti na vyrobu elektriny uz nemaju, bud si ju vyrobia obyvatelia svojpomocne alebo ostanu energeticky zavisli na dovoze. Polsko nadbytok elektriny nema, ani Cesko ani cely vychodny blok, ich zapadni susedia tiez nemaju na rozdavanie. A elektromobilita tiez vycucne nejaky ten mW, ktory bude treba vyrobit. A vyrobit v noci, lebo predsa cez den, ked svieti slniecko auticko nebude stat pri nabijacke... Tam to este bude zabavne. Tam sa este budu vo velkom kupovat plynove kotliky a sporaky :-N
Odpovedať
@janopopovec no ak si dobre pamätám tie sumy, tak ty si dal len za FVE 115000? A za komplet vykurovanie a ventiláciu asi toľko koľko stojí menší holodom na kľúč :D Rátam rekuperáciu, podlahovku, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku, teplovodný krb... niečo som vynechal? :-) Možno klíma? :-) V podstate o nič nejde, ja na teba nechcem nijako útočiť.
Odpovedať
Treba myslieť aj na to čo ak o 10 rokov zdražie elektrika o 100% a plyn o 50% môj odhad. Zvýši sa radikálne dopyt po elektrike. Približujeme sa cenami západu. Samozrejme nik nevie čo bude ... Vývoj ceny el. v nemecku....cena v centoch za 1 kWh
Odpovedať
@roboza Ale no, kde si na to prisiel.Ked sa uz pytas dom holodom 750€/m2, FVE 13k€, TC + kotolna komplet 9150€, teplovodny krb s pripojenim na TUV a podlahovku komplet 6500€, rekuperacia 6300€, klimu nemam len chladenie TC Teraz by som tak lacno na kluc uz nedal pri terajsich cenach. :))
Odpovedať
@janopopovec no dobre no. Môj dom cca 180m2 stál 80000€ a ty hovoríš, že sa 13000 stratí? OK, každý máme iný meter. Ale tu ľudia skoro denne hádžu otázky či postavia svojpomocne domček za 50-60 niektorí 70000 a ty dáš za strojovňu 35000. Tvoj boj, ale vzorové riešenie to asi nebude. A hlavne tu zadávateľ si môže zaviesť plyn za zlomok ceny a do smrti si na diskusiu o nejakej fotovoltaike nespomenúť... ale tak zas na druhej strane, prečo by sme to robili jednoducho, keď sa dá aj komplikovane.
Odpovedať
@roboza 180m2 za 80k jedine svojomocne a v ziadnom pripade na kluc stavebnou firmou, treba to dopisat, aby si ludia na fore nymysleli ze je mozne takto lacno stavat. Treba porovnavat porovnatelne. Na kurenie mi stacila kotolna z TC , pre spravnost treba ratat len jeden zdroj kurenia. Krb som mal v projekte a to ze som ho vobec dal a este plnohodnotny teplovodnik aby som mal teplo v celom dome a TUV pre pripad plynovo - energetickej krizy je moja poistka. Rekuper je o setreni tepla no hlavne kvalite vzduchu to nie je nutnost ale volba. Mam len el.pripojku, takze nic inem neplatim, navratnost FVE mam 11,5r takze ani cista fantasmagoria to nie je. Len COV ka ked mi ide nonstop za den vezme 2,4kwh. Ty by si mozno nedal aj keby si mal vo vacku bokom zbytocnych 100k€, ja ano bo vidim tie prietoky na striedaci a prietoky v hodine. Uznavam ze plyn je dobre kurenie, mam ho na hranici no nedal som ho, chcel som si ho nechat zaviest aspon do technickej ale ked som pocul cenu za slepo ukoncenu ruru tak som prehodnotil. Vidim na tomto fore ako ludia zvlastne uvazuju , stavaju ultranizkornergetickrle domy co nieco stoji, -, a potom preratavaju kolko ich vychadza kurenie a davaju elektricke kotly , odporove draty, ci infrapanely. A to len preto lebo si stanovia ze platit za dom ekttinu od od 60 - 100€ je fajn a este mrznu pri 21 st len aby dodzali naklady. Mam tu takych susedov neboj, jeden ma odporaky v podlahe 100m2 a hned druhu sezonu zapojil pec a kupil furu dreva. Druhy ma elektrokotol a nezateplenu tehlu 30 ccm ytong / zatial/ bez zateplenia a fasady, a vidim ho jak sparuje zvonku niektore izby, ktovie asi preco, ze kuri na 23,5 st, nechcem si ani predstavit kolko v tych mrazoch musi tiect prudu na hodine, ale aspon dal potahat prieduchy od krbu ( ktory este nema ) Ja mam len vykurovanu podlahovku 190m2, o celkovej uzitkovej ploche neehovoriac a staviam dom len raz za zivot, nebudem v nom mrznut a ani pozerat kolko vody mozem pouzivat jak v bytovke, a,nechcem platit najom jak v byte. Dokonca nechcem nic platit, ci nechat si platit, a ked je cena prijatelna tak nie je o com.
Odpovedať
@virnik27 a preci si si dal tc a nie plynovy kotol?
Odpovedať
@roboza a ty cim vykurujes a ohrievas TUV?
Odpovedať
Elektrika je budúcnosť (len nie teraz v autách :-) ) Ked chce niekto palit dinosaurov, ,lebo je to teraz "lacnejšie" jeho vec, ale tam plyn skončil. Elektrika ma nekonečné formy využitia a dokazete si ju i pre svohu potrebu vyrobit, co viac si priat? Samozrejme treba prihliadat i na financnu stranku, ale ked su financie vzhuru na to 8-)
Odpovedať
@marcel714 Podpivniceny bungalov je na podlahovku dobry, lebo neunika teplo zbytocne do zakladu. Nebal by som sa v tomto pripade ani do elektriny ist. Pri plyne, alebo pevnom palive, by som uvazoval o umiestneni kotla/pece, popripade akumulacnej nadoby do pivnice do kotolne. Mal by si podlahovku zadarmo :-)
Odpovedať
@warm kriste pane, to akože vážne? @janopopovec mne zas vychádza, že za cenu tej všetkej tvojej srandy mám komplet EE na 30 rokov. A to mám len EE a kurim na 23. (v DD5 mi to vychádza teraz 72 eur) A to už bude tvoja "technika" za zenitom. Ono mať krb, vodnika, TC a ešte fotovoltaické panely mi veľmi pripomína môj prvý nastrel, že čo všetko by som v dome chcel mať. Potom som sa zobudil ( keď som pár týždňov čítal a čítal) :-D :-D síce presne netuším na aký druh konfliktu si sa to pripravil, resp. pripravujes, ale vždy je lepšie zbaliť saky paky a odísť trebárs aj do kanady :-D
Odpovedať
@warm Ja som.daval pod podlahovku 22cm podlahovy EPS 200 v 3 vrstvach do kriza.Nemyslim si,ze by mi unikalo teplo smerom dole :-)
Odpovedať
@warm V starých domov je takých kotolní dosť v pivniciach ...zaujímavé je že v tých kotolniach je teplejšie než v obyvačke :-D Straty tepla z tých akumulačných nádob a pecí ma teplo jedine krtko.
Odpovedať
@janopopovec Nepoznám techniku - elektroniku čo by spoľahlivo fungovala viac než 10 -15 rokov ...Takže nabúchať všetko do domu a potom to servisovať, alebo obmienať by som nechcel... Máš aj komoru plnú zásoby na rok ak príde náhodou potravinová kríza , vojenský konflikt , lebo byť v teple a o hlade tiež nič moc. :-D
Odpovedať
@leilak1 V kotolniach byva teplo, ale zas nemas porozhadzovane uhlie v kuchyni a obyvacke :-) Pokial strop pivnice/podlahu obytneho priestoru velmi nezaizolujes, tak ti to teplo z kotolne vykuruje podlahu v obytnej casti. Je to len jedna z moznosti, netvrdim, ze je to tak najlepsie, lebo zavisi aj od toho, z coho je ten dom postaveny.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?