Alarm Jablotron 100

Zobraz úvodný príspevok
Ak tu má niekto jablotron 100, prosím koľko Vás stáli všetky komponenty resp. cela ponuka na rodinný dom?
Odpovedať
@megdesign ver - never, tvoja vec, za mnou sused prišiel, že z policie boli u nich a pytali sa na mna v súvislosti s licenciou
Odpovedať
@megdesign nemusíš byť na ich cloude, logy sa ukladaju aj lokalne na pamatovu kartu
Odpovedať
@danculd ja neprevadzkujem ziadnu bezpecnostnu ani technicku sluzbu. Ja nahodim alarm /nie Jablotron/, nadstavim podla zelani zakaznika, po odovzdani je to komplet v sprave zakaznika. Nieje tam vzdialena sprava, nemam do toho pristup po odovzdani ziadny. To mas ako ked si niekto kupi telku, STB, Irdeto kartu, tanier, lnb a chce od teba, aby si mu naladil Skylink...
Odpovedať
@megdesign Ale tu už pridávaš podmienky :) Ja som nereagoval na teba, ale na stevensona ... On len ma admin heslo ... Nehovoril nič o vlastnej sim, alebo ze sa vykasle na cloud ci vzdialenú správu. A ja som nikde netvrdil, ze sa nieco nedá hacknúť ... Hacknúť sa dá naozaj všetko. Ale tvoje príklady sú už celkom zábavné ... Áno, dlhoročný technik jablotronu sa spolčí s nejakým "master adminom" v Jablotrone, aby mi najskôr na dialku deaktivovali oznámenia SMS o vstupe do servisného režimu, následne deaktivovali alarm, zistili si kedy naozaj nie som doma, vykradli ma, následne vymazali log v pameti alarmu, "master admin" vymazal log na ich cloude a potom to celé sfuknčnili ... Popritom mi samozrejme hacknú aj kamerový systém, od inej spoločnosti a vymažú mi záznam ... A to všetko pre čo vlastne ? Pre televízor alebo práčku ? :D :D To už je proste konšpirácia ako svet ... To môžeme povedať, že v tvojom prípade sa dohodnú s niekým od tvojho ISP alebo od operátora, od ktorého máš SIMku :D Či to už je nepravdepodobné ? :D
Odpovedať
@lubk0 nemusi to byt dlhorocny technik. ;-) Ako ja nehovorim, ze pojdu k nam po pracku, ci telku. :) Ale skludom moze byt cez JA zabezpecena nejaka vilka, ktora je "nafutrovana" a tam mozu mat nutkanie nabehnut. A mas aktivovane servisne sms isto na vsetky pripady? Ako ja sa nehadam, mozno je to vsetko ok a nic take sa nestane. Ale aj tak nechapem, ze user, ktoremu technik zadava parametre do alarmu, si je isty, ze to technik nenadstavil tak, aby si tam nechal zadne dvierka. Proste neverim systemu, ktory je ovladatelny zvonka, teoreticky hocikym... :) Tych nadstaveni je u alarmov, co davam ja je vela. A podstatne, ze to nieje na ziadnom cloude, len ak chces, tak na PCO, aj ked "kamarat policajta" tiez moze mat nutkanie nabehnut. Aj o tom som uz pocul. :-)
Odpovedať
Jablotron je vyvijany uz desatrocia, a vsetky spominane vztahy technik/zakaznik ma uz do hlbky osetrene, logy na necitatelnom cloude, nikto sa len tak lahko nedokaze dostat k heslam, atd atd.. vsetko naozaj hlboko premyslene, premakane.. nebojim sa, ze by mohol niekto z jablotronu deaktivovat moj alarm a spristupnit zlodejovi vstup.. Vcera napr. som prehodil moje PG rele z bazenovej filtracie na ovladanie kotla s termostatom.. musel som volat technika, aby mi to prehodil? Nie. Par klikov.. Buduci tyzden planujem malovat garaz, budem potrebovat zhodit PIR detektor, a potom opatovne nahodit. Volat/platit technika kvoli tomu?? A O TOMTO JE CELA TATO DISKUSIA. Pre smiesne banality vyvolavat jablotechnikov.. podla mna uplna zbytocnost, jablo zamysli sa nad tym prosim ta .
Odpovedať
Menej paranoje, páni ;-) technik sa vie do JA100 dostať len keď je disarmed, security neriešte, keď chcete vyššiu formu bezpečnosti, vyhnite sa wireless riešeniam, a doma si nastavte správne FW (inbound traffic a permissions cez MAC adresy), pokiaľ máte doma bežne dostupný router za 10 eur s backdoorom priamo od výroby, tak je riziko vyššie, ale úprimne, bežnému smrteľníkovovi sa nikto špárať v sieti nebude, a keby aj chcel, tak skôr cez wifi ako cez providera
Odpovedať
@megdesign Akoze neprevadzkujes? Necital si zakon? Zákon o súkromnej bezpečnosti špecifikuje technickú službu ako projektovanie, montáž, údržbu, revíziu alebo opravu zabezpečovacích systémov alebo poplachových systémov a systémov a zariadení umožňujúcich sledovanie pohybu a konania osoby v chránenom objekte, na chránenom mieste alebo v ich okolí. O prevádzkovanie technickej služby pôjde aj v tých prípadoch, ak sa bude vykonávať len jedna z vyššie uvedených činností alebo akákoľvek ich kombinácia. Takze montujes alarm = prevadzkujes technicku sluzbu. Ziadny vzdialeny pristup, ziadna sprava, staci obycajna montaz! Bodka. Holt su veci, ktore nemoze robit "hocikto z ulice". Ved preto mas napr. elektro paragraf 23 aby si mohol napriklad robit pod napatim na vyhradenych technickych zariadeniach, nie? A tak isto potrebujes licenciu na prevadzkovanie techickej sluzby ked chces niekomu namontovat alarm.
Odpovedať
@danculd ale cital. :-) Ok tak inak... Zrucny elektrikar, co rozumie aspon trocha pocitacom, nech par. 21 si ho kupi z eshopu. Ten isty alarm, ktory aj ja nahadzujem. Pretoze kupit sa da v pohode a aj stiahnut k nemu soft. Alebo hocijaky iny, kludne aj z aliexpress. Kupi si ho, namontuje si ho, ozivi, nadstavi. Svojpomocne. Zakon o sukromnej bezpecnosti specifikuje technicku sluzbu, na ktoru potrebujes licenciu teda len aj ked je vykonana montaz. Ten clovek, co si to nahodi sam sebe tym padom tiez potrebuje licenciu na technicku sluzbu, ano?
Odpovedať
@megdesign Ked si kupis alarm, doma si ho sam namontujes podla svojich najlepsich znalosti a chranis nim svoju domacnost, tak samozrejme nepotrebujes ziadnu licenciu a vsetci ti mozu fukat praskovy cukor do zadku. Ale ked kupis alarm, nasledne ho predas a namontujes svojmu zakaznikovi, tak potrebujes licenciu na prevadzku technickej sluzby. A ano, aj v pripade ak si zakaznik kupi alarm sam a ty mu ho len namontujes, aj vtedy potrebujes licenciu. A aj na toto, co si tu pisal - 24.sep o 21:29: "Ja instalujem alarmy AMC, software som normalne dostal po registracii u dodavatela. Taliansky vyrobca s tym nerobi ziaden problem. Spravca instalovanych ustredni som ja. Po instalacii si zakaznik meni hesla a mam tam ja jedine jedno, v pripade problemov s prihlasenim heslom zakaznika /ked je napr. nadrbkany. Aj to mi uz volal jeden, ze zabudol heslo.../. Nadiktujem svoje, zakaznik zada, pride zakaznikovi sms z overovackou, zada overovacku a nasledne svoj novy kod. Toto ak nespravi do 10 min od zadania servisneho kodu, znova poplach. " Aj na toto potrebujes licenciu technickej sluzby. Ved sam uvidis to prekvapko, ked niekoho zo zakaznikov co si im namontoval alarm nedajboze vykradnu a oni policajtom uvedu kontakt na teba ako montaznika alarmu, ako ti zazvonia policajti doma a budu od teba ako prve pozadovat predlozenie licencie.
Odpovedať
@megdesign Jo a este, ak by si si myslel, ze to nikto nekontroluje, tak tomu tiez never. Aj na webe najdes niekolko sudnych rozhodnuti, napr. https://obcan.justice.sk/content/publ... Aby si to nemusel citat cele, Galimex s.r.o. (ano ten autosalon) dostal od KR PZ SR pokutu 300EUR za to, ze, citujem: "Žalobca v žalobe uviedol, že Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline mu uložilo pokutu z dôvodu,že ako prevádzkovateľ v zmysle § 47 zákona o súkromnej bezpečnosti nesplnil povinnosť uschovávaťpísomnosti týkajúce sa svojich zamestnancov preukazujúce ich bezúhonnosť a spoľahlivosť od vznikupracovno-právneho vzťahu počas jeho trvania alebo preradenia na inú prácu a aj po dobu najmenej 5rokov od skončenia pracovno-právneho vzťahu. Správny orgán posúdil ako nedostatok tú skutočnosť,že žalobca neuschovával odpis registra trestov a čestné vyhlásenie preukazujúce spoľahlivosť u W. Q.,nar. XX.XX.XXXX, trv. bytom W., Z., zamestnaný od 12.07.2010 a V. Z., nar. XX.XX.XXXX, bytom G., W.,zamestnaný od 04.07.1995, ktorých žalobca poveril výkonom technickej služby, čím mal žalobca porušiť§ 47 zákona o súkromnej bezpečnosti a dopustiť sa správneho deliktu na úseku súkromnej bezpečnostipodľa § 91 ods. 1 písm. e) zákona o súkromnej bezpečnosti." A Galimex to chcel napadnut, ze je to neodvodonena pokuta atd. ale sud ho poslal do ..... :-)
Odpovedať
@danculd moze byt. Nehadam sa.... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Ja som písal o mojom prípade ... Montovala mi to firma, ktorá to robí v TT a okolí už viac ako 20 rokov ... Montovala nejednemu známemu, nevidím v tom problém :) Ked mi technik nastavoval intenzitu osvietenia display-a a intenzitu osvietenia signalizačnej diody a preblikavanie vonkajšej sireny, vždy mi prišla SMS so vstupom do servisného režimu ... @steevenson Žiadne relé by som nikdy neprehadzoval podľa sezony, ze v zime na kotol a v lete na filtraciu ... To bude asi ten rozdiel medzi bežným userom a tebou :) Vždy sme malovali bez toho, aby sme zhadzovali PIR ... Časť z nich navyše nemám uchytenú o stenu ale na "kĺbe" zo stropu ... Keď raz za pár rokov prelepím PIR nejakou fóliu, určite to bude pre mňa osobne jednoduchšie, ako ten pri rozoberať a odpájať z kabeláže :) Tým chcem povedať, že aj keby som si to vedel deaktivovať sám, tak ho dole dávať nebudem. Tak ako nebudem dole dávať klímu či dekle na rekuperáciu alebo stropné svietidlá ...
Odpovedať
Tak skusim aj ja. Montujem uz par rokov Jablotron a po vsetkych skusenostiach z montaze spravy a feedbacku od zakaznikov je skoro iste ze pomaly sa tejto znacke prestanem venovat. Pravdepodobne na ukor Paradoxu ktory sa javi ako omnoho kvalitnejsi a neporivnatelne flexibilnejsi. Na uvod do debaty len par dovodov preco Jablotron nie je spravna cesta: - vela veci nefunguje ako ma - katastrofalna vydz baterii v bezdr periferiach a klucenkach az 3-6x nizsia ako napr u paradoxu - cudzia sim v mobile a data na cudzom cloude bahky o bezpecnosti snad v dnesnych dnoch stacia len naivnym. Bezne sa stalo ze zakaznikovi chybala historia ako mu to vysvetlit??? - kvalita detektorov zvlast PIR je oproti akejkolvek konkurencii uboha - system na x doplnkov a nestiha - je drahy - bezpecnostna sim ma diskutabilny prinos za 45,-€ rocne..... - skutocny bezpecnostny system nemoze byt zavisly od sd kariet tretej strany pochybnej kvality! Co to znamena? Ked vam odide sd karta a stava sa to vas system je OKAMZITE KOMPLETNE NEFUNKCNY!!! Toto nema nikto z konkurencie pretoze nikto nemoze stavat system na nehakej lacnej sd karte a Jablotron to tak ma. To bola pre mna asi posledna kvapka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@killiani Dovolim si iba kratku reakciu: Ziadny system ani Jablotron, ani Paradox, ani ziadny dalsi nie je bez chyb. Ked sa zacnes venovat Paradoxu, najdes nedostatky aj tam. Kazdy system ma svoje plus a minus. A dovol mi komentovat niektore tvoje postrehy: - co konkretne nefunguje ako ma ? - podla mojich skusenosti najviac zalezi na kvalite pouzitych baterii a na tom ako mas nastavene "prebudzanie" jednotlivych periferii - nik ta nenuti dat si do alarmu ich sim kartu. Mozes si tam dat kludne svoju. A historia je primarne ulozena na SD karte a nie na cloude. - v com je kvalita PIR uboha ? dokazal si ho oklamat ? alebo mas falosne poplachy ? (a ver mi, ze 99% falosnych poplachov vyplyva z nespravneho umiestnenia detektoru) - suhlasim, ze je drahsi ako konkurencia - 45E za sim kartu podla mna nie je vela. A ako som pisal vyssie, nemusis ju pouzit. Ja si naopak myslim, ze je to super. Ovladam cez to polovicu domu. A mam jedinu sim kartu na vsetko. - SD karty pouzite v ustredni su priemyselne karty. Ich statisticka poruchovost je takmer 0. Pouzivaju sa uplne bezne v stovkach aplikacii. Od priemyselnych PC az po telefonne ustredne. Ze su to vyrobky tretej strany, to je ako by si Dell, alebo HP obvinoval z toho, ze mas v ich notebooku disk Seegate. Budem rad, ked po par rokoch pouzivania Paradoxu, napises podobnu recenziu ...
Odpovedať
@killiani taktiež sa pripojím mam asi cez 40 namontovaných ústrední 100-vky a žiadne problémy s nimi nemám, či už s batériami alebo s perifériami a nie to ešte s kartou SD :-o . Do bezdrôtových je nutné používať kvalitné batérie, nie lacné z tesca. Alebo variant B je brať batérie z Jablotronu. Tam máš potom záruku napr ak batéria vytečie a poškodí detektor, povieš aha, batéria od vás, riešte to. Výsledok? Dostaneš nový prvok bez zbytočných slov. Sim karta od nich je super vec, či už z dôvodu ovládania alebo z pohľadu mňa ako technika, jednoduchý prístup, prehľad v app alebo na webe... Mám aj školenie paradox aby som len neobhájoval jablotron. Občas urobím servis, ale nemontujem ho. Prečo? Vzhľad 0 bodov, a proste ľudia ho nechcú, a pre mňa ako technika je len komplikácia vzájomná nekompatibila zbernicových prvkov rôznych typov paradoxu! Vysledok? Zbytočne skladové zásoby nevyhnutných prvkov pre servis a opravy. Pri jabloši? JA-100 použijem aj v JA-100+ (ak vieš že čosi také aj existuje) aaa aj nemáš históriu z JA-100 nevymazal si si ju pri upgrade? :-D :-D.... Čo sa týka PIR, ako už bolo písané bez problémov, všetko záleží od kvality montážne, a ak to niekto robí len preto aby namontoval bez kvalitnej montážne mám za to že ten človek by to nemal ani robiť.
Odpovedať
@melsys no takze mne system dvakrat padiol kvoli chybnej SD karte u zakaznika si viac neskrtnes ver mi Jablotron to uznal a dnes uz uviedolnove verzie ustredni kde aj pri poruche sd karty zakladna funkcnost zostava ked odide sd karta v starej neotvoris ani branu..... vydrz baterii je katastrofalna bez ohladu na vyrobcu je to len a len chyba HW/SW Jablotronu ide znacky vydrzia nasobne dlhsie.... v poslednej dobe dodavane vybite? baterie po tyzdni nutnost menit!!! Klucenky atd Jablotron o tom vie a po otazke na skoleni priznal problemy! Sam od seba samozrejme nie... Vackrast sa zakaznikom stane ze prvkydomacej automatizacie nefunguju ako maju resp nereaguju na prvy krat neviem ci existuje system nachylnejsi na falosne poplachy ako Jablotron skusenosti nielen moje kvalitaa spracovanie detektorov daleko za konkurenciou.....
Odpovedať
@007tomams hras sa na mudreho po jednom skoleni ano viem ze take nieco existuje a vysie popisujem ako su na tom baterky dodavane z jablotronu. Neviem aky problem mas s paradoxom ale chlapi co ho montuju maju podstatne viac zakaziek ako ti co montuju Jablotron pri podobnej marzi..... Sme v regione asi styria co montujeme a podobne problemy ma kazdy. Jablotron sa napriklad vobec neoplati v bezdrotovej alternative. Zly dosah radia zla vydrz baterii predrazene. Paradox a Ajax napriklad su omnoho vyhodnejsie aj kvalitnejsie.....
Odpovedať
@killiani Ja nehovorim, ze sa nemoze stat, ze odide SD karta, ale pravdepodobnost toho, ze sa to stane je takmer 0. Priemyselnych pamatovych kariet mi preslo rukami stovky a menil som raz jednu v priemyselnom PC po asi 8 rokoch. V klucenke mam baterku v priemere rok a pol, co si nemyslim, ze je zle. A co sa tyka domacej automatizacie, jedine kedy sa ti stane, ze ti to nezareaguje na prvy krat je vtedy, ked to spustas cez mobil a mobil sa ti v momente otvorenia aplikacie odhlasuje z dat od mobilneho operatora a nacitava domacu wifi. Ale to je problem telefonu a nie Jablotronu. Kludne sa s tebou podelim aj o log zo svojej ustredne. Za poslednych 5 rokov tam najdes jedine poplach, ked prisla do prazdneho domu svokra a nechala si klucenku v aute.... :-) ... ziadny iny falosny poplach tam nenajdes.
Odpovedať
@killiani nehnevaj sa, asi to jedno školenie máš ty. mať jedno školenie nemám nainštalovaných cez 40 zariadení JA-100 a ďalšie desiatky JA-80. a popri tom servis paradox a iné a neni sme odporúčaným montážnym partnerom pre okres k tomu aby si bol montážny partner je nutné mať nejaký obrat a aj nejaký počet montáži za rok... Pozrime sa na to logicky prečo asi viac paradoxu majú? lebo je asi o 15-20% lacnejší ako jablotron? Ja preferujem jablotron lebo som s ním spokojný a aj zákazníci. Sťažuješ sa tu na batérie že sú zlé. sťažoval si sa aj v jablotrone? riešil si to? asi nie.... keď už vieš že sú zlé ak sú. ( neberiem ich od nich lebo viem ich kúpiť lacnejšie) a treba používať kvalitné batérie asi ako všade kde má to dlho fungovať. Taktiež to záleží od nastavenia komunikácie a podobne. Čo sa týka dosahu rádia nemám s tým problém taktiež, menší, väčší dom, firmu, viem zabezpečiť jedným rádiom pri minimálnom signále 40%. ďalšia vec je že ak vieš že budeš mať napr magnetický mini detektor JA-151M umiestnený kdesi ďaleko od ústredne je logické že bude mať problém s signálom lebo ten modul je fakt malý a aj jablotron odporúča ak má byť ďalej od ústredne dať väčší model lebo mini má fakt malú anténu.... a môžem pokračovať x vecami. A čo mám proti paradoxu? neoslovil ma, nezaujal ma. a keď mi pán na školení povedal že neodporúčajú ťahať zbernicu paradoxu niekoľkými hviezdami tak ma skoro trafilo alebo že sa odporúča neťahať vedľa seba tú istú zbernicu lebo že sa to ruší? :D :D :D lebo že sa im stávalo že padala zbernica......
Odpovedať
@killiani ja ti nevim Karle, ale falosne poplachy s jablotronom... ty budes asi jeden z tych po ktorych prerabam umiestnenie pir, jeden z tych co v kotolni umiestnia EW detektor CO ku stropu....
Odpovedať
@rapidek odo mna chcel jeden podivin zaplavovy detektor na vonkajsi parapet.ze aby vedel,ze prsi .....
Odpovedať
@ondro81 mmmm ja robim klientom kadeco kombinacia ja114hn + arduino a vlastne aplikacie je mocna :-D posledne som napichol kotol viessmann ;-)
Odpovedať
@killiani Ja mám Jablotron-100 už dva roky a ešte som nemal žiadny falošný poplach, ale ty sa tu falošne skrývaš pod ženským nickom tak ako brať tvoje vážne tvoje názory. Ale možno budeš preoperovaný transsexual?
Odpovedať
@rapidek @ruren Bohužiaľ ani Jablotron nie je úplne odolný voči SW chybám. Mne sa stala nasledovná vec: Raz ráno o pol šiestej sa nám spustil poplach. Hučanie som vypol a kým som došiel späť do kuchyne, poplach znovu. Jednoducho centrálna jednotka si sama od seba aktivovala vnútornú ochranu a tým, že sme sa v dome hýbali sa spustil poplach. Darmo som ochranu vypol, po pár sekundách sa prepla do aktívneho stavu znovu. Tak to trvalo necelú hodinu. Musel som sedieť pri ovládacom paneli a každú minútu vypnúť ochranu. Mám to aj na videu. Volal som aj do Jablotronu, ale ráno pred siedmou sa nedalo nikoho zohnať. Tak som volal technikovi, čo mi to montoval. Našťastie po tej hodine to prestalo, napriek tomu technik prišiel poobede a niečo urobil s centrálnou jednotkou - neviem, či ju preinštaloval, či len resetoval. Odvtedy to neurobilo. Technik sa tiež čudoval, s takým niečím sa ešte nestretol. Poradil, že ak by sa to znovu stalo, nech vypnem poistku alarmu a natvrdo odpojím záložný zdroj. Síce to spustí Intrusion alarm, ale siréna má len slabú záložnú batériu a bude hulákať iba pár minút, potom to stíchne. Tým nechcem povedať, že J. je nespoľahlivý alebo zlý, ale tiež je to len technika a môže zlyhať. Síce možno len s pravdepodobnosťou 1:1000, ale stalo sa. Napriek tomu som alarm nevymenil.
Odpovedať
@chrobak7 A nedalo sa pripojiť notebook a prepnuť na servisný režim?
Odpovedať
@ruren Neviem, ja mám len užívateľské oprávnenia a technik mohol prísť až poobede. On to potom napojil a niečo s tým robil.
Odpovedať
@ruren Servisny rezim sa da aj z klavesnice, len musis vediet heslo. Ja som si nanutil svoje ale servisaci ho nechcu davat.
Odpovedať
@danculd Mne d-link nainštaloval servisak sám, aby nemusel chodiť hore-dole za každym, keď potrebujem odobrať senzor, alebo hukačku.
Odpovedať
@chrobak7 to som nikdy nepovedal, ze "chybycka se nevloudi" lenze ine je ked v logu vidis, ze je chyba niekde s vnutornou logikou, alebo ked falosne poplachy vyvolavaju konkretne cidla. Mal som situaciu jed bezdrotovy pir z JA80 spustal sabotaz, alebo vyvolaval zarusenie ustredne, dokonca to boli merat aj z TUSR a pekne polo vidiet ake pulzy hadze vadne radio. @danculd @ruren mali by ste dostat len J-link. Ja ako montaznik by som klientovi F-link nikdy nedal, servisny kod by som klientovi dal oproti preberaciemu protokolu a okamzite by si stratil predlzenu zaruku a garanciu Jablotronu na zaplatenie skody pri pripadnom prekonani ezs.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?