Alarm Jablotron 100

Zobraz úvodný príspevok
Ak tu má niekto jablotron 100, prosím koľko Vás stáli všetky komponenty resp. cela ponuka na rodinný dom?
Odpovedať
@steevenson "Nikde sa tiez nepise, ze technik, ktory robil navrh a rozmiestnenie senzorov, nemoze posunut info zlodejom.. DA SA VERIT "AUTORIZOVANEMU" jablotron technikovi?? Vsak on pozna cely system!" To už je fakt paranoja. Však ten alarm nie je jediná prekážka pre zlodejov. Veď dom máš zamknutý, musí niečo vylomiť, vypáčiť. Alebo si myslíš, že technik im dá nejaké prístupové kódy zlodejovi? A čo si s tým zlodej pomôže? Kódy pre aktiváciu a deaktiváciu technik nevidí, to má len užívateľ. Technik má len kódy pre správu a nastavenie systému. Keď mne išiel technik niečo robiť, musel som ja odblokovať systém, on na to nemal v systéme oprávnenie. Inak čudujem sa, že toľko elektrikárov tu je, a žiadny autorizovaný technik, ktorý by sa zapojil do diskusie. Alebo sa len ticho zabávajú na tom, čo tu potíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 su tu, neboj, ale vedia, ze su tu aj osoby, ktore zozrali vsetku mudrost sveta a nemaju za potreby sa tu s nimi zahadzovat... Pokusy boli, ale nema to vyznam... 8-(
Odpovedať
@steevenson ano, presne to ti povedia, schvalne som s nimi dnes emailoval: Zpráva: Dobry den. Mal by som zaujem o alarm Jablotron pre rodinny dom. Instalaciu si budem robit svojpomocne, rovnako programovanie ustredne. SW pre programovanie ustredne je v cene ustredne, pripadne volne stiahnutelny? Dakujem. ----------------------------------------------------- Dobrý deň p.xxxxx Ďakujem za vyplnenie kontaktného formulára na našej webovej stránke. V súčasnosti distribuujeme na trh systém Jablotron 100, ktorý predávame výlučne montážnym partnerom. Inak povedané, ide o spoločnosti, ktoré spĺňajú odbornosť (sú držiteľmi licencie na prevádzkovanie technickej služby, ktorá je nevyhnutná na montáž alarmov) a zároveň majú absolvované naše certifikačné školenie. Takéto firmy odporúčame na inštaláciu. Jedná sa o profesionálny zabezpečovací systém, pri ktorom nám záleží aby bol nainštalovaný odborne. Pokiaľ by ste mali záujem, vieme Vašu situáciu riešiť prostredníctvom niektorého z našich montážnych partnerov, ktorý Vám bude k dispozícií cez konzultácie, návrh, vyracovanie CP až po prípadnú realizáciu systému. V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať. S pozdravom ----------------------------------------------------- p.xxxxx Dakujem za skoru odpoved. Ja som programator, cize nemam problem si naprogramovat system sam. Rovnako zmeny v systeme /zonovanie, urcenie oneskorenia cidiel, pridavanie a mazanie uzivatelov, tel. cisel, atp/ si viem/chcem spravit sam. Rovnako programovanie I/O - ovladanie kotla, zaluzii, rekuperacie, servopohonov podlahoveho kurenia si chcem nadstavit sam, nakolko keby sa aj teraz objednal a instaloval system, servopohony na okruhoch podlahovky este nie su instalovane a vyjazd Vaseho servisaka nieco stoji. Nechcem platit stovky € za par klikov v PC, ktore si viem spravit aj sam... Cize mam to chapat tak, ze nieje mozne kupit od vas hardware s prislusnym software a instalovat/spustit si to svojpomocne? Ako posledne, nechcem, aby nejaky technik mal v mojom alarme ulozene jeho "zalozne heslo" a podobne veci, ktore si servisaci davaju, vraj koli "rychlemu supportu" zakaznikovi... ----------------------------------------------------- Dobrý deň p.xxxxx chápem, že skutočne nevyhovieme každému, ale ako som spomínal, záleží nám na odbornej inštalácii preškoleným technikom. Iste chápete, že to nie je o tom, kde kliknúť. Ak patríte k zákazníkom, ktorý spomínaný support nepotrebujú, tak patríte k výraznej menšine. Každým pádom, tento systém predávame len spôsobom, ktorý som uvádzal, rovnako aktiváciu služby, ostatné je už na Vás a montážnom partnerovi. Určite nájdete iných výrobcov, ktorý Vám systém len tak predajú, avšak systém JA-100 je určený na profesionálnu inštaláciu aj z dôvodu garancii, ktoré chceme dodržať. Ďakujem za pochopenie S pozdravom ----------------------------------------------------- p. xxxxx ale ved ja si to profesionalne nainstalujem. Mam vyhl. 508, paragraf 23. Potrebujem len system, ktory nebude pripojeny na cloud, nebude spojeny s PCO, nad ktorym budem mat dohlad ja, nie nejaky technik, bude len zasielat sms, pripadne volat na preddefinovane cisla v pripade narusenia objektu. Rovnako bude ovladatelny cez sms prikazy, resp. jeho output cast /relay pripadne SSR/, nakolko to chcem pripojit k vlastnej domacej automatizacii /Allen Bradley PLC.../ Skusim teda ineho vyrobcu. Dakujem za info. Pekny zbytok dna. ----------------------------------------------------- V poriadku pán xxxxx Nikto nespochybňuje Vaše schopnosti ani znalosti. Systém distribúcie a technickej podpory k našim výrobkom je nastavený na medzinárodnej úrovni a podľa neho postupujeme aj na Slovensku a ktorý som Vám popísal v prvom maily. Ďakujem za pochopenie. S pozdravom
Odpovedať
@chrobak7 no a co ak "technik" nakonfiguruje na dialku to, ze v systeme zada, ze nie su ziadne cidla pripojene a nasledne cinkne "kolegovi s pajsrom"? Ty mas sice JA100 na cloude, na PCO, ale logy sa daju zmazat a na PCO nepride narusenie... Zvlast, ked ti to montuje "technik", moze popozerat, ci sa "akcia oplati". ;-) Kamery nemas, po "akcii" a privreti dveri "kolegom s pajsrom" aktivne cidla nazad a zmaze logy. Nemas ako dokazat, ze si si to nevykradol sam koli "poistke". Vieme, ze "technik" moze JA100 spravovat a konfigurovat na dialku. Volaju to MyCompany.... Nie som taky dovercivi k nejakemu "technikovi", ktoreho som videl 3x v zivote...
Odpovedať
@megdesign Však si kúp iný zabezpečovací systém, ktorý budeš plne ovládať sám. Čo ti v tom bráni? Myslím, že ďalšia diskusia je zbytočná.
Odpovedať
@chrobak7 ale ved ja mam. Ja som si spravil od zakladov vlastny, podla mojich poziadaviek. :-) Len som chcel vediet, ci Jablotron pusta SW a admin prava. Evidentne nie.
Odpovedať
@megdesign pozri sa na to aj z inej strany,aj tvoj zakaznik by si mohol povedat,ze preco by mal doverovat elektrikarovi,ktoreho vidi 3 krat v zivote?ved teoreticky ho tebou zapojena zasuvka moze zabit.alebo taky lekar,das sa operovat len dobremu kamosovi? mas takeho? to skolenie je zalezitostou jedneho dna a vykompenzuje ti ho startovacia sada zabezpecovacieho systemu, ktoru dostanes za velmi zaujimavu cenu spolu s prislusenstvom, ak teda mas zivnost na ico
Odpovedať
@megdesign Vsetky zapinania/vypinania periferii su logovane aj v cloude a nedaju sa zmazat. Takze je tam pekne vidiet: kto,kedy a ktore cidlo deaktivoval. A urcite uznas, ze technik nebude taky debil aby toto urobil. To by teda dost ulahcil policajtom ich robotu.
Odpovedať
@steevenson @megdesign Jasne, uz vidim ako ti BMW predava ich oficialny diagnosticky SW. To ze kupis nejaku kopiu niekde z Ciny este neznamena, ze BMW s tym suhlasi. Inak od Euro5 musia byt vsetky pristupy do riadiacej jednotky auta logovane, tak bacha na zaruku. No a teraz k veci, vacsina spickovych vyrobcov alarmov ako napriklad DSC, Paradox a urcite ku nim patri aj Jablotron maju takyto pristup a nepustaju hocikoho do montovania a spravovania ich alarmov. Asi vedia preco, akonahle sa v tom bude kazdy trubiroh hrabat bez potrebnych znalosti tak sa moze rychlo stat, ze alarmy nebudu fungovat ako maju a pokazi im to v konecnom dosledku meno a nebude to ani ich vinou. To samozrejme ale nikoho zaujimat nebude, kazdy povie Jablotron, DSC, Paradox....stoji za hovno. A urcite uznate sa v security sa meno napravuje straaasne tazko aj napriek tomu, ze ste v tom nevinne ako vyrobca.
Odpovedať
@danculd jak ze nepustaju? Ved na svojej stranke maju tlacidlo "Stan sa distributorom Jablotronu". Myslis, ze od tych, co ich "skolia na svoj system" pytaju register trestov? Kazdy zapisany log sa da zmazat. Ver tomu. ;-)
Odpovedať
@ondro81 zasuvku mnou zapojenu zreviduje revizny technik. Ak by bola zle zapojena, tak ze niekoho moze zabit, mal by to objavit a zapisat do zavad, ktore sa nasledne maju odstranit... To je uplne daco ine... Ja instalujem alarmy AMC, software som normalne dostal po registracii u dodavatela. Taliansky vyrobca s tym nerobi ziaden problem. Spravca instalovanych ustredni som ja. Po instalacii si zakaznik meni hesla a mam tam ja jedine jedno, v pripade problemov s prihlasenim heslom zakaznika /ked je napr. nadrbkany. Aj to mi uz volal jeden, ze zabudol heslo.../. Nadiktujem svoje, zakaznik zada, pride zakaznikovi sms z overovackou, zada overovacku a nasledne svoj novy kod. Toto ak nespravi do 10 min od zadania servisneho kodu, znova poplach.
Odpovedať
@megdesign na prvy odsek nebudem reagovat,pretoze by to bolo odbacanie od temy, i ked nie celkom suhlasim,kedze realita byva ina nez teoria ktoru popisujes. aj jablotron a tiez ostatni vyrobcovia alarmov umoznuju menit zakaznikovi uzivatelske kody celkom jednoduchym sposobom, navyse sa da nastavit to,ze ty ako servisak sa do systemu dostanes az po potvrdeni servisneho kodu spravcom. o vsetkom je samozrejme zapis a navyse majitel domu moze byt informovany o vstupe i vystupe do servisu smskou.taktiez vzdialeny pristup sa da bloknut,ak by bol domaci pan extremne paranoidny.tieto temy su vseobecne uz davno poriesene
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Tiez tam pisu: Na školení vás podrobne zoznámime s našimi produktami a naučíme vás s nimi pracovať. Po úspešnom absolvovaní kurzu sa stanete našim certifikovaným partnerom. Log ktory sa uklada do cloudu Jablotronu nevie technik nijako zmazat. Nema na to ziadne prostriedky a ani pristup. Vie ho len citat, ako aj bezny pouzivatel. Ved to je zaklad pri vsetkych bezpecnostnych logoch. Maju to velmi dobre osefovane, inak by nerucili sumou 80 000EUR za prekonanie alarmu. Taktiez vstup do servisneho modu je logovany a pouzivatel dostava o tom SMS, taktiez technik dostava SMS. Co sa tyka registra trestov, vidno ze sa v tom moc neorientujes. Zabezpecovaci system moze oficialne projektovat, montovat a spravovat len firma/osoba, ktora je drzitelom tzv. technickej licencie, ktoru vydava PZ SR a oni si uz zistia ci tam mas zapis :-). Je pravom kazdeho zakanika pytat si tuto licenciu od technika. Ak ju nema, dovi dopo. Tu najdes viac info: http://e-shop.jablotron.sk/download/L...
Odpovedať
Pani, len sa neobvinujme a nenadavajme si prosim, urcite ma vyrobca svoje dovody aby uzivatela do systemu nepustil, ale zase treba pochopit aj feustraciu uzivatela, ktory si bez technika ani nepr.ne.. Videl by som aspon kompromis, kde by sa niektore funkcie spristupnili beznemu užívateľovi.. napr pridanie/odstranenie modulu nech nemusi mat clovek f-link ale mohol by to nastavit aj v j-linku.. a tie superhlavne nastavenia a instalaciu alarmu nech nechaju na autorizovanych technikov.. nie kazdy je programator, ale zase.. tie nastavenia tiez nevyzaduju nejake extremne programovanie, vsetko je gui :)
Odpovedať
@danculd pamataj. Co clovek naprogramoval vie clovek aj prelomit. To bola, je a bude svata pravda. Tie logy sa ukladaju kam? Nejaky subor /xml, txt,.../ Na 101% existuje cesta, ako to zmazat. ;-) Ok. Pojdem na skolenie jednodnove, dostanem certifikat a mozem to montovat. Zakaznikovi certifikat okazem a dalej co? To nieje nijako osefovane, ze ten certifikat si u nich za ten jeden den moze spravit hocikto...
Odpovedať
@steevenson my si nenadavame. ;-)
Odpovedať
@danculd kolko zakaznikov ma podla teba vedomost, ze si moze pytat od montera technicku licenciu? Technicku licenciu moze mat majitel montaznej firmy. "Fero", co je zamestnancom montaznej firmy a hodi to montovat, ju mat nemusi...
Odpovedať
@danculd :-D :-D :-D "Bezúhonnosť a spoľahlivosť sa preukazuje čestným vyhlásením (viď príloha). " Cize ziaden trestny register....
Odpovedať
@steevenson Ale ja nechápem, prečo tolko nariekaš. Veď keď sa ti ich politika nepáči, zvoľ iný systém. Ja JABLOTRON celkom chápem ... Kde kto sa bude hrabať v nastaveniach, niečo pomení a zrazu mu alarm zlyhá, alebo bude vyvolávať falošné poplachy atď ... Ľudia ale nepovedia, že "debil" majiteľ, dobabral si to sám, ale bude to škodiť len značke samotnej ... V každom prípade, ako píšem, nie všetkým sa to bude páčiť, tak máš možnosť vybrať si iný alarm ... Ja som rád, že to niekto celé rieši za mňa ... A nemám problém veriť firme, ktorá JABLOTRON montuje už viac ako 20 rokov a sú na ňu kladné referencie ... Toľko rokov nepoznám ani svoju manželku :D :D PS: Nechápem, prečo by si niekto za zmenu nastavenia v alarme mal pýtať 20 Eur plus výjazd, keď všetko vyriešia na dialku ... Mne donastavovali v priebehu 3 mesiacov 1x jas na displeyi, 1x jasn tlacitok (zelene, červene) a 1x mi nastavoval, aby mi preblikavala vonkajšia siréna. Ani raz nechcel odomna ani Euro ...
Odpovedať
@lubk0 zavisi aky si typ cloveka, bud na vsetko volas firmy (nevies si spravit sam), alebo ta zaujima ako ta vec funguje a chces to vediet ovladat.. kutil / nekutil :) Ked budes malovat, zavolas do jablotronu nech ti pridu zhodit senzory v izbach? Ci ich oblepis paskou a obmalujes? :)
Odpovedať
vdaka bohu, ze s JA-80 este taketo caviky nerobili a mohol som si to poriesit vsetko sam.
Odpovedať
@steevenson Stále nechápem o čom :) Chceš si všetko spraviť sám ? OK, sprav si, vyber si značku alarmu ktorá toto umožňuje a choď do toho ... Je tu nejaká firma, ktorá má nejaké pravidlá a podmienky ... Prečo sa stále snažíš ich presvedčiť, že to robia zle, keď máš na výber alternatívu ? Nemusíš sa báť, viem si veľa vecí spraviť aj sám ... Aj kabeláž som si k tomu robil sám ... Ale rešpektujem ich firemnú stratégiu. Ak by som ju nerešpektoval, mám alarm inej značky ... Thats all
Odpovedať
@lubk0 problemik je u mna v tom, ze moj technik mi povedal pri dohodovani ceny, ze jasne neni problem budete si moct veci ponastavovat, ukazem vam ako a tak, a po instalacii mi umoznil pristup, nie celkom ochotne, ale.. Az po instalacii som sa na forach dozvedel, ako to vlastne s jablotronom OFICIALNE funguje.. O tom je cely tento post.. ze som nevedel na zaciatku, ze nebudem moct mat oficiálny pristup admina k mojmu vlastnemu alarmu, ale moj vlastny alarm bude spravovat niekto iny.. nechapem, ako mozete ludia tak slepo a bezstarostne zverit prevadzku svojho bezpecnostneho systemu tretej osobe, a spoliehat sa na serioznost tej firmy.. NA SLOVENSKU NEMOZES NIKOMU VERIT, KAZDY DRUHY JE PODVODNIK, vlastne skusenosti, podvodnici tu oficalne funguju bez problemov.. vid AAA auto.. tolko oglbanych ludi, vina je na cloveku ze sa nechal nachytat, tak ti vsetci povedia, si trpak ze sa nechas dobehnut.. Nie, urcite v tychto podmienkach nebudem doverovat nejakemu "certifikovanemu" technikovi.. Bez admin pristupu by som cely jablo vymontoval a hodil do kosa. A tak to robia asi vsetci, "neoficialne" povolia pristup tym, ktori si to vyziadaju. Bodka
Odpovedať
@steevenson K prvej časti príspevku napíšem teda len tolko, že to, čo ti technik sľúbil, očividne dodržal ... Mna s fungovaním Jablotronu oboznámili spolu s cenovou ponukou, ako je to s prístupom, ako je to s ich SIM kartou, koľko sa za čo platí, akú to má predĺženú záruku, čo to všetko dokáže, čo si mám kde predpripraviť ... Určite by sa to dozvedel aj priamo od Jablotronu :) Ako bolo písané vyššie, vstupy do servisného režimu sa zapisujú, v podstate ti ten technik nemá ako ublížiť, ak nechce sám seba prezradiť ... No a ako posledné, žiješ potom v celkom veľkej paranoje ... Veríš svojmu poskytovateľovi internetu ? Myslíš, že tam nepracujú ľudia čo by nevedeli zneužiť info, ako a kde surfuješ alebo čo sťahuješ ? Myslíš, že oni sa nevedia dostať do ich dodávaných routerov ? Veríš výrobcovi NVR ka ktorý máš v kamerovom systéme ? Myslíš, že tam nepracujú rovnako ľudia, ktorý by mohli niečo z toho zneužiť ? Veríš výrobcovi svojho telefónu ? Veríš GOOGLU , APPLE, MICROSOFTU ,že všetky tie údaje o tebe nezneužijú ? Nemajú tieto vyššie menované "firmy" prístup k oveľa citlivejším informáciám, ako technik z Jablotronu ? Veríš svojej banke ? Ako môžeš vôbec nechať svoje fyzické peniaze v banke, keď neveríš nikomu ? Ako môžeš veriť, že tam nejaký zamestnanec nezverejní tvoje finančné operácie alebo nezavolá kamarátovi, že tento človek má na konte slušné prachy, môžeme ho vydierať ? Ako môžeš veriť betonárke, že ti namieša v správnom pomere betón do tvojich základov a že sa ti časom niečo s tým nestane ? A môžem tu menovať do rána ... Inak, myslíš, že keď máš ADMIN heslo, že nikto z Jablotronu by sa ti nevedel do systému nabúrať keby moc chcel ? Nežijeme na divokom západe :) Vykrádačiek domov či bytov je stále menej a o tých profesionálnych ani nehovorím ... Keď tak, je to nejaká "fetka" alebo čierny spoluobčan čo potrebuje pár desiatok eur a ver mi, že taký sa s technikom od Jablotronu dohadovať na nejakých deaktiváciách nebudú ... To by si musel mať v dome niečo naozaj extra cenné, aby to niekoho motivovalo ... A to by si bol asi dobrý ***** keby si takú info poskytol hocikomu :)
Odpovedať
@megdesign Technicku licenciu ziadas u PZSR, takze by bolo trochu uchylne pytat si register trestov a nasledne im ho so ziadostou vratit. Preto davas iba cestne prehlasenie a PZSR si skontroluje ci si naozaj taky "cestny" ako pises :-) Jasne, licenciu moze mat firma a montovat to moze Fero, na tom nic nie je ale vzdy je tam niekto zodpovedny, napriklad majitel firmy. Vzdy sa da dohladat kto, co a kde montoval. Pokial by alarm niekto vypol vzdialene, pripadne na mieste a majitel by to nebol, tak nasa policia nie je asi na tolko strelena, ze by nepreverovala najskor montaznika, pripadne firmu. Navyse je licenciou zabezpecene aspon to, ze ju moze ziskat len osoba s elektrovzdelanim. Co je chvalabohu aspon dobre v tom, ze to nemontuju murari, casnici, kuchari, zahradnici.....aj ked teda ja sice elektrovzdelanie mam, aj 23 paragraf ale podarilo sa to aj mojmu znamemu, ktory je vyuceny zahradnik. Kazdopadne keby sa nieco stalo a zacne po nom ist inspektorat prace, tak na to pridu velmi rychlo. PS: Nemontujem ziadne alarmy, nemam ani licenciu ale hybem sa v elektrotechnike a vypoctovej technike v oblasti bezpecnosti a mam dobreho znameho co montuje Jablotron a kedze je elektrotechnika aj moj konicek tak sa vela pytam, tak preto som "mudry ako radio" :-).
Odpovedať
@megdesign Mýliš sa, prikladá sa odpis registra trestov nie starší ako 3 mesiac a naviac si ťa preverujú fyzicky v mieste podnikania a trvalého resp. prechodného pobytu, kde okrem iného kontaktujú tvojich susedov a ľudí z okolia aby zistili, akým spôsobom žiješ, či napríklad nie si v okolí známy ako problémový typ. @steevenson Technik v F-Linku odškrtne možnosť ovládania alarmu, v prítomnosti majiteľa zapíše túto zmenu do ústredne a nie je možné, aby alarm dokázal ovládať. Ak aj nie a heslo by poskytol tretej osobe, tento prístup sa zapíše a je teda jednoducho identifikovateľný. Ty ako užívateľ máš k ovládaniu systému J-Link.
Odpovedať
Profilova fotka
Upresnim len ako to je s tym vypisom z registra trestov - pracovnici firmy kt. montuje zabezpecovacie systemy (Jablotron, Paradox, DSC a ine) su POVINNI svojmu zamestnavatelovi predkladat kazdy rok aktualny vypis z registra trestov.
Odpovedať
@catscan to som absolvoval pri zbrojaku. Mam strach, ze toto prebieha aj pri nejakom smiesnom povoleni na montaz alarmov. V tom ich navode sa pise o cestnom vyhlaseni o bezuhonnosti. Nespomina sa tam register trestov. @rebecca363 z akeho tituly su povinny? Zo zakona, alebo to ziada nejaky zamestnavatel?
Odpovedať
@lubk0 "Inak, myslíš, že keď máš ADMIN heslo, že nikto z Jablotronu by sa ti nevedel do systému nabúrať keby moc chcel ?" A prosim ta ako na dialku, ked si dam svoju sim, vyseriem sa na ich cloud a vzdialenu spravu? Keby bol fyzicky pri ustredni a nespustil poplach, tak urcite sa da hacknut. Ako vsetko... Inak. Tymto si vlastne potvrdil, ze sa to da hacknut. :-) Vstupy sa zapisuju do logov... To ano. Ale uz pochopte vsetci, ze tak ako sa daju write, tak sa daju aj delete. Proste aj keby permissions boli len na write, niekto musel takto premissions nadstavit... cize stale clovek. Tak ako sa proste da backdoorom dostat do Androida, Windows, tak moze byt backdoor aj v nejakom ARM, ci co to tam spajkuju...
Odpovedať
@megdesign Co sa tyka predkladania registra trestov: https://www.etrend.sk/podnikanie/nove... Citujem: Za priestupok sa považuje, ak zamestnanec nepredloží prevádzkovateľovi bezpečnostnej alebo technickej služby doklady preukazujúce jeho bezúhonnosť a spoľahlivosť. Ved preboha trochu pohni prstami na klavesnici a najdi si taketo veci aj sam. Nie je to ziadna zlozita atomova elektraren. Na jednej strane davas otazky pomaly ako z pomocnej skoly a naopak na druhej strane sa snazis vsetkych skolit ako je to s bezpecnostou. Inak moc sa tu na fore nechval, ze montujes ludom alarmy, kedze evidentne nemas licenciu a hrozi ti za to postih. Verim, ze detaily si uz nastudujes sam.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?