Diskusiu odoberájú 3 ľudia

Ako potiahnuť ethernet do izby?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte. Pri výstavbe som mojou blbosťou dal predprípravu na ethernet iba do jednej izby, a paradoxne ho potrebujem viac v druhej miestnosti, kde internetovú zástrčku v stene teraz nemám. Wi-Fi signál by väčšine ľuďom postačoval, ale ja z PC streamujem obraz do obývačky takže potrebujem to mať napojené káblovo (PC s routerom). Cez Wi-Fi to jednoducho nie je plynulé a nebude tak stabilné ako káblom. Ako by ste mi odporučili postupovať? Neviem ako by bolo najlepšie (kade) potiahnuť internetový CAT kábel od routera. A akým spôsobom. Nemám s tým ABSOLÚTNU skúsenosť. Dom je už samozrejme rok hotový, rok bývame. Povalou mi skoro všade ide minerálna vlna, iba je tam 4x4 metre pochôdzna časť, okolo toho je všade na povale vlna. Do druhej izby som ethernet pri výstavbe neťahal za cieľom ušetriť 30 EUR a teraz si môžem aj hlavu búchať pretože toto bude drahšie. Chybami sa človek učí. :D Viď nižšie, fotky skladby domu (ide o drevom od Mirano) a pôdorys.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@majoslav1996 oni to maju tak salamunsky napisane…
@cukrik25
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majoslav1996:

@cukrik25
@majoslav1996 cize co, jednu krabicu mas pichnutu niekde pri routri a druhu pri telke a tam mas pocitac kde merias? Kable mas ake?
Odpovedať

@cukrik25
@majoslav1996 to asi aj cez WiFi bude viac či nie? Ale podľa mňa po povale natiahnuť kábel nie je také zložité, akurát vymyslieť v tej izbe aby sa to nejak skrylo, nech nevisí zo stropu. Nie je tam niekde vstavaná skriňa a do nej a potom cez tú soklovú lištu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@majoslav1996 200Mbps by melo stacit na 2x8k vide…
@raziel628 Na Wifi 7 alebo ax potrebuješ mať nové "železo" (PC komponenty), napr. môj ntb podporuje max. 300 Mbps (N). Jednoduchšie je IMO natiahnúť ethernet kábel ako vymieňať všetky spotrebiče..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@raziel628 Na Wifi 7 alebo ax potrebuješ mať nové…
@gadefox tak AX kartu dneska clovek koupi do pci-e levneji nez ty dva powerline adaptery. A wifi7 je za 60euro. Ano pokud potrebuje udpate routeru tak je to za trochu jiny peniz. Ale vrtat skrz parotes a jeho oprava taky neni zadarmo...
Odpovedať
Profilova fotka
Nikoho neodrádzam od vŕtania a ťahania káblov. Ale načo sa trápiť.😒 Provider mi nadelil 500 mbit/s. Merané na routri 489 mbit/s. (route mám v podkroví). Dole na kábli od powerline totožná hodnota. Stabilné bez problémov.😀 Dôležité je, ako to zapojené. Optika ku zariadeni od providera, router, powrline. Pozor: ide o tú menšiu krabičku len s troma led. Dole zapojená druhá krabička. Tá má 4 led. Vysvetľujem čo najjdednoduchšie a primitívne, lebo nie každý je odborník... Inak: je k tomu aj mobilná aplikácia. Pre úplnosť: wifi na powerline mám vypnuté. Používam Tp Deco v režime access point. Tie siete sa na začiatku bili. Pozn. neriešim fázy, šumy. Je to len blbý tok núl a jedničiek. 🥱
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bullb:

Nikoho neodrádzam od vŕtania a ťahania káblov. Al…
@bullb Práveže to nie je len blbý tok núl a jedničiek, ale aj chybovosť prenosu. A tá musí byť minimálna. Rýchlosť sa nemerá na routeri (kde je pochopiteľne najvyššia), ale na koncovom prístroji (mobil, PC, ntb).
Odpovedať

@bullb Práveže to nie je len blbý tok núl a jedni…
@gadefox ale ved pise ze na druhej strane je rovnaka hodnota...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@gadefox ale ved pise ze na druhej strane je rovn…
@cukrik25 vďaka za upozornenie, nevšimol som si..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bullb:

Nikoho neodrádzam od vŕtania a ťahania káblov. Al…
@bullb provider ti sice nadelil 500mbps, otazne je kolko ti nadeli server na druhej strane...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@bullb provider ti sice nadelil 500mbps, otazne j…
@rapidek nemyslim ze toto je dôležité v tomto pripade, podstatne je ze mu ten powerline dokaze rychlost preniest tam kam potrebuje. Takze by som chcel vediet preco to nefunguje aj autorovi.
Odpovedať

Takže powerline mi ide max 200 mbps aj keď som za…
@majoslav1996 pisal si ze potrebujes streamovat. a niekto ti uz napisal, ze 200Mbps ti staci na dva 8K streamy. tak ti boli odporucane powerline aby to islo stabilne bez invazivnych zasahov a teraz tu lamentujes ze nefachas gigabitom /co si ani nepozadoval/ ale hned ti poviem, ze gigabit sa tazko dosahuje aj na powerline a to pisem o half-duplexe! Tvoja aktualna rychlost napoveda, ze to mas na rovnakej faze, ale ides cez 1-2 istice. tu este pripomeniem, ako nejaky chytrak par prispevkov vyssie pisal, ze mozes kombinovat fazy... tak to v zivote ani neskusal a trepe 2-3 Ak ti nic nelaguje a pripojenie je stabilne aj po zapnuti vysavaca/fenu, tak si gratuluj a bud viac ako spokojny... Urobil si na zaciatku chybu za par eur a teraz to bude menej muziky za viac penazi
Odpovedať

@cukrik25
@majoslav1996 vnutornu siet meraj s iperf... To ti povie ovela viac ako speedtest server v tramtarii...
Odpovedať

@mackoke nekric hop, kym si nepreskocil. Bratrane…
@rapidek mam starsi dom s nadstavbou, hrube steny (+50cm). vrch je ytong, to znamena tensie. mam tplink m4 - 3kusy, kde 2 su napojene priamo na router cez kabel, treti sa pripaja v ramci meshu. v celom dome ide pripojenie na domaci NAS stabilne okolo 750 Mbps, od providera maximum. skusal som aj testy s jednym kusom pripojenym na LAN a vysledky boli podobne. Vo vonkajsom sklade mam este na tuto siet pripojeny starsi Archer ako AP kvoli kameram a signal skoro po celej zahrade (20á). tam ta rychlost uz samozrejme klesa. Za tu cenu super riesenie pre domacnost (nebyvam v radovej zastavbe, takze bezpecnost az tak neriesim)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pablosss:

@rapidek mam starsi dom s nadstavbou, hrube steny…
@pablosss co ti poviem, ja mozem mat v kazdej izbe aspon 10Gbps, lebo kabel. V skutocnosti mi na 99% casu staci pripojenie 10Mbps
Odpovedať

@pablosss co ti poviem, ja mozem mat v kazdej izb…
@rapidek ak by som mal čas, zaregistrujem sa 10 krát, aby som ti dal 10 lajkov, lebo si tiež fanúšik starého dobrého kábla ako ja :). Nakoniec som sa na WiFi vyprdol, bo stále vypadávala (boj o kanály medzi susedmi v paneláku, starší notebook so starším čipom, starší N router, všade ŽB steny, bugové drivery) a vrátil som sa k UTP. Mám tu najmenší balíček od ISP 30/30 a dosahujem konštatných 29+/29+ - pričom je jedno, či je večer, noc a susedia zapnú WiFiny a začnú sťahovať filmy.. A drobná provokácia: príčetný človek pri zmysloch rieši elektroinštaláciu natiahnutím ethernet káblov do izieb - pri dnešnej cene Cu resp. CYKY je to smiešna položka..
Odpovedať
Článok sa načítava...

@rapidek ak by som mal čas, zaregistrujem sa 10 k…
@gadefox Súhlas, ak ide o fixné miesta ako kancelársky stôl s PC, televízor, kamery. Ale človek si rád vezme notebook na gauč, do kuchyne na stôl, do postele... plus na mobile míňať dáta keď som doma je neekonomické.
Odpovedať
Dobra wifi v domacich podmienkach = aspon par ks unifi6 a zariadenia s wifi6 supportom. Inak je to parodia na "dobra".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Dobra wifi v domacich podmienkach = aspon par ks …
@kejsix Ja s tým skúsenosť nemám, preto sa radšej opýtam. Idem si v dome pomeniť staré, 15 - 20 kábly. Jeden montér mi však tvrdí, že úplne mi stačia Cat 5 J. Ja - neznalý, sa ženiem za "číslami", a preto by som ale radšej dal možno Cat 6, ba dokonca v prijateľnej cene som našiel na Temu dokonca aj Cat 8.... Alebo radšej zo zdroja, ako Temu, nekupovať ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@kejsix Ja s tým skúsenosť nemám, preto sa radšej…
@petersd Suhlasim s nim, uplne staci cat5. Cat6 sice podporuje 10Gigabit, ale realne to v domacich podmienkach nik nepouziva, pretoze jednak drahe zariadenia a jednak 1Gigabit pri Cat5 v domacom prostredi postacuje takmer kazdemu. Navyse na Cat6 potrebujes ine naradie, ine zasuvky, ine koncovky.... predrazi sa ti to a vysledny efekt nespozorujes. Cat6 sa este lepsie vyrovnava s rusenim atd., ale to je taktiez v stavbe kategorie RD irelevantne. Z Temu by som kabel fakt nebral. Lokalne ten kabel nie je drahy a nepotrebujes kilometer. Kup si normalne na metraz kabel v hagarde a mas pokoj. Do interieru PVC izolacia, exterier PE (cierny). A pozor na CCA kable - hlinikove jadro potiahnute medou.... dobra znacka je solarix, dataway, fibrain... A staci Ti netieneny (UTP).
Odpovedať

@petersd Suhlasim s nim, uplne staci cat5. Cat6 s…
@kejsix Presne niečo podobné mi vravel aj on... najmä to o špeciálnej montáži Cat 6, o min. rádiusoch ohybu, o princípe "jedného ohybu", atď, atď... až po toto, že s 5 J budem mať zas na najbližších cca 15 rokov pokoj. On používa najmä značku Solarix, už mi kedysi dával. Iba pre informáciu: Kably napr. z Temu, Aliexpresu a pod. sú nedobré, alebo nespĺňajú deklarované parametre ?
Odpovedať

@kejsix Presne niečo podobné mi vravel aj on... n…
@petersd Daj nejaky odkaz, pochybujem, ze sa konkretne na tomto da tam usetrit. Normalne kupis cat5 UTP PVC za 30-35 centov, ja kupujem 500m navin na bubne a mam to so zarukou a platnym dokladom do ucto (ok, na doma irelevantne).
Odpovedať

@petersd Daj nejaky odkaz, pochybujem, ze sa konk…
@kejsix V lete mi predal bubon 307 m (či tak nejako) Solarix Cat 5 J, taký pekný fialový 😁, za 50 €...
Odpovedať

@kejsix V lete mi predal bubon 307 m (či tak neja…
@petersd co to ma s temu
Odpovedať

@petersd co to ma s temu
@kejsix Napr.: https://www.temu.com/sk/cat-8-etherne... https://www.temu.com/sk/vysokor%C3%BD... https://www.temu.com/sk/K%C3%A1bel-Ca...
Odpovedať

@kejsix Napr.: https://www.temu.com/sk/cat-8-eth…
@petersd ??? ved to je vsetko cca raz tak drahsie, ako metraz lokalne... a zaroven to nie je metraz ale hotove patchcordy...
Odpovedať

@kejsix Ja s tým skúsenosť nemám, preto sa radšej…
@petersd ak to robíš pre seba, UTP (FTP) nedávaj do drážky spolu s CYKY. Ja som dával o 1 modul (25cm) vyššie. 65 EUR (305m, CAT6e) https://www.agem.sk/kable-redukcie-za... 94 EUR (305m, CAT5e) https://www.agem.sk/sietove-produkty/... Po registrácii na IČO sú ceny nižšie..
Odpovedať
Inak pekne to pozdražovalo :/ Pozerám do ťaháku a FTP bubon stál v 2009-2010 v tom istom obchode 60.10 EUR.
Odpovedať

@petersd ak to robíš pre seba, UTP (FTP) nedávaj …
@gadefox Písal som vyššie, že známy mi môže dať Cat 5 J za cca 16 cent. Len som uvažoval, či si už nedať radšej Cat 6. On mi však povedal v podstate to isté, čo aj @kejsix a varoval ma napr. pred obtiažnejšou montážou "šestiek", inými komponentami, a pod... Podľa neho je v RD zbytočne ísť do Cat 6, ale že ak budem chcieť, tak mi dá tieto (v dobrej cene). Idem to robiť pre seba. V dome mám urobený po izbách samostatný rozvod TV/R koaxiálmi. Dnes je to už prežitok a aj ja to absolútne nevyužívam. Všetky inštalácie v dome mám v trubkách (aj novostavby tak robím), nuž nie je problém koaxiály vyťahať a napchať FTP. Nikde nemám spoločnú trubku so silnoprúdom, ani sa nekrižujú, ani neidú súbežne. Prekvapilo ma, že na Temu už ponúkajú Cat 8. Neviem, či je to len nejaký marketing, či naozaj to spĺňa 8-normu. (?) A zamýšľam sa aj, či si je tobré - nedobré dať si ploché kábly (?).... Výhody - nevýhody ?... Tie vyššie rýchlosti Cat 6 - 8 na Temu sú väčšinou len v plochých prevedeniach. Pravdepodobne ploché kábly sú lepšie na robenie ohybov a zrejme asi ani nestrácajú svoje parametre na ostrejších radiusoch. (?)
Odpovedať

@gadefox Písal som vyššie, že známy mi môže dať C…
@petersd Cat8 je ti úplne zbytočný: poskytne väčšiu prenosovú rýchlosť na "kratšie" vzdialenosti (40000Mbps do 30m), čo využívajú napr. hráči hier. Cat6 zvládne "len" 10000Mbps do 100m. Cat5 má tiež limit 100m, ale max. prenosovú rýchlosť "skromných" 1000Mbps zvládne "iba" do 50m, potom klesá. Všetko sú to "papierové" hodnoty, v reále môžu byť iné. Neviem, čo všetko "stváraš" na internete, ale tipujem, že 1Gbps ďaleko prevyšuje tvoje potreby a poskytuje dostatočný komfort na nasledujúcich 25+ rokov. Potom zrejme príde optika alebo niečo nové, kto vie.. Na tvojom mieste by som nešpekuloval a využil tú ponuku od kamoša. .. ale možno má niekto iný názor. Som typ, ktorý sa nechytá vecí, pokiaľ fungujú. Preto mám dinosaura s Android 7, starší notebook a preto by som si inštaloval "iba" overenú Cat5.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?