Vykurovanie klimatizáciou - ktoré riešenie zvoliť?

Ahojte, čítala som fóra o kúrení klimatizáciou ale nenašla som to čo by sa približovalo nášmu problému. Dom (262m2) drevená stĺpiková konštrukcia (ako má @jakino) kaskadovitý svah, čiastočne podpivničený Severo východ ( na severe je 2garáž ) na východe jedáleň + kuchyňa . Na streche bude fúkaná izolácia Steico zell , drevovlakno , 40 cm obvodové murivo zateplenie: Steico flex 036 160 mm bude hrúbka. vonkajšia izolácia bude Steico therm 80mm hrúbka Pozícia v kotline na východnom Slovensku. Máme DD6 Podlahové kúrenie nebude (nechceme ho) Drevená podlaha v celom dome. Okná 3sklo ( viaceré budú fix) žiadny krb- piecka- nič iné... Návrh je takýto : S plynom Klimatizácia- multisplit Plynový kondenzačný kotol na výrobu TUV predpríprava na napojenie na vetvu rozvodov do radiátorov (ak by klíma sama nestačila na kúrenie) + napojenie rekuperačnej jednotky ( Len tam zase či ten celý plyn len na ohrev TUV nebude luxusná záležitosť a návratnosť v nedohľade :/ Bez plynu Klimatizácia- multisplit Elektrokotol na výrobu TUV + predpríprava na napojenie na vetvu rozvodov do radiátorov (ak by klíma sama nestačila na kúrenie) + napojenie rekuperačnej jednotky Len tam zase či ten celý plyn len na ohrev TUV nebude luxusná záležitosť a návratnosť v nedohľade :/ Vie rekuperácia vzduch aj doohriať ak by klíma sama nestačila? či to je už blbosť asi čo? Ako by ste to vy riešili n a našom mieste ale fakt bez tej podlahovky, krbu,,,, Alebo zistiť časom ako to bude vychádzať mesačne náklady na kúrenie klímou + ohrev vody elektrinou a potom dodatočne ak sa rozhodneme dorobíme plyn, vymeníme elektrický kotol za plynový kondenzačný? Dorobenie potom nebude problém pri drevostavbe sa to dá ľahko. do ktorej verzie by ste išli vy? dúfam že som to napísala ako tak pochopiteľne, prípadne doplním ak niečo chýba
Odpovedať
1
2
@kicilanka K tej klime sa nevyjadrím, ale elektrokotol na prípravu TUV je vyslovená somarina. Na TUV elektrický bojler, a keď do budúcna plánuješ zmenu kúrenia a ohrev vody plynovým kotlom, tak stačí kúpiť obojživelníka, čo má špirálu aj hada.
Odpovedať
@ruren to nepoznám čo je to ten obojživelník 😄
Odpovedať
@kicilanka preboha ak je tam plyn tak kur plynom a preboha radiatory sa nedavaju uz ani do mastale, to co mas za napady, ak ch es klimu na chkadenie tak si ju daj. Ak neni plyn daj,tam tepelne cerpadlo
Odpovedať
@sysell preboha sa nebohuj on s tym nemá nič spoločné za prvé, za druhé čítaj- plyn dorobíme ale on tam nie je ani na pozemku. Ak podľa teba má radiátor takú hodnotu tak v poriadku akceptujem tvoj názor na neho,. Ale je veľa novostavieb čo majú takže si veľmi neporadil, ale za to rýpanie ide ide na jednotku. Ako v každom tvojom príspevku, moc tu žiješ tou strechou asi by nebol deň keby si tu nebol že? Ďakujem fakt za nenormálne cenné rady...a klímu nechcem iba na chladenie ale som písala na kúrenie....
Odpovedať
@kicilanka zdravím,ako si predstavujete kúrenie klímou v tak veľkom dome?? Plánujete centrálnu,alebo do každej miestnosti.Najviac má vždy pobaví písanie o návratnosti, aká návratnosť ?? Každé zariadenie či je tepelné čerpadlo,klíma , kotol sa používaním potrebuje a vyžaduje si údržbu,tak o návratnosti by som sa nebavil, skôr akým spôsobom a za akú cenu dokážete vyrobiť potrebnú energiu na kúrenie a TÚV.Ani nové auto s min spotrebou vám peniaze nevráti,ale dokáže vás previesť na dané miesto lacnejšie, samozrejme tiež chodíte do servisu.Nevratnost je podľa mňa široký pojem.Dalsou je rakuperacia s ktorou vetráte a nekurite,kde sa aj účinnosť pri mínusových teplotách znižuje.Najlepsie pre vás je zariadenie kompaktné ktoré dokáže nahradiť viacero iných zariadení,napr tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečí vykurovanie,chladenie,ohrev TÚV. 🙂
Odpovedať
@kicilanka ked nemas plyn pisem ze daj tepelne cerpadlo a radiatory sa davaju do socialnych novostavieb kde sa setri na vsetkom nuz takmer nikto si to neda a kto da len preto ze nevje, tak povec preco chces radiator? Kurit klimami velky dom pptrebujes do kazdej miestnosti jednotku, to chces? Preco nie potom tc? Ohrievat tuv elektrikou je nenkrmalne drahe. Dorabat plyn do hotoveho domu je narocne a ked bude tc aj zbytocne
Odpovedať
@kicilanka v akej energetickej triede musíš kolaudovať? Teplené čerpadlo vzduch + vzduch bude z pohľadu mesačných nákladov ekonomickejšie ako plynový kotol. Avšak aká je živostnosť kotla vs klimatizačnej jednotky ak pôjde prakticky stále?
Odpovedať
@robo28w no mala by to byť A len to je v pripade bez plynu ten sme začali až teraz uvažovať keď nám švagor začal hovoriť o plyne že ten je vždy lacnejší ako elektrina. Ale na druhej strane máme nizku tarifu celý deň ( okrem 2 hodín za deň kedy je vysoká) . Klímu sme plánovali multisplit ak dobre tomu chápem je jedna jednotka dnu pod SDK a sú naťahané rozvody do izieb. To TČ by aj kúrilo aj ohrievalo TUV aj chladilo ale to by nemohlo byť vzduch vzduch či?
Odpovedať
@kicilanka nie vzduch voda,alebo ak máte veľký pozemok tak zem voda.Pri cerpadle je najvhodnejšia podlahovka,ale dá sa aj radiatori.
Odpovedať
ešte aby som doplnila- dom ma síce 262m2 ale z toho je garáž 43m2 ktorú vykurovať nebudeme iba temperovať. Potom 3 kúpelňe tie budú mať podlahovku ako jediné a rebrík. čiže vykúriť treba obývačko kuchyňu- 47m2, 2xdetská izba 10,44m2 , spálňa 20m2, a spodná podpivničená časť domu 89m2. Tam ale tiež mínus kotolňa
Odpovedať
@kicilanka ťažko je poradiť,keď ako sa vraví ste už rozhodnutý a potreba je len aby vám to ešte niekto odobril,že je to ok. Osobne by som šiel do podlahovky a tep čerpadla,alebo stenové vykurovanie.
Odpovedať
@kicilanka napiem este raz lebo niekto pocuva a kto neche pocuvat nech nepocuva. Multisplit neni jedna jednotka a rozvody do izieb (to byva tak v obchodoch, kancelariach..), to znamena ze vonku je jedna bedna a z nej idu medene trubky do izieb a v kazdej izbe mas bednu na stene z ktorej fuka vzduch. Ak to chces takto aby ti tam stale nieco funelo ok, komfort a kvalita je voci podlahovke ovela nizsia ale mat to mozes. Temperovany priestor znamena ze je tiez vykurovany ale na nizsiu teplotu, nemusis to vykurovat mrznut tam nebude nikdy bude tam ale chladnesjie. 3 kupelne chces kurit elektrikou - drahe ale ok, TUV ohrievat elektikou je tiez drahe a je jdno aku mas sadzbu, toto vsetko ti moze vyriesit tepelen cerpadlo, nemas problem s kurenim, ani kombinovat kupelne a este to aj moze chladit. Ale ked chces dat tie kimy kludne daj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kicilanka Obojživelník, je zaužívaný názov pre kombinovaný bojler, ktorý sa od bežného líši tým, že okrem elektrického výhrevného telesa ma zabudovaný aj výmenník tepla na napojenie na externý teplovodný zdroj.
Odpovedať
nejako som sa aj dopátrala na googli o "plynovom tepelnom čerpadle" ale akosi len články no na fóre ms nič. https://www.asb.sk/stavebnictvo/techn... https://www.oplyne.info/plynove-tepel... o tom som nikdy nikde nepostrehla ani zmienku. To bude asi nejaká blbosť či?
Odpovedať
@virnik27 fakt? No len to asi nebude moc nejaky zazrak asi lebo ved tu na ms napr nie je o tom ziadna zmienka...
Odpovedať
Hm, to cislo podlahovej plochy vyzera na prvy pohlad brutal, no ked sa odcita garaz a podpovnic.priestor ostane 124 uzitkovej, nedalo sa uz nejako inac poriesit projekt ? 90m2 na pinvice....( co tam bude vinna pivnicabazen ci welness? ) Neprezradis kde od Ke stavias? V-Z -S- J? Drevenu podlahu das vsade ale radiatory tiez, podlahovku uz nie, asi sa ti budu strasne pacit . Plocha velka, sposob vykurovania pomlcim podla mna by ste si to mali vratit k projektovemu stolu a pooooooriadne to s niekym este raz prebrat. No kde ste finacne dobre situovany a nevadi vam rezia domu pokojne dajte vsade klimu ! V kombinacii s priamovyhrevnym rlektrickym kurenim keby nestacilo.
Odpovedať
@janopopovec dom je vo svahu a musi byt podpivniceny navyse bude ta "pivnica" riadne obyvana. Drevena podlaha sa bude nastrelovat, projekt bol viac krat prerabany ale aby splnal nase požiadavky a to co tam chceme mat je presne pre nas prerabat ho uz nebudeme urcite.
Odpovedať
@kicilanka To podpivnicnenie ticho zavidim, teraz by som dal mozno aj ja no naklady vtedy nepustili, chcel som nieco na styl kamennej vinnej pivnice so samostatnou presklenou klimatizovanou zonou, nieco take maju vo Wellnes Hotel Borovica. Alebo v pripade svahoviteho terenu bazen s wellness s presklenim. Na vykurovanie toho bude dost v tvojom pripade, mate prepocitane aspon priblizne rezijne naklady ?
Odpovedať
@janopopovec ja budem mat dole pracovnu hore som dostatocne velku nevedela napchat. Muz sa velmi rad saunuje takze chcel tam mat malu saunu. Pracovna kotolna a mala obyvacka s kuchynkou ze ked uz deti aj vyrastu my mozeme byvat spokojne dole a deti hore. Ale to je daleka buducnost este no kazdopadne spodna cast domu je super chybala mi nam. A co sa tyka toho vykurovania to nemame prepocitane tym ze riesime sposob. Alebo sa to da vypocitat aj bez toho nejako?
Odpovedať
@kicilanka Mam trocha chaos co vsetko chcete a na ake teploty vykurovat. Nemate od projektanta aspon pribliznne tepelne straty ? Velmi rychlo sa to odhadlo.
Odpovedať
no niečo mám len ako laik neviem z tých čísiel výjsť 😞 ja som skôr tvor kreatívny a rukami ako technicky zdatná hlavou. čiže skúsim priložiť fotku čo máme vypočítané zatiaľ :
Odpovedať
@virnik27 Nie je take " strasne" 320€ / M, za cistu elektrinu, s klimou COP 2 160€ , s TC s COP 3 - 106€ :))) + voda 30€
Odpovedať
@virnik27 teraz v januári sme dostali a vetranie bude rekuperáciou.
Odpovedať
@janopopovec to 320€/M je označenie čoho?
Odpovedať
@kicilanka to bola cena za kurenie a TUV pri cistej priamovyhrevnej ee 23MWh + 7MWh , bez rekuperacie . Mam sadzbu EKO dom 6 ( DD6 ) a cena za kilowath sumatne s dph bola 0,12797€. 320€ mesacne.
Odpovedať
@janopopovec dobre a keď dáme teda napr plyn?
Odpovedať
@virnik27 tie b straty vetranim su umele teoreticke, nik nevetra tolko ako udava norma, ked da rekuperaciu v podstate zmiznu.
Odpovedať
@kicilanka 1320€Rocne .... 120€/mesacne 1m3 = 10,6kwh energie.... celkove potrebne mnozstvo plynu za rok cca 2830m3 ( kurenie + TUV) - sysell ma pravdu , je to hygienicka norna vetrania ale oknami tak nikto nevetra Pri rekuper tato zlozka odpadne na minimum takze este menej ako 120 Treba zarat este elektrinu a vodu Nech je to 3MWh za cca 320€ / rok + voda 240€/ rok
Odpovedať
@janopopovec tak okná väčšina budú fix a trojsklo otvárať okná budeme jedine keby sa pokazila rekuperácia. @virnik27 - zateplený bude dobre dokonca aj garáž ktorá je k domu aby neprechádzal chlad kde je stena k domu. Ak by vyšli € tak by sme dali do strechy tiež viac zateplenie.
Odpovedať
@virnik27 to je aký bojler s tč? to som nepočula o tom ešte
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?