Aké vykurovanie zvoliť pre bungalov 122m?

Viem,že tém je tu veľa a aj som toho veľa už prečítal ale zaujímal by ma názor aké vykurovanie nakoniec riešiť. Do úvahy pripadajú všetky zdroje okrem Plynu. Predpokladám,že tepelné čerpadlo je asi nenávratná investiacia tiež. Dom bude bungalov,necelých 122 m2. Ytong 250+20 zateplenie,40 cm fúkanej vaty na strope a 16cm v podlahe.Riešiť chcem určite rekuperáciu a klimatizáciu.
Odpovedať
1
2
Ešte pôdorys
Odpovedať
@slovakboy83 5,5 je čisto elektrinu dosť, takže ak nechceš kúriť drevom, ostáva ti predsa len to TC :-)
Odpovedať
@slovakboy83 tých 5,5 kW máš odkiaľ? Nemá to byť náhodou ročná potreba tepla na kúrenie 5,5 MWh?
Odpovedať
@jakino To mám z technickej správy od kúrenia. Dokonca 5,87KW . Čo sa týka energetikého hodnotenia tam stojí Potreba tepla na vykurovanie - 22 KWH/(m2.a) Potreba energie na vykurovanie - 30 KWH/(m2.a) Potreba na prípravu TUV - 16KWH/(m2.a) Celková potreba energie - 46KWH/(m2.a)
Odpovedať
@slovakboy83 Pri potrebe tepla na vykurovanie na rok 30x122=3660kWh to máš pri elektrike 400€/rok tu by som neriešil TČ návratnosť tam bude 15r. Ja mám väčší dom a trochu slabšie izolácie v projekte a tepelné straty som mal výpočet na 4kW
Odpovedať
@slovakboy83 pri celkovej potrebe tepla za rok 46 kWh/m2 x 122 m2 = 5612 kWh, zaplatíš za kúrenie a ohrev vody elektrinou za rok okolo 600€. Pri tepelnom čerpadle to bude do 200€ za rok. Investícia do elektrokotla 1000€ + komín a piecka 2000€. Naproti tomu TČ vzduch-voda s dotáciou vyjde na nejaké 4 tisícky. Rozdiel 1000€ sa ti pri TČ vráti za 2,5 roka. Ale myslím si, že ku rekuperácii bude potrebná lepšie utesnená a teda drahšia piecka, takže rozdiel v investícii nakoniec nemusí byť žiadny :-)
Odpovedať
@jakino za 4 tisíc asi TČ neviem či teraz zoženieš som mal ponuky od 4900€ po 7000€ tie na ktoré sú dotácie a komín v projekte nemá ak by ho aj dal tak si ho dá kvôli pocitu a bude ho mať aj pri TČ tak ten rozdiel môže byť kľudne aj väčší. Minimálne 4000€ to je 10r a ak dá klímu bude prikurovať ňou v prechodnom tak ten rozdiel môže byť ešte väčší. Tak ako píše môže byť rozdiel aj menší aj väčší podľa toho čo chce do domu.
Odpovedať
@jakino Krb mať nebudeme tiež.Mali sme to v dome predtým a je s tým viacej práce ako úžitku.Ja viem,že kvôli EC by mal byť ale to chcem prípadne riešiť tou klímou. Otázna je pre mňa práve návratnosť TC. Nemám problém investovať ale ak sa to má stať tak s tým,že to bude mať nejaké + do budúcnosti. Ak by som mal riešiť komplet kúrenie+komfort predpokladám,že cenovo by to vyšlo: Zónová tepl. podlahovka rozvody 4000€+El.kotol 1000€+Rekuperácia 3000€+ 2krat klimatizačná jednotka 3000€- spolu 11 000€ Zónová tepl.podlahovka rozvody 4000€+TC 6000€ + Rekuperácia 3000€ + klimatizácia 3000€ - spolu 16 000€ Uvažujem ešte nad FTV ale myslím,že tých vymoženosti by bolo už aj tak viacej ako dosť v tom dome :D Rozdiel v investíciách by bol teda asi 5000€ keď budem rátať zhruba tieto ceny podľa momentálnych ponúk čo mám a podľa cien z netu.Klímou by som mal kúriť v prechodnom období a keď teplota neklesne pod 0 (u nás tak max. 2 mesiace do roka) čiže spotrebu by to malo stiahnuť ešte troška dole. Otázne teda je ked prípadne znížiť ešte investíciu aby TC bolo rentabilnejšie? Vyhodiť klímu a použiť TC aj na chladenie cez leto?
Odpovedať
@jumt Presne ako píšeš.Ešte som zabudol,že na TUV premýšlam na Bojlerom s TC čo by malo tu spotrebu energie na ohrev vody stiahnuť dole. Mám v dome 3 baby,ktoré sú ako kačeny takže vody sa minie dosť a predpokladám,že táto investícia sa vráti najrýchlejšie z dlhodobého hľadiska :-D
Odpovedať
@slovakboy83 Ak už sa rozhodneš pre TČ tak by som ho nechal robiť všetko či ohrev TÚV alebo chladiť a neriešil by som samostatnú klimatizáciu môžeš chladiť stropom,podlahou,stenou alebo fun-coilami. A čo to máš za klímu za 3000€ takú drahú nemáme ani v robote
Odpovedať
@jumt To sú 2 jednotky. Jedna by mala byť v obývacej časti a druhá na chodbe pri kúpelni. Chcem také,ktoré môžem prípadne ovládať aj cez WIFI ak nebudeme dlhšie doma a pred návratom si budem môcť prikúriť.
Odpovedať
@slovakboy83 tak v robote máme čo 3 vnútorné jednotky multisplit a neviem či to nebolo do 2000€ niečo takéto: https://www.klima-shop.sk/Klimatizaci...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slovakboy83 Co si slubujes od bojlera s TC? pocas vykurovacieho obdobia Ti to neprinesie nic a mimo vykurovacie obdobie je ovela efektivnejsie ohrievat vodu solarom.
Odpovedať
@jumt To nevyzerá zle len neviem či by to výkonovo postačovalo.Ale ako pozerám majú tam lepšiu kombináciu https://www.klima-shop.sk/Multisplit-... Ja som tu cenu rátal zhruba aj s predprípravou a inštaláciou a jednotku čo som pozeral a čítal som mal zaťiaľ v hľadáčiku https://vzduchotechnika-shop.sk/klima...
Odpovedať
@kejsix Popravde ani neviem,čo mám od toho čakať. Jeden projektant mi odporúčal kúrenie riesiť El.rohožami(odp.káble),Rekuperácia,Klimatizácia,Bojler s TC,FTV na kúrenie ale neviem či toto je najrozumnejšie riešenie.S FTV by sa prípadne dal riešiť aj ten ohrev vody na klasický bojler ale vraj toto by malo byť najúpornejšie riešenie. Mne to príde skorej ale ako totálny miš maš v kombinácii rôznych systémov a zase osobne preferujem skorej teplovodnú podlahovku kde môžem prípadne riesiť iné zdroje vykurovania(ak bude El.kotol vychádzať veľa tak TC). Naviac manželka má podmienku termostatu v každej izbe čiže to teplovodné riešeť zónovo.
Odpovedať
@slovakboy83 ako ja nemám rád prekombinovaný systém ak tak by som sa rozhodol medzi TČ s možnosťou chladenia alebo elktrokotol + k tomu lacná klíma. Skôr treba nový dom dochladzovať ako moc kúriť. Rovnako som vyberal ja len ja chladiť nepotrebujem lebo u nás také teplo nie je a kúsok mám rieku a les.
Odpovedať
Tou klimou predsa mozes aj kurit.
Odpovedať
@jarosujo Kuriť klímou plánujem ale len počas dní keď nebude pod nulou alebo príliš blízsko nule..Odporúšané je tak do +2 st. aby nebol príliš suchý vzduch vo vnútry lebo rekuperácia tomu nepomôže.
Odpovedať
@slovakboy83 čo má kúrenie klímou spoločné s vlhkosťou vzduchu?
Odpovedať
@slovakboy83 to si ako na to prisiel ze ked budes kurit klimou bude suchy vzduch? Ja kurim klimou a nemam tento problem ani pri -10C
Odpovedať
@jakino @mackoke Žil som v spojených štátoch v dome,ktorý fungoval len na báze Klimatizácie či už kúrenia alebo chladenia.Keď sa kúrilo klímou na 20st tak vzduch v dome bol suchší ako keď sa chladilo a pritom je známe,že aj chladením sa odvhlčuje. Riešil som to aj s jedným technikom a tiež mi potvrdil,že klimatizácia vzduch odvlhčuje.
Odpovedať
@slovakboy83 klíma odvlhčuje len pri chladení...
Odpovedať
@slovakboy83 áno, pri chladení kondenzuje vzdušná vlhkosť na výparníku a vlhkosť odteká preč. Pri kúrení sa teplo z výparníka odovzdáva vzduchu bez kondenzácie vlhkosti, takže v režime kúrenia klíma vzduch nevysušuje ;-)
Odpovedať
Aha tak v tom prípade asi hej. Len píšem ako mi bolo povedané ale z vlastnej skúsenosti tiež som mal vždy pocit,že keď sa kúrilu klímou ten vzduch bol horší. Možno spôsobene tým,že v ten typ klímy bol iný a fúkalo to zo stropu priamo na dole do tváre. Takže ak si to nejako zhrniem bolo by podľa vás úplne postačujúce teplovodné s elektrokotlom + klimatizácia? Aký je dobrý typ na zónové vykurovanie? Riešiť to nejakou centrálou alebo je to kravina?
Odpovedať
@jumt pises, ze Skôr treba nový dom dochladzovať ako moc kúriť. V nasich zemepisnych a meteorologickych pasmach asi tazko :-)
Odpovedať
@jurkoboss zalezi ci na orave alebo v Komarne, a na forme tienenia. Skutocne domy postavene podla A1-A0 s obrovskymi oknami maju v lete vecsiu spotrebu ako v zime @slovakboy83 akakolvek forma ohrevu znizuje relativnu vlhkost vzduchu uplne rovnako. Premenne su iba teplota, a mnozstvo vzduchu ktore sa vymeni z vonku. Ale samozrejme ked ti fuka do tvare pocitovo je to sahara.
Odpovedať
@slovakboy83 ak budeš mať tú klímu, tak si myslím, že budeš s ňou rád kúriť a budeš za tú možnosť vďačný. Nechcem ťa strašiť... okrem toho, že sa tu teraz po vyúčtovaní objavili príspevky s nedoplatkami cez 1000€, tak mám ešte taký príbeh a rád sa podelím. My tu na ulici máme všetko novostavby a sme bez plynu, takže sú tu všetky možné kombinácie. Peletový kotol, teplovodný krb, solár, tepelné čerpadlá .... ale hlavne jeden montovaný dom bez komína, ktorý má podlahové elektrické vykurovanie. Tento chalan, ktorý si dal postaviť montovaný dom išiel do toho v dobrej viere, že je to nízkoenergetický dom. No tak on po prvej zime mal taký nedoplatok, že vymenil prípojku pred domom, aby mohol mať dvojtarif a ku tomu dokúpil klímu. A keďže nemá ani ten nešťastný komín a do poteru zalial fólie (alebo rohože neviem teraz), tak mu ostalo len kúriť tou klímou. No a chudáčisko, teraz manželka na materskej... hypotéka plus elektrina plus ďalšie náklady ... no proste dal výpoveď a vybral sa na skusy do zahraničia, aby to utiahol... chodí domov dva krát do mesiaca. |-|
Odpovedať
@slovakboy83 výmen manželku ,vráť sa do Ameriky. Budeš šťastný..ináč najmúdrejší si napísal že s krbom je viac starosti ako úžitku....ja teraz na starosť kútom v krbe na dusicky (1.novembra) a cez Vianoce 24.12 -7.1. ostatné dni nič.
Odpovedať
@roboza Tak je mi jasné,že elektrinou to bude drahšie ale zase záleží kto si to ako nastavý s preddavkami a podobne. Brat má menší drevodom o 10m2,stavaný v roku 2007 čize izolácie nič extra ma v ňom el. rohože na vykurovanie. S el.na celý dom ma zálohy 135e a ešte nikdy nedoplácal vätčšiu sumu. Ja chcem ten dom riešiť tak aby som sa s nákladmi dostal čo najnižšie len mi TC príde nerentabilné.Keď sa investícia vráti možno v tej dobe ho bude treba už aj vymeniť.Samozrejme do úvahy pripadá aj fakt,že v tej dobe cca 10 rokov bude cena El vyžšia a TC lacnejšie takže by sa daľšia návratnosť mohla natiahnuť na dlhšie obdobie. Ako investícia mi fakt nevadí len chcem aby to nebolo skorej stratové do budúcnosti. Ak budem vatšinu roka kúriť klímou a len cez tie 2 mesiace nejako viacej dokurovať el.kotlom nevidím to zase až na takú veľkú spotrebu. @darabajda .. Mne sa zónové vykurovanie tiež pozdáva..ja mám radšej chladnejšie,deti sú malé a potrebuju v izbách viacej tepla čiže je to pre mňa plus.
Odpovedať
@svetlo1 tak ako pises. Aj tienenie je dolezite Spravne navrhnuty dom A1, A0, spravne orientovany na juh, s idealnym tienenim ( zaluziami, presahom strechy, ..., kvalitnym prevedenim, spravnou skladbou zakladov, murov, strechy) urcite nepotrebuje na Slovensku aktivnu klimatizaciu v lete. Ked si ale niekto postavi chajdu, ktora v zime nechrani pred chladom a v lete nechrani pred teplom, tak musi investovat do drahych instalacii klimatizacnych jednotiek a tepelnych cerpadiel, ... :-) :-) :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?