Viete, ako umyť zeleninu, ovocie a mäso?
Správne umyť zeleninu je dôležitým krokom pri príprave jedla. Podcenenie alebo nesprávne umytie môže viesť k rôznym nepríjemnostiam. Aby sme sa vyhli salmonele alebo patogénom, je potreba k umývaniu pristupovať zodpovedne, obzvlášť, ak máme v domácnosti malé deti. Ako umyť zeleninu a ovocie či mäso?
Ako umyť zeleninu
Zelenina by sa mala umývať pod prúdom tečúcej studenej vody. Tá zabráni vniku patogénov do pórov zeleniny a zbaví ju špiny. Neodporúča sa ponárať zeleninu do nádob s vodou a nechávať odstáť. Môže to spôsobiť množenie a šírenie baktérií. Napriek všetkým novodobým výrobkom na umývanie potravín, domácich trikov v podobe sódy a octu, je studený prúd vody najúčinnejším.
Prečítajte si tiež:
Umývanie listovej zeleniny
Tento typ zeleniny sa odporúča nasekať na menšie časti a umyť v miske s vodou. Listy ponorte do vody a v miske vytvorte vír. Stačí pár sekúnd a na dne misky by sa mala usadiť špina. Ak je šalát príliš špinavý, opakujte tento postup s výmenou vody.
Koreňová zelenina
Najčastejšie špinavá od pôdy sa koreňová zelenina najúčinnejšie umyje pod silným prúdom vody. Pri umývaní môžete použiť aj špeciálnu kefu alebo hubku na rýchlejšie a detailnejšie odstránenie špiny.
Fazuľa, hrášok a drobná zelenina
Šikovným pomocníkom je sitko, ktoré zabezpečí účinné odtekanie nečistôt z povrchu drobnej zeleniny. Po prúdom vody je vhodné zeleninu jemne premiešavať, aby sa dostala na všetky miesta.
Odporúčame:
Ako umyť ovocie
Ovocie zvykneme umývať studenou vodou, aby sme udržali jej čerstvosť. Pri umývaní ovocia platia rovnaké zásady ako pri umývaní zeleniny. Výnimkou sú jablká. Tie sa zvyknú voskovať, aby získali atraktívnejší vzhľad. Účinným spôsobom, ako sa zbaviť vosku z jabĺk, je umývať ich pod prúdom teplej vody. Tá vrstvu vosku účinne odstráni bez použitia octu a podobne.
Ako umyť mäso
Mnoho z nás má vo zvyku prepláchnuť mäso pred varením. Odborníci však radia opak. Mäso by sa nemalo umývať, nakoľko v mäsiarstvach už bolo čistené. Dodatočné domáce umývanie môže spôsobiť len šírenie a množenie zárodkov a baktérií. Tie spôsobujú črevné ochorenia a nepríjemné bolesti. Čo odborníci radia, je dôkladné umytie nástrojov a rúk pred a po práci s mäsom.
Veľmi dôležitým krokom je počas prípravy udržiavanie surového mäsa čo najďalej od iných surovín. To znamená nekrájať zeleninu na rovnakej doske ako mäso, nepoužívať varešku na mäso na iné jedlá a podobne. Teplo, ktorému je mäso vystavené počas varenia a pečenia, účinne zabíja zárodky a nosiče ochorení.
Treba umývať aj úrodu z vlastnej záhrady?
Niektorí odborníci síce tvrdia, že konzumáciou ovocia a zeleniny z vlastnej úrody si môžete posilniť imunitu, ale je lepšie ich umyť. Aj na domácu úrodu pôsobí veľa rôznych nečistôt, mikroorganizmov, hmyz, domáce zvieratá, dážď či znečistenia a prach súvisiace s výstavbou a pod.
Autor článku: Nina Macáková
Zdroj foto: iStock
Cim umyvate sklo v sprchovom kute??? Je matne (nepriehladne) ale zo srany kde sa…