Kombucha: Tajomný elixír mladosti a vitality, ktorý si môžete ľahko pripraviť aj doma
Kombucha si v posledných rokoch získala veľkú obľubu. Tento fermentovaný čajový nápoj sa stal hitom medzi priaznivcami zdravého životného štýlu. Je výsledkom symbiózy kvasiniek a baktérií, ktoré spoločne vytvárajú osviežujúci nápoj plný probiotík, organických kyselín a ďalších prospešných látok. Už ste ju ochutnali? Ak nie, prinášame vám praktický návod na jej domácu výrobu. Naše tipy ocenia nielen začiatočníci, ale aj skúsení nadšenci, ktorí chcú posunúť svoje „kombuchové“ umenie na vyššiu úroveň.
Počas procesu fermentácie sa cukor v sladkom čaji premení na probiotický nápoj
Proces prípravy kombuchy sa začína pridaním cukru do čaju, najčastejšie čierneho alebo zeleného. Nevyhnutnou súčasťou je však špeciálna kultúra mikroorganizmov nazývaná SCOBY, ktorá je zodpovedná za fermentáciu. Počas tohto procesu sa cukor premieňa na alkohol a kyseliny, čo vytvára jemne šumivý nápoj s charakteristickou kyslastou chuťou a množstvom prospešných látok pre vaše telo.
Čo je SCOBY?
SCOBY je skratka pre Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Ide o symbiotickú kultúru baktérií a kvasiniek. Je to gélovitý a želatínový materiál, ktorý vyzerá ako špongia. V skutočnosti však ide o živý organizmus. Nazývame ho aj čajová huba.
Kombucha nie je len chutná, ale aj zdravá
Kombucha je bohatá na prospešné látky, ktoré podporujú fyzické aj duševné zdravie. Jedným z jej najväčších prínosov sú probiotiká – prospešné baktérie, ktoré vznikajú počas fermentácie. Tie napomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, čím môžu zmierniť tráviace problémy, ako sú nadúvanie, zápcha či hnačka. Navyše, pravidelná konzumácia kombuchy môže prispieť k posilneniu imunitného systému a celkovému zdraviu organizmu.
Antioxidanty obsiahnuté v kombuche chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, pomáhajú udržiavať zdravý a mladistvý vzhľad pleti a podporujú funkciu vnútorných orgánov. Kombucha však má aj ďalšie benefity. Podporuje detoxikáciu organizmu, zlepšuje náladu a duševnú pohodu, zvyšuje energiu, stimuluje centrálny nervový systém a podporuje vitalitu.
Všestranný produkt s využitím v kozmetike i kulinárstve
Najčastejšie sa kombucha pije, avšak má mnoho ďalších využití. Stále častejšie sa objavuje aj v kozmetických produktoch. Niektoré značky začali vyrábať pleťové masky, čistiace gély, toniká a séra s extraktom z kombuchy. Tá totiž stimuluje produkciu kolagénu a je plná vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravý vzhľad pleti a pomáhajú v boji proti starnutiu. Rovnako sa využíva aj vo vlasových produktoch. Posilňuje vlasové folikuly, vlasy vyživuje a dodáva im lesk.
Dá sa využiť aj ako prísada do rôznych jedál. Niektorí šéfkuchári ju pridávajú do marinád, dresingov alebo polievok. Je, samozrejme, súčasťou aj mnohých kokteilov. Má totiž zaujímavú kyslastú a zároveň šumivú chuť.
Prečítajte si tiež:
Kombucha: Recept pre začiatočníkov a tipy pre pokročilých
Výroba kombuchy je veľmi jednoduchá. Budete potrebovať len niekoľko základných surovín:
- 1 liter vody
- 2 až 3 vrecká kvalitného čierneho alebo zeleného čaju
- 70 – 100 g bieleho, trstinového alebo kokosového cukru (podľa chuti)
- 1 ks SCOBY
- 100 ml hotovej kombuchy
Uverte 1 liter vody. Pridajte čaj a nechajte lúhovať niekoľko minút v závislosti od typu čaju. Čaj vyberte, pridajte cukor a nápoj dôkladne zamiešajte. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Tekutinu prelejte do čistej sklenenej nádoby. Pridajte 100 mililitrov kombuchy, vložte SCOBY, nádobu zakryte čistou utierkou alebo papierovou servítkou a upevnite gumičkou. Nechajte fermentovať na teplom a tmavom mieste pri izbovej teplote 7 až 14 dní. Čím dlhšie necháte kombuchu fermentovať, tým bude kyslejšia.
Keď je kombucha hotová, odstráňte SCOBY. Počas fermentácie sa môže vytvoriť aj nová čajová huba. Tú opatrne uchovajte, budete ju potrebovať pri ďalšej výrobe.
Kombuchu môžete priamo vypiť alebo preliať do fliaš, pridať rôzne ovocné príchute a dať znovu fermentovať na 1 až 3 dni. V druhej fáze fermentácie môžete do kombuchy pridať rôzne ovocné, bylinné alebo korenisté prísady. Medzi obľúbené príchute patrí malina, zázvor, citrón, levanduľa, tropické ovocie, ananás alebo mango. Experimentujte s rôznymi ingredienciami.
Používajte vždy čisté nádoby a náradie. Nikdy nepoužívajte kov ani kovovú lyžicu, pretože môžu negatívne ovplyvniť proces fermentácie.
So SCOBY narábajte veľmi opatrne, ide o živý organizmus. Po každom použití ho dôkladne umyte a uchovávajte v malom množstve kombuchy. Zíde sa vám pri ďalšom použití.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahojte, Mam kotol attack 25 dpx profi teraz rom zacal 3 sezonu a ako som dnes ro…