Tajomstvo dlhovekosti a zdravia odhalené: Ako dokáže goji zlepšiť váš život a prečo ju nazývajú superpotravinou s tradíciou

  • 14.10.2024

Poznáte goji? Plody kustovnice čínskej (Lycium barbarum) sú malé a sýto oranžové až červené. Podobajú sa na šípky. V poslednom čase o nich hovoríme ako o superpotravine z Ázie. Tu sa po stáročia využívajú nielen v kuchyni, ale aj tradičnej medicíne. Bobule sa totiž často spájajú s dlhovekosťou, vitalitou a pevným zdravím.

Plody kustovnice čínskej (Lycium barbarum)
Zdroj: iStock

Plody dlhovekosti sú bohatým zdrojom živín

Jedným z ich hlavných zdravotných benefitov je schopnosť posilňovať imunitný systém. Obsahujú totiž vysoký podiel vitamínu C, ktorý je pre obranyschopnosť organizmu kľúčový. Vitamín E zas eliminuje tvorbu vrások a podporuje celkovú elasticitu pokožky. Goji vás jednoducho omladia a udržia zdravých. 

Obsahujú aj polysacharidy, ktoré stimulujú aktivitu imunitných buniek a podporujú produkciu protilátok. Ak budete goji konzumovať pravidelne, s ľahkosťou sa vyhnete infekciám i vírusovým ochoreniam. Aj po chorobe sa zotavíte rýchlejšie. 

Bobule sú významným zdrojom antioxidantov, čo znamená, že neutralizujú voľné radikály v tele a znižujú zápalové procesy. Okrem toho zvyšujú fyzickú aj psychickú výkonnosť. Ale nielen to. Keďže obsahujú aj betakarotén, pomáhajú chrániť oči a podporujú regeneráciu sietnice.

sušené goji, srdce
Zdroj: iStock

Aké účinky majú goji na zdravie?

Podporujú imunitu, zvyšujú fyzickú a psychickú výkonnosť, sú bohaté na betakarotén a majú antioxidačné účinky. Obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie, regulujú hladinu cukru v krvi a v tradičnej čínskej medicíne sa používajú na podporu kvalitného spánku. Na organizmus majú komplexný účinok.

Plody goji sa zbierajú až do konca jesene. Ešte to stíhate!

Pri zbieraní postupujte veľmi opatrne, pretože bobule sú jemné a ľahko sa poškodia. Zbierajte zrelé plody sýto červenej farby. 

čerstvé goji na strome
Zdroj: IStock

Plody po zbere jemne opláchnite, rozložte na suché a slnečné miesto a počkajte, kým sa prirodzene usušia. Ak chcete proces urýchliť, použite sušičku. Sušené goji s mierne sladkou chuťou skladujte na suchom a tmavom mieste. Udržia si svoju kvalitu aj niekoľko mesiacov.

Univerzálnu potravinu môžete využiť mnohými spôsobmi

Ako sme už naznačili, najbežnejšou formou, ako goji konzumovať, sú ich sušené plody. Môžete ich jesť samotné alebo primiešať do raňajkových cereálií, jogurtov či smoothie.

sušené goji v jogurte
Zdroj: IStock

Tip od Modrej strechy

Pridajte ich do pečených dezertov alebo sušienok a uvidíte, že ich špecifická chuť vaše sladké recepty ešte viac ozvláštni.

Sušené plody môžete na niekoľko hodín namočiť do vody a následne ich spolu s vodou rozmixovať. Šťavu konzumujte priamo alebo pridajte do iného nápoja. Obsah vitamínov a antioxidantov v nápoji zvýšite kombináciou s ďalšími šťavami. Odporúčame šťavu jablčnú, pomarančovú alebo z červenej repy.

šťava z goji
Zdroj: iStock

Vypestujte si vlastné goji!

Môžete zasadiť semená alebo sadenice, ale mladé stromčeky začnú rodiť skôr ako rastliny zo semien, a keďže sú zakorenené, máte väčšiu šancu, že sa ujmú. Sadenice sa sadia na jeseň alebo jar. Aby prospievali, potrebujú priepustnú, hlbokú a mierne zásaditú pôdu. Vyhovuje im pôda suchšia a dobre odvodnená. Milujú slnko, ale dokážu odolať aj mrazom. Mladé rastlinky sa však v prvých rokoch na zimu prikrývajú. Stromčeky môžete pestovať v záhrade alebo na balkóne. Kustovnica dorastá do výšky 2 až 3 metrov, ale v črepníkoch bude o niečo menšia. Vyberte pre ňu slnečné a teplé stanovište.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku