Kategórie

Kávovary

Už dávno neplatí, že kvalitnú kávu si môžeme dopriať jedine v dobrej kaviarni. Vďaka technickému pokroku a požiadavkám milovníkov kávy už nie sme doma odkázaní len na poriadneho "turka" alebo na nie úplne najchutnejšiu "nesku". V ponuke je pestrá paleta kávovarov, ktoré dokážu pripraviť kvalitnú kávu aj v domácich podmienkach. Niektoré z nich si trúfnu aj na obstojné espresso. Práve preto si dobrú kávu môžeme pokojne vychutnať aj doma alebo v práci.

Pred kúpou kávovaru

Pred tým, než sa pozrieme na druhy kávovarov, zamyslime sa nad niektorými záležitosťami, ktoré nám pomôžu vybrať si ten správny prístroj na prípravu nášho obľúbeného nápoja.

Druh nápoja

V prvom rade musíme vedieť, akú kávu máme vlastne najradšej. Ak preferujeme espresso, musíme sa zamerať na kávovary, ktoré zvládnu prípravu práve tohto druhu. Ak máme radi kávu silnejšej chuti a prenikavejšej vône, zvolíme skôr kávu pripravovanú na spôsob moka, alebo kávu pripravenú v jednoduchom zariadení - french press. Ak radi pijeme cappuccino, musíme sa poobzerať po takom kávovare, ktorý dokáže vytvoriť dokonalú mliečnu penu.
Každý druh kávového nápoja si vyžaduje použitie správneho nástroja na jeho prípravu. Preto je pri výbere kávovaru dôležité zistiť, čí sa dobre hodí na prípravu nášho obľúbeného typu kávy alebo viacerých druhov, ktoré preferujeme.

Kvalita, cena

Ak plánujeme kávu pripravovať často, musíme si zvoliť prístroj, ktorý je dobre uspôsobený a pripravený na častú prípravu kávy. To znamená, zvoliť si kvalitnejší, prípadne profesionálny kávovar. Ak chceme kávovar len na bežné domáce použitie, vystačíme si s lacnejším prístrojom. V zásade ide o to, aby sme pri výbere dokázali balansovať na hranici pomeru ceny a kvality. V súčasnosti sa ale dajú kúpiť kávovary, ktoré pripravia kvalitnú kávu za prijateľnú cenu.

Prevádzkové náklady

Dôležitým, ale často podceňovaným faktorom pri výbere kávovaru, sú prevádzkové náklady a náklady na jednu šálku kávy. Môžete si zadovážiť lacný kávovar, ktorý používaním „preplatíte“ a môžete si kúpiť drahší kávovar, ktorý bude návratnou investíciou v pomerne krátkom čase. Pri kúpe kávovaru sa preto určite nezabudnite informovať aj o nákladoch pripadajúcich na jednu kávu.

Dizajn, veľkosť

V neposlednom rade je pri výbere kávovaru dôležitý jeho dizajn a rozmery. V ideálnom prípade uprednostníme taký prístroj, ktorý bude s našou kuchyňou ladiť, bude originálny, dotvorí celkový dizajn kuchyne a nebude neskladný. Ak si ale kupujeme naozaj drahý prístroj, ktorý plánujeme používať dlhšie obdobie, pri výbere kávovaru by sme sa mali spoľahnúť na nadčasový dizajn celkovej formy, tvaru aj farby. Tým sa vyhneme tomu, že o pár rokov budeme mať nutkanie vymeniť náš stále funkčný prístroj za iný.

Typy kávovarov, ich výhody a nevýhody

French press

Najjednoduchším a najlacnejším kávovarom je pravdepodobne tzv. french press. Ide o sklenenú, či nerezovú valcovitú nádobu s piestom na ktorom je jemné kovové sitko (filter) a vrchnák. Spôsob prípravy kávy je podobný ako pri zalievanej káve s dôležitým rozdielom, a to, že french press posúva zalievanú kávu o niekoľko úrovní vyššie. To vďaka tomu, že kávovú usadeninu nelúhujete po celý čas pitia kávy na dne šálky. Zatlačením piestu filter zatlačí usadeninu na dno nádoby a čistú kávu, ktorá zostáva nad filtrom môžeme preliať do šálky bez častí usadeniny. Takto pripravená káva je menej kyslá a lahodnejšia. Problémom je, že espresso takýto kávovar nevyčaruje. Preto je vhodný skôr pre tých ľudí, čo sú zvyknutí na svojho turka, ale chcú ho vyskúšať pripraviť na vyššej úrovni.

Moka kávovar

Bližšie k espressu už má moka kávovar. V našich končinách známy ako „koťogó“ podľa kloptavého zvuku, ktorý kávovar vydáva. Princíp je podobný ako pri príprave espressa, len s niekoľkými rozdielmi. Káva prekvapkáva na vrch – je to také „opačné espresso“ a tlak je omnoho nižší, takže sa na povrchu nevytvorí krémová pena. Takáto káva sa servíruje v malých šálkach s malými kávovými lyžičkami, ktoré má takmer každý doma, ale len málokto ich používa.

Moka kávovar je vhodný pre ľudí, ktorí majú radi o poznanie lepšiu kávu, ale nie sú ochotní do jej prípravy veľmi investovať. Cena prístroja začína približne na desiatich eurách. Líši sa od použitého materiálu (hliník, nerezová oceľ, kombinácia materiálov). Dostupné sú aj kávovary, ktoré sa dajú použiť na platniach s indukčným ohrevom, či také, ktorú majú vstavanú elektrickú základňu. Posledné dva druhy sú však omnoho drahšie ako tie klasické, ktoré sa dajú používať na plynovom sporáku.

Pákový kávovar

Pákový kávovar je najklasickejším nástrojom na prípravu kvalitného talianskeho espressa. Profesionálne kaviarenské pákové kávovary sa v poslednej dobe zmenšili a nasťahovali sa do domácností. Ich typickým znakom je páka, ktorá má v sebe sitko a do ktorého sa dáva čerstvo namletá káva, cez ktorú prechádza horúca voda pod vysokým tlakom a z trysky potom vyteká kvalitné espresso so zamatovo lahodnou penou. Pravdepodobne je to to najlepšie, čo bolo doposiaľ v príprave kávy vymyslené.

Aj malé pákové kávovary majú zvyčajne trysku na výrobu mliečnej peny, takže si môžete pripraviť aj cappuccino, alebo latte. Nevýhodou je vyššia cena. Prakticky nie je možné kúpiť kvalitný malý pákový kávovar za menej ako 300€. Štandardná cena prijateľných prístrojov sa pohybuje okolo 500€. Je to síce lacnejšie oproti profesionálnym kávovarom, ale takúto investíciu si môže dovoliť len veľký milovník kávy. Ďalšou nevýhodou je náročná príprava, pretože musíte mať potrebné zručnosti a rozumieť príprave kávy. Kávu taktiež treba pred prípravou zomlieť a kávovar si vyžaduje zložitejšiu údržbu.

Kapsľový kávovar

Tento typ kávovaru sa stal v súčasnosti jedným z najobľúbenejších. A to práve preto, že spája pozitíva pákového kávovaru s veľmi jednoduchou obsluhou a údržbou. Do prístroja vložíte kapsulu, v ktorej je pomletá a vákuovo zabalená káva (tým sa zamedzí jej rýchlemu zvetrávaniu), stlačíte gombík a o pár sekúnd začne z trysky tiecť kvalitná káva.

Výhodou tohto typu kávovaru je nízka cena, tichosť a jednoduchosť ovládania. Na druhej strane, cena kapsúl zvyšuje prevádzkové náklady. Problémom je aj obmedzenosť rozmanitosti kávy. Do každého prístroja pasujú len tie typy kapsúl, ktoré výrobca ponúka. Preto si kávu niektorých odrôd jednoducho nepripravíte, ak nie je dostupná vo forme kapsúl. To môže odradiť ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute a odrody kávy.

Automatický kávovar

Možno najlepšou voľbou je voľba automatického kávovaru. Automatický je preto, lebo obsahuje mlynček, ktorý pred prípravou kávy namelie jej potrebné množstvo a tak máte kávu vždy čerstvo namletú. Kávovar dokáže urobiť výborné espresso, ale aj cappuccino, latte a pod.
Nevýhodou je jeho vysoká cena. Tá môže byť aj o čosi vyššia ako v prípade malého pákového kávovaru. Odmenou je však vždy čerstvo namletá káva, jednoduchá obsluha a univerzálnosť. Vďaka tomuto kávovaru dokáže urobiť skutočne výbornú kávu aj človek bez akejkoľvek znalosti o príprave kávy.


Fotografie: isifa/Shutterstock

Stavebná Wiki je Vaša encyklopédia. Je tvorená vašimi vedomosťami a skúsenosťami s cieľom pomôcť iným. Chýba Ti niečo k tejto téme? Neváhaj a napíš nám. Uverejnené informácie nenahrádzajú návštevu skúseného odborníka (architekta, statika a pod.)