Je lepšia základová doska alebo pásové základy?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
chcem sa spytat ak mate skusebnost, co odporucate???mame bungalov 11x13m. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.youtube.com/watch?v=3ZtSMA...
Odpovedať
@mio23 OK, horizontalne plochy by som neporovnaval s verikalnymi plochami. Na nasom dome zateplujeme zaklad az po zakladovu patku (cca 100 cm + 25 cm s presahom na murivo, kedze dosky ako perimeter a podobne sa robia vo velkosti 1250x600 mm). Aka je skladba podlahy vo vasom pripade od zakladovej platne? Je vobec prinosom izolacia zo spodu aj z vrchu platne?
Odpovedať
Aj my mame len zakladovu dosku http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/a...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zakladova doska na XPS je podla mna super vec. Jednoduche, rychle a dobre odizolovane riesenie. Ma to vsak jeden hacik a to je cena. Tipol by som, ze betonu je potreba plus minus rovnake mnozstvo, izolacie taktiez. Rozdiel je hlavne v cene izolacie (podlahovy EPS je cca o polovicu lacnejsi ako XPS) a cene vystuze. Pri doske 130 m2 by iba XPS pri hrubke 25 cm stal cca 4000e. Beton je mozne riesit 2 sposobmi. 1. Dratkovy beton (menej pracny - nie je potrebna vystuz, ale drahsi), 2. klasicky beton a o dost mohutnejsie armovanie oproti zakladovym pasom co taktiez navysi cenu dosky. Tak ako pise Mio, dalsim problemom je najst niekoho kto s tym ma skusenosti a za rozumne peniaze by to vedel vyratat. Otazka na zaver: kedy sa vrati rozdiel investicie medzi zakladovou doskou a dobre zateplenymi zakladovymi pasmi?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
tak zakladove pasy sa robia z jedneho jedineho dovodu - setrenie betonom kedze u nas mame pomerne dobre podmienky pre zakladanie stavieb (unosnost zeminy), nieje potrebne robit "celoplosne zaklady" - zakladovu dosku, ale uplne postacuju zakladove pasy, ktore maju radovo mensiu plochu v "zakladovej skaee" zakladanie na doske sa odporuca len v pripade nesudrznej alebo malounosnej zeminy
Odpovedať
@cikopp Dôvodov je viac: vyvýšenie základov, dom bez pivnice, ochrana pred podmývaním dosky, členitý terén...
Odpovedať
@radopp Ano, tak uspora penazi vseobecne, nie len za beton :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Sice stara tema ale podelim sa o moju skusenost ak to bude niekto citat tiez som mal v projekte pasy ale.nakoniec po debate so statikom som dal dosku hrubka je 25-30 cm priznam sa ze s podkladom som sa moc nehral vykopane vyrovnane nivelakom urobene lavicky pod to karisiet pod obvodo e a nosne priecky a pod komin som dal 3 pruty roxoru r12 mozno plytvanie ale mal som ho tak sup ho tam apropo robim pivnice ale nie pod celou chalupou ostatne som dolieval pasy somozrejme je to jednoliate zakladalo sa na ile staveby dozor tvdril ze to ne v poriadku il som dupal 2 dni zabou az do uplne tvrdeho ani krompac sa mi do neho nezatal potom ziadene kamene aby som si tam netahal vodu lial sa len betom B20 na vrchu sa pokracuje dt40 az po +/-0,00 a potom uz klasika bud tehla alebo ytong. Keby stava chalupu zas tak mozno by som robil vela veci inac ale o tom potom zatial som s tym spokojny tak ako to je. Tolko moja skusenost.
Odpovedať
to snad ani nikdo nemuže udělat a uřady povoli desku bez zakladových pásů,vždyt pásy jsou to co nese dům
Odpovedať
Pasy nie su jediny sposob zakladania domu. A stavebny urad do toho nic nie je.
Odpovedať
@juraj351 sice som polovicu tvojeho prispevku nepochopil kvoli tvojej stylyzacii, no nerozumiem celkom ako tu niektori ludia maju pocit, ze ak je il tvrdy, ze do neho ani krompac nezatnu, tak mozu na to dom postavit ako na skale... problemom ilu je jeho zmrastovanie, nie ze nie je tvrdy ked sa udupe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ratatooy pasy niesu jediny sposob zakladania, bezne sa robi zelezobetonova vystuzena doska bez pasov.samozrejme musi byt statikom vyratana a riadne vystuzena
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ospravedlnujem sa pisal som to cez telefon ja hovorim o mojej skusenosti statik aj stavebny dozor sa zhodli na tom ze doska je v poriadku ze podklad ma byt co najlepsie zhutneny a steny su tahane formou zelezobetonu do vysky 2300 hrubka 400. Doska vraj lepsie prenesie tlak domu na podklad a teda mala ny byt aj stabylnejsia v ilovitom podlozi a netvrdim ze udupany il je ako kamen staci trochu vody a je z toho blato.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcel by som sa spytat ako je to z izolaciou ked sa zaklada na doske moze to byt takto ako je to na nasledujucom obrazku http://www.kmbeta.cz/CAD-detaily.html... Alebo je lepsie najprv vyliat cca 10cm prosteho betonu na ktory pride izolacia a az potom doska
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím, otázka na odborníkov. Ako to je s nezámrznou hĺbkou pri zakladaní na základovú dosku? V škole nás učili že je nutné spodnú hranu základových pásov dávať do nezámrznej hĺbky, čo ako čítam nie je celkom pravda pri realizácii vyššie spomínaných stavieb, Robia sa po obvode nejaké opatrenia. Alebo aký by to malo vplyv. Ak ma viete odkázať niekde k vhodnej téme alebo knihe budem rád, a rovnako za každú vecnú odpoveď.
Odpovedať
@roggy ak mas priestor tak sa to riesi presahom XPS o 40-50 centimentorv smerom od domu. my mame v projekte presah 40 centi detail napriklad tu http://www.pasivnidomy.cz/detaily/obv...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Zdar pani... Chcem sa spytat ci zakladova doska musi byt jednoloata alebo mozem robit na 2x... Ide o to ze mam unc z miesacou lozicov 0.5m3... Doska bude mat cca 244m2 a hrubka 12cm... A nemam ludi na betonpumpu... Dakujem za odpoved... A za jeden den nestihnem vyliat tolko m3 v kuse 13 hodin v tom sedet... :)
Odpovedať
@bungalov212 nestihnes spravit 60 lyzic? Radsej by som dal 200E za pumpu a unc si nechal na zalievanie dt a podobne aktivity.
Odpovedať
Profilova fotka
@bungalov212 244?? to je slusne letisko.........urcite betonpumpu
Odpovedať
@bungalov212 pumpou to za 1,5h vylejes a odchadza. Robil som pred par tyzdnami 233m2 10cm.
Odpovedať
No z pumpov to dvaja nespravime... Samozrejme z unc usetrim cez 500e tak ze to nie je peniaz na zahodenie :) ide len o to ze ak nahodou nestihneme ci bude vadit ked bude predelena na zakladovom pase
Odpovedať
@rkorba zastavana je 288 ale terasu teraz vylievat nebudem... :-) nemam problem zaplatit pumpu... Problem je zohnat dalsich ludi...
Odpovedať
@bungalov212 jeden leje a dvaja rozhrnaju, pumpa odide a idete finalizovat na pozadovanu vysku, ale je pravda, ze ked pride teply front, tak to bude rychlejsie tuhnut a bolo by lepsie keby ste boli styria.
Odpovedať
@bungalov212 To stihnete, jeden lije, druhý hned rozhrnuje, za 2 hodiny to máte vylitý, doliješ a pudeš pomoct prvnímu rozhrnovači, mezitím to uvibruješ a je. Máme teda menší plochu, ale na kubíky nám to vychází jen o 7 míň a zvládnuli jsme to s těhotnou přítelkyní sami a to byly mnohem větší vedra, než jsou teď.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?