Dobry den,kupili sme väcsi pozemok,pole,z ktoreho cca 2 are uziva suseda.Byvame hned na vedlajsej parcele.Pozemok chceme uzivat my,ved sme ho kupili,platime dane ale ona stale len to svoje ze ona ho uziva uz roky.Chceme si ho oplotit.Moze prist geodet a zamerat nase bez jej suhlasu a nasledne si mozeme natiahnut pletivo medzi nami a nou?
@pochabel neviem či zlé označenie alebo nepochopenie. Moja reakcia bola na to, že niekto tvrdí že sa má zadávateľ témy obávať toho, že suseda súdne dosiahne vydržanie pozemku za to, že ho užívala aj keď bol majiteľ známy a ten o tom asi ani nevedel.
Keď by to bolo reálne, tak hovorím že chcem návod ako to dosiahnuť, lebo človek vie nadobudnúť majetok bez námahy a kupovania. (A znamenalo by to že teraz si privlastním pozemok blízko domu ktorý mi vyhovuje, ale zas aj to že mám chodiť pravidelne na pozemok mimo dediny 100km ďaleko, lebo možno si tam niekto spravil záhradku a má pocit že má na to nárok a ja prešvihnem vydržaciu lehotu - pre mňa nereálne ale nechám sa poučiť)
@stankot a to som sa bavila s ďalšími susedmi za domom,tam tiež chceme plot a po 10r mi sused vraví,že žiadny plot,lebo kúsok za domom je všetko ich,že keď stavali ten dom,to nedomysleli a že im nezostalo nič na chodníky,takže im nechali ten kúsok a svoj plot si posunuli,no keď mi to vravel zostala som ako obdarená,lebo 1 mapa ukazuje,že dom je postavený od hranice,ale mám aj mapu kde je mapa z dronu a v nej sú zakreslené tie hranice,a ono to naozaj tak vyzerá,že ešte 1m min.z domu je postavený na ich pozemku.Ono je to presne tak,že stačí veď si zober,ja sa posuniem,dáš mi fľašu a je to tvoje.A potom to takto celé dopadá,že ďalší majitelia majú len problémy.Ale ti susedia sú v pohode,nemajú problém s plotom,len výška musí byť nižšia až sa mama a suseda môžu porozprávať a vidieť na seba tak tam pôjde 150cm vysoký len a pekne sa uvidia.
@alexnetatmo ale ono to tak naozaj je - raz je to moje a hotovo… vydrzat pozemok, ktory ma majitela naozaj nieje mozne, kedze nemoze byt rec o dobromyselnosti opravnenej drzby. Nestaci teda len subjektivne vnutorne presvedcenie drzitela o tom, ze je vlastnikom. Ak su mu alebo musia byt zname skutocnosti, ktore jeho vlastnictvo dovodne spochybnuju a svedcia v prospech vlastnictva inej osoby, podmienka dobromyselnosti nieje splnena. List vlastnictva, zameranie z 2021 ci neplatenie dani len potvrdzuju nedobromyselnost konania… Co sa tyka “prikladov z praxe” staci si pozriet uznesenie NS SR z 28. marca 2011, sp. zn. 5 Cdo 87/2010…
@palinoba lenze kedy si to bolo o tej fľaši a ústnej dohode,preto som ja napr.zostala v šoku keď mi sused vravel ako stavali náš dom,a podľa 1mapy je to tak,a druhá mapa zase ukazuje,že dom je od hranice.To je príklad ako to robili kedy si a teraz je to veľký problém.
@emilia25 my ked sme kupili pozemok a zacali tam robit poriadok s bordelom po povodnom majitelovi, tak sused zozadu prisiel osobne sa predstavit a vraj v minulosti mu zabrali cast pozemku, takze nasa hranica zo zadu je o meter posunuta a ze teda ten meter je jeho. Povedala som mu ze dakujem za info. Na 2. den som zavolala geodetov a oni presne hranice vymerali. Zistilo sa ze sused klame, jeden exemplar geodetaku som im zaniesla a bol ticho. Takze odporucam Ti urobit si v majetkovych veciach poriadok, ved dane sa platia za kazdy m2 tak nech je to tak, ako ma byt.
@kreola keď sme kupovali dom,tak požiadavka banky bola,dať skutkovy stav do poriadku,tak geodedka,síce zrušila dom,čo tu kedy si stal ale nedokončili sa,a teda zakreslila šopu akože na hranici pozemku,ale číslo domu toho,čo tam bol saprehodilo na šopu,no to bolo keď sme to dávali do poriadku,a ani tá šopa nebola na hranici ale ďaleko od hranice,a ešte aj tu šopu sme zmenšili,čiže je tam viac miesta.Takze tazko aj s tými geometrakmi.
@emilia25 No ale podla geometraku mas presne zamerane hranice Vasho pozemku, toho by som sa drzala a urobila si plot podla toho. Sused ti nema co diktovat kam si ty plot mas alebo nemas dat, ak si ho robis na svojom pozemku.