Takže práve mi prišiel tovar z Číny ,a popíšem systém ako to funguje. Je to jednoduché .Vyberiete tovar ,pri platení vám pripočítajú VAT čo je dpháčka . Dorazí to do Holandska ,tam to ide na colnicu zaplatia VAT .Prelepia nálepku že to dosielajú z Holadska a pekne vám to pošta doručí na vašu adresu kde už nič neplatíte .Výsledok VAT zoberú v Holandsku a Slovenský daniari majú prd makový.
Už sa mi stalo aj to, že v nedeľu poobede som objedal z Ali a v štvrtok poobede mi zvonil kurier z balíčkom. No ani raz sa mi nestalo, žeby som musel niekomu podpisovať prevzatie zásielky. Ani kurierovi. Keby sa on, alebo poštárka rozhodli, že si to nechajú, tak si to nechajú. 😒
Naposledy som si objednal medene elektrody na bazen, v popise bolo, ze maju 25mm priemer.
Ked dorazili, hned sa mi nezdali, poslal som foto, ze nezodpovedaju popisu (18mm) a vratili mi 100% 30E.
S formami Aliexpress prepravami (Saver, Standard) sa neplati nic, doruci to kurier. Netreba nic podpisovat, necha to na adrese. S Cainiao prepravami to zhrabne na konci slovenska posta a s usmevom na tvari vam vyrubi colny poplatok 2 Eura.
@petersd prave v tom je bordel, nebol mi doruceny balik, Cina mi ukazovala sledovanie tovaru, ze tovar je uz v SR a nech si to vybavujem tu a u nas zase nikto o nicom nevedel!
@samo_blaho zaujimave je, ze ked zacali s tym clom, dostal som jeden balik z Nemecka a druhy z Holandska. Posta inkasovala za oba 2 eura, ked som sa spytal preco, vsak mi to bolo posielane z EU tak mi povedali ze to ma na starosti colnica a ked som sa spytal na colnici tak mi bolo povedane ze je to vec posty. Klasicky pin pong a vysvetlenia sa nedockas. Minuly tyzden som dostal aj postou 2 balicky a skoro ma drblo ked za ten co mi posielali z Belgicka som platil 2eura a za ten co mi posielali priamo z Ciny som neplatil nic. Tak nech mi nikto nehovori, ze je to normalne!
@frantisek_szalai Ja si myslím, že z Číny po hranice SR to asi ide zrejme papierovo jasne dokladovateľne. Tu to prevezme napr. pošta, no a ďalej "zdochol pes"...
Neviem, či sú prípady, alebo či to už niekoho napadlo, že podať u nás žalobu na "neznámeho páchateľa" za nedoručenie, pritom preukázať vyjadrenie Aliexpressu, že oni podali,... na našich hraniciach nejaký subjekt prevzal,.... no a ďalej nech si už šetrí prokurátor, kto to u nás ukradol... (?)
Nezávisle na viacerých miestach som už počul historky o tom, ako presiakli informácie na verejnosť z prostredia pošty, kedy si poštárky niektoré zaujímavé balíčky z číny jednoducho nechali a nedoručili... Samozrejme nechcem nikoho konkretného očerňovať, ale také niečo sa šušká
@nicholiacik Zo 100 balíkov mi neprišli asi dva .Aliexpres mi to refundoval. Raz sa mi stalo že mi neprišiel balíček asi 3 mesiace .Predajca mi vrátil peniaze a zrazu balík prišiel .Mailoval som predajcovi že balíček prišiel že si objednám ten istý tovar ,a nech mi ho nezasiela a ja potvrdím že som ho prevzal. Aby sa mu vrátili peniaze. Povedal že Ok. A potom mi prišiel ten istý tovar. Asi ma nerozumel.
Kámošova dcéra si objednala fake kopačky .Colníci ich zabavili. Odfotil papier z colnice a poslal v maily predajcovi a otvoril spor a žiadal náhradu. Predajca mu peniaze vrátil.
Mne minuly týždeň prišli dve zásielky. Jedna bola spojená a bola mi doručená do SPS výdajného miesta, a druha bola doručená do schránky. Ani za jednu som nič neplatil ( poštovné ).
Evidentne je to podľa toho kto sa ako vyspi
@megdesign
Ono to je takto....
Ak prichadza tovar do EU (tovar do 150 E) tak od 1.7.2021 sa vzdy plati DPH a tovar musi prejst colnym konanim...bolo schvalene ze kazde colne konanie bude spoplatene sumou 14,90 za colne konanie plus 6,90 za kazdu polozku na colnom konani (toto si uz urcil kazdy clensky stat EU osobitne, na vysku poplatkov EU nevydala ziadne nariadenie) aj ked to bude tovar v hodnote napriklad 20 centov...
Tieto sumy sa ale nastastie skresali (tusim na 2E za colne konanie a to je cele) aj ked upozornuju ze len na prechodne obdobie, ale zatial sa nevie na ako dlho toto obdobie ma byt...
A teraz co sa da robit a hojne sa vyuzia - v mojom pripade tak 1 pripad z 10tich tie 2 E mi pride platit...
Ak predajca mimo EU dopravi tovar do skladov v EU a vybavi si na tento tovar colne konanie tak kupujuci uz neplati nic -> teda tovar sa posiela zo skladov v ramci EU...
Alebo co zacali hojne predajcovia mimo EU aplikovat a EU im to umoznila je ze predajca mimo EU zaplati hromadne toto colne konanie za mnoho tovarov ktore odosle do EU, ci sa to deje na dennej, mesacnej alebo akej baze netusim -> to je to ked je na ALI napisane ze VAT este navyse sa plati ale pri prichode tovaru do EU sa uz neplati nic...
A posledny pripad je ten ze tovar je mimo EU, predajca neplati nic (ani to VAT kupujuci) a vtedy pride tovar s poplatkom 2 E.
Vsetko uz funguje elektronicky a kazdy predajca mimo EU musi najskor odoslat do EU zoznam poloziek ktore pridu neskor do EU a ked su zachytene na colnici sa musia tieto "colne konania" a polozky sparovat a vtedy sa skuma ktory z tych 3 pripadov bol aplikovany ci treba aplikovat....
Tolko moje info, mozno uz sa cosi malo za ten rok pomenilo ale pred rokom to bolo takto
PS1: som prilis "mudry" lebo som vyvijal (bol som clenom teamu) aplikaciu na sledovanie tychto zasielok 🙂
PS2: urcite si zasa sikovnici najdu sposoby ako to obist ale tak ci tak, tovar musi byt sparovany ten fyzicky s tym elektronickym zoznamom...
@mucha999 no tak ja uz objednavam len tovar co mi maju doviest Cainiao.Objednam viac veci naraz.Oni to spoja do jednej zasielky a pride to tak do 2 tyzdnu.Privezie to kurier a nic neplatim.
@alik1986 mne tiez takto kurier nosieva zasielky, ked odtial objednavam. ale v mojom pripade je to asi nahoda, ze natrfim na taketo dodanie, nevyhladam to cielene.
Pošta a poštárky prskajú, že musia nosiť a doručovať tisícky malinkatých balíčkov z Číny,.... colníci prskajú, že sú zavalení tisíckami colných konaní a kontrol za zasielky v centových, či pár eurových hodnotách... No všetci svorne kričia: Sláva únii !
Nech sa kompetentní zamyslia, že prečo vlastne nakupujeme v Číne a nie doma ! Napr. doma mi nedávno prehorel ten sľudový "paierik", plátok, v mikrovlnke. Obišiel som servisy a všade spievali cenu za 1 ks od 12 - do 15 €... Od Aliho mi prišli 3 ks spolu za 1,20 €. 🙁