My sme chceli ešte teraz na jeseň, ale nestíhame :-( Čakáme na staveb. povolenie. :-( Projekt, prípojky, zrovnaný terén, lavičky už máme. ;-) Stavať budeme v NR. Momentálne, čakáme na nacenenia od stv. firiem ktoré sme oslovili. A musíme vybrať strešnú krytinu a okná.
@plamen Pravdu vravíš. Tiež som mala ružové okuliare, že do zimy stíhame aj múry.
Napriek známostiam a rýchlemu vypracovaniu osadzováku, projektov vody a elektriny a vybavenia prípojok, to aj tak predlžuje stav. úrad, ktorý v septembri chcel len vyňatie z pôd. fondu a potvrdenie od živ. prostredia ( lebo územné rozhodnutie bolo z 06/2011) a nakoniec nám žiadosť vrátili a chceli všelijaké iné potvrdenia nakomplet. :-(
Ahojte, viete niekto poradiť, či sa dá pri čerpaní zo ŠFRB ručiť aj hrubou stavbou alebo inou nehnuteľnosťou? Tiež chceme začať na jar 2012. Tešíme sa... Tí, čo si dávate robiť projekt individuálne, koľko vás vyjde finančne? Ďakujem a prajem všetkým novostaviteľom veľa šťastia :-)
No nam sa vyskytli komplikacie s pozemkom.. Nam robi projekt priatelova teta a vybavuje nam aj veci okolo pozemku a stavebne povolenie, no a je tam nejaky problem s pristupovou cestou. Pozdlz pozemku mame pas a nevie sa komu patri a na uradoch si to prehadzuju, raz to patri lesom, potom to patri statu, potom zas cosi ine. Tak dufam, ze sa to stihne vybavit, aby sme na jar mohli zacat.
@denisalv Pridávam sa, nech sa vám darí, pretože na tých našich úradoch je to niečo neskutočné, najmä keď ti jeden povie tak a druhý úplne niečo iné... Ide zima, takže je ešte dosť času na doriešenie nezrovnalostí. Držte sa ;-)
@zabka8 Nas architekt zvykne brat cca 5% z investicnej hodnoty stavby, ale kedze od neho berieme "typyzovanu studiu" prisposobenu na nase poziadavky, platime "len" 3300 eur. Projekt zahrna projekt na stavebne povolenie, realizacny projekt, energeticky certifikat a autorsky dozor. Nas dom je 2-poschodovy, v standarde pasivny dom, 6-izbovy dom, s uzitkovou plochou asi 145 m2.
@denisalv Pripájam s ak ostatným a taktiež držím palce nech sa to podarí. Aj my sme si svoje užili a to si našťastie platíme pani, ktorá to za nás vybavuje, inak by sme už boli zrelí na psychiatriu :-(
aj my snad začneme na jar, okres Prievidza, teraz chceme stihnut papierovacky a uvidime ci sa v marci rozbehneme, manzel uz zacal vycistovat pozemok v januari chceme dat spravit projekt a do decembra prepisat pozemok , kedze nam ho ide previest svokor este neviem ci dame kupnou zmluvou alebo darom.Tychto papierovaciek sa bojim najviac kedze ani netusim kde co mam vybavit a co skor :-(
@mom3 ďakujem za info, zdá sa mi to ale nejak málo!?! v preklade to znamená, že tento projekt bol už vypracovaný a ty si ho vybral? niečo ako keď kúpiš hotový projekt na internete?
@zabka8 nieco medzi tym. Katalogovy projekt kupis za 800 alebo 1200 eur. Toto bol projekt, ktory uz bol niekde realizovany, a nasledne upraveny nasim potrebam. Nemam na mysli len posunutie priecky. Ten povodny dom rozsiril a upravil na 2 samostatne bytove jednotky - cize boli to vacsie a zasadnejsie upravy.
akurat preberam s kolegom papierovacky a dozvedela som sa ze na katastri byvaju neskutocne velke rady ale co uz chceme byvat treba si aj to vytrpiet :-|
@tina1111 no vidis vadi im to ..jednemu vadi ze sa cez nas pozemok nedostane autom k svojmu pritom pristupovu cestu ma zo zadu a nema ani vodicak ani auto , a druhemu neviem ani co vadi jaaj ze sme chceli mat iba 1m odstup od jeho plotu protom ho ma asi 3m a murovany a ja sa budem z kuchyne pozerat na jeho krasny plot ..proste vyhovorky
@tina1111 tak ja nevim asi budeme musiet stavat miesto bungalovu poschodovy co som nechcela a ked uz nebudu suhlasit ani s tym tak neviem co budeme robit ...
@aplless@lucinkao susedia kolem vášho pozemku musia súhlasiť so stavbou, aj ke´d je to váš pozemok. Podpisuje sa buď projekt alebo na úrade dostaneš tlačivo ktoré ti podpišu že súhlasia so stavbou. my sme s tým tiež maly menšie problémy, mlady fagan nám nechcel podpísať, potom mi chcel zobrať projektna preštudovanie no nepochodil :-p nakoniec podpísal, lebo zistil že ja jemu tiež nepodpíšem. Druhým susedom zase nevyhovovaly okná smerom k ich pozemku, no uistili sme ich že tam máme kupeľnu, technicku - trápny.
S tou prístupovou cestou nepochodia, to nemá zmysel, keď už raz svoju má, načo su mu dve. No a čo sa týka oplotenia tým zase neuspejete vy, lebo je daná hranica, nemusia vám to povoliť.Je to na dohode medzi vami.
Inak neviem ako je to na SR ale my sme si nemohli bez stavbeného povolenia ani len oplotiť pozemok. :-N
no vsak ani mi nic nemozeme robit na vlastnom pozemku pokial nebudu suhlasit a ony sa nam to nechystaju pospisat a je jedno ci ma alebo nema vlastnu cestu .proste cele zle sused ma mur ako keby mal palac a aj tak nechce dovolit stavat ze vzdialenost musime mat od plota 2m no co ho zabijem ..noj drahy to nechce riesit vyhrazanim ked mi nepodpises nepodpisem ti ani ja on je proste taky ja by som ich uz davno prinutila podpisat 8-)