Odpoveď na príspevok od toky1:
@duzu Posvätné neboli. Kravy boli len na družstve… @toky1 no neviem ako u vas, ale u jednych nasich starych rodicov normalne fungovali 2 masiarstva, myslim, ze jedno funguje aj dnes aj ked DNV uz nie je dedina. U tych druhych na vychode raz za tyzden chodila pojazdna predajna a aj tam hovadzinu predavali. Hovadzinu jedavali aj jedni aj druhi, aj ked nie steaky. ked sa zjedlo maso zo zabijacky tak sa kupovalo aspon na nedelu, lebo kazdy tyzden zabit sliepku by znamenalo, ze za chvilu nebude mat co vajcia znasat.Odpoveď na príspevok od toky1:
@duzu Posvätné neboli. Kravy boli len na družstve… @toky1 ja som bol v oblasti kde družstvo vtedy ešte nebolo, takže takmer každý choval niečo doma,ked už bola mäsiareň najdrahšia bola bravčovina asi 40 korún/kg, aked si chcel KG zo stehna musel si zobrať i kg bôčika,posledne za socíku už boli ceny iné a každý kupoval čo chcel lebo potraviny boli vždy dotované, teraz je to opačne bôčik je drahší, ale môžeš kúpiť čo len chcešOdpoveď na príspevok od roman_x:
Čo vieme je, že leto bude mimoriadne teplné, u ná… @roman_x no tak niekedy bola práve slanina lacnejšia ako mäso, tak sme ju jedli po celý rok i šmalec,mal takmer každý svoje, to bolo konzervované, dnes je to opačne, oravská slanina alebo bôčik je drahšia ako čerstvé bravčové mäsoOdpoveď na príspevok od zita19:
@toky1 no neviem ako u vas, ale u jednych nasich … @zita19 Dedina s 300 dušami, zabudni na mäsiarstvo. Mimochodom ani teraz tam nieje žiaden obchod, dokonca ani krčma.Odpoveď na príspevok od duzu:
@roman_x no tak niekedy bola práve slanina lacnej… @duzu toto sa aj sused minule pohoršoval, že kupoval bôčik a také ceny, že dovidenia, kedysi to bolo to najlacnejši a teraz také ceny, no že proste ľúto mu aj bolo dať toľko peňazí za to.Odpoveď na príspevok od terry25:
@lubk0 keby si sledoval dianie, mnoho nvych studi… @terry25 Každý deň si do svojho neviditeľného zoznamu zapisujem najstupidnejšiu vec, ktorú som na internete prečítal. Dnes vyhráva tvoj druhý odstavec. Metán, ktorý dobytok "prdí", je oveľa horší sklenníkový plyn ako samotné CO2 [1]. Metán má polčas rozpadu na CO2 niekoľko desiatok rokov [2]. Dobytok potrebuje niečo žrať a čuduj sa svete, sú to rastliny. Takže nie vegetariáni a vegáni sú hlavnou príčinou toho, že sa kĺču lesy a pestuje sa tam sója pre vegánov. To kde sme sa dopracovali, že tu takéto mentálne akrobacie robíme, haló.Po rýchlom hľadaní, ďalšie:The meat-based food system requires more energy, land, and water resources than the lactoovovegetarian diet [3]
Ale áno, podme obviniť latečkových aktivistov na bicykli. Tí môžu za všetky dnešné problémy. Počkať práve som si prečítal čo si napísal ešte vyššie... "vedci...hm....tí už toho nadrístali." Takže som hľadal vedecké práce asi zbytočne. Nech žije vysoka škola života [1] https://www.unep.org/news-and-stories... [2] https://www.iea.org/reports/methane-t... [3] https://www.sciencedirect.com/science... [4] https://www.nature.com/articles/s4301...Vegánska strava spôsobuje len 25,1 % emisií skleníkových plynov v porovnaní s vysokou spotrebou mäsa (≥100 g denne). Rovnako vegáni využívajú iba 25,1 % poľnohospodárskej pôdy, 46,4 % vody, spôsobujú 27,0 % eutrofizácie a majú 34,3 % dopadu na biodiverzitu oproti konzumentom veľkého množstva mäsa [4]
Odpoveď na príspevok od terry25:
Čaute....pozeral som Accuweather portál a pre naš… @terry25 predpovedat pocasie sa da iba na par dni dopredu, nie na mesiace vopred. Ked sa bavime o mesiacoch vopred ,tak to je to iba odhad, ktory vychadza z historickych dat.Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@terry25 Každý deň si do svojho neviditeľného zoz… @omg_to_preco A mozno je chyba, ze ten zoznam mas len neviditelny 😀Odpoveď na príspevok od toky1:
@zita19 Dedina s 300 dušami, zabudni na mäsiarstv… @toky1 neviem aka dedina to bola, ale ta babkina na vychode nebola taka, ze sa tam vrany otacali a masiar tam chodil. Postat vo fronte pred masiarom, prebrat vsetky nevesty jednu za druhou to bola rovnaka udalost ako "rozchod" po omsi v nedelu. Kazda babka sa musela zucastnit, aj keby kupila len 10 deka sunky pre vnucata co u nej prazdninovali. A ked uz tam bola kupila aj maso na polievku a na "rizki" na nedelu. (bavime sa o babkach tak zhruba od 1960. Niekedy koncom sedemdesiatych tam postavili novy kulturak s MNV a Jednotou a masiarom. Krcma sa rozsirila do priestorov rozlicneho tovaru.Odpoveď na príspevok od roman_x:
@omg_to_preco keď sa tráva nespasie, potom sa rov… @roman_x nevysvetľuj mu nič. Nepochopi. Ja na neho nereagujem. Úvod jeho príspevku, kde ma obvinil zo stupidity hovorí za všetko. Nevychovanec a s takými ja nediskutujem. U mňa totálny chudákOdpoveď na príspevok od terry25:
@michaelarecht. Poprosím zmazať celú túto tému, n… @terry25 a popieranie klimatickej zmeny resp. Vplyvu ludstva na nu ma so stavebnictvom co spolocne? 😃Odpoveď na príspevok od terry25:
@michaelarecht. Poprosím zmazať celú túto tému, n… @terry25 ucet si mozes zrusit aj sam. A len tak mimochodom, ty si tu popisal ine lahodky, tak sa nehadz o zem ako male decko a spravaj sa ako chlap. Vyzrety dospely chlap znesie aj to, ze niekto s nim nesuhlasi, vyslovi kritiku alebo poukaze na to kde sa myli. To len puberiacky sa hnevaju na kazdu, ktora s nimi nesuhlasi alebo ich kritizuje, ma ina nazor, vkus (ozaj, co mas proti Bratislavcanom?)Odpoveď na príspevok od zita19:
@terry25 ucet si mozes zrusit aj sam. A len tak m… @zita19 nehadzem sa. Lenže každý diskutujúci sa správa normálne. Vyjadria si svoje názory, s rôznym podtónom...občas vtipne, občas sarkasticky......a to je OK. Ja názory uznávam. Ak si všimnes v diskusii, vždy som napísal .... "že máš pravdu", "čiastocne pravdu", ...... vždy uznám aj protistranu, lebo každý má tak trochu pravdu. A čo mám proti blavakom??? Presne to, čo predviedol ten čudák - afektovanosť, nadrapenosť, aroganciu, agresivitu, takú ich falošnú "bohorovnosť" ......juj, aký je on frajer, on si chudák píše denníček, môj....no dobré....fakt dobreee 🫣 A môže si ho strčiť. Ja som tam rok pracoval a dal som výpoveď, proste som to už psychicky nedával 🤦 Oni sú chorí, potrebujú konflikt každý deň. Nebyť východniarov, s ktorými som si rozumel, tak odídem po týždni.Odpoveď na príspevok od zita19:
@terry25 ucet si mozes zrusit aj sam. A len tak m… @zita19 účet sa zrušiť nedá, hľadal som v nastaveniachOdpoveď na príspevok od terry25:
@zita19 účet sa zrušiť nedá, hľadal som v nastave… @terry25 ale dá prestaň sem chodiť tárať, východniarom poznám u nás viac sú humorný poznáš rande pri Tople? @zita19 je tiež východniarka ešte som ju tu nepočul aby sa tu sťažovala ako malé decko, ktoré ked niečo nedostane hádže sa o zem , vtedy si ho netreba všímať, po 1960 bola i u nás mäsiareň, cez týždeň tam mal čum na hák a v sobotu šora ako by dávali zadarmo, dovtedy boli potravinové lístky tie som ja už nezažil, len viem s počutia a dnes kopa supermarketov a každý kupuje ako by mala byť zajtra vojna a v pravde píšu že je u nás milion na hranici chudoby , tu je pomerne málo cigošov nikde snie sú osady, bývajú i v panelákoch, ako som niekedy videl v Sl. raji, myslím Letanovce ktoré konečne zlikvidovali, ale koše majú stále plnéOdpoveď na príspevok od duzu:
@terry25 ale dá prestaň sem chodiť tárať, východn… ...Odpoveď na príspevok od roman_x:
@omg_to_preco keď sa tráva nespasie, potom sa rov… @roman_x nebavme sa o Ukrajine a o odpaleni plynovodu, bavme sa o konkretnej veci na ktorej stala povodna moja odpoved. Ty tvrdis nieco, veda tvrdi nieco. Veda tvrdi ze hniloba travy vdaka aerobnym procesom vypusta 95-99% co2 a 1-5% metanu. Zatial co pri rovnakom "zhnitom" kilograme travy, ak by bol zjedeny, co2 sa vylucuje do atmosfery dychanim zvierata a anaerobnym travenim/kvasenim sa vytvara omnoho viac metanu, ktory ma dlhsi polcas rozkladu a je efektivnejsim sklenikovym plynom ako co2 (t.z horsi pre nasu planetu). Emisie trava: ~1,8 kg CO₂ ekv./kg trávy Emisie dobytok: ~30-40 kg CO₂ ekv./kg trávy co znamena cca ~28x viac. @terry25 vyrabas si neexistujucich bratislavskych slamennych panakov. Moj predpoklad je, ze Bratislavu vidis maximalne tak pri televiznych spravach z telky na Markize. Uznavas iny nazor ale ked niekto skritizuje tvoj nazor, ze za vsetko mozu aktivisti a sojovy lateckovy vegansky blavaci, tak uz si chces rusit ucet a pises sukromne spravy ze daj adresu a cas, dojdes si autom a ze si ma vychutnas :D kolko mas rokov?Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@roman_x nebavme sa o Ukrajine a o odpaleni plyno… @omg_to_preco to akoze fakt toto?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@terry25 Presne tak, Zem tu bola miliardy rokov a… @purplesticks mas aj zdroj na svoje data k CO2? "Emisie CO2 – Áno, Zem má svoje cykly, ale NIKDY v histórii nebol CO₂ na takej úrovni, ako je dnes" Wiki tvrdi nieco ine: Concentrations of CO 2 in the atmosphere were as high as 4,000 ppm during the Cambrian period about 500 million years ago, and as low as 180 ppm during the Quaternary glaciation of the last two million years. https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ph...Odpoveď na príspevok od zita19:
@omg_to_preco to akoze fakt toto? @zita19 Nepripomína ti to ako ďalší účet niekoho tu z fóra? Štýl tomu zodpovedá 😂Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@zita19 Nepripomína ti to ako ďalší účet niekoho… @frantisekca myslis Radopp-a?Odpoveď na príspevok od bpe:
@purplesticks mas aj zdroj na svoje data k CO2? "… @bpe moje tvrdenie sa týka posledných 800 000 rokov, kde platí, že CO2 nikdy nebol taký vysoký ako dnes (420+ ppm). To vieme vďaka analýze ľadu z Antarktídy a Grónska. Tvoje tvrdenie sa vzťahuje na geologické obdobia pred stovkami miliónov rokov, napríklad v kambrickom období (500 miliónov rokov dozadu), keď boli hladiny CO2 oveľa vyššie (až 4 000 ppm). Vtedy však boli úplne iné podmienky - iná atmosféra, iná poloha kontinentov a úplne iný ekosystém. Dnes máme civilizáciu, ktorá je prispôsobená na súčasné klimatické podmienky. Aj keď v minulosti bola koncentrácia CO2 vyššia, neznamená to, že podobné hladiny sú dnes bezpečné. Prudký nárast CO2 v posledných 150 rokoch je bezprecedentný a spôsobuje zmenu klímy, ktorú pociťujeme na vlastnej koži. Takže nejde o to, či CO2 v minulosti bol vyšší, ale o to, ako rýchlo sa mení dnes a aké dôsledky to má na ekosystémy a ľudskú spoločnosť.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@bpe moje tvrdenie sa týka posledných 800 000 rok… @purplesticks zmenu klímy najviac spôsobuje vyššia priemerná teplota, topí sa viac ľadovcov a v obehu je stále viac vody a to spôsobuje výkyv od normálu , niekde prší viac inde menej, nedávno som bol v Tunise, na jednom mieste suché koryto rieky asi 300 m širokéa plné rôznej skládky odpaduOdpoveď na príspevok od purplesticks:
@bpe moje tvrdenie sa týka posledných 800 000 rok… @purplesticks To naozaj chceš tomu veriť, že CO2 nikdy v histórii nebol vyšší ? Ani vtedy, keď tu na zemi z každého druhého kopca strieľala sopka? Prečitaj si niektoré výskumy serióznych vedcov a neposluhuj sa len vikipediou...