Stropne chladenie a nadmerna vlhkost s rekuperaciou

ahojte, mame stropne chladenie zaliate v ZB strope s rekuperaciou a narazame na fyziku kondenzacie... problem nie je s rosenim ale velmi vysokou vlhkostou v dome kde je napr 23 stupnov a zvonku vhaname 35 stupnovy vzduch s vlhkostou 60%, rekuperovany na 25 ale uz 70% vlhkostou a nasledne schladeny stropnym chladenim na 23 a vlhkost 70-80% co je cele zle... planujem doinstalovat niake odvlhcovanie do vzduchotechniky... mate niekto niake vyskusane riesenie? dakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od apazat:

ahojte, mame stropne chladenie zaliate v ZB strop…
@apazat ako dlho mas pustene chladenie?
Odpovedať
Co mas rotacny vymennik na rekupke?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Co mas rotacny vymennik na rekupke?
@rkorba Toto nevyriesi ani krizovy, ani entalpicky. Bud aktivna reku, alebo klima na stiahnutie vlhkosti. Ina možnosť neni.
Odpovedať

@apazat my to mame tak isto. Chladene ZB stropy, reku s rotacnym vymennikom. Doma 23-24 stupnov, vlhkost stupa k 70%. Zatial som to nevyriesil., tak som zvedavy tiez kam sa dostane diskusia.
Odpovedať
Mno... ako dlhodoby (dlhodobejsi? nejakych 6 rokov cca.) uzivatel stropneho chladenia mozem dat par postrehov (pre uplnost, mam rekuperaciu, rotacny vymennik, tepelko predtym 8kW, teraz 5kW, pouzivane iba na chladenie). - leta su coraz brutalnejsie, to vplyva aj na pouzitie chladenia a vlhkost. Prve 3 roky pouzivania problem nebol ziadny - v zasade neboli teploty nad 30st. a boli prerusovane obdobim kedy nebolo treba chladit - posledne dva roky som sledoval, ze ked je par tyzdnov brutalne horuco (32+ stupnov), vlhkost v interieri stupne na cca. 70-80%. Potom sa chladenie zastavi kvoli rosnemu bodu. Z toho dovodu som bol nuteny vymenit tepelko 8kW za 5kW - to silnejsie nebolo schopne modulovat na vyssiu teplotu vody (19-20 stupnov) a dodavalo 16-17stupnovu vodu co vlastne bolo klucovym problemom. Teraz sa vlhkost drzi na 60-70% (co je pre predstavu u nas brutal vela kedze v zime mavame okolo 30%). - ked mas rekuperaciu, nebal by som sa nejakych plesni - vymena vzduchu tam je, takze toto problem nebude. Osvedcilo sa mi nastavit vyssi vykon na odtahu ako na privode, znizenie vykonu cez najteplejsie casti dna atd. - riadenie, riadenie a riadenie. Odporucam extremne sa povenovat systemu - hystereza, zapinanie a vypinanie pri dosiahnuti teploty atd. Lebo ked ti tepelko bude cele dni a noci buchat 17st. vodu do systemu tak ti ten rosny bod raz dosiahne. Asi tolko...
Odpovedať

k nasej reku Komfovent je v katalogu moznost pridat a riadit odvlhcovac - priamy vyparnik do VZT potrubia a vonku vonkajsia jednotka. Ale nenasiel som firmu co by s tym mala dobre skusenosti. Zatial mi vravia, ze najjednoduchsie je dat samostatnu klimu nezavislu od reku. Ale ak by niekoho zaujimalo, zopar firiem co ma podobne riesenie v katalogu: https://shop.systemair.com/upload/ass... https://www.mdvslovakia.sk/wp-content... (strana 62)
Odpovedať

@apazat hlavne treba narážať na fyziku základnej školy... Cca šiesty ročník...
Odpovedať
Profilova fotka
stropne chladenie......, velmi mudra alternativa... kondenz nie je odvadzany...., treba normalnu klimu a fertig...
Odpovedať
Chladime podlahou, efektivita sice o dost nizsia ako stropne chladenie, ale viem aj vo vysokych teplotach udrzat v dome konstantnu teplotu 24-24.5st. pri chladeni vody v okruhu na 20 stupnov bez problemov. Tak isto mame problem s vysokou vlhkostou (cca 70%), riesime to docasne beziacim odvlhcovacom v najvacsej miestnosti (vzduchotechnika to tak ci tak rozvedie po dome) ale buduci rok asi pojdeme do klimatizacie. Klasicka klima vie byt "nehlucna" oproti odvlhcovacu ... Komfort o dost lepsi.
Odpovedať

@apazat Vháňate vonkajší vzduch 35 stupňový s vlhkosťou 60% ?? Teraz je podľa oficiálnej meteostanice v Nitre 22,5 stupňa a vlhkosť 61. Keď bude teplejšie tak pôjde vlhkosť dole na dajakých 26-30 percent. Keď prídem domov môžem pozrieť aká je vlhkosť u mňa vonku a v dome. Dajako mi to nesedí.
Odpovedať
Mam podobny problem. Klima nepomoze, skusal som. Rekuperacia neustale doplna vlhkost z exterieru, cize ani klima nemala sancu... Poviem ale, ze aj napriek vysokej vlhkosti som zatial nemal nejake problemy s plesnami. Horsia je vlhkost v zime a tam mam vdaka rekuperacii skor opacny problem so suchym vzduchom.
Odpovedať

@apazat chladíš na 23 st. C pri vonkajšej teplote 35 st. C ? Nie je to veľký skok ? Nestačili by ti 25 st. C ?
Odpovedať
Článok sa načítava...

Ahojte ja tiež niečo podobné. Podlahové chladenie (20°C) rekuperácie Komfovent s rotačným výmenikov ide na minimum aby som neťahal cez den zbytočne teplý vzduch z vonku. Cez den vlhkosť max cca. 70%. pri teplote vo vnútri 24-25°C. Mne pomáha cez noc nechať otvorené okná na ventilacku. Teplota vo vnútri ostáva cca 24-25°C no vlhkosť klesne na 55-60%.
Odpovedať
Rekuperácia (aktívna) mi udržiava teplotu cca 25,5 st. C pri vlhkosti 55 %. Mám za to, že pri chladení podlahou TČ a snahe mať nižšiu teplotu v dome stúpa vlhkosť a pocitová teplota sa zdá byť vyššia ako skutočnosti je, takže osobne by som skúsil mať vyššiu teplotu povedzme 25 st. C a tým pádom i nižšiu vlhkosť... (je to len moja teória, nemám TČ a chladenie podlahou, alebo stropom, chladím vzduchom, kondenzačkou)
Odpovedať

@apazat cele zle je podla mna drzat teplotu v tychto horucavach na 23. Ja chladim podlahou /len cez den/ a udrzujem 25,5 st. C. a rekuperacka na min. Cez noc chladenie vypnute a rekuperacka na stredny vykon s bypasom.
Odpovedať
Bez rekuperacie, stary dom, zateplenie 5 cm, 3oj sklo, JZ izba, vetranie v noci...
Odpovedať
rekuperacia mi ide cey den na minimum... problem bol extremne vypukly ked bolo burkove obdobie a vonku bolo extremne teplo a vlhko.. snazim sa v noci prevetravat s bypasom ale aj teraz je v noci 25 stupnov... rozmyslam dointalovat na vystup z rekuperacie kanalovu klimatizaciu a tak odvlhcovat vzduch... ale pride mi to nestastne riesenie aj koli cene aj koli existujucemu stropnemu chladeniu... :(
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@apazat hlavne treba narážať na fyziku základnej …
@megdesign Na fyzike 6 rocnik to neucia :-) Tam sa riesi hutotaa telesa a aobjem (akurat sme to mali mojej malej )
Odpovedať

rekuperacia mi ide cey den na minimum... problem …
Mam pocit,ze tu niekto pisal,ze stropne chladenie je mercedes co sa tyka chladenia.A ja som pisal,ze ma aj nevyhody.Toto je ta najpodstatnejsia.Pomoze len aktivne odvhlcovanie,bud odvlhcovacom,alebo klimou (mozno aktivnou rekuperaciou).
Odpovedať
Ano, ja to mozem potvrdit. V dalsich domoch chcem uz IBA stropne chladenie - ziadne ine. Vsetko sa da vyriesit len treba chciet - a trosku premyslat. @apazat pises ze mas reku cely den na minime - mne to pride, ako keby si chcel, aby sa vsetko vyriesilo samo za teba... Ved pospekuluj, poskusaj - odtah daj vyssie ako privod, nastav si spravne teploty, sprav si denny plan - toto vsetko Komfovent dokaze (mam tiez tu znacku). Urcite ti netreba ziadne odvlhcovanie ako pises - len treba poskusat a najst ten "sweet spot".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

Ano, ja to mozem potvrdit. V dalsich domoch chcem…
@marekjahoda Ano,ked si technicky typ a chce sa ti s tym hrat,tak dobre,da sa nieco poladit,ale nemusi to byt vzdy optimalne. Vacsina ludi je typ "bezny uzivatel" a ten chce zapnut a nestarat sa,este aj na filtre na rekuperacie musia byt upozorneni systemom na vymenu/cistenie.A aj to je pre niekoho problem.Pisem o type " bezny uzivatel".
Odpovedať
A hlavne co funguje niekomu v Poprade, nemusi inemu v Hurbanove.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

Ano, ja to mozem potvrdit. V dalsich domoch chcem…
@marekjahoda ladil som vsetko.. moj dom ma 275Ton betonu a regulovat v nom teplotu niaku dobu trva.. mam do rekuperacie aj entalpicky aj obycajny vymenik planujem ho skombinovat a mat vymennik 30/70 v oborch pomeroch, dom je extremne vzduchotesny a to az tak ze ked v zime vyvetram oknami a vzduch sa po zavreti zohreje nejdu otvorit vchodove dvere lebo v dome vznikne pretlak... cize rekuperacia je nutnost... vela sa vari a vychovavam dvoch sportovocov ktorym sa stale perie a susi v susicke a sprcha ide nonstop.. proste to asi bez aktivneho odvhlcovania nepojde...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

Bez rekuperacie, stary dom, zateplenie 5 cm, 3oj…
@rudy1973 to asi nebude juzne slovensko...
Odpovedať
Mam stenove chladenie a ziadne z danych problemov nepoznam a neriesim. V izbach mam 24C a ziadne fukanie z klimy. V obyvacke mam 5kW klimu a vobec mi nevadi prudenie vzduchu pokial nefuka na mna, ale pri pozerani TV to vyrusuje. Ako kombinacia to funguje, ale komfort sa neda nahradit, len kupit :-)
Odpovedať

@marekjahoda ladil som vsetko.. moj dom ma 275Ton…
@apazat tu ani nie je problem to varenie a susenie, ako vymena vzduchu a jeho relativna vlhkost. Teply vzduch o urcitom objeme nasajete do domu, kde sa ochladi a zmensi svoj objem, no mnozstvo vody v nom sa nemeni a kedze ta voda ( vlhkost) je po ochladeni uz v mensom objeme, stupa relativna vlhkost. Cize tym ze rekuperujete, permanentne znizujete objem vzduchu, co ma za nasledok zvysovanie vlhkosti :/
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

@apazat tu ani nie je problem to varenie a suseni…
@mduro19 to mate trosku pomylene... nejde o zmenu objemu ale zmenu bodu nasytenia vlhkosti vzduchu... pivo vonku nemeni objem a rosi sa okamzite... v kazdom pripade nainstalujem kanalovu klimatizaciu na vystup z rekuperacie a budeme odvlhcovat a dochladovat... inak to nevidim...
Odpovedať
Profilova fotka

@mduro19 to mate trosku pomylene... nejde o zmen…
@apazat na vystup ?😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@apazat na vystup ?😅
@eagleowl smejes sa preto ze tomu nerozumies :D
Odpovedať
cize si si prisiel iba potvrdit tvoju povodnu hypotezu a nase rady vlastne nepotrebujes. tak ti drzim palce.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?