Prosím poraďte!
Chceme stavať, plán bol taký, že začneme ešte minulý rok, projekt som mal hotový v júni 2015. Ale potom nastali komplikácie, nakoniec sme kúpili druhý pozemok. Už nám robia nové projekty prípojok. Problém je, že dom je v energetickej triede B, podla platných noriem 2015. Bude problém pri SP ak projekt bol robený v 2015 podla vtedy aktuálnych noriem?
ďakujem
@slabak Ahoj, no práve preto sa pýtam, lebo v projekte mám energetickú triedu B, a od 1.1.2016 má byť trieda A. Ale dátum vydania projektu je jún 2015. či to bude problém pri SP?
@mirmoj6789 Ahoj, pokial nebolo vydane stavebne povolenia na ten dom pred 31.12.2015 a pokial dom nesplna parameter primarnej energie na vykruovanie kategoriu A1 t.j. 55 - 108 kWh/m2/rok tak ti nemusia vydat stavebne povolenie.
@tomcok Ahoj, no tak to nechápem :). V projekte mám toto:
Potreba energie na vykurovanie: QH,nd = 65,565 kWh/m2.rok, Trieda energetickej hospodárnosti budovy B.
Vie mi to niekto vysvetliť? :)
@mirmoj6789 Potreba energie na vykurovanie je iny parameter ako Globalny ukazovatel - primarnej energie. Pokial viem tak energia na vykurovanie moze byt v sk. B pokial len ziadas o savebne povolenie. Dolezity faktor je globalny ukazovatel primarnej energie a ten musi byt kategoria A1. Na toto sa pozera ked ziadas o SP ked budes kolaudovat tak sa bude prizerat aj na potrebu tepla na vykurovanie, ale to az pri kolaudacii.
@mirmoj6789 Ja som projekt dostal tento tyzden a mam to vo casti vid.foto. Neviem v akej casti to mas ty. Ale tuto cast musel dat spravit architekt koli tym novym normam.
@tomcok@mirmoj6789 hodnoti sa potreba tepla na vykurovanie, nie energie a ta ma podla normy svoju hranicu podla faktoru tvaru budovy, ale aj tak je maximum 50kWh/m2/rok.
@tomcok Ja takto zvlašť Tepelnotechnické posudenie budovy nemám. Asi preto lebo pred 1.1.2016 to nebolo treba?
Tú hodnotu, čo som písal, energia na vykurovanie mám v časti Vykurovanie.
Aká hodnota teda má byť max 50kWh/m2/rok?
No my sme plánovali začať ešte minulý rok, aj projekt robili preto na starú normu. Teraz musíme ešte niečo pridať do projektu. Čo by ste odporučili rekuperáciu alebo solar? Čo je jednoduchšie z hľadiska prerobenia projektu? A realizácie?
Keď budem mať v projekte napr. rekuperáciu, ale fyzicky to nespravím, môže to byť problém pri kolaudácií?
Ako vlastne prebieha kolaudácia?