Čisto elektrický dom po 2016?

Zobraz úvodný príspevok
Je to vobec mozne, len s izolaciami ? Pripadne je to mozne zachranit najlacnejsie s rekuperaciou ? Niekto mi hovori ze mozne to je, a niekto ze nemozne, tak neviem teda :) Alebo zalezi na dome samotnom, podnebne pasmo, tvar domu a okien ? Dakujem.
Odpovedať
@kattikka To je dalsia vyhoda bungalovu x-) Ja mam naprojektovany presah strechy 1m od obvodoveho muriva (+20cm izolacia) , v ktorom budu osadene okna, terasa ma presah 3m. Tu mas par nasimulovanych fotiek pre predstavu, pricom keby som mal standardne okna vo vyske 1m, tak tienenie by som relativne nepotreboval vobec a takto nad nim este stale uvazujem a uvidim az v reale ci ano alebo nie. Prva foto je 1200h august 2016 Druha foto je 1200h februar 2016
Odpovedať
@dusantt je mozne no so sucasnym koeficientom pre el. energiiu ekonomicky vsak tazko dosiahnutelne. Vyhodnejsie je sa spolahnut na to, ze SU nema dostatocne vedomosti o tom na co moze vydat SP a nasledne to skolaudovat :).
Odpovedať
@rkorba bungalov je fajn..len my mame pozemok kopcek...keby sme mali stavat bungalov v kopci, by sme sa nedokopali, a zaroven by sme boli poriadne zakopany, ze by nam ani slnko do okien neprislo...preto to riesime poschodovym...priestor by na to sice bol...vsak je dlhy 62metrov...ale na tychto 62 metroch prevysenie 8 metrov..a to je dosť..ale ty mas pekny projektik...paci sa mi takyto Lkovy typ domceka
Odpovedať
@kattikka Tak v tom pripade sa asi nevyhnete vonkajsim zaluziam, pokial ich naozaj realne budete potrebovat. Je to draha zalezitost v cene okien samotnych na m2.
Odpovedať
@rkorba aha, takze ta terasa a jej prestresenie je zadarmo? :-D :-D :-D mnozstvo betonu v zakladoch, mnozstvo krytiny oproti domu, ktory ma 2 podlazia? + izolacia + potencialne jej nedostatky. + bez vonkajsich zaluzii nebudes mat nikdy poriadne tienenie, ako si ukazal na oboch obrazkoch, kde ti svieti do izieb napriamo. tie bajky a povesti o tom, ako su vonkajsie zaluzie drahe... ked clovek mysli na predpripravu, tak to vychadza na 130-140e/m2 vratane vsetkeho. za okna a dvere zaplatim cez 13tisic, no zaluzie ma vyjdu cca 3500e.
Odpovedať
@bozsky_kaja Terasa nie je primarne o tieneni ,ale ako doplnova funkcia terasy. Mat celorocne funkcnu terasu bez zastresenia je blbost, tak isto ako rodinny dom bez vonkajsieho sedenia, to mozem rovno ostat v bytovke ;-) Na zaluziach nie su drahe zaluzie samotne, ale prislusenstvo. Supnes si motor nedajboze na viackanalove dialkove a bum cena je 2x. Tiez to vidim na zaluzie, ale sa musim dobre rozmysliet ci na rucne ovladanie alebo komfort.
Odpovedať
@rkorba cez vysoke okna sa dom bude prehrievat napriek previsu, terasa je ok
Odpovedať
@rkorba bavili sme sa o tieneni a ty si ukazal, ako ti terasa tieni. zastresit sa da terasa rozne. ja si napr. predstavujem zastresenu terasu tak, ze v zime bude kompletne presklenna. v tvojom pripade nielen, ze mas tepelny most pri zaklade terasy (pokial poriadne neodizolujes dom od terasy), este aj musis odizolovat zastresenie terasy. proste brutalne vela prachov navyse, ktore ked neinvestujes, tak ti potencialne hrozia problemy. a potom ten previs, ktory nebude fungovat tak ci tak. cize o com bol ten tvoj prispevok? zase tie tvoje bajky o cene. kolkym firmam si uz daval nacenit zaluzie? tu mas 36,51m2 (povodne som sa sekol v pocitani a nezaratal poslednu polozku 3ks 1000x1500mm) zaluzii. 13ks. bez dialkoveho ovladania 3672e, s tymi dialkovymi cenu vidis. bolo to bez tlacenia na zlavy, proste vyhrali verejne obstaravanie, lebo sa nik iny neprihlasil a zmluva sa uzavrela automaticky bez toho, aby sme ju vedeli ovplyvnit...
Odpovedať
rozpravali sme sa o zatieneni a ty uz riesis moje odizolovanie terasy a baraku =-) Nemusis sa nicoho bat bude tam 10cm styroduru .... Predbezne som si nacenoval na tejto stranke http://www.byvatmoderne.sk/katalog/pr... Cena na cely barak ma stala 4-7000 podla konfiguracie ovladania samozrejme. Pre teba to nemusi byt velka investicia, ale pre vela ludi urcite ano.
Odpovedať
Tak ako tu uz bolo pisane, a vidno to aj na simulácií, okná vysoké od podlahy presahom strechy neodtienis a v lete to budú masívne slnečné zisky, jedine nejake vonkajšie tienenie.
Odpovedať
@bozsky_kaja Nechcem ťa provokovať, ale pre veľa ľudí (dovolím si povedať, že pre väčšinu) je 5200 neakceptovateľná sumu. Za 5200€ sú na priemernom domčeku okná. Elektrické rolety tak za polovicu. Je pravda, že 36m2 je dosť, ale tu ľudia riešia, že či postavia za 60/70/80 tisíc a ty tu bez hanby hodíš okná+žalúžie za skoro 20000.
Odpovedať
@rkorba ja tu riesim porovnavanie nakladov, lebo si tu hodil fotografie toho, ako skvelo ti presah bude tienit. a nebude. predbezne a realne je velky rozdiel. ja napr. viem, ze mna to do 3000e vyjde aj s kabelazou a kastlikmi. @roboza toto bolo na administrativnu budovu. drviva vacsina domov ani nema 36m2 okien, ktore chcu zatienit. navyse, toto je suma bez pripravy. v konecnom dosledku tych 36m2 vyslo 3700euro, lebo nebolo treba bezdrotove ovladanie 13ks okien. ked clovek urobi kabelazovu predpripravu, zaroven si za par euro urobi plechove kastliky, sa dostane na cenu 100e/m2 so super kvalitnymi zaluziami. ja ratam, 2000-2500e to vyjde na moj dom. preco by som sa mal hanbit tu ukazat, kolko stoja kvalitne exterierove zaluzie?!? a a okna + zaluzie ratam do 16tis. ak s tym mas nejaky osobny problem, tak je to len tvoj problem a ked si chces poplakat, pozri si Internorm okna, ktore by na moj dom vysli okolo 35tis bez zaluzii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bozsky_kaja borec nie je ten, co da stotisicn a okna, ale skor ten, co da a okna pri rovnakej kvalite tolko, ze kazdy 1 den pouzivania okien toji co najmenej. tj. ten co trafi optimalny pomer cena/vykon. ked dam na dom okno za 3000, ale bude mat traty za zivotnost 5000, ak stale somna tom lepsie, ako keby dam okno za 9000. samozrejme, ak mas extremny rozmer okien, tak to je ina pesnicka... resp skor vec vkusu.. tam by tie okna lacnejsie ani nesli tipujem a pokial tie okna chces, tak nemas na vyber.. to je ako ked chce clovek porsche, ak sa mu paci, nema na vyber v cene medzi 3-5tisic eur :D AVSAK, ak si spokojny s tym co mas, tak nie je problem :D ja mam napriklad 25m2 okien a dveri, zvacsa rozmer do 1.5m2 plochy jedneho okna, zvacsa jednokridlove, ale trojsklo. salamander blue92 napriklad, mi to vychadza okolo 3000eur. a ked citam tieto ceny, co davaju ludia za okna, ze 5-7-10tisic... tak nechapem ako to, ze mne vysli tak malo.. az mam des, ze vobec netusim co robim a preco to je take lacne.. alebo neviem najst draheho dodavatela, neviem ako sa hladaju... takze nechapem tie okna celkovo... a to si ich chcem montovat sam :D
Odpovedať
@bozsky_kaja Ak si ty s tým spokojný, tak je to asi v poriadku. Tvrdíš, ale že cena nieje vysoká, a hneď tu aj pacneš peťtisícovú ponuku. Chápem, že vnímanie cenu je subjektívne. Ja tu mám napríklad ponuku na 31m2 roliet s elektrickým pohonom komplet za 2600. Okná 92mm trojsklo 4-16-4-16-4 22m2 za 5200. Montáž na penu v cene. Predsadená montáž na konzoly za príplatok 450 plus konzoly. Sú to rok staré ponuky a už sú aj namontované na bratovom dome.
Odpovedať
@roboza takze ty mas ponuku 31m2 za 2600e, ja som dal ponuku 36m2 za 3700e a ty tam mas zlavu, ja som hovoril, ze tam ziadna zlava nebola. 5200e je VRATANE dialkovych ovladacov, si to este raz nastuduj. a ked si mam vybrat, ci dam 83e/m2 z Polska, alebo 103e/m2 zo Slovenska, radsej si priplatim, lebo viem, ze davam pracu Slovakom a pomoze to krajine. Keby som riesil 10% zlavu, ako mas na tych zaluziach ty, tak je to rozdiel len 10e/m2, co velmi rad uhradim. co sa okien tyka, tiez radsej od overeneho slovenskeho zastupcu znacky. ze sa tebe cena zda vysoka, to je vec, ktoru nemusim riesit. ale kvoli 10e/m2 tu robit take halo na zaluziach, to mi pride smiesne :-)
Odpovedať
OK, ty si rád priplatíš. S tým sa dokážem zmieriť. PS: tie okná sú Salamander.
Odpovedať
@roboza vieš poslať do IP kontakt na tých Poliakov? Dik.
Odpovedať
@bozsky_kaja das rad pracu slovakom, - nadherne.. ja som bol rovnaky, ale az ked ma slovaci osklbali a zistil som, ze vlastne je to dovoz, pripadne ze ten vyrobca sklbe zamestanncov, tak som si povedal, dost, idem nakuopvat do CZ/AT ako je mozne, ze to co sa na SK vyraba, a dovaza do CZ/AT je tam lacnejsie ako u nas? velmi jednoducho overitelny je praobycajny RAJEC, ale aj ytong napriklad. vies preco? tam je totiz konkurencia, neprezili by tam s nasimi cenami. "proste vyhrali verejne obstaravanie, lebo sa nik iny neprihlasil a zmluva sa uzavrela automaticky bez toho, aby sme ju vedeli ovplyvnit..." tomuto nerozumiem, ty si dal niekam dopyt, s tym, ze automaticky beries ponuku nech je akakolvek ? pozor - nerypem, normalne sa pytam, lebo som zvedavy ake sposoby ziskavania ponuk existuju. a nechapem to slovo automaticky.
Odpovedať
@dusantt pred stavbou som sem daval porovnanie aj YTONGu zo zahranicia. Polsko vyslo na tusim 1/2 ceny, co na SR. Madarsko bolo o 1/3 lacnejsie. nakoniec som nesiel do YTONGu, ale do materialu, ktory vyrabaju Cesi u nich. co sa okien tyka, profily sa nakupuju, sklo (do tych mojich) dali v Nitre, kde to cele skompletizovali. cize som dal robotu Slovakom. aj keby to len doviezli zo zapadu, vychodu, hocikadial, davam pracu Slovakom, ktori to namontuju a zaroven tym, ktori to predavaju. nejde ani tak o konkurenciu, ako o cenovu hladinu. ine ceny mas v Bratislave, ine v Brezne, alebo Humennom. preco? lebo proste ti ludia nedaju tolko za rovnaku robotu, ako inde. aj preto sa bude v drahsich castiach zarabat vzdy viac, nez v lacnejsich - ked viac zaplatis, mozes viac pytat na vyplatnej. ale spat k oknam. co som sem dal, je verejne obstaravanie uskutocnene neziskovou organizaciou. ked urobis verejne obstaravanie, musis zazmluvnit najnizsiu cenu z prihlasenych. aj ked sa prihlasi len 1, splni podmienky, musis. nepodpises, moze sa sudit a vysudi z teba nie len celu sumu, este aj sudne trovy. som z toho nadseny? nie. da sa to inak? vo vynimocnych pripadoch ano. bol toto vynimocny pripad? nie.
Odpovedať
@bozsky_kaja no ja to robim tak, ze oslovim xyz firiem pe nezavaznu cenovu ponuku.. potom zmluva o dielo.. preto stale nechapem, rpeco si to robil hentak... pride mi to nakladnejsie, alebo neviem v com mal tvoj sposob vyhody... a ano, ked to oni namontuju na SK, tak potom OK,
Odpovedať
@dusantt lenze ked narabas s verejnymi financiami, musis dodrziavat zakon a zakon prikazuje pouzit co najviac EKS. ty to mozes tak robit, sukromne to robim tiez tak. ale tieto neboli kupene sukromne.
Odpovedať
@bozsky_kaja jaj tak, verejne financie, to som prepocul, uz chapem.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@inuska111 Takze ste spokojni s infrakurenim? My chceme dať tiež podlahové infrakurenie. No Dočítala som sa tu, že niektorý ľudia od toho dohovárajú , a aj to som čítala že potom problém pri kolaudácii. Nevieme sa teda rozhodnúť. Potrebovala by som názor niekoho kto to má už dlksie. Dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@alenca2803 Dobrý den, kurenie mame 4 roky a sme velmi spokojni, pri kolaudacii neboli absolutne ziadne problemy, nechapem preco by boli ... kurime poriadne, lebo ja som zimomrava , v zime aj na 24 stupnov a este aj v tomto obdobi stale kurime a predvcerom nam prislo vyuctovanie a mali sme preplatok 215 eu a platime 110 mesacne, na elektriku mame vsetko v dome s nicim nesetrime, mame aj bojler , 2 televizory 2 chladnicky, velky mrazak atd . Za mna jednoznacne ano, nepotrebujete kotol, ktory musite dat kazdy rok kontrolovat a s tym su velke naklady, s firmou Kranex absolutna spokojnost, prisli, spravili, dobra cena, korektnost , slusnost :-)
Odpovedať
@inuska111 s čisto elektrickým vykurovaním je ťažké dostať sa do triedy A1. Preto som napriklad ja zrušil priamo vyhrievané elektrické vykurovanie a vymenil ho za inú kombinaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@inuska111 kurenie mas 4 roky cize si klaudovala pred 2016 ked sa zasadne sprisnili poziadavky na primarnu energiu, cize tvoj dom by si v sucastnosti nekolaudovala.
Odpovedať
@majkoj Už by si tu mohol prestať strašiť ľudi, že neskolauduju. Hoci stav. povolenie mam vydané r. 2014, tak že by mi to mohlo byť jedno, cely dom mám na elektriku a konečne idem kolaudovať a minulý týždeň som dostal energetický certifikat a čuduj sa svete mám A1
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Tak sem hoď ten certifikát, to by aj mňa zaujímalo ako ti to vyšlo, dúfam že si zasa niekde medzi rečou nezabudol povedať že máš v dome krb alebo niečo podobné.
Odpovedať
@ruren no strašenie, ja som napríklad na prvý pokus neskolaudoval kvôli nezakreslenému prístrešku na auto v GP. Čo SÚ to iné pravidlá :-| A ja by som just nenašiel toho človeka, čo robí tie EC po telefóne bez obhliadky a rozdáva A1 hodnotenia.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?