Čisto elektrický dom po 2016?

Zobraz úvodný príspevok
Je to vobec mozne, len s izolaciami ? Pripadne je to mozne zachranit najlacnejsie s rekuperaciou ? Niekto mi hovori ze mozne to je, a niekto ze nemozne, tak neviem teda :) Alebo zalezi na dome samotnom, podnebne pasmo, tvar domu a okien ? Dakujem.
Odpovedať
@peto99 Zbytocne brojis. Pochybujem, ze niekto staval dom tak, ze prisiel za projektantom a povedal mu, ze chce velke solarne zisky. Ludia ani netusia, co to je. Velke okna su skor vec dizajnu, vkusu, luxusu, svetleho a vzdusneho interieru, nejake zisky su podruzna vec, akurat, ze vstupuju do vypoctov. Ale to tak na strane strat ako aj na strane ziskov. ;-) Poznamka pod ciarou-myslim, ze dokonca na EC stitku okna sa uvadza celkova rocna bilancia straz/ziskov za okno.
Odpovedať
@matorado viem, ludia chcu vela slnka, ale namiesto toho mame 2 tyzdne inverziu, a v januari ked je par dni mrazivo a slnecno, sa vraciame domov po zotmeni. Takze vysledok je ochladzovanie v zime, a prehrievanie v lete. A par dni radosti za velke prachy. Vsak ja mam tiez rad slnko, ale som ho odmietol kupit za predrazene naklady, preto mam normalne okna na juh a terasu na sever.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak laicky - my mame cisto elektricky dom, mame infra kurenie v podlahe - folie, nemame rekuperaciu, el. bojler, mame kurenarsku sadzbu, platime mesacnu splatku 110 eu a minuly rok nam vratili okolo 27 eu , vtedy sme nemali este dom zatepleny, teraz sme zateplovali 10 cm Eps, v strope 36 cm, v podlahe uz neviem, okna 3 sklo 7 komorove salamander, tehla ytong lambda , orientacia na juh , ale mame tam terasu , ktora je zastresena, zatial len plachtou, ale ja chcem lexan a muz skridlu , :-)
Odpovedať
nechcem byt zly, ALE cisto elektricky dom budem mat aj ja s tepelnym cerpadlom ;-) :-D :-D :-D :-D @peto99 strielas cisla od brucha. robil som VO na zaluzie tento mesiac. 13 okien, celkova sirka 24,34m x 1,5m vyska (spolu 35,01m2) profil Z90 sedej farby vratane bezdrotoveho dialkoveho ovladania €5.217,34. bez dialkoveho €3.670,8. obe ceny vratane instalacie. s ohladom na to, ze EKS "funguje", sa nam prihlasil az 1 uchadzac, aj to do prieskumu trhu, lebo v EKS sme 2x nenasli nikoho. ratam, ze by sa pri realnej sutazi dalo usetrit dalsich 10-20%.
Odpovedať
@bozsky_kaja zabudol si na pripravu na zaluzie, kable a kastliky. A zrejme nemas 5 m terasove okno. Ja som mal na 9 okien 4000 bez pripravy, ale nebolo nakoniec treba ziadne, lebo dom sa neprehrieva.
Odpovedať
@peto99 Ja som za cenu 2 zaluzii na najkritickejsie fran. okna (JZ) dal 2x3,5kW klimu a za par supiek urobil pergolu s plachtami, ktore davam na zimu dole. Ale prve 2 leta ma slnecna orientacia riadne vyfackala.. 29°C v obyvke nebol problem...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt Mozne to je, ale preco nepouzit rekuperaciu? Uz by som si nevedel odvyknut od komfortu, ktory mi rekuperacia ponuka. Taktiez mam len elektrinu, vykurovanie infrapanelmi, ohrev TUV obycajnym el bojlerom triedy B Podla energetickeho certifikatu mam celkovu potrebu energie 32 kWh, primarna energia 96 kWh, celkova podlahova plocha 168 m2. Realna rocna spotreba el energie 3800 kWh. Akosi sa uz neorientujem v novych normach, vedel by mi niekto povedat, ci by som skolaudoval aj po r 2020?
Odpovedať
@peto99 skusim zistit cenu kastlikov, ale nebola to nejaka polozka, lebo to boli poohybane plechy. co sa tyka predpripravy, kabelaz je par euro. ide tam 5zilak 1,5mm, povedzme 100e, nech nezeriem. 9 okien bez pripravy - vacsinu ti zjavne zozrali prave tie zanedbane pripravy.
Odpovedať
@bozsky_kaja myslim si, ze konecna cena bude vyssia, ale uzivaj si dobry pocit z usetrenia penazi. Mne projekt domu a terasa na sever umoznili, ze som zaluzie nepotreboval, a klimou viac kurim ako chladim. Ta nastastie kuri aj bez slnka. Projekt s rovnou strechou a vanou nad hlavou sa aj mne zda byt sexi, ale radsej som ho odmietol. Pri dokoncovani mi uz chybali peniaze, tak som a potesil, ked nebolo nutne kupovat zaluzie a krb, a dal som klimu namiesto plynu.
Odpovedať
@peto99 konecna cena coho? tej ponuky, ktoru som nechal vypracovat na admin budovu? to nemoze. prebehlo verejne obstaravanie, cena je konecna, nememnna. ak na nieco zabudli, maju smolu a musia dodat v tej cene.
Odpovedať
@somebody 3800kWh rocne je dost malo na dom fungujuci cisto na elektrike, to je tak pre 3i byt bez el. kurenia a TUV :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter pravda, v byte s rozlohou 60 m2 sme mali mesacne naklady 130 euro, teraz v dome 50 euro pri dvojnasobnej rozlohe :-) Mne sa to zda tak akurat, zeby som mal pokazeny elektromer? Ale priznam sa v tychto chladnych dnoch mam dennu spotrebu el energie aj 25 kWh, v lete to je tak 6 kWh.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@somebody 1.vykurovaciu sezoonu nerieš. Elektromer je zriedkavo pokazený. Chlad je nie však zima je okolo -5C to ak by 2týžne udreli -15C :-S
Odpovedať
@pokakany_trpaslik aktuálne 80€/mesiac. Zrejme bude nedoplatok, pretože máme stále stavebný prúd. Ale po zmene myslím že to bude stačiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 stavebny prud ??? Co to znamena ?
Odpovedať
@majkoj že by hovorový výraz? Treba ešte ďalej uviesť presný názov tarify? Aj tak vieš o čom je reč, tak načo
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 ja mam sse takze neviem ako je to u vas, preto sa pytam.
Odpovedať
Asi mysli DD1 aj ja som to mal pocas stavby. Teraz som zmenil na D2
Odpovedať
Profilova fotka
Aha ok, nasiel som stare faktury a vlastne aj ja som mal na zaciatku D1...
Odpovedať
@majkoj niekedy sa dával ozaj stavebný prúd bola iná sadzba pokiaľ nebola kolaudácia, to bolo v čase ked bola CS , vtedy boli úplne iné sadzby dvoj tarif len na bojler, na kúrenie je od 1992 od vtedy to mám.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ja viem, preto som bol prekvapkany ci ZSE take neponukaju aj teraz.
Odpovedať
@peto99 v prvom rade si treba uvedomit, ze solarne zisky pomahaju vykurovat dom aj v inom obdobi, ako len v zime. je tu predsa aj jar a jesen a tie byvaju v nasich koncinach pomerne slnecne. kolko domov vykuruje napr. krbom uz v septembri/oktobri, lebo je im zima? a ich vykurovacia sezona trva do kedy? mnohokrat do marac/aprila. to akoze vtedy uz neberieme do uvahy nejake slnecne dni a solarne zisky? jasne, zimy byvaju v poslednych rokoch dost zamracene, ale to neznamena, ze ludia si nebudu davat na dom okna, aby im ho v zime tie okna neochladzovali. a davaju si aj velke okna. a na rozne svetove strany. tak preco im radsej neodporucit dat si tieto okna radsej co najviac na juznu fasadu? ze si tym mozu pomoct. nielen solarnymi ziskami, ale aj vseobecne vyssou svetelnostou interieru?
Odpovedať
@kkl82 suhlasim, mne len vadi, ze sa pritom zabuda na to, co bude v lete.
Odpovedať
@peto99 v lete treba mat vacsi presah strechy a nemusis riesit tienenie ;-)
Odpovedať
@rkorba vsak uz sa u mna stalo, ale mnohi na to pridu az v lete
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 no mnohi na to prisli uz pri projektovani :-D
Odpovedať
@rkorba kolko je to vacsi presah strechy? Staci cca 80 cm , ci treba viac? A co s poschodovym domom? Na prízemí mi presah strechy asi stacit nebude
Odpovedať
@kattikka na to mas projektanta. kazdy dom to ma inak. kup si exterierove zaluzie a budes to mat vyriesene na oboch podlaziach.
Odpovedať
@bozsky_kaja ked pravdupovediac mne sa tie vonkajsie zaluzie tak hrozne nepacia...vlastne ani vnútorné , neznasam pohlad na krasnu prirodu cez mreze...a denne svetlo tiež menej pustia...preto presah strechy na poschodi ok...ale prizemie treba vyriesit...😆
Odpovedať
@kattikka robis z domu? pokial nie, cez pracovnu dobu nechaj stiahnute vonkajsie zaluzie a ked prides domov, budes mat ako tepelnu pohodu, tak aj moznost vytiahnut ich hore bez toho, aby si musela pozerat "cez mreze".
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?