Ahoj chceme na jar stavať dom, tak sa chcem poradiť čo všetko treba predtým naplánovať, ako to zariadiť, na čo sa pripraviť, proste všetko dôležité od A po Z..
Situácia je taká, že pomaly zháňame pozemok, ale vzhľadom na to, že momentálne máme hotovosť len 12000e, tak musíme kúpiť buď ornú pôdu niekdy na okraji mesta /stavebné povolenie by nemal byť problém, keďže mám rodinu na katastri/, alebo dúfať, že nami vybraný drahší pozemok bude ešte aj na jar aktuálny. Plán je taký, že predáme terajší dom a za peniaze /cca 80 000/ postavíme nový svojpomocne. Tak by sme doplatili za pozemok z týchto peňazí, čo predáme dom. Len nájsť kupca, ktorý nám dá napríklad 3 mesiace na vysťahovanie. Je to vôbec možné? Robí sa to tak, že jeden predáte, druhý postavíte a zatiaľ bývate v tom prvom? A postaviť dom za 3 mesiace sa dá? Ak by sme si už teraz navrhli projekt? Dúfam, že som to nenapísala veľmi zložito, ale v skratke, máme dom o hodnote 80 000 zhruba, hotovosť 12 000 a chceme za tento kapitál kúpiť pozemok a postaviť dom / murovaný / , stým, že s nášho domu by sme mali na vysťahovanie tri mesiace, či je tento plán vôbec reálny... Ďakujem za rady...
Chceli by sme tento dom
No tak sme kúpili nakoniec pozemok v záhradkárskej oblasti, v intraviále, tak mám jednu otázku ešte. Dá sa vybaviť trvalý pobyt za takýchto podmienok:
Na pozemku je 35m2 vyňatých s pôdneho fondu a označených ako zastavané plochy a nádvoria. Stála tu chatka so základmi bez súpisného čísla. Chcem sa spýtať, či by bolo možné tých 35m2 využiť a postaviť tam chatku, prípadne o pár metrov ju posunúť /je to akurát v strede pozemku a my by sme chceli stavať trochu na kraji/,a keď túto chatku dáme skolaudovať a pridelia nám súpisné číslo, je možné si na toto súpisné číslo vybaviť trvalý pobyt? A kde viem zistiť, ako ju postaviť, aby nám ju skolaudovali? nejaké parametre a tak. Treba nato aj projekt?
@seemani Aké rozmery má záhradka? Myslím že je fajn mať dom v strede pozemku, súkromie a ticho. Na trvalý pobyt a súpisné číslo sa choď spýtať na váš stavebný úrad, stačí tam aj zavolať.
@radopp záhrada je 30á, preto nechceme v strede. Máme zvieratá, ako som už písala a pred terasu nechcem stavať nič, takže mať 15á predzáhradku by bolo veľa pre nás :-) Vpredu chceme dom a za dom sa dá všetko osatné, stajňa, jazdiareň, výbeh pre kozy, psov,...
@seemani to ze vam to skolauduju neznamena ze vam tam daju trvaly pobyt ... moji rodicia byvaju v takej zahradkarskej osade ... okolo je dokonca normalna stvrt ale TP im tam nedaju lebo tam musi byt vela podmienok splnenych ... inak maju normalne supisne cislo aj smeti odvazaju ale nemaju napr. dorucovanie posty a tak ..
takze trvaly si budes musiet dat na mesto ci na obec ..
@seemani ak chces skolaudovat musis mat normalne projekt a stavebne povolenie, geometrak z katastra atd ... a vela inych veci co treba ku kolaudacii, doriesit siete, cestu ...
Necitala som reakcie. Myslim ze plan 3 mesiace a murovany dom je nesplnitelny. My sme urobili pristavbu (drevodom) o rozlohe 75m2 + 25m2 pivnica. Zacalo sa kopat 25.5. a nastahovali sme sa 30.10. Ale kazdy den tu bolo 5-10 ludi, aj rozne profesie naraz, dokopy boli asi 3 dni prestojov kvoli dovolenkam cize sme mali stastie ze sme nemuseli cakat celkovo to klapalo tak ze tu boli ludia nonstop od rana do tmy.
Chceli sme zacat stavat v marci ale stavebne povolenie sa pretiahlo, pritom to bola len pristavba, kazdy si svoje zakonne lehoty ponechal na maxime(elektrikari, plynari, urady). Niektore lehoty sa posurit daju, niektore nie.
Pri stavbe treba hlavne odvahu, tu mas, tak drzim palce:)
@bandymama no aspon posledne si si mala precitat ;-) seemani hladala ine sposoby ako byvat . nasla sposob a diskusia sa vyvíja trosku inym smerom uz a plan 3 mes hned na zaciatku po par radach diskutujucich zavrhla ;-)