100tis € (120tis €)..... začať stavať?

Zobraz úvodný príspevok
Mám 100tis v hotovosti, a rezervu k tomu (dajme tomu 20tis). Stály a dlhodobo bezpečný príjem 3000+ do trojčlennej rodiny. Dofinancovanie cez hypo (tam problém neocakavam). Povzbudte ma, že sa mi oplatí začať stavať dom na vidieku. Svojpomocne to nedám. Mam podlomené zdravie a stavba by bola 200km od môjho terajsieho domova (sťahovanie sa na str Slovensko, zo západného) Dva roky chcem kúpiť dom a uz mi z toho šibe. To čo sa objavuje v inzercii, je nezmysel. Keď vidím čo si ľudia a realitky pýtajú za zrúcaniny je mi zle. Z 20tich domov si 18 kadí na vlastný dvor (žumpa) , 16 z nich nemá plyn. Novostavby všetky na elektrickej podlahovke (vsak je to lacná realizácia, že áno, ale čo ďalej) a zumpach, naozaj moderné bývanie. No, kto sleduje ponuky, vie o čom píšem. Proste v inzercii je odpad, ktorý nikto nechce, tak sa to ocitlo vo verejnom inzertnom priestore. Spolupráca s realitakmi nepriniesla ovocie. Väčšinou mi volali s niečím, čo sa nepredalo a po novom to ponúkajú ešte drahšie. Neraz som zistil , že si cenu nadhodnotili o 20-25tis nenazranci. Začínam premýšľať nad stavbou. Rozpočet 250-270tis s pozemkom (500-700m, odhadujem okolo 70€/M2, vzhľadom na lokality aké hľadám). Obec so ZŠ vo vyššej nadmorskej vyske (500m +). Netuším či snívam, alebo je to reálne. Ďakujem za reakcie.
Odpovedať
@zefe ešte raz teda a naposledy. Zemný register, kolektor (nazvi to ako chceš) je furt len zemný kolektor. Či je vertikálny alebo horizontálny. Vrt je u mňa studňa. A asi ne len u mňa... Keby napíšeš, že máš horizontálny kolektor zahádzaný hlinou, nemusel si tu to zasierať balastom a vysvetľovať, čo si myslel slovom vrt... Mohol si to kopať aj ručne, to nemáme odkiaľ vedieť. 😄 Presne tak, nebudem ďalej kŕmiť trolla, čo ani nevie, čo má na záhrade...
Odpovedať
@megdesign Ved dobre zefe napisal,ze ma TC zem-voda a ze nepotrebuje k tomu velky pozemok,co si ty spochybnil,ze aj 700m2 by mu bolo malo.
Odpovedať
@dadkobo Ak sa môžem spýtať keď ešte nemáš pozemok a sa len rozhodujete kde a aký, tak prečo vzdialený 200 km na strednom Slovensku? Kvôli cene? Lebo je to trošku nepraktické pri výstavbe 😉 veľa šťastia
Odpovedať
Profilova fotka
@tinuska008 v BB si z BA za 1,5 hodiny kludnym tempom…. Za hodinu ak sa decentne ponahlas.. - vravel ze nebude stavat svojpomocne… takze mu staci chodit na stavbu na kontrolu… to je uplne na pohodu zvladatelne 🙂
Odpovedať
@kuracinarez pozor, on napísal: "TC, najlepšie zem-voda" na čo som mu odpísal, že 500 - 700m na zemný kolektor (had pod povrchom na veľkej ploche, čo dáva asi 99,9% ľudí, čo majú zem-voda) na 500-700m2 je asi nereálne.. Potom začal točiť o vrte... Nestačilo napísať, že "zem voda TC a dať vertikálny kolektor"? That's all. 😉
Odpovedať
@megdesign Zemny kolektor moze byt z hladiska konstrukcie bud horizontalny (plosny), alebo vertikalny (hlbkovy). Horizontalny kolektor ma plosne ulozene hadice vo vykopoch v zemi v hlbke cca 2 m. Vertikalny kolektor je obdobny , ale hadice su ulozene v hlbkovych vrtoch.
Odpovedať
@megdesign ROFL, tak nedalo mi, este jeden dam... 😄 "Vrt je u mňa studňa. A asi ne len u mňa..." 🤣 Toto preposielam znamemu vrtmajstrovi ako vianocnu zabavu. 😉 Ale iste, z kazdeho vrtu je automaticky studna, ale len v zemlankove, kde ziadnu inu dieru do zeme okrem studne nevideli, ani nerobili. Cim viac tu budes pisat a vysvetlovat nevysvetlitelne, tym vacsieho uja zo seba urobis. 😛 Stastne a hlavne vesele. 🤣
Odpovedať
@zefe automaticky nie. (U mňa keby vŕtaš ten svoj slávny vrt, tak máš po dvoch metroch z neho studňu...) Ale stačilo to napísať normálne, nie ako hotentot. Nie každý má doma vešteckú guľu, aby si vyveštil, aký vrt sa tebe motá v hlave... Nevytrhávaj z kontextu veci a pošli mu to celé, nech vie, že sa bavíme o TC. Lebo vrt môže byť aj ropný. 😄 Aj tebe. 😄
Odpovedať
@zipsuliak no ja neviem,.nám stava firma na kľúč, máme zvlášť stavebný dozor a manžel sa tam chodí kuknúť aj tak každý deň, vyvetrať aspoň atď. Ale my to máme 10 min. od nás, inak by to bolo dosť o držku.
Odpovedať
@zipsuliak nic v zlom ale ak ides predpisovo BA-BB je zaokruhlene 2 hodiny (cca 1:50). Vsetko kratsie je jazda nad limitom. Len NR z BA je predpisovo 0:45.
Odpovedať
Profilova fotka
@tinuska008 povedz si uprimne.. musi tam byt realne kazdy den? Alebo je to len ze chce tam byt kazdy den? Realne by stacilo raz za tyzden kuknut co a ako 😉 a to sa da zvladnut kludne aj na strednom slovensku 🙂 @sousedekovci89 za 2:20 som presiel ba- stara lesna cez certovicu bez toho ze by som siel nejak extremne nezmyselne rychlo….😅 hovorim ak sa decentne ponahlas tak bystricu otocis po nasich dialniciach fakt rychlo sak to je fakt ze kusok, a slovenske dialnice su fakt v dobrom stave 🙂 v BA nastavis zempomat na 150km/h a vypnes ho az v BB 😅 Ak chcu ist na stredne slovensko nevidim jedin dovod ich od toho odhovarat…dnes je to neskutocne rychlo dostupne 🙂 Ved slovensko je mikrokrajina…. Clovek vie byt za 4 hodiny v KE a my sa tu tvarime ake je to zlozite sa niekam dostat 🙈🙈🙈
Odpovedať
@zipsuliak tak chce si kuknúť či ten dom ešte stále stojí 🙂 veď to je na každom ako často tam bude chodiť, ale mňa by asi mrle zožrali keby tam idem raz za týždeň. Však keby po týždni zistím že mi niekto vymontoval napr. tepelné čerpadlo tak by ma asi vystrelo🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tinuska008 nám keď stavala firma chodili sme na služ. cesty a nikto stavbu nekontroloval... raz za týždeň, niekedy 2 a v pohode... pokojne sa dá stavať na str. slovensku aj hocikde na Slovensku aj keď bude v blave... mnohí stavajú a robia v zahraničí a stavbu prídu checknuť raz za mesiac , nie každý má stavbu 10 min od domu
Odpovedať
@dexter89 ja to chápem, nie každému sa to dá. Každý robí ako to je pre neho najlepšie. Ale ja by som mala asi stres z toho čo ma tam bude čakať. Nemám rada prekvapká 😉.
Odpovedať
Mat ja vaše problémy, keby mam 100000e na účte tak aj tak by som nedával robiť dom na kľúč. Zmenezoval by som si to sám so stavebnými partiami a možno s nejakou pomocou stavebného dozoru, ktorý by mohol mat v tomto prípade dobre zaplatené. To ak sa niekto vyhovára ze by nemal čas na to je hlúposť. Všetko sa dá časovo zvládnuť...
Odpovedať
@tomas89374 jasné, všetko sa dá nejako vymyslieť, ale my sme si povedali že namiesto zháňania všetkých možných živnostníkov voľný čas venujeme sebe a našej 2,5 ročnej dcére. Tá potrebuje teraz tatu keď príde domov z roboty. Malá je len raz. Iní to možno majú inak a ja to chápem.
Odpovedať
@tinuska008 ved chápem, nechceli ste upustiť so svojho voľného času ale zároveň ste chceli dom. To je dilema mnohých, potom sa to nedá inak riešiť... Len je to práve o tom pri stavbe domu. Generácia našich rodičov niečo také nepoznala, je zaujímavé sledovať ako sa zmenila doba...
Odpovedať
@zipsuliak no vidis ale tvojich 150 je trochu daleko cez limit v niektorych miestach ja som pisal o predpisovej jazde nie o jazde kde mas napr v useku BA TT pri tvojej rychlosti 200 eur uz jednou nohou z penazenky von. Teda tempomat 115 resp. 135 (to je podla gps 110/130) s aspon miernym spomalenim v usekoch kde je znackou rychlost znizena. Nepotrebujem jazdit bezohladne.
Odpovedať
@dexter89 Dnes už nie je problém so zbúranim starého domu - síce aj to stojí nemalé peniaze, ale s tým ako vyriešiť všetok ten odpad. @dadkobo 100 tis. k dispozícii a každý mesiac 3000+ ... a dopísal si aj čarovné slovíčko že "bezpečný". S týmto tu by som vedel polemizovať, ale budiž. Taký pravidelný príjem nemá drvivá väčšina tu diskutujúcich. Neváhaj a choď do toho. Keď budeš robiť výbLen pozor na trvácnosť onoho slovíčka!
Odpovedať
Nejak to skôr odoslalo. Chcel som iba dopísať, že: Keď budež robiť výber zhotoviteľa Tvojej stavby, tak na tomto si daj záležať. Za tie isté dodávky prác sú niedy aj 100%-tné rozdiely. A žiadne platby dopredu !!!!!!!!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Nebal by som sa v tomto nejako ked mas nejake tie financie, ale teda najskor pozemok a potom najst spolahlivu firmu a to bude na dlhsiu trat, lebo tebe by bolo najlepsie aj niekoho kto bude na stavbu dozerat. Necital som vsetko, ale chcete to stavat murovany dom alebo drevodom?
Odpovedať
Určite začni. Vždy je ten pravý čas začať. Len si musíš sakra zmanazovat čo ideš vlastne robiť a ako. Stavba je hlavne o dobrom manažmente. Držím palce
Odpovedať
@terry25 Manažmente niekym, kto má praktické skúsenosti a tomu - dobre rozumie
Odpovedať
@vojtti jednoznačne murovaný dom. Dik za koment.
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 ale no taaaak 😅 pri 150km/h tachometrovych ta na d1 nikto zastavovat nebude 😉 a na R1 uz vobec nie 🙂 150km/h sa normalne toleruje 😉 a nieje na tom nic bezohladne ak sa plne venujes riadeniu 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd problem to nie je, dnes sa to uz vsetko da, len tie ceny za stavebny odpad to je nieco neskutocne ako to aj v tomto islo hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@zipsuliak a na akom auto prejdeš v pohode 150tke okolo ZH? ešte pred obmedzením rýchlosti som tam nevidela nikoho ísť ani 140,aj čo išli 130,išli cez dva pruhy 🙂
Odpovedať
@matko101112 Ta Šumacher na Ferrari, ne? 😄
Odpovedať
@dadkobo neviem ake mas moznosti obhliadok ked si daleko ale my sme chodili pozerat aj po nie idealnych pozemkoch aby sme trosku povytahovali informacie od maklerov o planovanych predajoch. A k nasmu pozemku sme sa dostali cistou nahodou kedy uz zo zufalstva sme pozerali aj rozostavane stavby a majitel sa nakoniec rozhodol predat volnu cast hned vedla. Takze niekedy sa naozaj vyplati chodit po obhliadkach.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd skôr som myslel že keď máš dom s eternitovou strechou , tie staré sedliacke úzke a pomaly ,,kilometrové,, Tak tam aj búranie môže byť problém Už len keď tu azbestovu strechu zhodiť je problém , potrebuješ na to certifikovanu firmu a odstrániť bezpečne čo ide do tisícov. Pokiaľ to nahulvata nevydrbes niekde do potoka na ,,čierno,, čo je dosť riziko no aj takí špekulanti bohužiaľ existujú A dosť tých starých domoch na Slovensku má tú azbestovu strechu tak také kúpiť a chcieť búrať , to treba rátať pomaly +10tis € aj viac naviac Nehovoriac o tom že na takom pozemku stále ostane nejaká sutina v podloží
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?