Dobrý deň,
vlastníme malý pozemok 17 krát 14 metrov, nakoľko v okolí je viacero garáží a 200 metrov od pozemku železnica kde jazdia 4 vlaky denne, to ale znamená dosť neatraktívny výhľad, rozhodli sme sa pre stavbu bungalovu vo veľkosti 8m krát 14m, 4 izbový s prekrytou terasou. Aký máte názor na tento projekt umiestnený na takto malom pozemku. Ďakujem.
Ak by som bol na vasom mieste,postavim si maly poschodovy domcek.pokial nechcete velky tak viete na podoryse 8×9 postavit krasne maly poschodovy domcek s 1 spalnou na prizemi a ostatne hore.kvalita domu voci vasmu navrhu bungalovu by bola 100 x lepsia.zostal by vacsi pozemok aj izby.nechcem nikoho urazat - myslim architekta,ale naprojektovat izbu 2x3 tak to je dost nezodpovedne... poschodak ak vam stacia hore iba 2 izby by sa dal kludne len zo sedlovu strechou a v skutocnosti sa da postavit pri trocha rozume za porovnatelne naklady.
@sandri_ka ok, keď to mám porovnávať s 3-4 izbovým bytom, tak je vždy lepší dom 🙂
Pozrela som si aj pôdorys - 78m² úžitkovej plochy, ale nevyhovujúco rozdelené. Spálňa stačí 12m², šatník ak musí byť tak max. 6m². Ušetrené 3m² sú pre detské izby.
Špajza - načo vlastne? Veď budete mať z toho domu všetko poruke. Ušetrené ďalšie 3m² pre detské izby.
Kúpeľňa - aj vaňa aj sprcha? Budete to reálne používať naraz? Na mieste sprchy môže byť práčka so sušičkou, alebo zásobník na teplú vodu a ak ten dáte menší, tak sa k tomu vojde ešte ďalšia technika.
Technická miestnosť - spojila by som ju s druhým wc. V samostatnom wc nie je nejako vlhko, za prepážkou môže byť skryté skoro všetko.
Vchod do domu - prečo zpredu? Výhodnejšie bude ho umiestniť zboku tak, aby ste sa dostali do stredu domu a teda ušetríte vzácne m² na chodbách.
Terasa - takto navrhnutá len zvyšuje cenu domu, predpokladám že aj energetickú náročnosť a samozrejme zväčšuje celkovú zastavanosť. Musí mať dom oficiálne terasu? Musí ju mať zastrešenú naraz s domom? Musí byť vybetónovaná? Keď si tam dáte trávnatý koberec a budete sa oň starať, máte parádnu terasu a ďalšie m² ušetrené.
Tak nech to architekt vymyslí a nakreslí ešte raz.
Ahoj.
Minimalisticky styl je nieco ine. Nie je to dom s miniaturnymi izbami. Tento satnik do minimalizmu nezapada.
Skusim sa vzit do situacie kde mam takyto pozemok a chcem prizemny dom.
Skus si predstavit byvat v dome.
Pridete zvonku, potrebujete sa vyzut, odlozit kabaty - kam? Do satnika pri spalni urcite nie.
A ak ma manzel jeden kabat, ty mas tri a deti dva.
Minimalne.
Do sprchy v kupelni sirokej 180 cm a pri wc sa pohodlne nedostanes, esteticko hygienicky je to strasne.
Ako uz spominali, nechcem ani verit ze architekt navrhne tak male izby oproti spalni a satniku, ale ten satnik bola asi podmienka.
Chodbu mozte zuzit na 1m, to postaci. Samozrejme bez skrine v nej.
Technicku spojit s kupelnou, oddelit posuvnymi dverami ako na vstavanej skrini, uz teraz zariadit so vsetkym co tam treba, nie je vylucene aby v nej zostalo okno.
Spajzu fakt zrusit. V kuchyni co najviac skriniek. Stol na stolovanie co najblizsie ku kuchyni, pretoze prinasat/odnasat budete kazdy den.
Ako dlho sa zdrziavate v spalni? Len v noci? 10m2 postaci. Satnik - do trojmetrovej skrine (pri minimalistickom style aj mensej) sa zmestite aj s bieliznou.
Tuzba po satniku v ktorom stravis par minut...
K trocha zelene, ktora vam zostane: mozes si to na pozemku zmerat, predstavit, nech nakoniec nie ste prekvapeny ze je to tak malo.
Tot moj nazor.
vidím že sa tu lámu rekordy v snahách postaviť bungalov na čo najmenšom pozemku 🙂 celý tento nápad a k tomu aj architektonický návrh: nie nie a ešte raz nie. malý pozemok, malé izby, zbytočná vaňa v kúpeľni, zbytočne veľký šatník, mini terasa, wc s oknom do vchodu, pozemok takmer bez zelene, ten dom má snáď všetky neduhy čo sa dnes v projektovaní domov vyskytujú 🙂
@sandri_ka ked uz, navrhujem namiesto spalne a satnika dat tie 2 detske izby.. A vam namiesto izieb spalnu so satnikom.. Z kupelne do technickej urcite nie, tam potom nic nedate. Radsej zo spajze do technickej..
Ja by som spajzu zrusila, tie vysoke skrinky v kuchyni posluzia fajn a dostatocne, navyse nejake potraviny mozu byt v technickej, tam dat aj to wc nejak.. A kupelnu o kapanek zvacsit.. Obyvacku inak dispozicne riesit.. Mozno za sedackou okno netreba, svetla bude dost, kedze je v kuchyni a aj terasove ku autam, radsej tam dam TV..
Skusim zakreslit..
Bude to naozaj malicke, ale Vase. Ano ten bungalov je na tak maly pozemok nestastne riesenie, ale nie nemozne. Vselijake napady tu padli, nebudem riesit dispoziciiu, ale za mna by som zrusila spajzu (aj ked ja by som bez nej asi nemohla byt :-)), technicke zazemie by som asi naozaj riesiila v kupelni a nedala by som 2 detske, ale jednu vacsiu. Deti to zvladnu ::-). kazdopadne aj ked mne sa pacia rovne strechy, u Vas by som asi riesila valbovu s mensim uloznym priestorom pod strechou, ktory sa Vam urcite zide.
Nájdite si iného architekta.... Toto je celé zle, takého architekta, čo toto navrhol na takýto pozemok by som hnala kade ľahšie. Samozrejme pozemok je malý, ale aj pri vašich požiadavkách sa to dá poriešiť lepšie. Neviem prečo majú ľudia fóbiu z poschodia, my máme tiež menší pozemok - 5á a nie najlepšie orientovaný na svetové strany. Tiež nie sme náročný na priestor, chceli sme malý bungalov a nakoniec sme postavili prízemný dom 10,5 x 11 m s malým podkrovím. Dole máme 2 spálne, obývačku s kuchyňou 40m2 a v podkroví nám vznikol priestor cca 35m2 - zatiaľ sme to nechali otvorené, deti tam majú v jednej časti herňu a v druhej časti je môj priestor na šitie. Všetko je pekné priestranné a presvetlené. Na vašom mieste by som zvážila spoň detské izby na poschodí, nech máte všetci svoj komfort.
@hroma
Ďakujem. Šatník sme tam umiestnili preto lebo tam nebude okno. Sme 1 m. od plotu. Detské sa mi nezdalo úplne vhodné mať pri obývačke. To rozmiestnenie obývačky môžem zmeniť. Špajza sa bude rušiť ku kúpeľne pribudne pár CM rozšírime ju a zväčší sa aj kuchyňa. Ďakujem za fajn názor.
@sandri_ka a keby ste predsa isli do poschodoveho ale s tym ze vy si spalen urobite na prizemi a len detske +nejaka kupelka wc v podkrovi ? Lebo naozaj tie izbicky su malinke 🥴 v byte sme mali nejakych 10.5m2 a nic moc sa tam nezmestilo ...ale je pravda aj to ze vsetko je o ludoch ako sa kde citia cize ak to vam vyhovuje tak nie je co riesit 😊
@sandri_ka Na ktoru stranu satnika nemoze byt okno, lebo ste meter od suseda? Ved vedla v obyvacke mate okno, aj v kuchyni a tiez ste meter od susedneho pozemku. Preco by tam nemohli byt 2 detske a kazda so svojim oknom?
Vchod do domu musi byt spredu? Nemozete ho dat zboku? Tym padom by sa cely projekt prerobil.
Kde sa v takomto malom dome ukladá vysávač, žehlička doska, sezónne veci (nemyslím oblečenie, ale skôr vianočný stromček, dekorácie a pod.) či bicykle, sánky... Nerýpem, reálne sa pýtam 🙂 Lebo priestoru je tam asi toľko ako máme my v byte - čiže nič moc.
Ja by som pri tomto rozmere uvažovala skôr nad podkrovím...
@nikiki29 V 7,50m2 satniku 😉 😄
@sandri_ka Pozri napriklad tento podorys. Ma sice 7,5x16m ale tie izby co su 14m2 viete zmensit na tych 12, obyvacku tiez trosku sltacit a zo 7,5 rozsirit na 8. Odpichnut sa od toho uz da a dopasovat na vase rozmery, upravit okna na tie steny kde mozu byt, atd.
Ale vsimni si umiestnenie izieb a vyuzitie priestoru.
@zltalienka No, teraz uz chapem, ze tie okna co maju v projekte su len take ako svetliky, myslela som, ze maju naprojektovane normalne okna.
Takze o to zlozitejsia situacia, ale kedze moze byt vchod zboku, tak dobry architekt sa s tym vyhra.
@sandri_ka dcerka dnes vynimočne pekne spí ... tak som narychlo nakreslila svoju predstavu. Zastavaných 105m2, úžitkových 82,8m2 - viac ako predtým. Princíp je ten istý, dole spálňa, v strede denný priestor, hore detské izby s oknami do ulice. Okná som už v rýchlosti nekreslila. Čo Ty na to?
@sandri_ka a ešte jednu vec som si všimol na vašom projekte...na kieho šlaka vam dáva projektant nosné steny 300mm? Pre boha ved to je sialene, pokial budete robiť vaznikovy krov stačia vam priečky všetky buď 150mm alebo aj menej ak bude porobeton 125mm a tehlu 115mm...maly dom je to a ešte zbytočne vam ide zastavať plochu so stenami ved to je na hlavu, vam každý centimeter je tam dobrý...a radšej by som volil pôdorys ako je tu vyššie od @zltalienka
@zltalienka
Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za Váš čas. Nie je to zle. Tie predné izbičky sú fajn rozmerov, ale od cesty..chceli sme mať okná situované do dvora. Do tej technickej Wcko je fajn dať. Zadverie širšie k čomu sa prikláňam. Stále je možné meniť projekt, momentálne sa rieši tá zastavanost a zväčšenie izieb. Ďakujem Vám. 🙂 😉
@sandri_ka nemyslím obvodové, myslím tie steny medzi obývačkou a spálnou a dalej medzi izbami a chodbou, ak tam naozaj plánuje dať projektant 300mm stenu vnútornú tak to musí byt pekne mimo...
@sandri_ka hm....tak to budú všetky veľké okná v dome len na 1 stranu? Bývala som v byte, čo mal všetky (3) okná orientované na jednu stranu a bolo to hrozné teda. Určite toto riešenie neodporúčam.
A prečo vlastne nechcete okná do ulice? Veď si písala, že ste posledná ulica a je to tiché a kľudné miesto.
Ako sú svetové strany vzhľadom k pozemku/domu?
@sandri_ka a keď budete stavat z porobetonu tak stačí 125mm my tak mame a absolútne stačí pretože ešte prídu omietky z každej strany takze stena bude celkovo takých 150-160mm a krasne vam to ušetrí priestor v dome hlavne v porovnani s tou 300mm a strop vam projektant ako navrhoval ? Lebo ak dal taku nosnú stenu tak možno plánujete betónový strop čo je však to najdrahšie riešenie aké môže byt tak na to si dajte pozor pretože môžete ušetriť kopec peňazí keď dáte len sadrokartónové podhľady a izoláciu..