Parozabrana nad sadrokartón?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Zdravim vas, chcem sa opýtať, či treba dávať parozabranu nad sadrokartónovy strop, ktorý nebudem zatepľovať. Starý Strop nad sadrokartónom je drevený,obitý doskami,rašelinou a raselina stierkou hrubou 2cm
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Takže, kto sa prikláňa k SDK stropu bez izolácie …
@matejb96 strecha nieje najnovšia, ak mi presiakne náhodou nejaká voda do tej vaty, extraduje, a tym pádom mi tam je zbytočná. Iba zaťaží SDK strop Ak sa mi tam dostane voda bez izolácie, myslim si ze ten sdk sa dá vyrezať a urobiť z noveho kusu poškodenú časť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@dusan72 aj pri parozabranach su rozdiely. materi…
@mgx za200-300€ mam drevo na 3 mesiace, tomu neverim ze mi to toľko urobí, ked mam užinnost kotla 97% k tomu sekundárnu akumulačnu nádrž 800L + 800L primárnu. Minulú zimu som kurin iba v krbe napojený na 3radiatory, vyhriatie domu plochy 80% za cenu kúrenia cca800€
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx za200-300€ mam drevo na 3 mesiace, tomu neve…
@matejb96 a to robim vo firme, kde su fakt účinné kotly
Odpovedať
Profilova fotka
A ak nezateplim SDK strop teraz. Zateplim čaaom podlahu na povale. Parozabrana,isover a navrch isoveru OSBdosky. Je to riešenie?
Odpovedať
Profilova fotka
nie, OSB je parobrzda. za pol roka bude isover komplet mokry a mozes ho akurat vyhodit....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

nie, OSB je parobrzda. za pol roka bude isover ko…
@mgx tak co by sa mohlo dať na zateplenie podlahy ? Eps?
Odpovedať
Profilova fotka
@matejb96 existuje vela moznosti, podla moznosti zatazenia a toho, ci ma byt vrch pochodny (casto, obcas/raz za rok). Najlacnejsia verzia je hore rozvinut vatu, ale po tej nemozes chodit a ak tam mas/budes mat kuny, nie je to dobre riesenie. Dalsie moznosti - fukana izolacia, rost s izolaciou a zaklopom. Zaklop musi byt preratany tak, aby to bolo difuzne von otvorene a v izolacii nezostavala vlhkost. Ak nebudes mat na spodnej (teplej strane) SDK parozabranu, musi sa to zaratat a musi byt presne na to urobeny pojd. Ak nemas vatu, niekedy davno sa pouzivalo hocico, co bolo k dispozicii a bol to izolant. Seno/Slama/Konopne pazderie, atd. Len pozor, ze vacsina tychto srand dobre hori.
Odpovedať

Spravim SDK strop bez zateplenia a bez parozabran…
@matejb96 Pokúsim sa čo najjednoduchšie: a. Existujú stropy medzi vykurovaným podlažím a nevykurovanou povalou, ktoré sú paropriepustné, robili ich naši predkovia a nikdy nebol problém s kondenzáciou. Podmienkou však je, aby v strope nebol parotesný materiál nachádzajúci sa v chladnej zóne (od povale), lebo potom by minimálne tak isto a viacej musel byť materiál parotesný aj zo strany vykurovanej. Ak máš teda od povale len dosky a ešte aj s medzerou, nehrozí ti absolútne nič, lebo vlhkosť, ktorá sa do stropu dostane zo spodu, tak vyfučí do povale a cez krytinu von. Toto sa volá konštrukcia (strop) difúzne otvorený. b. Ak sa však v strope a to zo strany chladnej (od povale) nachádza materiál viacej parotesný ako je ten zo strany vykurovanej (napr. OSB 3 4 dosky alebo hutný parotesnejší betón......., tak je problém a musíš zo strany vykurovanej dať tiež materiál, pokiaľ možno parotesnejší ako sú tie OSB dosky alebo betón, lebo to čo týmito materiálmi neprejde, tak pod nimi alebo v nich vykondenzuje. Týmto konštrukciám (stropom) sa hovorí difúzne uzatvorené. Či do jedného alebo druhého typu konštrukcie dáš aj zateplenie, tak je to šuma-fuk, lebo tepelné izolácie sú obyčajne vysoko paropriepustné a z hľadiska prestupu vodnej pary ako keby tam vôbec neboli. Napriek tomu ti odporúčam, aby si zároveň so sadrokartónom dával aj parotesnú fóliu. Prakticky to nič nestojí, ale pre prípad, že by si dal napr. pochôdznu vrstvu na povale z OSB dosiek, alebo nebodaj položil linoleum na terajšie dosky (aj s tým som sa stretol), tak by bol problém. Exaktne sa takéto prípady riešia výpočtom na celoročnú kondenzáciu vodnej pary, kde sa dá zistiť kde a koľko a či vôbec dochádza ku kondenzácii a či a kedy sa táto vlhkosť v priebehu roka odparí. Tiež by som odporúčal v tejto fáze dať do stropu (aspoň medzi trámy) aj zateplenie lacnou minerálnou vatou, lebo únik tepla sa deje hlavne smerom nahor a bez zateplenia budeš vykurovať aj povalu a vyššie. Ale ako som napísal, či to zateplíš alebo nezateplíš, tak na kondenzáciu to nehrá žiadnu rolu, ale to výrazne ovplyvňuje energetickú náročnosť budovy.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kntsz:

@matejb96 Pokúsim sa čo najjednoduchšie: a. Exis…
@kntsz super, foliu nieje problém nalepiť, ale co ked si časom rozmyslim, ze chcem viac bodových svetiel, vykružim otvor pre bodové svetlo, a tym pádom poskodim aj parozabranu, budem to vedieť následne zalepiť prechod kábla cez parozabranu?
Odpovedať
Profilova fotka
@matejb96 treba si najst take bodove svetla, ktore maju minimalnu vysku. Klasicke GU10 nie su vhodne, lebo jednak musi byt nad nimi aspon 5cm, jednak sa musia aspon trosku chladit, ale dnes sa daju najst na trhu LED svetla s minimalnou vyskou ako panel, pripadne rovno pouzit panel alebo svetlo ktore je prisadene. K oprave parozabrany pri poskodeni-> nalepis zaplatu, zatmelis tmelom a prelepis na to urcenou paskou.
Odpovedať
Profilova fotka
Takze mi odporúčate dať tu parozabranu,aj ked nedám izoláciu
Odpovedať

Takze mi odporúčate dať tu parozabranu,aj ked ned…
@matejb96 ak mas aspon malu nadej na vyuzitie toho podkrovia (stale si predstavujem priestor 5m vysoky ako perfektne by sa dal vyuzit) a vedel by si si strechu zateplit sam, ja hlasujem, aby si nedal... A btw. este som sa nestretol s tym, ze niekto si po zabyvani doplnal bodovky. Lebo to uz ma vacsinou nejaky raster / rozlozenie umerne plafonu a dalsie svetlo by tu sumernost rozbilo... Ale este som nestretol vsetkych ludi, to je tiez pravda...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Takze mi odporúčate dať tu parozabranu,aj ked ned…
@matejb96 osobne si myslim ze aktualne zbytocnost. Az sa rozhodnes zateplit podlahu povaly, das ju pod izolaciu. Ak sa raz rozhodnes povalu zobytnit, bude ti v tom strope aj tak naprt lebo izolovat budes vrchy strop poschodia.
Odpovedať

@kntsz super, foliu nieje problém nalepiť, ale co…
@matejb96 Neviem čo myslíš pod slovom nalepiť. Ak len prelepiť o "C" nosníky obojstranne lepiacou na to určenou páskou tak OK. Svietidla ak nechceš, tak nemusíš riešiť. Dá sa to parotesne realizovať aj dodatočne s rozvodom elektro. Fóliu treba prelepovať aj vzájomne a aj po obvode aspoň o omietku. Nečítaj toho mudrlanta susedekovcia...... Ak budeš dávať fóliu dodatočne, tak ňou musíš vrchom obchádzať trámy a tam bude problém s kondenzáciou pod vóliou nad trámami, kde sa už fólia dostáva do chladnej zóny zvlášť ak medzi trámy dáš zateplenie. Pri vyššej relatívnej vlhkosti v interieri, môže byť kondenzácia pod fóliou nad trámami tak masívna, že ti po čase trámy začnú degradovať. Ak zobytníš podkrovie, tak aj vtedy má fólia svoj zmysel, lebo berie na seba pachotesnosť t.j. ak budeš dolu variť, tak to nemusíš nuchať v podkroví.....🙂
Odpovedať
Profilova fotka

@matejb96 Neviem čo myslíš pod slovom nalepiť. A…
@kntsz pošlem foto aká je podlaha na povale
Odpovedať
Profilova fotka
Pod mojou chôdzou sa to jemne prehýba, takže je to asi len taký tenký poter alebo co
Odpovedať
To vyzerá na dom tak asi z 50-tych rokov minulého storočia. Nepoteším ťa, za svoju nemalú prax som sa nestretol u nás s dreveným stropom, ktorý by nebol po 50 rokoch napadnutý červotočom alebo hnilobou. Odstráň niekde pri kraji (záhlavie trámov) tú betonovú šutolinu alebo škvarobeton či čo to je a odtrhni ale dve dosky. Ak sa potvrdí to čo píšem, tak sa ti neoplatí investovať do podhľadu pokiaľ všetko nad trámami neodstrániš a ak trámy budú ešte ako tak použiteľné tak ich ošetri proťi škoncom a prípadne spevni. Je to na dlhý výklad čo všetko by sa dalo, alebo nedalo robiť. Chce to schopného autorizovaného inžinier v oblasti stavebných konštrukcií, ktorý ti povie čo robiť. Radiť v takejto situácii niečo cez DF je skorej pre šarlatánov.......
Odpovedať
Profilova fotka

To vyzerá na dom tak asi z 50-tych rokov minulého…
@kntsz no dom má cca60 rokov, ja sa to aj bojim pravdupovediac odkryť z povaly 😂 ale niekedy to urobim zo zvedavosti. V buvalej podlahe, neboli vobec napadnuté ani dosky ani hranoly,tak neviem. Ale vyskúšam to ako píšeš
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?