Zdrvíčko
Chceme stavať z Ytong Lambda 300mm poschodový dom. Keďže sa jedná o materiál ktorý má dobré deklarované vlastnosti nechcem ísť do normálneho aj keĎ pevnejšieho Ytong 300 mm P2-400 . Čiže je tu staviteľ ktorý staval "poschďák" z tohto materiálu . Je to dostatočné na statiku ? Zateplenie chceme dať 15cm EPS .
Díkes za postrehy
@majkoj je to vec stavby , nebudeme sa tu doberat ze ci v dome ytongovom vlhne viac ako v tehlovom ... a povedat ze mnohy ludia povedali ...kazdy si aj tak bude len to svoje ...prijemne sviatky ;-)
@majkoj No ale aspon som nemal mokre rohy na prizemi ako znamy co staval z tehly. Zjavne mu to tahalo zimu od zakladov a potom mu vlhli mury. To by sa pri ytongu nemohlo stat ...
@radopp Hovoris o relativnej alebo absolutnej vlhkosti ?
Akoze ked vonku mrzne, tak vonku dost citim, ze je sucho. Ale vo vnutri v teple je dost vody vo vzduchu aj ked je relativna vlhkost len 40%.
@doors454 ale co mozeme povedat, ze ytong sa expeduje s 30 percentnou vlhkostou .
Stoji to v dokumentoch ytongu "Expedičná hmotnosť palety je vypočítaná z priemernej objemovej hmotnosti pri 30% hmotnostnej vlhkosti". Cize pri lifrovani tvori 30 percent hmotnosti ytongu voda :).
@doors454 no hej odislo, po 2 rokoch :), inak ja som netvrdil, ze tehla je zdravsia. Ale staci ked mi vymenujes 50 prednosti ytongu z tych 200.
@pivec kukam, ze som to zle pochopil s tym vlhnutim. Na to ti len poviem, mne nevlhne nic :)
@majkoj Prirovnanie jak svina. Chces povedat, ze snad mury domu postavene z ytongu stoja v mlake ???
To mozem aj ja povedat, ze ked namocim do vody vlnu a polystyren a potom vytiahnem, tak je rozdiel vidiet na prvy pohlad. Napriek tomu si nedovolim povedat, ze polystyren je 200x lepsi material ako vlna ...
Ale vidim, ze na moj prispevok si nezareagoval spravne, zjavne ti uplne chybaju zakladne znalosti o tehle a jej blbych vlastnostiach na prvy rad muru ...
@pivec ja som to taktiez nikde nepovedal, ja som na zaciatku reagoval na nespravne udaje a pridal vlastnu skusenost, kazdy si moze zobrat z toho co chce.
@pivec Potom vysvetli vsetkym co stavaju z BT (a nepodlkadaju BT nejakym porobetonom) aky su truhlici. A kedze ja bez zakladnych zanlosti o tehle som to zvladol obmedzit tepelny most patou domum tak to nebude taky problem, pre znalych :)
@doors454 no keby islo do tuheho aj to by som ti ukazal, tu v susedstve, ked mal nas 20cm potocik cez 3m :). Ale priznavam, ze som pivca nespravne pochopil, ze naraza na nasiakavost tehly pri zlej hydroizolacii, preto ten priklad.
PS: zlavim, skus aspon 25 vyhod ytongu :)
@doors454 ono nech to akokolvek vyznieva ako boj proti porobetonu, z mojej strany to tak nie je. Len tu zacali ist take marketingove argumenty a nedalo mi neozvat sa. Uz som veru aj rozmyslal, ci by som druhy krat nestaval radsej z ytongu ( s tym , ze to nechat rok preschnut), ked som videl "uzasnu" presnost mojich tehal na sirku (na vysku boli brusene). Ale zase som kukal suseda co stavia z porfixu, zmoklo mu to a nie a nie vyschut. Povodne som chcel ist do EPS tvarnic vyliatych betonom, ale moj projekt by sa sialene upravoval na nieco take.
@majkoj to je to co som pisal ja som skoncil hrubu stavbu v maji samozrejme pod strechou ...1 rok stala bez debnenia okenych otvorov ...az potom sa riesili dalsie mokre procesy... ja by som teraz staval z betonovych tvarnic ...niecopodobne ako mio samozrejme nie az tak ako na marse ze 40cm neopor ... x-)
@pivec Relatívna vlhkosť (%) je pomer absolútnej vlhkosti vzduchu (g/m3) ku maximálne možnej vlhkosti (g/m3) pri danej teplote vzduchu. Čím je menšia relatívna vlhkosť, tým rýchlejšie sa odparuje voda. Aj na púšti je nejakých 30 %. Naopak nad 80 % sa voda prakticky neodparuje.
Prave dosiel kolega a pyta sa ma aku mam doma vlhkost, lebo on vetra kolko sa da a nie sa dostat pod 60 percent. Kupil pred mesiacom novostavbu z porobertonu a prave namontoval cidla vlhkosti :).
@majkoj Prave dosiel kolega a pyta sa ma aku mam doma vlhkost, lebo on vetra kolko sa da a nie sa dostat pod 60 percent. Kupil pred mesiacom novostavbu z porobertonu a prave namontoval cidla vlhkosti
strasna nahoda :-D
@jan45 A tak je to aj spravne. Dobre zaizolovany a utesneny dom musi drzat vlhkost. Pokial vlhkost podozrivo klesa, znamena to len jedine a to ze nie je dobre utesneny. Je uplne jedno z coho je dom postaveny, ci porobeton, tehla alebo drevo. Nizku vlhkost maju bud zle postavene domy, alebo domy s krbom a kominom, cez ktory im prefukuje. Alebo domy s nutenou ventilaciou s rekuperaciou. Dobre postaveny dom bez rekuperacie musi vlhkost drzat a musi si pytat ventilovat ju von oknami ... majkoj tu moc keca ...
@pivec a v com konkretne kecam ? Vsak ty sam si potvrdil ze si prvy rok musel viac vetrat a aj tak si mal problem sa dostat pod 60 percent. Vtedy si mal dobry dom a teraz sa zhorsil , lebo staci menej vetrat ?