Dobry den prajem, chcel by som sa informovat, nakolko ideme stavat nizkoenergeticky bungalov v projekte mam ako obvodove mury prave ytong lambda yq 550mm. Ake mate skusenosti s tymto kvadrom a podobne.za kazdu odpoved k teme bude velmi vdacny.
Vidim, ze stavebnych expertov je tu hromada. Nechapem, preco taky odpor k ytongu 550? Snad polystiren je vaccsie terno? Nebodaj ekologickejsi? Ani mineralna vata, z technologickeho hladiska nie je ziadna vyhra.
To nehovorim o ekomoch, ktori tu radia 30+15. Pri 550 postavite mur omietnete z oboch stran a mate vystarane. Pri 300 postavite mur za tie same peniaze a potom uz len ladujete dalsie peniaze za zateplenie, lesenie a pod. Po case zistite, ze pst sa pomalicky vyparuje, vtaci vydzobali diery a plesen mate vo vsetkych dutinach. Radost byvat v takom super dome. System bez zateplovania tieto radosti eleminuje a hlavne setri peniaze, kedze nemusite investovat do nadprac. Takze ja radsej kupim drahsiu 550 a postavim zdravy dom a konecnom zuctovani este usetrim.
@jiri_porizek to máš jednoduché. Ta 25+20 stena má lepšie vlastnosti, je lacnejšia a ako bonus mám 5 m2 vnútornej plochy navyše. Nič viac za tým nehľadaj.
@jiri_porizek choď do politiky s týmito dristami, na zateplenie potrebuješ lesenie keď robíš omietku na tehlu tak lietaš že.. ťažko sa hľadajú argumenty keď neexistujú tak dáme rozprávku o vtakoch a vyparovani,
Presne podla mena aj nazor. Vypocitaj si kolko potrebujes lesenie na omietku a kolko ho budes potrebovat na zateplenie. Takychto odbornikov, s kratkym zrakom, je v politike plny parlament! Asi si toho nastaval!
@roboza pozri sa z coho stavali dedovia. Take stienky urcite nestavali a vedeli preco. Ak si vyznavacom plastov, plesne a podobnych chutoviek, urcite mas pravdu ty.
@jiri_porizek stavaj si z coho chces, len nepresviedcaj druhych ze tvoje nespravne riesenie je jedine spravne!
Jedina nevyhoda tenkeho obvodoveho muriva je zla zvukova izolacia.
Ti garantujem ze rosny bod v plaste cize EPS je lepsi ako v tvojom murive!
Netahaj sem starych otcov ktori nemali inu moznost vo vybere materiálov.