Cena majstra za prácu.

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať a počuť názor. Ideme prerábať kúpeľňu je to fakt mini kúpeľňa celkova plocha aj z podlahou je 20m2. Dostali sme odporúčania od známych na majstra. Čisto za prácu na našej kúpeľní si vypýtal 2100€ . Materiál si zabezpečujeme mi keďže tak sme to chceli. Prácu ma pá majster veľmi peknu a aj ľuďom ktorým robil sú veľmi spokojný. Mali sme aj iných majstrov na obhliadke ( Ukrajincov nic proti nim nemame samozrejme) Ale ta cena sa u nich rapídne líši oni si chceli účtovať za čisto prácu raz toľko pomaly. Podotýkam že je to Bratislava. Je podľa vás ta cena moc alebo ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

Nie nadarmo sa hovorí ze investícia do vzdelania …
@st89 ja nechápem, čo máš stále za problém. Veď keď na to nemáš, tak si obkladača nevolaj. Je X úprav stien aj podláh.
Odpovedať
Len mi akosi neide do hlavy, že ľudia s pravidelným čistým mesačným príjmom 6000 € zabíjajú čas na nejakej amatérskej internetovej diskisii, medzi chudákmi, ktorí si navzájom radia kde - ako - čo lacnejšie urobiť, zohnať... (?)
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd aj Rothschild zbohatol tym, ze nevyhadzoval peniaze von oknom a setril na "halieroch". Druha vec je, ze ani drahy majster alebo tovar neznamena dnes kvalitu... Do diskusie o cenach som sa naschval nezapajal, lebo je to mlatenie prazdnej slamy a krmenie trolla. Cenu prace dnes urcuje trh (ponuka a dopyt). a nie platove tabulky. Preto spickovy remeselnik moze stat nasobne viac ako podpriemerny zubar, aj ked sa to niektorym nezda, nepaci a nesuhlasia s tym a daju len polovicu ci podobne hluposti. A ak niekto nerespektuje obvyklu cenu (vacsinou "priemer") danu odvetvim alebo vykazom/vymer ci Cenkrosom, tak si musi najst lacneho jozka, alebo to spachat sam a potom tu chodit s otazkami v style preco je dva a dva styri. Alebo nema nic, lebo aj to je moznost - najlacnejsia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Len mi akosi neide do hlavy, že ľudia s pravideln…
@petersd Normalne si sem odskocia pri rannej kave alebo cez obednu siestu kuknut, o com sa tu prave trolluje a kolko prispevkov za ten cas stihol Tvoj kamos.
Odpovedať

Len mi akosi neide do hlavy, že ľudia s pravideln…
@petersd alebo to maju ako take svoje guilty pleasure, niekto pozera farmu, niekto love island, niekto spravy a niekto napr. Chodi diskutovat na MS a snazi sa zvysovat stavebne povedomie ludi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@petersd alebo to maju ako take svoje guilty plea…
@sousedekovci89 V tomto vlákne by som sa vyhol odborným výrazom, či nebodaj zlým západným amerikanizmom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@sousedekovci89 V tomto vlákne by som sa vyhol od…
@kejsix mea culpa (latincinu snad mozem snad za to nedostanem biedu 🤣) ale slovensky preklad mi trha usi 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd aj Rothschild zbohatol tym, ze nevyhadzo…
@mgx bohatí človek nie je ten co ma veľa, ale ten co nepotrebuje veľa. Možno preto sem chodia aj ľudia s nadpriemerným platom aby zbytočne nerozhadzovali peniaze za rozsafnych majstrov, ktorí všade boli všetko vedia. V podstate takí človek si môže kúpiť /zaplatiť daného majstra (aj teba trosku drahsieho) a mat čistú hlavu, lenže nie je to iba o peniazoch. Napríklad ja si niektorú prácu chcem sám urobiť lebo nájsť precízneho majstra ktorí ti robí ako na svojom je takmer nemožné. Každý majster co som mal sa doslova pretekal o čas a to ja také nechcem, veci si vyžadujú precíznosť a čas, nie napackat a bežať ďalej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@petersd Normalne si sem odskocia pri rannej kave…
@kejsix tabuľku trollov za tento mesiac vedú iné nicky. Na popredných miestach si aj ty a to dlhodobo. Tak by som pomlcal o trolloch. Si taky istý troll ako ja, ak si myslíš ze zato ze máš vyskerenu fotku a akože vyplnený profil ze nie si troll alebo dačo viac tak sa mýlis. Ja nemám potrebu zverejňovať fotky do svojich stavieb cudzím ľuďom, ale rad sa chodím inšpirovať a čítať tieto komenty na odreagovanie.
Odpovedať
Robil som si kúpeľne vždy sám. A poviem, že najhrošia bola malá kúpeľňa v paneláku, kde som robil ešte aj niku do sprchového kuta. A dával za umývadlo iný obklad. V sprchovom kúte iný, v nike zasa malé obklady atď. Vyzerá to pekne, ale bola to najhoršia kúpeľňa čo som si robil. Tá cena 2100€ by mi prišla super , ešte aj viac by som dal v mojom prípade s kľudom. Mal som tam same dorezy a ešte sa tam napchajte do malej kúpeľne aj s pilou a vodou chladeným kotúčom. A to nevravím, že predtým trebalo všetky steny vyrovnať, lebo to čo tam bolo (panelová kúpeľňa) bolo šialene krivé. V dome som si 2 kúpeľne spravil rýchlejšie ako túto jednu v panláku. Nikdy viac by som v paneláku kúpeľnu nerobil, radšej zaplatím aj viac. 2100€ mi príde extremne malo, nato keď ratám koľko dní som tam zabil do od rána do ôsmej/deviatej večer. Myslím že som to aj počítal a vychdáazlo mi, že som rezal takmer 3/4 obkladačiek... mala kúpeľna do ktorej sa toho snažite napchať veľa je čisté zlo pre obkladača a v krivom paneláku ešte viac.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od playandwin:

Robil som si kúpeľne vždy sám. A poviem, že najhr…
@playandwin čiže v pohode by si zaplatil 2100euro? Kolko si myslíš ze by to trvalo? Podľa mňa viac ako 10 dní to nemôže trvať. A za 10 dní 2100 euro zárobok je dosť luxus.
Odpovedať
Čo sa týka cien remesleníkov, tie súvisia s dostupnosťou hypoték a s neumerným rastom cien nehnuteľnosti k platom. Jednoducho povedané pokiaľ ľudia dostanú peniaze z hypotéky, tak ich to až tak nebolí keď zaplatia za 2 dňovu prácu majstra toľko čo oni zarabajú celý mesiac. Ratajú s tým, že ceny nehnuteľnosti pôjdu neustále hore a teda vždy sa to oplatí toľko zaplatiť ako čakať, lebo lacnejšie to už nebude. Problém ale nastáva v tom, že ceny nehnuteľnosti stúpajú neúmerne s rastom platov, a pri inflácií (+ novej dph) od ďalšiho roku ľuďom ostáva stále menší a menší príjem za ktorý by si mohli zobrať hypotéku. Našťastie ECB bude znížovať úroky, čiže tomu to trocha pomôže. Proste ideme cenami nehnuteľnosti smerom k západu ale platy zaostávajú. Remesleníci tak trocha zneužívajú situáciu , stačí sa pozrieť za koľko by robili elektrikári v nemecku napr pri zapájaní priemyslených hál a podobne (cez sk firmu 25€, na vlastnú živnosť 50-60€), ale tam by to nerobili na čierno + museli ovládať nemčinu. Tu Vám ten elektrikár čo zoberie 35€ za hodinu faktúru nedá samozrejme, lebo s faktúrou by to bolo 50€, aby nebol chudák stratový. Čiže máme pomaly západné ceny nehnuteľnosti, západné ceny remesleníkov a východné platy. Celý systém držia pokope len lacné hypotéky a vysoký rast cien nehnuteľnosti. Profesie, ktoré vyžadujú dlhé roky štúdia na VŠ (napr taký lekár študuje 6 rokov a to ešte potrebuje atestácie , čo je ďalších 6 rokov..) zarabjú menej ako obkladač, ktorý ledva skončil stednú školu. Potom akú majú motívaciu títo ľudia ostávať na Slovensku ? (ak neratám celkový zanedbaný stav zdratvotnikých zariadení). Treba si uvedomiť, že zatiaľ čo niekto študuje, za ten čas iný pracuje (napr ten obkladač). Čiže človek čo skončí vysokú školu by mal mať vo svojom plate odzrkadlené, že 6 rokov nebol na trhu práce a nezarábal, teda prišiel o peniaze, ktoré by ako "obkladač" už mohol zarobiť. A keď sa to nedeje, tak takýto ľudia nebudú mať záujem ostávať v tejto krajine. Ale tieto problémy sa netýkajú len nás samozrjeme, v Česku je to isté napr...
Odpovedať
Článok sa načítava...

@playandwin čiže v pohode by si zaplatil 2100euro…
@st89 Neviem ti povedať ako dlho, lebo ja som to robil len keď som si mohol vybaviť voľno z práce. A celá kúpeľna + wc mi trvala mesiac a pol cca, ale vravím nerobil som každý deň, len keď som mohol. Inak to máš ešte dobrú cenu, daj si v SIku vypracovať cenovú ponuku potom pochopíš, že odkiaľ majú na predajni stále viac zamestnancov ako zákazníkov.
Odpovedať

Čo sa týka cien remesleníkov, tie súvisia s dostu…
@playandwin ten príspevok úplne súhlasím. Doktor bude zarábať základný plat 4000euro mesačne možno 10 rokov po skončení vysokej školy. Zatiaľ čo remeselník si môže kralovsky za pýtať, lebo v podstate je vo výhode. Na niektoré zamestnania sa vysoká škola vôbec neoplatí študovať. Asi tento problém vznikol aj tým ze je veľa pre vzdelaných ľudí na SR. Veka ľudí čo majú tituly Mgr Ing všeobecne zamerania, je to k ničomu.
Odpovedať

@st89 Neviem ti povedať ako dlho, lebo ja som to …
@playandwin jednoducho je to všetko o tom ze práca na ktorú je veľa uchádzačov je menej zaplatená ako práca na ktorú je núdza o uchádzačov. Vysokoškolský odbor ktorý vyprodukuje ročne 200ludi asi nebude moc perspektívny uplatnením aj finančne. Ale celkovo doba sa otočila, kedysi nám učiteľky na základnej hovorili ze keď sa nebudeš dobre učiť pôjdeš za murara, lenže murár zarobí minimálne 2x toľko co ta učiteľka. Aj učiteľ bol kedysi pán, dnes je už takmer posledný v sociálnom reťazci.
Odpovedať

@playandwin jednoducho je to všetko o tom ze prác…
@st89 ty este stale hladas prijmovu spravodlivost medzi odvetviami? Co je to meradlo spravodliveho prijmu? Co tak napr. zivotne potreby? Nemali by najviac zarabat zamestnanci vodarni? Alebo dodavatelia / flasovatelia vody? Lebo bez nich by pokapali zdravi aj chori... Bez doktorov len chori... Alebo co taka elektrina? Ako by bez nej doktor pouzival CT? A co taky pestovatelia a vyrobcovia potravin? Ako by bez nich prezili ludia bez pozemkov? Ja teda nevidim jediny dovod, ktory by objektivne mal preferovat v prijmoch mojho obvodneho doktora, ktory by na vsetko odporucil celaskon a letaciky z cakarne... Co musel urobit pre to, aby zdedil stolicku po svojom predchodcovi je jeho vec, z mojho pohladu je sedenie na prednaske lahsie ako napr. prakticky vycvik cistica kanalizacii...
Odpovedať

@playandwin jednoducho je to všetko o tom ze prác…
@st89 Prečo máš neustále snahu dehonestovať remeselníkov??? "V roku 2023 bol priemerný plat pedagógov a pedagogičiek v základných a stredných školách 1 744,40 eura v hrubom za mesiac." "Administratívne služby sú hneď po stavebníctve druhým najhoršie plateným odvetvím v celom hospodárstve. V priemere tam mesačne zamestnanci zarobia ani nie 1 150 eur v hrubom." 600€ rozdielu, teda polovica mzdy napríklad toho murára...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@st89 ty este stale hladas prijmovu spravodlivost…
@minoo Tak podľa mňa by cena práce mala zodpovedať náročnosti práce, náročnosti štúdia, náročnosti celoživotného vzdelávania. Tvrdenie "z mojho pohladu je sedenie na prednaske lahsie ako napr. prakticky vycvik cistica kanalizacii." je úplna hlúposť, toto dokáže tvrdiť človek čo neštudoval žiadnú náročnú vysokú školu. Taký lekár okrem toho, že veľa krát ma nočné služby, že sa musí celý život vzdelávať , chodiť na konferencie, že tou prácou často žije aj po pracovnej dobe v ktorej ma milion nadčasov... a potom tu máme tvojho čističa kanalizácii, ktorý príde domov sadne ku telke vyloží nohy a pije pivo... nie , tieto 2 práce sa nedajú zrovnávať. Alebo poviem ti to inak ten lekár by dokázal toho čističa kanalizácii aleob obkladača robiť po mesiaci, čo by sa zapraxoval. Ten čistíč kanalizácie by mohol byť lekár ak by strávil 6 rokov štúdium a potom ešte atestácie atď ... Jednoducho tieto 2 povolania sa svojou náročnosťou nedajú porovnať. Aj keď oba sú potrebné, to prvé dokáže robiť ktokoľvek. Ale tak je trh ponuky a dopytu a pokiaľ je dopyt vysoký kvôli lacným hypotékam a rastu cien nehnuteľnosti (nehnuteľnosti ako investícia) tak aj obkladač môže pýtať viac ako lekár. Otázne je či môžu takto ceny rásť do nekonečná, či ešte bude mať kto kupovať tie predražené nehnuteľnosti... Napr taký murár je fyzický náročné povolanie ale nie je vôbec naročné na vzdelánie ani na štúdium, čiže tento človek by v normálnej ekonomike jednoducho nemal mať väčši prijem ako lekár za hodinu práce.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@st89 Prečo máš neustále snahu dehonestovať reme…
@frantisekca Povedzme si to rovno ako to je, v stavebníctve sa všetko robí na čierno. Myslíte prečo majú ITečkári alebo pracovníci v bankách najväčšie priemerné mzdy. Lebo v týchto odvetiach sa na čierno nerobí nikto, čiže to vidno na priemernom plate. Naopak v stavebníctve je zvykom platiť na rúku alebo byť živnostník a nedávať faktúry. Alebo zamestnať na polovičný uväzok / minimálnu mzdu a zbytok na ruku. Toto je až zaužívané pravidlo.
Odpovedať

@minoo Tak podľa mňa by cena práce mala zodpoveda…
@playandwin Verejné financie sú v svrabe a všetci - celá spoločnosť si musíme utiahnuť opásky a zachráňovať. Je to spoločenská a spoločná solidarita. Ale napr. lekári a učitelia sa cítia byť "privilegovanou vrstvou" a bezcharakterne, bezcitne trvajú na zvyšení svojich platov. Murári, remeselníci, robotníci,... - jednoduchí ľudia, nedokážu byť takými hyenami. Pritom vieme, aké platy už teraz majú tí prví, odpľúť je málo...
Odpovedať
@playandwin Ale murár nezarába ako lekár.... A potom tomu murárovi vypočítajú dôchodok, ktorý nedosahuje ani minimálnu hodnotu a z toho má žiť napríklad 20 rokov... Pardon, vlastne nie... Tí ľudia sa asi zvyčajne vysokého veku nedoživajú. Murár, 60+ rokov, na stavbe. Krásna idylka. Mali by to zdvihnúť aspoň na 70 rokov, nech tých dedkov odvážajú zo stavby rovno do márnice. Vlastne, ono to k tomu speje. Z toho vyplýva, že taký človek by vo svojom produktívnom veku sa mal zabezpečiť, čo znamená, že by mal zarábať ako ten lekár. Teda verím, že máš preto pochopenie a nabudúce nebudeš žiadať zľavu a ochotne zaplatíš prácu na faktúru a nie niečo na ruku. "Toto je až zaužívané pravidlo." Myslíš, že je to jejich voľba? Není to skôr tak, že sú nútení na tu voľbu pristúpiť, aby mali ako tak obstojnú životnú úroveň? Neregistrujem, žeby remeselníci mali vyššiu, vysokú životnú úroveň... Ty máš taký dojem?
Odpovedať

@minoo prijmova spravodlivost medzi odvetviami neexistuje. Nemozes sa na to tak pozerat, ja si myslim ze viac platene su zamestnania ktore vytvaraju vacsiu pridanu hodnotu ako ine. Napriklad ak informatik vymysli program ktory nahradi 10 tetusiek za pultikom, tak asi logicky si zasluzi plat v hodnote aspon 5-tich tetusiek. Doktor na SR zaraba malo lebo spolocnost si ho neceni, nedavame tomu hodnotu, viac zarabaju "obycajni" vyzivovi radcovia a sarlatani, lebo ti vytvaraju pre urcitu skupinu ludi pridanu hodnotu.
Odpovedať

@st89 Prečo máš neustále snahu dehonestovať reme…
@frantisekca nedehonestujem, ale co je to 1700euro pre vysokoskolsky vzdelaneho cloveka? o tom stavebnictve by som pomlcal, stavebnictvo tam sa klame, uctuje sa na ruku, zmluvy su na minimalku, je to odvetvie kde sa da vela veci zneuzit, preto je dlhodobo statisticky na chvoste. Dnesni murari, obkladaci, vodari, kurenari, elektrikari...vsetci dnes zarabaju kralovsky, ano narobia sa, ale zarobia, a to je preto ze doba sa zmenila, ich praca ma velku pridanu hodnotu, malo sikovnych a skusenych...
Odpovedať

@minoo prijmova spravodlivost medzi odvetviami ne…
@st89 Asi nemáš predstavu o lekárskych platoch a o rôznych iných "benefitoch". Nejaké extrémne príklady o "výživových radcoch" nepotvrdzujú pravidlo
Odpovedať

@minoo Tak podľa mňa by cena práce mala zodpoveda…
@playandwin ano suhlasim s tebou, tito ludia tu nechapu ze napr. doktor je povolanie (v zmysle poslanie) ale murar je "iba" zamestnanie. Nechapu co je to 6 rokov pracovat na sebe a potom este cely zivot sa ucit, vsak to sa musi hadam nejako platovo odzrkadlit. Iba zopakujem, remeselnici iba tazia zo situacie aka je ale nebude to tak urcite navzdy. Vsak uz len to ze internet je plny videi a navodov ako si svojpomocne urobit veci na dome....
Odpovedať

@playandwin Ale murár nezarába ako lekár.... A p…
@frantisekca "Z toho vyplýva, že taký človek by vo svojom produktívnom veku sa mal zabezpečiť, čo znamená, že by mal zarábať ako ten lekár." to je somarina, lebo nikto nekaze danemu murarovi robit murara, moze ist do fabriky za pas a zarabat podpriemer, kazdy ma pravo volby. Vzdy sa da zariadit inak ked sa chce.
Odpovedať

@st89 Asi nemáš predstavu o lekárskych platoch a …
@petersd dobre to som dal mozno extrem, jasne ze zabehnuty doktor s priplatkami ma aj 8tis. Ale myslis si ze ten doktor potrebuje robit nadcasy za tie priplatky?? ja si myslim ze ti doktori to robit ani nechcu , chcu byt so svojimi rodinami, lenze musia to robit, lebo je to ich poslanie a je to tak nastavene.
Odpovedať

@playandwin ano suhlasim s tebou, tito ludia tu n…
@st89 "Iba zopakujem, remeselnici iba tazia zo situacie aka je ale nebude to tak urcite navzdy." Práveže bude. Lebo aktuálny trend je nastavený tak, že každý chce mať VŠ, nerobiť paprčkami ale hlavou, sedieť v kancli a mať veľký plat. Veď prečo by mal mať nižší ako elektrikár, kde on sa učil rokov 6 na VŠ navyše a elektrikár len 4 roky na SŠ... Poznám osobne jedného VŠ vzdelaného človeka, ktorý robí za 800€ za pásom s paprčkami, lebo keď mu ponúkli pracovať ako VŠ vzdelanie mu človeku v matici slovenskej za 650€ hlavičkou, tak ich poslal do prdele... "Zamestnanci na Slovensku chýbajú najviac v automobilovom priemysle, opravách strojov a zariadení a v potravinárstve. Dopyt po operátoroch strojov je oproti obdobiu spred pandémie vyšší až o polovicu. V službách nevedia obsadiť pozície v doprave a programovaní. Počet voľných pracovných miest v máji výrazne narástol." Všetko sú to stredné školy, nie vysoké...
Odpovedať

@frantisekca "Z toho vyplýva, že taký človek by v…
@st89 Tak nech ten lekár sa vytentuje na to poslanie a ide robiť za pás a zarábať ten podpriemer... Odrobí si štandardné hodiny v 3 smennej prevádzke, vrátane sobôt a nedieľ a zvyšok času môže byť zo svojou rodinou... Nik mu v tom nebráni... A aj ty môžeš ísť robiť murára, keď tvrdíš, že zarábajú kráľovsky, a ty zarábaš iba viac, než 70% populácie... Potom si budeš kráľovsky žiť a nemusíš sa ani vzdelávať ...
Odpovedať

@minoo ssi riadne mimo o tych doktoroch, to ze ti doktor predpise celaskon neznamena ze je totake jednoduche ako to vyzera. Plat ma zohladnovat aj narocnost povolania a potrebu spolocnosti. Keby doktor zarabal ako ucitel tak asi nikto by to nesiel studovat, lebo za tu cenu by to nestalo za to po nociach sa 6 rokov ucit na skusky.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?