Cena majstra za prácu.

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať a počuť názor. Ideme prerábať kúpeľňu je to fakt mini kúpeľňa celkova plocha aj z podlahou je 20m2. Dostali sme odporúčania od známych na majstra. Čisto za prácu na našej kúpeľní si vypýtal 2100€ . Materiál si zabezpečujeme mi keďže tak sme to chceli. Prácu ma pá majster veľmi peknu a aj ľuďom ktorým robil sú veľmi spokojný. Mali sme aj iných majstrov na obhliadke ( Ukrajincov nic proti nim nemame samozrejme) Ale ta cena sa u nich rapídne líši oni si chceli účtovať za čisto prácu raz toľko pomaly. Podotýkam že je to Bratislava. Je podľa vás ta cena moc alebo ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@st89 no už nám to prezradíš, akú prácu robíš hla…
@megdesign nebudem sa ti urcite spovedat co robim, ale pre priklad ti dam par zamestnani ktore su platene dobre: IT, pravnik, elektrotechnika, energetika, strojarstvo. Kazdy si moze vybrat vysokoskolsky odbor a ist si to skusit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@megdesign ano moze si aj majster zapitat, len pr…
@st89 toto je ta vec, ze nie "tu" pracu... Nevies rozdiel
Odpovedať

@megdesign nebudem sa ti urcite spovedat co robim…
@st89 ja nepotrebujem omáčky. Veď napíš odvetvie, v akom pracuješ tou svojou hlavou... Nemusíš napísať rovno firmu... Ale aby som teda bol fér, ja pracujem v oblasti programovania automatizácie výroby (PLC), taktiež "hlavou". Ale robím aj elektroinštalácie. Rukami a hlavou...
Odpovedať

@st89 ja nepotrebujem omáčky. Veď napíš odvetvie,…
@megdesign nepokladam to za dolezite, dal som ti par prikladov kde ked vystudujes budes mat postarane o plat. Este na odlahcenie,,,vies z coho su majstri najviac nervozni? ked vidia ze ludia si danu pracu dokazu urobit sami. Napriklad rozpraval som sa s jednym co robieva sadrokartony, tak povedal ze dnes si to uz vela ludi robi svojpomocne, ze uz v podstate to ani nerobi, musi riesit aj ine remeslo aby sa uziviil. A o tom je to :)
Odpovedať

@megdesign nepokladam to za dolezite, dal som ti …
@st89 ja postarané o plat mám. Rozpísal som ti, že beriem 35€/hod pri elektroinštalácii. Ako programátor mám 40€/hod... Proste stále melieš svoje. Nekŕmme trolla...
Odpovedať

@megdesign nebudem sa ti urcite spovedat co robim…
@st89 strojárstvo je platené dobre? Ktoré presne?
Odpovedať

@st89 ja postarané o plat mám. Rozpísal som ti, ž…
@megdesign ja nepotrebujem vediet kolko zarabas, ja viem ze tieto odborne profesie su platene. a troll si ty, nepis dookola to iste, riesil sa plat obycajneho obkladaca a nie teba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefanby:

@st89 strojárstvo je platené dobre? Ktoré presne?
@stefanby tam asi skor zalezi v akej si firme, vacsinou ak si v zahranicnej firme a robis dakeho veduceho, pripadne odbornu pracu tak mas zaplatene urcite :)
Odpovedať

@stefanby tam asi skor zalezi v akej si firme, va…
@st89 "tam asi skor zalezi v akej si firme, vacsinou ak si v zahranicnej firme a robis dakeho veduceho, pripadne odbornu pracu tak mas zaplatene urcite :)" zase odvadzas pozornost, ked sa ta pytaju na serioznu odpoved. dpc ved podla tejto odpovede zase vyplakavas na nespravnom hrobe. vsetci majstri su veduci pracovnici, manazeri svojich firiem, tak si predsa zapytali, aby mali zaplatene urcite, preco ti vadi ked to robia a robis to aj ty? Ved ty ani nevies premyslat v suvislostiach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@st89 "tam asi skor zalezi v akej si firme, vacs…
@rapidek uz to neries prosim, je to trapne, kazdy si zaplti to co uzna za vhodne, ok? mozme sa tak dohodnut?
Odpovedať

@frantisekca uz sa tocis dookola, vsetko je kapit…
@st89 Keď si zručný, máš vedomosti, skúsenosti, smelo do toho. Ja tiež robím práce, ktoré nie sú mojím živobytím, oborom. Taktiež mám voľbu si niekoho zaplatiť, buď lacnejšieho o ktorom mám pochybnosti, alebo drahšieho, ktorý to odvedie perfektne. Alebo Cé, urobím sám a uspokojím sa z výsledkom a nákladmi. Pokiaľ nebude chyba, môže to byť zaujímavá varianta. Takže ti fandím, nech sa darí bez tých chýb. Ale nebudem znevažovať ľudí, remeselníkov ktorí si za svoju prácu pýtajú adekvátne vyššiu sumu. Ak si veci robíš sám, tak istotne musíš uznať, že nejaké chyby si urobil, či už v postupe, funkčnosti, estetickom vzhľade atď. Na druhej strane, tvrdiť, že zarábam nadpriemerne a veci si robiť sám nedáva zrovna logiku. Keďže svojpomocne sa robí buď kôli šetreniu € (čo v prípade nadštandardnej mzdy nedáva zmysel, však?), alebo preto, že to človeka bavi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@st89 Keď si zručný, máš vedomosti, skúsenosti, …
@frantisekca on ma problem s tym, ze napriek tomu, ze ma nadstandardny prijem, si nemoze zaplatit obkladaca, lebo ten tiez chce mat nadstandardny prijem. A ide mu o to, ze on ho nema chciet, lebo je "len" obkladac... bez doktoratu...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od minoo:

@frantisekca on ma problem s tym, ze napriek tomu…
@minoo nie, ten obkladac si u mna pytal este viac ako je moj nadstandartny prijem, to snad chapes? ci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@frantisekca on ma problem s tym, ze napriek tomu…
@minoo Pred xy rokmi som si tiež kúpeľňu robil sám. Výsledok? Výsledok až na 2 detaily asi obstojný, pre nás. Skúsený obkladač by tam isto našiel viac lepších riešení. Na chodbe som použil nesprávne lepidlo, našťastie, bola to prvá polovica, musel som to strhnúť. V kuchyni mi mierne ušla špára, ma to naháňalo potom, ale žena spokojná, tak aj ja. Ďalšiu (vstupnú) chodbu som špároval epoxidovou... Neskutočná drina, do noci, slzy v očiach, mozole na rukách... Nuž nevedomosť sa vypomstila, ale finále sa zvládlo. Tak to proste niekedy chodí. Dnes však sú dlažby, obklady rozmerovo trochu inde, ale z toho zas plynú iba vyššie nároky na presnosť, precíznosť. Takže ďalšia výzva na budúci rok 😂 Ibaže ja sa na to teším a nemusím riešiť, že koľko si kto za to pýta. Pýtajú si toľko, koľko ľudia akceptujú. Na dome sú minimálne 3 záležitosti, ktoré nedám sám, to viem od prvej myšlienky na nový dom.
Odpovedať

@minoo nie, ten obkladac si u mna pytal este viac…
@st89 a v com je rozdiel?
Odpovedať
Zo sumy 35eur/hod treba odpočítať hodiny strávené vypracovaním CP(štúdium projektu atď.) mnoho z ponúk nich sa nerobí, potom zháňanie materiálu a samozrejme napr. pri elektroinštalácii treba pečiatku, na prípojky zvlášť, na bleskozvod detto, ani kamarát vám ju nedá, na to treba neustále kupovať drahé normy, naštudovať, každých 5 rokov zaplatiť drahý test, spraviť ho atď. a to nie sú materiálové náklady. + keď sa stane požiar, úraz, nebodaj smrť napr. zásahom blesku, ktorý vletí po komíne a súdruh tam mal postel, tak to prídu skúmať, či je tam všetko v súlade s predpismi, kto robil inštaláciu atď.
Odpovedať

@minoo Pred xy rokmi som si tiež kúpeľňu robil s…
@frantisekca Vymenuj, ktoré 3 ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca Vymenuj, ktoré 3 ?
@petersd Strecha, fasáda, potery.
Odpovedať

@petersd Strecha, fasáda, potery.
@frantisekca Hm, fasádu som ešte neskúšal,.... ale strechy, potery, žiaden problem. Netreba mať pred tým prílišný rešpekt. Chce to len trocha remeselného rozumu, nič viac.
Odpovedať

@stefanby tam asi skor zalezi v akej si firme, va…
@st89 aha, takze cca 700 000 ľudí na SR v strojárstve je platených dobre tých pár vedúcich na nadnarodnom korporate? Keď preženiem 0,1%? Tak ale to je asi aj v gastre :)
Odpovedať
@petersd Fasádu sám nespravíš, teda tú omietku. Jedna stena u nas má asi 55m² bez prerušenia... Krov je záležitosťou Kontraktingu. Laťovanie, fóliu, tašky to tiež nedám. Babu hore nedostanem a pre dve ruky by to bolo na mašľu. Potery, teda skôr liaty betón (možno anhydrit) nemám možnosť realizovať, kôli vybaveniu. Mohli by sme sami robiť mazaninu, no bolo by to na dlho a cez leto si to nedokážem moc predstaviť, to by boli skôr nervy, ako zábava.
Odpovedať

@st89 aha, takze cca 700 000 ľudí na SR v strojár…
@stefanby áno sú dobré platený. Samozrejme človek za pásom nebude dobre platený.
Odpovedať

@megdesign to akeho programatora robis za 40 eur na hodinu kde? :D taka ponuka je len top tier na ICO. To by si musel byt top lead developer ked fakturujes 6400euro pri 160 hod. Dufam ze nemyslis ze robis sam pre seba na zivnost lebo vtedy predsa robis ukolovo a nehodnotis seba hodinovkou. Alebo ano?
Odpovedať

@petersd Fasádu sám nespravíš, teda tú omietku. …
@frantisekca tašky sa daju aj samému, nieje to také ťažké ako sa môže zdať- pokiaľ strecha nieje moc komplikovana. :D ale tiež samozrejme je to otazka ceny a možností
Odpovedať

@frantisekca tašky sa daju aj samému, nieje to ta…
@stefanby technicky jasne, ze nie (tazke). Ale nechces koncit stavbu s vyskocenou platnickou...
Odpovedať
Celkom zaujímavá diskusia. 🤣 Čo sa týka tej prestrelky VŠ vzdelaných pracujúcich hlavou vs manuálnych makačov bez titulu, o tom by som vedel písať. Nejaké VŠ ešte nemusí znamenať nejaké to vyššie IQ (nemyslím to nijako posmešne, ale ako fakt) či vedomosti. Samozrejme, ani to vzdelanie ukončené výučným listom či maturitou tiež ešte nemusí nič znamenať. Vždy je to o človeku. Koľkokrát ten "nevzdelaný" strčí toho VŠ do vrecka. A samozrejme, taký VŠ môže strčiť do vrecka svojou zručnosťou kadejakého remeselníka. My sme vo firme mali majstra vo výrobe, ktorý prišiel za podriadeným, radovým zamestnancom, aby mu vysvetlil, ako sa spúšťa vŕtačka. Ak majster vo výrobe nevie, ako sa obsluhujú stroje, ktoré má pod palcom, to už ako sa tam ten majster dostal? Pritom tam bolo klasické I/O. A najviac ma asi dostala hláška jedného vysokoškoláka. Ten sa handrkoval s nejakým týpkom o tom, kto z nich má logické myslenie. To teľa s titulom mu vypotilo, že on má logické myslenie, lebo vyštudoval akýsi logický odbor či čo to. Ja som z toho nemohol. Chlapi, veď každý si vypýta toľko, na koľko si cení svoju prácu. A či to klient či zákazník akceptuje či nie, to už je na každého uvážení. Ak mi dokáže majster garantovať nejakú kvalitu svojej práce, nemám problém ho zaplatiť. Bohužiaľ, sú kadejakí podvodníci, nešikovní mantáci či proste len lajdáci, čiže by som sa s majstrom musel dohodnúť na nejakých podmienkach, samozrejme s tým, že platiť sa bude až po vykonaní a skontrolovaní práce. A ak si majster vie zapýtať celkom dosť peňazí a stojí si za svojím dielom, určite nebude mať problém pristúpiť na podmienky. Na druhú stranu, sú zákazníci či klienti, ktorí nechcú platiť, či potrebujú za každú cenu vysomrovať nejakú zľavu. Takže ťažko spolupracovať.
Odpovedať
Naozaj sa to tu uberá vtipným smerom :) pokiaľ je ponuka a je dopyt, tak je to super. Pokiaľ je ponuka a nieje dopyt, tak ponukajuci musí niečo zmeniť... je to ako vzrusovat sa nad autom za 250 000 ze neexistuje aby som si ho kupil lebo mi staci za 1000e a dovezie ma tam kam treba. Je to pravda z nejakého uhla pohľadu, ale debata nikam nevedie a je zbytočná. A aj keď to nedáva zmysel, predávajú sa aj tie autá za 250 000 - viem to, som strojár a robíme do nich komponenty. Ale predávajú sa aj dacie a aj stare jazdenky. Čo sa práce týka, pokiaľ si šikovný môžeš začínať kľudne na pokladni v tescu, ale neskoncis tam. Pokiaľ si matlák, tak budeš robiť za pásom a budeš nadávať na drahého obkladaca. Ale niekoho možno práca za pasom baví (mňa bavila v určitom období, ale potom skončila stredná:D ) Hlavné je že cloveka jeho práca baví a potom je to na nej aj vidno. Ja som síce manuálne zručný, obklad si budem určite robiť sám, ale živiť by skm sa tým aktuálne nechcel - ani za 40 na hodinu. Týmto smerom ma to neťahá, ale kľudne doprajem, lebo viem že niekto to chce za 40e na hodinu alebo aj 100. Doprajte a bude vám dopriate :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mi_t_is:

@megdesign to akeho programatora robis za 40 eur …
@mi_t_is normálne vo firme. Ak vieš priemyselnú automatizáciu Allen Bradley, Siemens TIA, ABB, B&R, Sick Safety (samozrejme s certifikáciou Safety), Industry 3.0/4.0, atp, tiež si pýtaj plat. 😉
Odpovedať

@megdesign čiže podľa tých sadzieb zarabas 5-6tusic mesačne? Nebuď smiešny....
Odpovedať
Nie nadarmo sa hovorí ze investícia do vzdelania je tou najlepšou investíciou. Vid príklad @megdesign. Dik za príklad zo života. Ty si v pohode môžeš zaplatiť obkladaca za 30euro/hod typu @kejsix a podobných.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?