Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@hamonik v sse mi povedala ze sa mi to neoplatí. …
@matko291 Tak ja neviem ako SSE, ale ZSD mi dala merak, ktory ma gsm modul a pomocou toho GSM posiela data raz v davke za cely den. Je pravda, ze vymena suvisela s montazou FVE, ale vraj merak menia, aj ked chces vysoky, nizky tarif. Tak mozno toto by pre teba mohla byt cesta a na 1 mesiac si zmenit typ zmluvy pre toto miesto(viac budes platit za odberne miesto) a potom zmenit spat. https://www.ssd.sk/ tu by som zistoval presnejsie tuto https://www.ssd.sk/inteligentny-merac...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@joma3333 tato apka je z fotovoltiky, kde mam kom…
@hamonik v sse mi povedala ze sa mi to neoplatí. Net tam nemám, možno ďaleka budúcnosť, lazy no co ti poviem.😄. Taka teória. Smart merač spotreby bude zaznamenávať údaje bez internetu? Či musí byť pernamentne na dátach a ukladá do nejakého virtualneho cloudu?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matko291:

@hamonik v sse mi povedala ze sa mi to neoplatí. …
@matko291 merac bude zbierat data, len ty sa k nim nedostanes, pokial nemas sparovany merac s appkou. Ked sme menili net, tak som zabudla prehodit v appke merace na novu siet, takze mi to neukazovalo, ale data zbieralo. Po nastaveni, mi to potom pekne ukazalo. Mozno nejaky najlacnejsi net, alebo ako sa hovorilo hotspot.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Zdravim Vás Ja som len teraz zistil ze v appke od sse sa nachadzaju grafi spotreby.je to sice jeden den spätne. Doterz som tam nasiel len tie ročné po vyučovaní. Tak neviem či to tam bolo už aj pred tým,alebo to tam dali len teraz
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@jan83 kedysi som to videl tuto dole. Bola tam te…
@hamonik tebe ukazuje tá apka od onecty aj vlhkosť dnu ? Lebo mne to nikdy neukazovalo ani staršia verzia apky len toto a po rozkliknuti na jednotku mi akurát ukáže teplotu aj na vonkajšom cidle
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@hamonik tebe ukazuje tá apka od onecty aj vlhkos…
@dexter89 ahoj, ano, ukazuje. Vidim to takto. Plus predtym mi ukazoval teplotu na tej hlavnej obrazovke teraz na kazdej vnutornej jednotke. Ale je pravda, ze som si tu vlhkost vnutri vyslovene ziadal, aby som takto v jari a jeseni vedel, kedy mam odvlhcovat.
Odpovedať
Len taky zaujimavy poznatok pre vahajucich. Mam kurenie na plyn. Bez klimy som mal spotrebu 2000m3 pred vymenou starych plast okien za nove plast. Okna. Po vymene som klesol na 1800m3. Kedze som si casom dal namontovat fve, kde som sa nejak preratal a zse rocne darujem tak 0.5mwh tak som si nechal namontovat klimu. A ejhla. Spotreba plynu od juna do 15.2. Skoncila na 935m3. Ocakavam do 15.juna spotrebu okolo 1200m3. Tepelny komfort nam neklesol, podla toho, ako chodia poobliekane dcery, tak mam pocit, ze topim az velmi ;-) Dom mam 140m2 zo 70 rokov bez zateplenej strechy, resp. Toto neviem potvrdit vyvratit. Takze celkova investicia fve plus klima 10000e uspora zatial podla odhadov vychadza na 1100e pri aktualnej cene plynu/el. Ak ktorakolvek komodita zdrazie, navratnost sa krati. Povodne zalohove platby boli 170e. El. Sla na 30 ezo 60. Moj odhad je 23e ale zse si vybralo 30, tak nech maju. Plyn zatial platim 110. Som zvedavy na vyslednu sumu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@hamonik v sse mi povedala ze sa mi to neoplatí. …
@matko291 takto mi ukazuje spotrebu ten novy meraci pristroj. Data mi to posiela raz mesacne ako tak pozeram, ale v reportoch vidim aj vacsi detail.
Odpovedať
Profilova fotka
Chlapi som oteeeec prvý krát v živote, sorry 😍
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

Chlapi som oteeeec prvý krát v živote, sorry 😍
@matko291 Ta na velke zdravicko potomka a maminky az do dna. ;)
Odpovedať
Naszdar ľudia Pred pár minútami som dostal takúto sms od suseda "Serus prosim ta vypni tu klimu je nocny klud uz a fakt to lezie na nervy. Diky. " Mám tepelné čerpadlá (klimatizácia),od jeho okien kde spi cca 7-8 metrov .Je pravda, že sa otočené vrtulami k nemu. Čo si o tom myslíte? Mám to nejak riešiť?Sa nejaké predpisi?Alebo. Včera som prehodil tie silentbloky,tak uz to išlo ešte tichšie. A to fungujem s tou klímou len týždeň.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Naszdar ľudia Pred pár minútami som dostal takúto…
@joma3333 prepac mne to pride, ze mas prilis citliveho suseda a to ja byvam v dvojdome a susedovu klimu teda som nikdy nepocula. A to je blizko nasej steny - drevodom este k tomu. V noci je napriklad, ked mam poslednu prechadzku so psami, tak naokolo pocut klimatizacie, ale nie je to nejaky extra zvuk. Samozrejme, ak nedefrostuje. Bud ja som hlucha( sice to si nemyslim, lebo sama som citliva na hluk, spim so stuplami). Mas nejaky plot medzi vami? Alebo nejake foto?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@joma3333 prepac mne to pride, ze mas prilis citl…
@dominguezah Plot ešte nemáme.Ja už som mu prisľúbil, že to na jar otočím (smerovanie vrtul od jeho domu) Ale všetko málo, nestačí.Pritom nemusím robiť nič. Podľa vyjadrenia pána ktorý to montoval, nič neporusujem. Ešte sa ma sused pytal, či to môžem vypnúť od 20.00 do 7.00hod rana.(áno ,ale tiež len podla počasia).Alebo ak môžem aby som si pustil elektricku podlahovku.(vrchol) Už mi dohovaraju aj ostatní susedovci, či som normaly , že či mu to chcem takto ustupovať.Ved nápravu v podobe otočenia som prisľúbil. Ale keď ja sa nechcem s nikým hádať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Naszdar ľudia Pred pár minútami som dostal takúto…
@joma3333 povedz susedovi nech si vymeni okna za kvalitne 3ojsklo, my nepočujeme ani prechod auta cez ulicu, nieto susedovu klimu 🤔😳
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@joma3333 povedz susedovi nech si vymeni okna za …
@rudy1973 myslím že trojsklo má.je to totiž nová ulica.Vsetko novostavby (cca 3roky).on tu byva 4-5 mesiacov .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@rudy1973 myslím že trojsklo má.je to totiž nová …
@joma3333 betonovy plot
Odpovedať
Keď sa nechceš hádať tak žiadne argumenty nepomôžu včítane nejakej hlukovej analýzy. On má aký zdroj tepla? Nieje to len závisť? Inak zte doteraz vychádzali spolu dobre? Otočiť jednotky je dobrý nápad, postaviť nejaký múr možno tiež ale niesom si istý, či mu to bude stačiť. Lebo ak aj potom bude chcieť aby si ich vypínal medzi 20ou až 7ou tak tie opatrenia by si urobil a zaplatil zbytočne. V takom prípade by si mohol rovno nechať všetko tak ako je. Ešte skús zistiť, či tým kto vo vedľajšom dome je taký "ladič pián" je on alebo jeho manželka. Nech vieš odkiaľ vietor fúka.
Odpovedať
Profilova fotka
Je lepsie sa so susedom dohodnut, nevies kedy sa situacia otoci a budes nieco (na co nemas pravo) potrebovat ty. 1) odmeraj uroven hluku. Meter od klimy vo vyske 1m (oproti vrtuli) poloz mobil a pusti appku na meranie db, napriklad ja pouzivam SoundMeter (s takou cervenou rucickou). Nie je to certifikovane, ak chces mozes si pozicat cert. meter napr Fluke. Ale imho aktualne zbytocne. Urob merania cez den (vypnuta klima/zapnuta klima) a dve merania v noci (jedno co ja viem 21.00, druhe v uplnej noci - ked je max ticho 02.00-03.00, klimu daj na 100%). Ak ti vyjde hluk AVG v appke cez den viac ako 50db a v noci viac ako 45db, sused ma pravdu a rusis nocny klud. Co s tym napr. 1) urcite prerobit ten podstavec a silentbloky. Treba velke, ulozene to ma byt na bet.bloku, obrubnikoch alebo niecom, co nerezonuje. Kludne ti moze rezonovat aj ten podstavec. 2) otocit paralelne s domom, aby vrtula nesla smerom k susedovi. Netreba nic odpajat, nachystat novy podstavec a prelozis. 3) pozriet aj vnutorne plechy, odhlucnit (EPDM podlozky, odhlucnit dnuka veci co hucia, vyrobca na tychto lacnych haraburdach na tom dost setri). 4) urobit na to drevenu bednu s dvojitymi lamelami, znizi to uroven vonkajsieho hluku (navody najdes na YT) 5) docasne klimu medzi 20.00 a 7.00 vypnut (nastavit casovy program). Aj tak je SCOP v noci, ked su najnizsie teploty najhorsi. Samozrejme, to zavisi od toho ake hodnoty vyjdu v merani AVG. 6) plot alebo rastliny, ktore tlmia zvuk pripadne ina hlukova bariera. Je lepsie vyriesit problem hned v zarodku, aj ked si myslis ze sused je precitlively. A tiez mozes urobit meranie aj u neho, pripadne na hranici pozemkov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

Je lepsie sa so susedom dohodnut, nevies kedy sa …
@mgx Dik za rady Ja uz som pomenil silentbloky, rozdiel pocutelny,bol pri tom aj sused . Počul to.Ten rozdiel.Aj ten podstavec chcem vybetonovat. Avšak ja mam dve klimatizácie,jednu otocim,ale ta druha bude problém,bo tu musim otocit k nej chrbtom.Kratke rurky. Alebo mám aj ine riešenie?ako ich otočiť?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@mgx Dik za rady Ja uz som pomenil silentbloky, r…
@joma3333 už si susedovi ustúpil , je vidieť že sa snažiš , montoval si silentbloky atď... Ak aj klímu otocis aj tak mu bude vadiť niečo iné , napr. Tá druhá klíma ... Podľa mňa cesta nie je donekonečna ustupovať , potom tá druhá strana nadobudne pocit že si slabý jedinec ktorý všetko spraví ako mu kážu a bude si na tebe dokazovať svoju nadradenosť a uspokojovať ego ... Ak si sused myslí že niečo porušuješ , dôkazné bremeno je na jeho strane , on nech si spraví zvukovú štúdiu , merania a oficiálne napíše list na ktorý budeš v lehote reagovať .. S niektorými ľuďmi ťažko
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@mgx Dik za rady Ja uz som pomenil silentbloky, r…
@joma3333 taka otazka, na tejto fotke ako som dala cervenu ciaru, je hranica? Tam bude v buducnosti pokracovat plot? Kde stoji to cervene auto je uz susedov pozemok? Dex ma pravdu, neustale ustupovat nemozes, pokial to nie je opodstatnene. Ked si u neho bol, aby si pocul ten hluk, a to si nemal silentbloky tak si bol prekvapeny, ze to nie je pocut.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@mgx Dik za rady Ja uz som pomenil silentbloky, r…
@joma3333 nechcem ti brat iluzie. Ale podla mna hluk u suseda vyvolava rozvybrovanie vzduchu a vecer, ked vsetko stichne a idu spat im pocitovo vybruje stena a to nevies. Skus sa ich spytat, ci pocuju klimu aj ked fuci nejaky aspon stredny vietor, tak to ziadnym opatrenim nevyriesis. Mozno plot, ale aj tak nie velmi. Lebo on podla mna pocuje pulzujuci tlak vzduchu a to nevyriesis. Kolega si nechal namontovat klimu na montovany dom. A pokial ju neumiestnil 10m od domu na silentbloky otocenu tak, ze nefukala/netahala na dom, tak proste hluk mal stale.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@joma3333 nechcem ti brat iluzie. Ale podla mna h…
@hamonik ju chcem práve otočiť napriec domu. Lebo sa mi zdá, že medzi kompresorom a domom je najväčší "hluk"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@joma3333 taka otazka, na tejto fotke ako som dal…
@dominguezah ano te je hranica pozemku. Ja robím všetko preto aby to bolo dobre,budem betonovat, otáčať,a budú musieť prísť asi aj odsať chladivo,potom to pootacam,na jednej jednotke bud nove rurky alebo nadvarit A on mi povedal že to vyrieši uz len plot,chce tam nejakú protihlukovu tvarnicu.A mám pocit že si myslím, že to musíme spolu.Ale to už stop.
Odpovedať
Toto je ono
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@dominguezah ano te je hranica pozemku. Ja robím …
@joma3333 no tak to veru nie je stastne riesenie umiestnenia vonkajsich jednotiek, ked tam bude casom plot. To ti montaznik mohol povedat. A navrhnut ine riesenie.
Odpovedať
Pravda je taká, že keď prišli montovať tak som sa pýtal ako to dáme.Pan mo povedal, že to je jedno.Vzdialenost je dostacujuca cca7-8m. Tak som sa rozhodol tak ako to je ,koli miestu. K...a,keby clovek vedel. A pritom.boli doma.Aj to počuli ked to skúšali na 100,,%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@joma3333 no tak to veru nie je stastne riesenie …
Ja to otočím,len ma vytacaju jeho poznámky a sms,o rušení nocneho kľudu, keď viem že jednotka nie je hlučná.meral som sice len appkou v tele.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@hamonik ju chcem práve otočiť napriec domu. Lebo…
@joma3333 ale otocenim nezrusis ako keby ozvena efekt stavieb.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?