Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@jozu77 aky vykon, co to znamena v ponimani cop/s…
@sumo01 inak toto su super otazky, na ktore aj ja hladam odpoved. Mitsubishi Hyper Heating je super technologia, ktora vie so 100% ucinnostou kurit aj pri -15C. No, nie je to za cenu, ze pri teplotach nad -15C potrebuje viac vykonu ako konkurencia? Zacalo ma to zaujimat najma preto, ze @jozu77 aj ini majitelia MItsubishi reportuju na pohlad relativne vysoke spotreby. Naproti tomu citam, ze ludia s Midea klimou vedia ist aj na pekne nizky prikon 300W+.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 inak toto su super otazky, na ktore aj ja…
@nomitan 350kWh za vykurovane 170metrakov na severe SR v novembri ti pride ako vysoka spotreba?
Odpovedať
Inak shareujem dalsie myslienkove pochody pri vybere klimy na kurenie na chalupu: * jedna vec, co sa tu velmi malo spomina pri vybere jednotky pre vykurovanie viacerych izieb, je prietok vzduchu vnutornej jednotky * povodne som uz bol rozhodnuty ist do Midea Oasis Plus, no kedze chcem zacat s jednou 3.5kW jednotkou a skusit vyhriat co najvacsi pocet izieb pri podlahovej ploche cca 100m2, tak som sa zacal zaujimat o prietok vzduchu vnutornej jednotky. Pre porovnanie uvadzam max. hodnoty pre jednotlive modely vo vybere v m3/h: * Midea Oasis Plus 3.5: 530 * Mitsubishi MSZ-LN35 HH: 552 * Sinclair Spectrum Plus 3.5: 680 * Mitsubishi MSZ-FT35 HH: 810 ! Mitsubishi MSZ-FT35 s Hyper Heatingom je v 2023 uvedena jednotka na nasom trhu (pricom na globalnych strankach ma datasheety od 2020, takze bude uz nejako overena), pricom je brutalne optimalizovana na kurenie s obrovskou vonkajsou jednotkou. Oproti Diamonu LN-35 ma horsie SCOP 4.6 vs 5.1 a nema tak kvalitne filtre, no cena je okolo 2000E, co je o vyse 500E menej a aktualne sa stala mojim favoritom. Okrem toho, vnutorna jednotka nema tolko rychlosti ventilatora a vzhladom na velky ponukany prietok je aj vyrazne hlucnejsia, co moze niekomu vadit. Na chalupu mi to vsak aktualne pride ako super kompromis vo vsetkom.
Odpovedať
Viete mi niekto potvrdit, ze Midea Oasis Plus vie dofukat daleko alebo je ozaj ta vnutorna jednotka slabsia? Inak ju mam stale v horucom vybere. Okrem prietoku mi este vadi taky celkom bordel v oznacovani modelov MOP, datasheety sa vo vela veciach roznia, a fakt neviem, comu mam verit a na co si dat pozor. Napr: * Midea Oasis Plus 3.5kW domintex - model MOP3-12SP: MSOPBU-12HRFN8 / MOB830-12HFN8 * Midea Oasis Plus 3.5kW gta- model MOP2-12-SP: * Midea Oasis Plus 3.kW nemecke stranky model MOPX-12-SP: MSOPBU-12HRFN8-ME / MOX333-12HFN8-ME - tato vonkajsia jednotka je lahsia ako vyssie uvedene, a ma vyssi prietok vzduchu 575 https://www.midea.com/de/hvac/rac-kli...
Odpovedať
K tomu MItsubishi, na DE strankach som si vsimol, ze maju este jednu novu radu - MSZ-RW, ktora je uplne iny level Hyper Heatingu - 100% vykon do -25C, prevadzka do -30, cisticka vzduchu, prietok vzduchu 690m3/h, total spicka (ak by bola za 2000E :) ). Cena vyzera byt nastavena o +-200E viac ako Diamond LN35 https://klima-tech.sk/produkt/klimati... https://www.mitsubishi-les.com/de-de/...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

Viete mi niekto potvrdit, ze Midea Oasis Plus vie…
@nomitan Čo presne znamená podľa teba, citujem:"dofúkať ďaleko"? Mimochodom, v mojich podkaldoch je na Oasis plus max prietok cez vnútornú jednotku 575m3.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@nomitan Čo presne znamená podľa teba, citujem:"d…
@toky1 sorry, otazka je ozaj tazko zodpovedatelna. Vyberam klimu, aby mi dofukala z izby do co najvacsieho priestoru v dome. Uvazujem, ze pri dostatocnom prietoku by mi teoreticky stacila len 1 jednotka. Ale je dost mozne, ze asi sa dvom jednotkam kvoli komfortu a lepsej distribucie tepla nevyhnem, vtedy by nemusel byt vysoky prietok az tak dolezity
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@toky1 sorry, otazka je ozaj tazko zodpovedatelna…
@nomitan Riešenie klimatizovať či vykurovať jednou klímou viac izieb je hodne závislé od pôdorysných tvarov priestorov, umiestnenia vnútornej jednotky v nich, od zateplenia atď. Dokonca sa to celé chová inak v režime chladenia ako v režime vykurovania. Veľmi individuálne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@toky1 sorry, otazka je ozaj tazko zodpovedatelna…
@nomitan tak to proste nefunguje, ked sa postavíš 3 metre od klímy tak nebude na teba fúkať Teplý vzduch ale skôr vlažny lebo tú energiu už odovzdal. Čím viac energie chceš od klímy odovzdat tým musí mať vyšší prietok vzduchu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@nomitan tak to proste nefunguje, ked sa postavíš…
@rkorba tym sa mi len potvrdzuje,ze prietok vzduchu je ozaj dolezity parameter, ktory je potrebne pri vybere klimy na kurenie sledovat, popri SCOP a zachovani vykonu kurenia pri nizkych teplotach. Preto to spominam,ze sa tu v diskusiach riesia casto najma ine parametre, pricom toto vela ludi ani nekontroluje pred kupou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@rkorba tym sa mi len potvrdzuje,ze prietok vzduc…
@nomitan najcastejsie sa riesi parameter cena a potom vykon, obcas este rozsah teplot kurenia a mozno cop, vsetko ostatne su uz len take "nepodstatne" veci pre 90% ludi co maju klimu a to aj z dovodu, ze tie parametre udavane vyrobcami su len papierove... Kazdopadne kasli na nejake prietoky vzduchu, ak chces nejak normalne vykurovat vacsi priestor len klimou, tak 2 jednotky su nutnost
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@rkorba tym sa mi len potvrdzuje,ze prietok vzduc…
@nomitan Stále si vravím, že si požičiam termokameru a nasnímam si prúdenie vzduchu a rozloženie teplôt vrámci môjho domu. Na podlaží mám 2 splitové klímy aj teplovzdušný krb v obývačke s výduchom do kuchyne. Nasnímam ako sa priestor chová ak je v behu len jedna klíma, len druhá, len krb aj kombinácie všetkých zdrojov. Možno aj ako to fácha keď hrejú aj radiátory. Týpek u nás v dedine požičiava termokameru na deň za 25e.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pre zaujimavost. od januara 2023 vyuzivame FV s vykonom 3,7 kWp (3800€ my+ 1500€ statne dotacie) prikladam graf spotreby a vyroby za tento rok. v lete namontovana klimatizacia, od polovice oktobra sme s nou zacali kurit (plus vecer bezia krbove kachle), do jari sme kurili el. podlahovkou. Do konca roka nas komplet el. dom (100m2) spotrebuje do 5000kWh, vyrobime si do 3600kWh spotrebovane priamo 1600 do virtualnej baterie poslane 2000.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@hockto tie spotreby mas super, u mna to bude nas…
@jozu77 veď tu spotrebu na takú plochu máš super , ja mám ,,len,, 100m2 a spotreby troch klím za november mám dnešnému dňu 273kwh ... Ty vykurujes ešte kvázi 70m2 naviac tak to mi príde fakt celkom Ok Ale je pravda že mám v celom dome nonstop rovnomerne 23 stupňov nijako to neobmedzujem ani neznizujem teplotu ... Len keď cez deň cez južne okná zasvieti slnko ako dnes tak to je v dome teplo aj bez klímy takže ich vypnem všetky na nejaké 4-5 hodín @nomitan No ja neviem fakt aky je rozdiel medzi tou hyperheating technológiou alebo u daikinu superhrating a klasikou ... Priznám sa že garantujú väčší výkon aj do -15 , plus inak je kus konštruovaná vonkajšia jednotka , má nejaký doohrev vaničky a teda garantujú chod aj pod -20 ... Popravde napr. aj teraz v mrazoch keď je -7 -8 všimol som si že klíma moja klasická ide aj tak na slabý výkon, dokonca keďže mám dve vonkajšie jednotky tak ani jedna sa nejak nezodre a pradie si aj v mrazoch ... Otázne je či to spraví keď bude pod -15 som zvedaví za 4 roky prevádzky sa mi nikdy nestalo aby kvôli mrazom klímu vyplo ... Keď som mal len jednu pravdou je, že keď boli silnejšie mrazy kompresor viac hucal a bolo cítiť že už ide na veľké výkony lebo to bol jediný zdroj na celý objekt ... Ale ak sa zdroje rozložia a v pohode bude stíhať dodávať teplo , klasicky by mala klíma fungovať aj klasická v silnejších mrazoch , teda pokiaľ tam nemajú nejakú teplotnu ochranu že klímu pod -15 odstaví to som ešte nezistil V podstate sa zamýšľam čo je lepšie pre niektorých ? Napr. Kúpiť jednu drahšiu klímu superhrating povedzme 5kw , alebo radšej napr. 2x 3,5kwklasicke klímy , pričom v mrazoch sa zapnú obidve a budú si navzájom pomáhať a komfort kvázi z dvoch zdrojov bude lepší ... Pri teplejších podmienkach zas postačí keď pôjde jedna
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od balerina78:

pre zaujimavost. od januara 2023 vyuzivame FV s v…
@balerina78 dobre tomu rozumiem ze ste v januari a februari kurili elektrickou podlahovkou (plus teda asi aj vecer kachle) a mali ste spotrebu ani nie 600kWh?
Odpovedať
Ako som nedavno pisal, zvazoval som do domu klimu Midea Xtreme save 3.5kw vs PRO verziu. A po hladani v katalogoch na snad vsetkych trhoch som sa rozhodol pre zakladny model, bez PRO. Hlavny rozdiel je v tom, ze PRO verzia ma vyssie SCOP, inu vonkajsiu jednotku, dezinfekciu pomocou UV a podla slovenskeho katalogu aj oprasovanie vonkajsej jednotky + regulaciu otacok vonkajsieho ventilatora. Nakoniec je to tak, ze aj verzia bez PRO ma oprasovanie vonkajsej jednotky + regulaciu otacok vonkajsieho ventilatora. :) Co sa tyka prvych dojmov, vonkajsia jednotka je ticha (oproti obycajnej whirlpool klime, ktoru je pocut aj 60m daleko ako rezonuju plechy..), odmrazovanie trva priblizne 3 minuty (na whirlpool 8min) a viditelne menej namrza. Prikonovo vie ist pri vonkajsej teplote 5°C na cca 350W, nizsie sa uz vypne kompresor. Teraz pri dennych teplotach 0,6°C/6°C bola jedinych zdrojom tepla a minula 12kW, co robi priemer 0.5kW/h pri nastavenej teplote 22°C. V dome su teda 2 jednotky, obe 3.5kw, na obrazku znazornene cervenou. V kuchyni je whirlpool, je to obrovsky priestor s otvorenym stropom az po vrch aktualne pocas prerabania. V prednej izbe je midea a teploty v dome su znazornene cervenou. Dom je cca 100rocny, palena tehla. V izbe + spalni je v sikmej streche 38cm vaty, po obvode tychto miestnosti 16cm polystyren. V podlahe len 5cm. Obyvacka + chodba + kupelka na strope 40cm vaty, drevene okna a inak bez zateplenia. Zbytok miestnosti uplne bez zateplenia. V dome je odflaknuta podlahovka a donedavna sme platili rocne za plyn +-1300eur. V zime 22/23 sme zacali obcas pouzivat krb + kurenie klimou a na plyne sme usetrili 650eur za rok. Elektrina nam nestupla, kedze mame nastavene preddavky na cca 4000kwh rok. V nasom pripade sa teda dostaneme na usporu mozno az 60% oproti podlahovke. :) A ano, lokalita pri BA, cize "zimy" relativne teple :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@tibsijr ty si si presne ten pripad ako vascina z…
@jozu77 áno tiež sa mi zdá vysoká. Dobre, svieti mi vianočné osvetlenie asi 7 hodín z toho a ako hovorím celý deň išla klíma plus som na podlahovke nastavil režim na podlahu 21°C aby nebola studená. Ale aj tak. Minulý rok sme začali prerabat zvnútra dom to nám došiel nedoplatok 700 eur ale mojou vinou lebo som nechal preddavkove platby na 100 euro a vykuroval som podlahovym ( ktoré vtedy ešte išlo ako malo). Teraz mám ten problém s podlahovku že aj keď nastavím podlaha+priestor aby vykurilo napriklad na 24 stupnou ani za boha to nevykuri. Max 22°C a vypne sa, potom ani nezapne termostat kúrenie keď padne teplota pod niake stupne čo som nastavil. Už som to skúsil hocijak kalibrovat aj nastavovat a nič sa nezmenilo takže to budem volať servisaka nech sa mi na to pozrie a pre to som teraz riešil kúpu klímy aby som mal teplucko. Napríklad za celý včerajšok som mal spotrebu 60kwh ale klíma išla skoro vkuse. Keď pôjde mala znova do školy a od 08:00 do 16:00 nebude nikto doma a nepôjde klíma ta spotreba klesne určite. No som zvedavý čo z tohto podlahového bude a akú budem mať spotrebu elektriny keď budúci rok zateplym. Žiaľ som musel zvoliť tento typ kúrenie nakoľko som chcel v celom dome dlažbu 😕
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@rkorba tym sa mi len potvrdzuje,ze prietok vzduc…
@nomitan prietok vzduchu ju urcite jeden z najdolezitejsich parametrov na ktory by som sa pozeral pri vybere Moja klima na 1st fukania (500m3/h ) nevie udrzat teplotu 23st v dome pri minusovych teplotach a musim zapinat 2stupen (560m3/h) na noc dokonca davam 3stupen (620m3/h) a na klime nastavim 22st a pekne si drzi v dome 23st Dom ma 100m2 A1 certifikat ale odflaknuta stavba a vela tepelnych mostov Tento mesiac to vidim na spotrebu klimy 270kwh pri 23stC v dome A to je 3.5 kw klima Pri jej vybere som zvazoval Min prikon, co najvacsi prietok vzduchu pri co najnizsej hlucnosti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@balerina78 dobre tomu rozumiem ze ste v januari …
@hockto ano. do 600 kWh mesacne komplet elektrina. kurenie nastavene na 22,5 krbovkami napr. cez vikend zakurime rano, max na hodinu-dve, naakumuluje sa v nich teplo a potom zasa o cca piatej vecer na hodinu - dve max.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od balerina78:

@hockto ano. do 600 kWh mesacne komplet elektrin…
@balerina78 cize ta podlahovka realne kuri teda ako? lebo mat cca 300kWh spotrebu na elektrickej podlahovke za cely mesiac je v podstate utopia v reale :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@balerina78 cize ta podlahovka realne kuri teda a…
@hockto cez bezny tyzden sla nonstop okrem vecera, ked sa vypli termostaty vdaka tepla z kachli a cez vikend v noci, cez den akurat, ked sme neboli doma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od balerina78:

@hockto cez bezny tyzden sla nonstop okrem vecer…
@balerina78 pozeram ze montovany dom, odporove kable a spotreba za najchladnejsie mesiace v roku cca 10kWh denne, tak to mate asi najefektivnejsie kable na svete :) ale beriem, ak denno denne kurite kachlami a mate dobry NED alebo pasiv (aj ked kto by tam daval kachle) alebo co, moze byt
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tibsijr:

@jozu77 áno tiež sa mi zdá vysoká. Dobre, svieti …
@tibsijr ja som mal rovnako problem od zaciatku zregulovat to podlahove kurenie pretoze som mal v otovrenom priestore 3 okruhy a 3 termostaty ktore sa nevedeli dohodnut a kurili tak ze raz bola ohriata len cast lebo ten druhy a treti termostat zaznamenal ze uz je teplo ..... katastrofa to bola prve roky. Potom som to vymenil a dal jeden priestorovy termostat a 3 prijimace ktore sa spustali spolocne na celej ploche. U teba vidim problem skor ze mas asi nejak obmedzene nastavenu maximalnu teplotu podlahy , vtedy by ta to obmedzovalo a podlaha by sa vypla aj ked priestorovy termostat by chcel este kurit. Na kolko mas nastavenu mimnimalnu a maximalnu teplotu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@jozu77 veď tu spotrebu na takú plochu máš super …
@dexter89 nechal si teda klimy nastavene na 23'C bezat 24/7?
Odpovedať
Vcera celodenny mraz spotreba nasledova
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od balerina78:

pre zaujimavost. od januara 2023 vyuzivame FV s v…
@balerina78 keby som mal taketo spotreby pri podlahovke tak o klime ani neuvazujem. Celkova rocna spotreba el.e do 5000kWh na 100m2 je viac ako super, to by bola u ma skor fikcia a Taku spotrebu nedosiahnem ani s klimami a to by som musel este extremne setrit. Moja spotreba pri podlahovke na prizemi a el.olejove radiatory na poschodi bola za rok 2022 cca 11090KWh. Dufam ze s klimami sa dostanem pod 9000KWh
Odpovedať
Primrzlo, testujeme Vivax, rozbehlo sa ale nastup tepla pomalší...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@tibsijr ja som mal rovnako problem od zaciatku z…
@jozu77 v podstate to mám asi tak ako ty. Mám otvorené priestory všade. Lebo po babke som zdedil tento domček a ona má aj chodbu rozdelenú dverami z každého konca. Všetky tieto steny a múry som vybural a mám otvorené miestnosti v ktorých mám v každej jeden termostat Raychem. Chodba zvlášť termostat , kuchyňa , obývačka a izby. V 2 izbách ešte nemám ani interiérové dvere lebo už čakám na je 2 mesiace kvôli výrobe zárubní ktoré som musel dať na mieru robiť kvôli hrubkam stien ( 25 CM ). V nastavení v termostatoch mi ukazuje minimálne nastavenie teploty 5°C a maximálne 35 °C. Fakt neviem čo mám s tým robiť. Pre to som namontoval aj jednu klímu s ktorou kúrim teraz. Porovnať si to neviem čo mi vyjde lepšie myslím spotrebou pri zime -10 či klíma alebo podlahovka keďže mi teraz podlahovka takto šaškuje 😕
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@dexter89 nechal si teda klimy nastavene na 23'C …
@jozu77 no momentálne priatelia mám kus problém s dvoma klimami ... Mám odstavené dve a dnes som naložil do krbu po dvoch rokoch 😀 Kontroloval som vonkajšiu jednotku a na spodku vaničky mám asi 1-2cm zamrznutu vodu a aj upchatý odtok na kondenz ľadom ... Do istoty som odstavil dve klímy , nechce sa mi po tme sekať ľad ... Klima funguje ale mám pocit že defrost je nejak slabý ... Na spodku čo som si všimol nikdy neroztopí celú námrazu a nejako to tam potom sa hromadi Priznám sa že toto sa mi na starom daikine nikdy nedeje ani tej hlavnej klíme nedialo ... Vždy prebehol defrost poriadne a všetko do poslednej kvapky sa roztopilo Za mňa kus sklamanie z noveho Daikina perfery ... O radu nižšia comfora fachci bez problémov ...ako idú aj tie ale do istoty ten ľad musím odstrániť , bojim sa že keď sa ešte kus nahromadí poškodí nie len rebrovanie vyparnika ale už aj okruh s chladivom a to by som nerád ... Tak to radšej nechávam vypnuté Asi to budem musieť predsa len vyriešiť a domontovať tam čo najskôr na spodok nejaký devi kábel na spodok vane ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

Primrzlo, testujeme Vivax, rozbehlo sa ale nastup…
@rudy1973 daj potom prosim vediet, ci to prezili. Mas aj vyhrievanu vanicku na kondenz na vonkajsej jednotke?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?