Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Oprava nie amber premium ale Gree Amber Prestige
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

Caute, chystam na chalupu osadit 1-2ks 3,5kW klim…
@nomitan no ja neviem, pokial tam moc casu netravite,nema mozno zmysel kupovat "drahu" klimu. Mideu oasis mam, vonkajsia jednotka ma 5 rychlosti venltilatora, to co popisuje v tom vlakne je mozno dajaky starsi model s 2 rycholstami. Porovnat s vivaxom Y hlucnost neviem, mideu mam vedla okna a okrem spustania vonk jednotku ani nepocujem,ale mali sme len -2 stupne, pri nizsich teplotach mozno bude hlucnejsia. Pri zaciatku kurenia popraskavali/ju plasty, teraz uz neviem, bud prestali, alebo uz to nevnimam. Ja som dal za midea oasis plus 3.5kw s montazou 1130eur, tak skus oslovit aj ine frmy a hlavne nepozeraj na cenu na webe, pytaj od kazdeho aj cenovu ponuku. Ako to je s nahradnymi dielmi neviem, to by ti snad lepsie povedal predajca. Urcite hladaj ale klimu do -30, ratam, zev oblasti kde mas chalupu byva riadna zima. Ak ma niekto zo znamych ICO(zivnost), skus ho poprosit, nech sa pozriete na stranku merxu.com, kde sa da objednat gree amber nordic za 950 eur + 300 montaz, by si mal skvelu klimu za super cenu. Taktiez by som sa pozeral pri vybere aj na hmotnost vonkajsej jednotky, cim vyssia, tym lepsie a bude aj lepsie pracovat pri nizsich teplotach. Napr midea oasis plus 34 kg, gree amber nordic 44kg a to je riadny rozdiel.. a aj midea osais plus ma dvojity rotacny kompresor, takze jedina nevyhoda oproti vivax y je designa to poviatocne popraskavanie plastov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@nomitan no ja neviem, pokial tam moc casu netrav…
@sumo01 diky za zdielanie aktualnych skusenosti a tipov. A Midea tymto ziskala dalsie body, kedze v 2023 uz bude kvalita aj vlastnosti daleko lepsie ako v case toho predosleho prispevku. Ano, ten Sinclair je vyrazne drahsi, najma ak rozmyslam osadit hned alebo neskor aj druhu jednotku.. No aktualne kupujem cca 1500l vykurovacieho oleju na sezonu, co je vyse 2000€, plus 2x poviny kominar, servis (uz sa mi kotol pokazil druhykrat za rok, oprava za 2.5hodiny 400€+) takze tych 300 az tak boliet nebude :-) Vahu vonkajsej jednotky sledujem, ten Sinclair ma 45.5kg, co je podobne ako Gree. Na ICO viem nakupit, no predsa len, chcem dat zarobit miestnej ekonomike a mat aj lokalnu zaruku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@nomitan no ja neviem, pokial tam moc casu netrav…
@sumo01 935E bez dane nie je ziadne terno, to maju montaznici lepsi nakup :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@sumo01 935E bez dane nie je ziadne terno, to maj…
@rkorba mozno, ale gree amber nordic na slovensku asi nezozenies, nieje urcena na nas trh
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 diky za zdielanie aktualnych skusenosti a…
@nomitan Pokiaľ by som nemal dobrého kamaráta servisáka klím tak by som do nákupu klimatizácie zo zahraničia určite nešiel. Čo si tak všímam tak klimatizácií Sinclair je namontovaných v okolí ozaj veľa. A to aj na takých objektoch ako sú benzínpumpy s 24/7/365 prevádzkou. Táto značka určite stojí za úvahu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@nomitan Pokiaľ by som nemal dobrého kamaráta ser…
@toky1 mám aj ja Sinclair, je super až na tú chabú appku 😐️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@toky1 mám aj ja Sinclair, je super až na tú chab…
@matko291 Čo presne znamená chabá appka? Čo je na nej zle?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@matko291 Čo presne znamená chabá appka? Čo je na…
@toky1 proste cinsky ksunt, mas problem s prihlasenim do cloudu, alebo mi zabudla nastavenia... Prvy rok fungovala, ale uz dlhodobo nefunguje a nefokazem ani na novo sparovat klimu s domacou wifinou. Vyriesil som to cez Smart life a zakupenim IR RF adapteru, tak ovladam vsetky dostupne IR zariadenia (klima vratane) + RF bez plavajuceho kodovania. Jediny problem, ze nemas spatnu vazbu ci klima zachytila IR signal a sa zapla a v akom je stave.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@matko291 Čo presne znamená chabá appka? Čo je na…
@toky1 nevidíš aktuálnu spotrebu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@toky1 nevidíš aktuálnu spotrebu
@matko291 to vyriesi aj smart zasuvka za 12e, takze klimu by som nevyberal na zaklade kvality appky :) zakladne funkcie ma kazda appka, spotrebu doriesis smart zasuvkou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@toky1 nevidíš aktuálnu spotrebu
@matko291 Appka ktorej značky klimatizácie ukazuje pravdivo aktuálnu spotrebu? Čo som tak svojho času pozeral appku v Daikine tak tá spotreba utekala +-20% keď ma pamäť neklame. Chce to smartzásuvku s appkou alebo elektromer.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 diky za zdielanie aktualnych skusenosti a…
@nomitan jj sinclair je sa mi tiež zdá to isté čo gree ... v USA sa tie Sinclairy predavaju tuším pod značkou Coper&Hunter abo tak nejako... a čo som pozeral americké fóra, tak je to jedna z top na tamojších trhoch čo použivaju tam hlavne na kúrenie aj hodnotenia zákazníkov dosahuje dosť vysoké tam
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@nomitan jj sinclair je sa mi tiež zdá to isté čo…
@dexter89 jj sinclair je prezlecene gree -alebo naopak.. rovnako ako aj midea a vivax, zaklad vivaxu je midea, na vnutornu jednotku si vivax da vlastny dizajn a na vonkajsiu nalepi nalepku vivax. Kompresory u oboch by mala vyrabat Toshiba, neviem ako u sinclair a gree.. proste klasicky trh, vsade sa vyraba nieco a znacka si uz zbytok upravi podla seba, aby sa odlisila
Odpovedať
Inak na screene dole je kurenie klimou v jednej izbe na zapadnom slovensku, kde teplota zatial teplota nebola pod -3 v noci. V tej izbe snad ani nekurim, z jednej strany kuria susedia, z druhej je vykurovana severna izba+dalsia, kde sa zatial pohybuje spotreba okolo 6-8kw za den a to si mama kuri, nakolko je leziaci pacient. Ale u nas v izbe je to brutus, dakujem celemu tomuto foru a ludom tu, aj ked vsetko som cital tak dva dni, ale potlacilo ma to vymenit el kotol za klimu. A nech dodam, bytovka je nezateplena 45cm klasicka dierovana tehla, takze severne izby su problem, preto 6-8kw spotreba, ale izba medzi, teda ak by ste mali zateplene..nieje o com😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@dexter89 jj sinclair je prezlecene gree -alebo n…
@sumo01 ad "rovnako ako aj midea a vivax, zaklad vivaxu je midea, na vnutornu jednotku si vivax da vlastny dizajn a na vonkajsiu nalepi nalepku vivax. " v jednej klimafirme mi (uveritelne) velmi odporucali vivax, s ohladom na omnoho lepsiu dostupnost dielov z HR a vraj aj kvalitnejsie vyhotovenie vnutornosti vonkajsej jednotky. Midea ma vraj servisne centrum v HU, kde je komunikacia narocna. Vraj obcas sa im stalo, ze na 2rocny model im povedali, ze nemaju nahradne diely a musela sa v ramci zarucnej doby menit cela jednotka, co pochopitelne ako montaznici nemaju radi, kedze celu re-montaz museli robit zadarmo. Kazdopadne, beriem to ako statisticku chybu, verim, ze tie jednotky az tak casto neodchadzaju.
Odpovedať
@sumo01 teraz si az bucham hlavu, ze sme rodicom pri rekonstrukcii domu kupovali super drahy elektrokotol Viessmann/Protherm. Keby som to tu tiez cital skor, urcite by som ich presvedcil na klimu. A tusim, ze to tak aj buducu zimu urobime, ked vyhodnotime naklady.
Odpovedať
@nomitan s tou dostupnostou dielov je mozne, ze na vivax sa zhanaju lepsie. Za mna je otazka, ked klima firma ta presvieca o lepsej kvalite vivaxu, a s mideu ma problem, preco potom mideu ma v ponuke? Ako ja mat klima firmu a viem, ze s niecim je problem, tak to stiahnem a neponukam ludom. Ja som si vyberal mideu na zaklade parametrov a ceny, takze ak sa klime nieco stane, tak na diel si pockam, predsalen stala 830e, skor by ma viac mrzelo, ze by som kupil napr vivax y za 1300 a ta by sa pokazila
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 teraz si az bucham hlavu, ze sme rodicom …
@nomitan Elektrokotol od Prothermu stojí cca 1000eur. Mne sa nejako superdraho nejaví ale každý máme iný vnem výšky sumy. Stojí cca ako jedna lacnejšia splitová klima.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 teraz si az bucham hlavu, ze sme rodicom …
@nomitan Mne Protherm visi vypnuty na stene a mam ho ako zalozne riesenie, keby sa TC uplne pokazilo. Ale TC sa nema ani ako pokazit, lebo ked odide kompresor, tak TC zacne fungovat ako elektrokotol (kompresor sa da vymenit, ako klima komresor v aute). Klimy sa daju vzdy domotovat a elektrokotol moze fungovat iba pocas extremnej zimy 2 mesiace v roku (december a januar). U mna doma teraz temperujem TC na 22-23 a ked je niektoremu decku/manzelke chladnejsie zapne si pre lepsi pocit klimu. Minule dve zimy si deti kurili iba klimami a radiatory (vtedy este zapojene na elektrokotol) mali vypnute, v izbach mali pohodovo teplo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@sumo01 diky za zdielanie aktualnych skusenosti a…
@nomitan ja som si domov vzal heier flexis plus a spokojny som ako tak len dalsiu by som isto zvazil s nasavanim vzduchu kde mas kvazi akokeby aj rekuperaciu v cene, staci mat odtah v dome neako porieseny
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@nomitan ja som si domov vzal heier flexis plus a…
@stefan222 Odťah by možno stačil cez digestor a jeho rúru do exteriéru - ak je taký inštalovaný. A k teda sú pod dverami do miestnosti s inštalovanou vnútornou jednotkou klímy a digestorom špáry. Len aby sa vyrovnali tlaky v baráku. Alebo na špáru nejaké okno otvorené. Či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@stefan222 Odťah by možno stačil cez digestor a j…
@toky1 je lepsie mat doma lahky pretlak, kedy ti netaha chlad z exterieru, komin nechyti opacny tah (pri digestore)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@toky1 je lepsie mat doma lahky pretlak, kedy ti …
@rkorba No ale práve toto vieš dosiahnuť klimatizáciou s prisávaním exteriérového vzduchu cez jej vnútornú jednotku do interiéru, v ktorom je inštalovaný digestor (s odsávaním do exteriéru so spätnou klapkou). Ak bude takáto klima v chode tak bude tlačiť vzduch do miestnosti. Bude vznikať pretlak ktorý pri troche šťastia bude mať snahu otvoriť klapku v digestore a vytlačiť vzduch z dnu von. Keď klimu vypneš tak sa klapka v digestore sama zavrie. Či sa mýlim?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@nomitan Elektrokotol od Prothermu stojí cca 1000…
@toky1 ono vies zalezi aj od ludi, niekto si proste povie nejakej firme, ta mu da cenu a clovek to berie -neurobi si prieskum -mozno sa mu nechce, mozno mu je jedno a v takomto pripade 1000e kotol(kupeny inde) moze stat z montazou aj 2000e. To iste mas pri klimach a ich cenach, niekde kupis lacnejsie, inde nie, niekde je montaz 500e, inde 250-300e, niekde si firma vyzaduje rocnu kontrolu +50/klima, ina zas nie a na pripadnej reklamacii pocas zarucnej doby ti nepovedia, ze si nemal rocnu kontrolu. Takze je to take vselijake a vzdy zalezi na predajcovi/poskytovatelovi sluzby. A aby som nezabudol, kazdy chce predat to "svoje" a to druhe je zle. Mna napr jedna montazna firma klim, presviedcala ze mideu nech nekupujem(nemali v ponuke), ze s tym maju zle skusenosti a ze ovela lepsia je AUX, kde maju aj nahradne diely a je to "znackova" klima... Skoro ma aj presvedcili, ale parametre aux klimy, ktoru mi ponukali s montazou za 850e(ich montaz bola za 250e), tak rovnaky aux by som kupil do 500e, takze vyhodne by ma o 100 osklbali😂😂
Odpovedať
..a este dodam, tak ako vravim, je to o poskytovatelovi. Napr predajca v nz na klimach midea mal standardnu zaruku, ale na kompresor ponukal zaruku 10 rokov, teraz som stranku pozeral a ponuka zaruku 10 rokov na celu klimu, ale iba midea znacky. @nomitan a tu mi to uz neprijde tak, ze vivax by mal byt na tom lepsie, ci uz s kvalitou vnutra vonkajsej jednotky(vnutro je stale midea), alebo dostupnostou a kvalitou nie designoveho prevedenia, ale zeleza vo vnutri -davat 10 rokov zaruku na nekvalitnu znacku, by mohlo byt pre predajcu dost katastrofalne
Odpovedať
To či je ovládanie klímy možne aj na diaľku je síce dobrá vec ale tiež to nešetrí čas. Ja by som chcel radšej klimatizaciu ktorá by mala aj vonkajšie čidlá ( teplota, vlhkosť a svetelný senzor kvôli lepšiemu vyťažovaniu FVE ) a časovač ( dni hodiny ) by s nimi spolupracoval takže by som to nastavoval možno len 2-4x do roka na blízko priamo z ručného ovládača Ak už ovládanie cez WiFi tak aj s plnohodnotnou spoluprácou s FVE. Veď keď je FVE vyťažená napr. elektrickou rúrou alebo dobíjaním auta tak bude kúriť menej aby sa napr. nemuselo nič brať z DSky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

To či je ovládanie klímy možne aj na diaľku je sí…
@psv Teplotný senzor na vonkajšej jednotke klimatizácie je.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

To či je ovládanie klímy možne aj na diaľku je sí…
@psv Toto klimatizacia sama o sebe nebude vediet nikdy. Na to sluzia nadradene systemy, ktore si s tym poradia uz teraz. Napr. HomeAssistant.
Odpovedať
ale naco riesite fve ked sa ma riesit pohoda a komfort cloveka. ked som doma chcem teplo. a je mi jedno odkial ide prud. ked nie som doma tak ma to nezaujima. ale zrejme tomu a vam nerozumiem
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?