Tepelné čerpadlo vzduch/voda vs. podlahové infrakurenie

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň. Chcel by som poprosiť IBA TÝCH ČO MAJÚ tepelné čerpadlo vzduch/voda alebo podlahové infrakurenie ak by mohli napísať : -Aký veľký dom máte, z čoho je dom,ako je zateplený, tepelné straty... -Aké ste mali komplet náklady na realizáciu kúrenia... -Aké máte mesačné náklady na elektrinu...(poprípade či ešte niečím dokurujete) Ďakujem
Odpovedať
@extraoblek na kari sieti sú namontované odporové káble a zaliate to je 60 mm betónovým poterom... poter tvorí akumulačnú vrstvu...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman ok dik , neriesil si ci je lepsie dat ten anhydritovy poter ?
Odpovedať
@extraoblek anhydrit je zbytočne drahý, pokiaľ nepotrebuješ riešiť rovinatosť povrchu, ja som staval novostavbu takže roviny boli OK...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman dik , ale kazdy len pise ze zbytocne drahy ale neviem nikde najst nejake presnejsie sumy ... mozes dat pls priklad na m2 ?
Odpovedať
@extraoblek 9,- EUR/m2 (ak si dobre spomínam) samozrejme aj s robotou...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman 9eur za m2 teraz beton ci anhydrit ? vies aby som si porovnal
Odpovedať
@extraoblek betón...
Odpovedať
@maverick53 kde si kúpil TC? V cene je už aj zapojenie?
Odpovedať
@gabordanko v cene bola komplet inštalácia. Samozrejme sme mali dotáciu od štátu v rámci zelenej domácnostiam, cca 2500€. Kupoval som od firmy z Topolcian, robia so solárnymi panelmi a TČ Panasonic.
Odpovedať
@mackoke treba priratat aj robotu este , extraoblek ma cenu na kluc,tam este ked pride robota tak mozno cena bude niekde okolo 2500-3000 podla toho koho najdes,nevravim ze je to zly napad len treba porovnat porovnatelne 8-)
Odpovedať
@extraoblek pri folii mozes aj prevtat jedina "vyhoda" ale kto by ju vrtal :)
Odpovedať
@maverick53 v tych 12kw na den je komplet elktrika alebo len kurenie a tuv? je tam aj ostatna elektrika? pracka,susicka,umyvacka,tv atd?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vader100 jasne, chapem ak je nieco na kluc okamzite treba na to prihodit minimalne tisicku :-) cize rovnica znie potom: material + praca + min. 1000€ ...... :-) .... to je ta vyhoda ked dam nieco robit na kluc :-)))))
Odpovedať
@jarda81 Nedal som verziu s chladením. Uvidim ake bude leto - doplnim to len nastennymi klimami podla potreby - mam len pripravu skovanu pod omietkou. Inač robil som aj krb - akonahle chladnejší večer zakurim, tak to krasne pomože Tč a ani tak nefrčí naplno . prihodím za večer 2-3 polienka a domaca atmoška ako vyšitá z filmu :) odporučam to dokombinovať takto .
Odpovedať
Profilova fotka
@comko ak by som mal riešiť krb a komín tak už by som asi robil plynový kotol. Mám reprezentatívne akvarium takže mne stačí taká atmoška :) verzia s chladením je o niečo drahšia čo? mne by stačilo aj podlahové chladenie
Odpovedať
@vader100 samozrejme len kúrenie a ohrev vody. Je to údaj priamo z tepelného čerpadla.
Odpovedať
Bungalov 150m2. Obyvacka + kuchyna - 2x 600 W infrapanel Chodba, kupelna, 4 izby - 6x 300 W infrapanel V obyvacke je klima, ktorou kurim tiez. Ohrev TUV - Sinclair Split water heater. Spotreba komplet za december (kurenie, TUV, spotrebice atd.) - 1000kwh
Odpovedať
@maverick53 kolko je priemer komplet?20kw?
Odpovedať
@vader100 to zatiaľ ešte neviem, nemal som odcitane údaje z elektromera, predtým než sme sa nasťahovali. Teraz nedávno som to začal sledovať, uvidím o pár dní keď spravím priemer...
Odpovedať
@maverick53 ok :-)
Odpovedať
Treba si dávať pozor na jednu vec pri porovnaní fólii u niekoho a to je KRB, lebo to, že niekto povie sem tam dám polienko znamená vytvoriť energiu a nieje to málo, lebo 1m3 suchého bukového dreva vytvorí cca 2400kwh energie.... Takže toľko sem tam polienko a zrazu spáli 2-3 m3 dreva.
Odpovedať
Trošku sa poopravím, lebo ešte treba odčítať účinnosť, takže 1m3 vytvorí zhruba 2000 kwh a to znamená, že dve tri polienka vytvoria toľko energie, čo moje čerpadlo spotrebuje za jeden deň aj s TUV...
Odpovedať
@dufus777 z mojej skusenosti osobnej(realny postreh) ked teraz kurim normalne, a zakurim v krbe(zapalim pripravu vatricku,tak je hned 26 stupnou a uz ani nemam dovolene prilozit, neda sa tam vydrzat(ze na uz nedovli prilozit , nemyslim si ze sa to odzrkadli v spotrebe,skor si myslim ze za ten cas nezopne podlahovkaa vyvhladne nieco co musi potom ked klesne teplota dohnat- mozno sa mylim :) , ide to bude v prechodnom obdobi ked nepojde kurenie , vtedy mozno nalozim aj dvakrat :)
Odpovedať
@keldon Mozem sa opytat, ako dlho uz byvate a kolko ludi? Hlavne ma zaujima ten splitovy Sinclair na ohrev vody ci dobre funguje, my ho mame tiez (185 l zasobnik) ale byvame len 1 mesiac. Dakujem.
Odpovedať
Od 11.11.2017, 2 dospeli a 2 deti. Takze tiez ho nemame nejak otestovany. Vlastne som ho len zapol a neskumal nastavenia. Snad sa k tomu niekedy dostanem. @peterte
Odpovedať
@keldon dakujem ... to sme na tom skoro rovnako, my 2 dospeli a 3 deti, 150 m2, vsetko len na elektriku - klima v obyvacke, el. odporovy drot v podlahe, na TUV je Sinclair split, rekuperacia, spotreba od 12.12 do 12.01 cca 945 kWh.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ahoj, je tu niekto kto sa rozhodoval medI TČ a infra fóliami a nakoniec sa rozhodol pre infra folie ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andrew87:

Ahoj, je tu niekto kto sa rozhodoval medI TČ a in…
@andrew87 ked v sucasnej dobe smrdis grosom tak ci tak das folie, akykolvek nazor tu padne. Ked mas na to das rovno TC a budes mat lacnu TUV celorocne i kurenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andrew87:

Ahoj, je tu niekto kto sa rozhodoval medI TČ a in…
@andrew87 nič v zlom, ale chces poradiť, ale nenapísal si ani jednu informáciu o dome. Skús sa zamyslieť, že keď prídeš dohocijakého obchodu a chceš poradiťod predajca, tak mu musíš povedať základné veci na čo to chceš použiť. To ti nikto neporadí, pretože ani nemá chuť z teba vyťahovať informácie. Nedá sa obecne povedať, či to alebo to. Napíš všetky informácie: * Je to novostavba, alebo rekonštrukcia? * Bungalov, alebo poschodový? * V akej lokalite sa dom nachádza, sever slovenska, alebo juh? * Ak máš novostavbu, čo máš napísané v penb? * Ak budeš vykurovať foliami, ako budeš riešiť teplú vodu? * Akú skladbu máš podlahy/stien? Ak máš pasiv, tak chod do folii, ak mas nejakz nizkoenergeticky dom a nie su financie, daj vodnu podlahovku a elektrokotol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepco2:

@andrew87 nič v zlom, ale chces poradiť, ale nena…
@pepco2 A k tomu všetkému otázka, v ktorom roku žiadal o stavebné povolenie. Pretože od toho sa odvíjajú nároky na hodnoty primárnej energie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?