Odpoveď na príspevok od somecheck:
@jozefsv To je dobrá otázka. Mňa by zaujímal pokl… @somecheck @jozefsv kolko by ochladol dom pri tepelnych stratach 6kW za hodinu? Zalezi od hmoty domu, od tepelneho rozdelu in/ex podla, ktoreho sa vykon tepelnych strat dynamicky meni, od toho co svieti do okien Slnko atd. Ale ale vypocet z rozptylom +/-50% by sa dal strelit. Priemerny bungalov (ytong alebo tehla, ZB platna...) 130m2 by sa dal aproximovat ako cca 75ton betonu (skor menej - o to horsie). Slnko zanedbame, teplo naakumulovane v podlahovke je zanedbatelne. V anhydritovej uz uplne. Pri spomenutom vykone strat 6kW, by to bol 1°C za kazde 3,5hod. Za 24h je to 5°C, za 48h 10°C. Takze priblizne, po dvoch dnoch bez kurenia, pri vonkajsich teplotach pod -10°C, mas doma z 22 len 12°COdpoveď na príspevok od albhert:
@somecheck @jozefsv kolko by ochladol dom pri tep… @albhert Takže keď bola susedná obec aktuálne 4 dni bez elektriny, tak by sme fajne zmrzli. Dik za cca výpočet, pri -8 to bude cca polovica a tak ďalej.Odpoveď na príspevok od imiket:
tak ja si ich dovolím porovnať aspoň vzduch - vod… @imiket na Porovnanie Vaillant, Stiebel, Protherm, Fenomis, Hisense a DaikinOdpoveď na príspevok od medved350ml:
A ešte so zabudol dodať, že získali ocenenie inov… Takže po poradí... Inovatívny čin roka 2019. Fenomis obsadili druhé miesto v danej kategórii. Ale je správne podotknúť, že do tej kategórie bolo prihlásených 20 účastníkov, medzi nimi napríklad: Káble pre bezpečnostné s toroidnými oddeľovacími transformátormi pre osvetlenie letiskových dráh. Farmársky cukor. Inovatívna, klimaticky – aktívna lavička „ECO BENCH“ s retenčnou nádržou a so zvislou zavlažovanou zelenou stenou. Klimatická, energeticky aktívna vegetačná fasáda so zavlažovanou zelenou stenou. GUDEN GUDEN – produktová séria kúpeľných oplátok. Zubná pasta ecohear. CHYTRÝ MACKO – SMART BEAR. Atď... S prezidentom lietali na prezentácie aj tvorcovia AeroMobilu, ba nenávratne zhltli "našich" 9 miliónov €. A ohľadom používania chladiva R290 taktiež polopravda, keďže to chladivom sa používa už dlhé roky, hlavne v bielej technike (chladničky, mrazničky atď.), avšak ďalšiemu širšiemu používaniu bránila legislatíva, ktorá obmedzuje množstvo toho chladiva v zariadení a interiéri, preto napríklad sú TC s R290 iba ako monobloky. Širšiemu použitiu sa otvorili dvere až keď sa čiastočne upravila legislatíva a výrobcovia kompresorov mohli začať vyrábať aj väčšie, výkonnejšie kompresory vhodné napríklad pre TC s väčším množstvom toho chladiva, keďže taká kompresorové jednotka je hodne odlišná oproti iným, s F plynom (kôli tomu, že R290 je výbušný). A spochybňovať zverejnené dáta firmy sa taktiež nevypláca, tie čísla sú o tom, ako si firma vedie, aký majetok má, prípadne poukazujú na dlžoby voči štátu (teda aj nám), obzvlášť ak sa má jednať o serióznu spoločnosť od ktorej sa plánuje kúpiť nie zrovna lacná záležitosť, s predpokladanou životnosťou x rokov a k tomu potrebný servis, dostupnosť náhradných dielov.Odpoveď na príspevok od katat2:
tak ja nemám absolútne čo vytknúť ani tomu servis… @katat2 Presne tak, kto ho má, tak vidí sám, že z hľadiska výkonu a životnosti je popredných priečkach. Pri bežnej prevádzke by to mohlo byť pokojne aj tých 20 rokov. Netvrdím, že to tak reálne musí byť, ale už som v polovici a zatiaľ som nepostrehol žiaden náznak, že by tomu malo byť inak :-D Takže nech si každý hovorí, čo chce, pre mňa je absolútne vyhovujúce.Odpoveď na príspevok od katat2:
tak ja nemám absolútne čo vytknúť ani tomu servis… @katat2 Myslím, že po 9 rokoch používania sa to už rozhodne povedať dá 😉 Teším sa, že aj naše slovenské značky sa dostávajú celkom do popredia 😁