Horúca

Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@denisa_hajdukova jednoznacne by som tam niekde p…
@stanlej to je pravda, my teraz aj s muzom dost pozerame rozne firmy, porovnavame a tak, ze do coho by bolo najlepsie ist. napr. https://www.zehnder.cz/cs/komfortne-v... mozno ma niekto skusenost. ☺️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@denisa_hajdukova jednoznacne by som tam niekde p…
@stanlej Vies mi odporucit nejaku profi firmu, skusil by som si nacenit svoju stavajucu DYI rekuperaciu, ze za aku cenu by ju vedela spravit na kluc firma...moj odhad je ze sa bavime DYI 1.5k vs firma 7k.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od myska45:

@stanlej to je pravda, my teraz aj s muzom dost p…
@myska45 to je pasivna ci aktivna? lebo tam je potom nie len ten cenovy rozdiel, ale aj kvalitativny. my mame nilan aktivnu a bola sice drahsia, no usetrili sme na inych veciach. @islk vy ste pisali ze ste robili svojpomocne tusim len pasivnu nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@stanlej Vies mi odporucit nejaku profi firmu, …
@islk akoze ides si ju robit svojpomocne alebo zhanas firmu, teraz asi celkom nerozumiem. :)
Odpovedať

@stanlej Vies mi odporucit nejaku profi firmu, …
@islk Akukolvek pasivnu mas tak do 3500Emax... 3500+ uz su aktivne. Aj ked teda neviem co si do tych 1500 svojpomocne zaratal :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@myska45 to je pasivna ci aktivna? lebo tam je po…
@janula_be Ano pasivnu, kedze mam kvatne TC bolo by pre mna zbytocne investovat do aktivnej rekuperacie.
Odpovedať

@islk akoze ides si ju robit svojpomocne alebo zh…
@myska45 Uz ju mam hotovu, len si preverit kolko by stala na kluc.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@islk Akukolvek pasivnu mas tak do 3500Emax... 35…
@wheel Mam v tomto vlakne detailny rozpocet...mozes pozriet...strana 31. Hovoris 3.5k ktora da 630m3/h, skus mi poslat kde taku najdem aj s CO2 senzorom :-)
Odpovedať

@wheel Mam v tomto vlakne detailny rozpocet...m…
@islk pochvala za vlastnú rekuperáciu. Máš niečo z toho na githube?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

@islk pochvala za vlastnú rekuperáciu. Máš niečo …
@foobar Ahoj dakujem za pochvalu, custom rekuperacia bola vzdy mojim "snom" od zaciatku vystavby domceka. Chcel som iba poukazat ze tato technologia sa da spravit DYI za velmi prijatelne naklady. Staci svoj cas spravne investovat a mozu vznikat podobne uspesne projekty. Nemam zatial github.
Odpovedať

@janula_be Ano pasivnu, kedze mam kvatne TC bol…
@islk tepelne cerpadlo ale moc nesuvisi s aktivnou rekuperaciou. ako ano je taka aktivna ktorou ohrejes aj vodu a teda nepotrebujes bojer, no co sa kurenia tyka tak zas privadzany vzduch si vies ohriat a vystaci ti to pokial nie je vonku pod 10 stupnov. a opacne zase aj co sa chladenia tyka ze nemusis riesit klimu. takto ano mas sice svojpomocne postavenu, ale pasiv teda len cisto na vetranie. cize kludne aj ked mas tepelko si si aktivnu dat mohol ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od legasi:

@islk tepelne cerpadlo ale moc nesuvisi s aktivno…
@legasi To bude moj dalsi krok ked sa budem nudit a spravim z pasivnej aktivnu... Kolko ta vysla cela aktivna rekuperacia s rozvodmi a co s nou ohrievas/chladis ?
Odpovedať
Článok sa načítava...

@legasi To bude moj dalsi krok ked sa budem nud…
@islk tak to som zvedavý ako budeš potom tie rozvody zase na novo všetky robiť ak to budeš chcieť napojiť aj na bojler s vodou a vedieť ňou prikúriť či ochladiť privádzaný vzduch. cenovo ťa vyjde aktívna rekuperácia taká bez pripojenia na bojler do 4000€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majkisper:

@islk tak to som zvedavý ako budeš potom tie rozv…
@majkisper S ohrevom vody by to bol maly masaker, ale toto neplanujem ... na to mam TC. Ide mi cisto iba o dohrev/chladenie(+odobratie vlhkosti v lete) vzduchu ktory vstupuje do interieru z rekuperacie. Mam minimalne naklady na kurenie a ohrev vody preto teraz toto nebude moja TOP priorita :)
Odpovedať

@majkisper S ohrevom vody by to bol maly masake…
@islk a co je teda momentalne top priorita? ako to vies cele prerobit svojpomocne bez toho, aby si to cele nerozbombardoval? 😶
Odpovedať

@islk a co je teda momentalne top priorita? ako t…
@myska45 Momentalne staviam plot, nasledne sauna a mozno aj bazen :) Ja mam celu rekuperaciu riesenu v "neobyvanom podkrovi" kde mam domace kino a rozvody komplet pod kontrolou,... idu bokom kolo stien
Odpovedať
Profilova fotka

@myska45 Momentalne staviam plot, nasledne saun…
@islk aha takže to nemáš po celom dome ale iba v podkroví? čiže mám to chápať tak že to máš pasívnu lokálnu rekuperáciu. tak to potom na tu montáž nemuselo byť také náročné, no cenovo ťa to asi vyšlo zbytočne veľa keď je to len na jednu miestnosť a len čisto vetranie nemyslíš? 🤔 inak mať doma kino mi odjakživa prišlo že je to luxus, no ako vidím dá sa to aj inak 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan6872:

@islk aha takže to nemáš po celom dome ale iba v …
@jan6872 nie nie :), moje podrovie ma skromnych 160m2 a vsetky rozvody/zberacie boxy,ventilatory mam riesene v nom. Pocas hrubej stavby som pripravil 12 prestupov cez ZB dosku (6x vstup do interieru a 6x vystup z interieru) + vstup (cez severny podhlad) a vystup (cez strechu). Cize nejedna sa o lokalnu rekuperaciu, ale o centralnu pasivnu dimenzovanu na 630m3/h (kazdy ventilator) s CO2 riadenim.
Odpovedať
Profilova fotka

@jan6872 nie nie :), moje podrovie ma skromnych…
@islk tak potom sa do toho fakt rozumieš :) máš môj obdiv, ja by som na toto celé nemal ani čas a asi ani nervy :D hlavne keď si predstavím že by som to riešil už do postaveného domu. pri novostavbe by som možno ešte to jedno očko prižmúril.
Odpovedať

@myska45 Momentalne staviam plot, nasledne saun…
@islk fuha, tak toto je ina parada. take domace kino, to si viem predstavit veru aj u nas 😅 @jan6872 a ty uz si rekuperaciu riesil?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan6872:

@islk tak potom sa do toho fakt rozumieš :) máš m…
@jan6872 Dakujem, nebudem sa tajit ze to bolo jednoduche vsetko domysliet pocas svojpomocnej vystavby domceka, ale ano som na to celkom hrdy :). I preto som isiel do zelezobetonoveho stropu, aby som mohol taketo dolezite veci riesit neskor. Taktiez zateplenie strechy som zacal riesit az po nastahovani, preto ja vzdy preferujem ZB stropy i z hladiska akumulacie (v zime i v lete).
Odpovedať

@islk fuha, tak toto je ina parada. take domace k…
@myska45 Tazko sa to opisuje ale zvuk v podkrovi je bombovy (60% uspechu zvuku => akustika v miestnosti). A to vsetko robi minertalna/kamenna izolacia. Skoda to aj niecim uzatvarat ako SDK/OSB alebo podobne. To utlmenie je ako v studiu a tym odpadaju neziaduce zvukove odrazy ake pocut v interieri. Po zatieneni 3 stresnych okien mam absolutnu tmu i pocas dna, ktora je potrebna pre projektor 4000ANSI 4k projektor ... ktory svieti na 150"-160" uhlopriecku robenu z SDK profilov (vid foto). Obraz je takmer dokonaly a pozerat zo 4m je MASAKER! :)
Odpovedať

@myska45 Tazko sa to opisuje ale zvuk v podkrov…
@islk masaker je pozerať to vo veľkej pan. sále dokonale ozvučenej, pozeral som Formula 1, to som nevedel kde kedy otočiť hlavu, zvuk za tebou po stranách i od predu v rôznej intenzite a dokonalé farby motopostov, i vo veľkej rýchlosti, to bolo ako keby si tam bol reálne
Odpovedať

@stanlej to je pravda, my teraz aj s muzom dost p…
@myska45 pozeram ze sa tu dost vypytujes, uz mate nejaku rekuperaciu nacenenu ci este neviete ze "kudy-kam" ? tato svojpomocna stavba ma tiez celkom zaujala, no na taketo veci ja napriklad nie som a som radsej ked mi to urobi nejaka firma, kde si budem na 120% isty ze je to porobene dobre a nebude mi hrozit nejaka naledna oprava rozvodov apod.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deciont:

@myska45 pozeram ze sa tu dost vypytujes, uz mate…
@deciont Prajem ti vela stastia pri hladani tej spravnej rekuperacie. Hlavne musis vediet co od nej ocakavas a nespoliehat sa iba na to co ti firma navrhne :-) Ja som "trosku" narocnejsi clovek v tychto veciach a cas ktory by som stravil vysvetlovanim ako chcem aby rekupercia fungovala, ovladanie, historicke data, integracia pre nadradeny system, vzdialeny pristup (ziadny cloud) atd...tak by ubehli 2-3tyzdne a za ten cas uz som mal rekuperaciu na kompletku hotovu.. I to je hlavny dovod preco sa ja firmam zdaleka vyhybam ... proste ja valim bomby a nemam cas to este po nich kontrolovat/reklamovat :-) ... asi tak v skratke
Odpovedať
Profilova fotka

@deciont Prajem ti vela stastia pri hladani tej…
@islk nuz tak niekto vali bomby a niekto si dva razy radsej premysli a raz kona ale poriadne. tot aj moj pripad. zas nie vsetky firmy su take co by to natahovali a nerozumeli. a ked aj su tak jednoznacne nie take , ktore sa niecomu takemuto rozumeju a maju xy skusenosti za sebou s montazami.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sverdik:

@islk nuz tak niekto vali bomby a niekto si dva r…
@sverdik Ahoj ja som len rad ked ma niekto pozitivne skusenosti s firmami a drzim im palce.
Odpovedať
Ahojte, rad by som sa s Vami podelim o CP ktoru som obdrzal, kde som si dal nacenit "porovnatelnu" rekuperaciu aku som si sam spravil. Nakoniec sme skoncili u 350m3/h aby to vobec davalo cenovo zmysel. Vysledna suma pasivnej rekuperacie bola po "akcii" bola stanovena na 10.5k EUR, ja osobne som cakal nieco okolo 7-8k. Pri materiale (bez DPH) sa pocitali iba polozky s hodnotou EUR (alternativa + volitelne boli pre kurenie+chladenie cize z pasivnej by sa stala aktivna rekuperacia). Subjektivne pocity DYI vs. ProFirma 630m3/h vs. 350m3/h 1.5k EUR vs. 10.5k Navratnost 7r vs 50r CO2 integrovane 30e vs. bez CO2 300e Vymena fitrov je v radovo 10e/rok vs. 100e/rok Nerezove ventily vs. plastove ventily Odfuk cez strechu vs. nemozne pouzit Prechody cez ZB dosku zaratane vs. neratane naklady na jadrove vrtanie All in one aplikacia automatizacie vs. zvlast aplikacia Moznost dodatocne vlozit O3 generator na vstup vs. neponukaju ako produkt ...a takto by sme mohli dokola... Celkovo si myslim ze je to riadno predrazena technologia, kde sa ovladaju iba 2 ventilatory :) Good luck.
Odpovedať

Ahojte, rad by som sa s Vami podelim o CP ktoru s…
@islk zaujimave, mozno si ludia zacnu sami robit open - siritelne riesenia, kde sa bude dat vsetko vymenit svojpomocne. Ten o3 ma aky vyznam?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@islk zaujimave, mozno si ludia zacnu sami robit …
@radoslavc Chat-GPT v 10vetach :) Generátor ozónu (O₃) je zariadenie, ktoré produkuje ozón, plyn s vysokou oxidačnou schopnosťou. Používa sa na dezinfekciu vzduchu a povrchov v priestoroch, pretože dokáže zničiť baktérie, vírusy a plesne. Je účinný pri odstraňovaní nepríjemných pachov, ako sú cigaretový dym, pachy od domácich zvierat alebo plesne. V automobilovom priemysle sa používa na čistenie interiérov áut. V domácnostiach slúži na osvieženie vzduchu a elimináciu alergénov. Generátory ozónu sa využívajú aj v potravinárstve na dezinfekciu skladov a zariadení. V zdravotníctve pomáhajú sterilizovať operačné sály a nástroje. Používajú sa tiež na úpravu vody, kde odstraňujú mikroorganizmy a chemické nečistoty. Treba s nimi však zaobchádzať opatrne, pretože vysoké koncentrácie ozónu môžu byť škodlivé pre zdravie. Po použití generátora je potrebné priestory dobre vyvetrať. Cize jednoducho povedane dezinfikujes potrubia rekuperacie / cely dom...tak ako sa to robilo za korony alebo ako sa cisti klimatizacia v aute (pred a po zime)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?