Horúca

Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bigger225:

@majkisper plastove hadice zvladne dat dokopy kaz…
@bigger225 Neviem co si predstavujes pod pojmom luxus, ale moja rekuperacia vali luxusne 150m3/h v absolutnom tichu cez noc, co si moze asi velmi malo ludi povedat. Navyse integracia CO2 senzoru je ceresnicka na torte v tejto technologii, comu sa malo ludi venuje. Na plynule ovladanie ventilatorov (0-10V) (privod/odtah) rekuperacie je mozne pouzit naozaj cokolvek (wifi/bluetooth/zigbee vypinace/tlacitak, smartfony / nadradeny system .... cize nekonecne vela moznosti)... Rekuperacia je jednoduche zariadenie, kde sa tocia 2 ventilatory, ktore by mali byt ovladane nadradenym systemom, asi tak si predstavujem komfortne fungovanie domacnosti v auto mode :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od islk:

@bigger225 Neviem co si predstavujes pod pojmom…
@islk prepáč nejako som nepostrehol - to máš aktívnu/pasívnu lokálnu/centrálnu? koľko ti to trvalo dať to všetko dokopy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan6872:

@islk prepáč nejako som nepostrehol - to máš aktí…
@jan6872 klasiku pasivnu rekuperaciu s protiprudovym vymennikom, mne to trvalo 3 tyzdne, kedze musim chodit do prace..., inak v pohode do 2 tyzdnov sa to da dat (so vsetkym od navrhu rekuperaciu, SW az po realizaciu)...neratam nakup komponentov :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@jan6872 klasiku pasivnu rekuperaciu s protipru…
@islk Ak tomu dobre rozumiem, tak sa ponúkaš, že ju zostavíš aj ďalším ľuďom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@islk Ak tomu dobre rozumiem, tak sa ponúkaš, že…
@frantisekca Fero ty si jaký zlý. 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@frantisekca Fero ty si jaký zlý. 😁
@megdesign Nie, len ak má chuť to urobiť aj inému, tak prečo to nenapísať na rovinu. Ak to tak není a chce sa v podstate iba pochváliť, že to zvládol, tak pardon za môj pocit. Napríklad ja preferujem reku ktorá bude mať motorický bypass, možnosť pripojiť aspoň jedno (CO2) čidlo, plynulú reguláciu výkonu a taktiež možnosť pripojiť boost tlačidlo. Bonus by bola reku so snímaním námrazy, napríklad snímačom diferenčného tlaku ktorým by bola ovládaná špirála na ohrev, odmrazenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@megdesign Nie, len ak má chuť to urobiť aj iném…
@frantisekca konečne si rozumieme... 👍
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@islk Ak tomu dobre rozumiem, tak sa ponúkaš, že…
@frantisekca mne to tak nepride ze by to tu ponukal, ale ze sa deli o svoju skusenost :) ale aj tak asi by som si to tiez dal skor robit takto nejakej overenej firme. teda pasivnu mozno zhotovil v pohode to nevravim, no ked uz rekuperaciu a do novostavby asi by som siahol po niecom vsestrannejsom :)
Odpovedať
Ja by som bol za to, ak si ochotny sa podelit o know how tomu venovat nejaky samostatny prispevok. Technicky zdatnych ludi co by to zaujimalo je urcite viacej. Minimalne ja :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ja by som bol za to, ak si ochotny sa podelit o k…
súhlasím s @wheel ona to väčšinou nie je žiadna raketová veda, rovnako ako je TČ predražená klimatizácia a ľudia platia v podstate za to isté násobne viac. Rekuperácia je v tomto ešte jednoduchšie zariadenie a som si istý že origo zariadenie nebude násobne lepšie ako DIY zariadenie, dokonca tu nehrá rolu ani bezpečnosť ako napr. pri FVE. Skôr ak na to mám a urobím si ju sám, tak v prípade problémov to viem lacno opraviť. Ale chápem že nie každý na to má schopnosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@megdesign Nie, len ak má chuť to urobiť aj iném…
@frantisekca Ahoj, zatial som o tom neuvazoval ponukat to dalsim ludom, kedze ide o moju prvu jednotku, testovanu cca 1rok, a zatial okrem vymeny filtrov som sa jej nechytil. Ale urcite viem nejaku spolupracu naviazat v skorej buducnosti. Chvalit sa naozaj nepotrebujem, iba vyzdvihujem hlavny zmysel fungovania custom DYI rekuperacie a jej vyhody/nevyhody voci standardnym rieseniam co predavaju firmy (bavime sa vyhradne o centralnych rekuperaciach, pretoze lokalne rekuperacie sa casom vypnu a nepouzivaju ... primarnym dovodom je hluk, sekundarnym predpokladam udrzba atd...) Ja osobne preferujem ked je nad rekuperaciou nadradeny automatizovany system, ktory ma plnu kontrolu nad rekuperaciou, a teda vsetky hodnoty o teplotach, vlhkosti, CO2 su zasielane do centralneho servera (u mna MQTT broker mosquitto) a nasledne cez Nodered automatizacia plynulo reguluje otacky jednotlivych ventilatorov (aj nezavisle). Ma to jednu obrovsku vyhodu v tom ze ked chcete pridat do systemu akykolvek senzor (teplota, vlhkost, CO2, tlacitko power boost, cistenie pomocou O3...atd ) alebo riadiaci clen (Belimo servo klapky, cistenie potrubi / celeho domu pouzitim O3 generatora, predohrev rekuperacie) tak ste neni obmedzeny HW, ktory je pouzity v samotnej rekuperacii.... ak sa spravne rozumieme. Ale je tu i nevyhoda DYI jednotiek voci standarnym predajnym jednotkam => straveny cas, za ktory si ale pekne priplatite, a tiez ze nie vsetko bude fungovat na 1. krat, to by som ako nevyhodu nevidel, pretze kde je zarucene ze po namontovani firmou budete tiez spokojny so vsetkym. Treba sa iba spravne rozhodnut, ist standarnym riesenim co ponukaju firmy, alebo custom riesenim, ktore preferujem ja. Nechcem si predsatvit co by stala akakolvek custom zmena rekuperacie (myslim ze po obdrzani ponuky by som sa uspokojil s tym co dana rekuperacia vie alebo nevie). Preto som si aj automatizovany system (inteligentny) system zvolil plne custom a teda complet HMI vytvaral sam. Zase to nie je raketova veda a tutorialov je na webe milion :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ja by som bol za to, ak si ochotny sa podelit o k…
@wheel #01 Mat spracovany realizacny projekt rekuperacie s vypoctom, hlavne aby si vedel s akym prietokom budes pocitat m/s => hluk ktory je pre teba akceptovany v noci, treba tiez ratat s hlukom ktory vytvara sama rekuperacia(resp. ventilatory), ktore su v mojom pripade umiestnene priamo na potrubi (teda mimo rekuperacie). #02 Nadradeny system (ja pouzil Virtualny pocitac, kde ako jednu VM (virtualny machine/PC) pouzivam Home Assistant, ano da sa pouzit aj iny HW ako Raspberry Pi, a kopec inych linux HW. Ak si IT guru, hravo toto natukas. Toto viem dodat ak niekto potrebuje => Virtual PC so 4x VM( 1. => pfSence rooter(VPN, firewall...atd), 2.-> Ubiquity server, 3.-> Home assistant(MQTT server, NodeRed, Zigbee, ...atd), 4.-> NAS server), spotreba cca 10-12W, bezi nonstop 24h/365dni, hlucnost 0dBA, pouzity pasivne chladenie, idealne mat k tomu UPS dimenzovanu aspon na 30min pre bezne vypadky ZSE. 03. Pre samotne ovladanie ventilatorov som pouzil Arduino MEGA 2560 s Ethernet Shield, 2x convertors PWM 0-255 na 0-10V, senzory pre teplotu/vlhkost 4x DHT22, CO2 1xsenseAir S8. 04. Regulaciu mam spravenu komplet v NodeRed (auto/manual) 05. Rychle prevetravanie (Technicka/Kupelna/WC/Kuchyna) je mozne cez bezne tlacitko Legrand/Zigbee protokol tlacitko... to kolko a ako dlho ma rezim fungovat si nastavite sami. 06. Samotny vymennik je umiestneny v 5cm XPS boxe, a jednotlive rozbocovacie boxy som foto posielal, tiez viem spravit. 07. Hadice si myslim vie kazdy kupit a namontovat :) ako aj doporucovane nerezove ventily (indoor/outdoor) p.s. zasielam priebeh CO2 v dome za 24h, 13:51 prisli deti zo skoly, s tymto CO2 senzorom som maximalne spokojny (testovany uz cez 6rokov)
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@megdesign Nie, len ak má chuť to urobiť aj iném…
@frantisekca a ktora je taka? co splna tie poziadavky?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@frantisekca a ktora je taka? co splna tie poziad…
@radoslavc Takých je mnoho, len som zabudol dodať, že s cenovkou ideál okolo 1500 a nie cez 3000 ako zvyčajne stoja. Mojím favoritom bola Atrea RK5, ale tie ceny teraz sú už totálne mimo. Takže podľa všetkého pôjdem do niečoho, ako som tu dával link.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@radoslavc Takých je mnoho, len som zabudol doda…
@frantisekca Good luck, Atrea DUPLEX RK5 vypada fajn, nicim specialnym nevynika a cena asi zodpoveda kvalite. Ak chces rekuperaciu zaroven pouzit aj ako digestor, doporucujem ist cez 500m3/h a nasledne dimenzovat patricne hadicovody :) Podla skusenosti a merani je otazne ci je v rekuperacii potrebny by-pass, mozno iba u ludi ktory nemozu mat do koran potvarane okna v tropickych nocnych teplotach koli hluku. Pretoze valit v 21:00-7:00 (noci) cez 400m3/h asi bude malokto :), aby to malo ako taky zmysel "ochladzovat" domek (ja radcej otvaram okna popri rekuperacii)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@wheel #01 Mat spracovany realizacny projekt re…
@islk Diky, a nejake info o komponentoch? Ten vymennik a ventilatory? Predtym si daval nejake diely, narychlo som to checkol na nete, ale ceny mi nejak nekorespndovali s tym co si tam uvadzal. Skor sa mi jedna o hradwerovu cast, uz pospajat to a regulovat cez arduino by som zvladol. Diky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@islk Diky, a nejake info o komponentoch? Ten vym…
@wheel Ahoj, #01 ventilator: VENTS Ventilátor radiálny potrubný VK 150 EC ... cena kolo 155,-e/ks - ja som si kupil aj manual regulator otaciek R1/010 pre EC motory (mam 2ks, uz nepotrebujem :)) #02 vymenik: RX05/400 cena kolo 240,-e ...neviem co nesedi konkretne, vsetko by malo byt podla tabulky ktoru som posielal :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@frantisekca Good luck, Atrea DUPLEX RK5 vypada…
@islk Práve kôli digestoru hľadám reku s 400-450 m³/h. Viac nie, lebo potom je trochu problém s efektivitou (spotrebou) pri menšom, bežnom výkone. V kuchyni bude pravdepodobne iba fixné okno. Tá RK5 je už za nenormálne ceny, 4000 nedám ani keby krompace padali. Robia aj Poliaci slušné rekuperácie, za normálne peniaze, alebo pôjdem do tej, čo som tu dal link. Ja nepotrebujem peknú plechovú skriňu, kľudne nech je z plastu, či toho polystyrénu ako robí Blauberg a podobne. A v prípade problému s hlukom je možnosť tlmiča. Aj tak do kuchyne na odsávanie pôjde ďalší filtračný box, aby nezasvinilo potrubie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@islk Práve kôli digestoru hľadám reku s 400-450…
@frantisekca Zo skusenosti ti mozem doporucit aby si zvazil dat aj otvaratelne okno do kuchyne. Ja to mam takto vyriesene vid.foto. Fix + otvaratelne (v kazdej izbe) Rozozstup medzi linkami je 110cm ak by niekoho zaujimalo. Ano pouzitie tlmicov je varianta, maju vsak aj nevyhodu, ale asi vies aku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@frantisekca Zo skusenosti ti mozem doporucit a…
@islk Ja mám okno v kuchyni 4 metre na 60 centimetrov, ale to bude zložené z viacerých kusov, buď dva ale asi skôr 3 kusy, lebo taký rozmer je problém.
Odpovedať
načo .. blbosť
Odpovedať
Profilova fotka
@bigger225 je to individualne, no neviem co mali za rekuperaciu ked sa s nou na A0 nedostali, my sme sa tam s nilanom dostali uplne v pohode. @pitt27010 a to si akoze podla coho usudil? a naco? 😃 no tak tych dovodov by osm ti vedel menovat niekolko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sverdik:

@bigger225 je to individualne, no neviem co mali …
@sverdik k tomu oknu je zrejme v priestore nad pracovnou doskou po vrchné skrinky, ja som tam dal svetlo pod skrinky, to stačí len počas prípravy jedla, väčšie okno 180x120 cm ktoré osvetlí a ohreje celú miestnosť stále mám na južnej strane
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@frantisekca Zo skusenosti ti mozem doporucit a…
@islk prečo sú steny i okno naklonené?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@islk prečo sú steny i okno naklonené?
@duzu To je sposobene sirokouhlim objektivom. ... az taky zly murar nie som :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte Strecháči. Mám pre vás tip na článok inšpirovaný touto diskusiou ➡️ https://www.modrastrecha.sk/magazine/... V posledných rokoch sa slovo rekuperácia skloňuje v stavebných kruhoch častejšie. Dôvodom je snaha o úsporu energií a túžba po zdravšom a komfortnejšom bývaní. Pred stavbou domu si nejeden budúci majiteľ položí otázku, či rekuperáciu v dome potrebuje alebo nie. Aby sme vám uľahčili rozhodnutie, opýtali sme sa odborníkov na najčastejšie otázky a mýty spojené s rekuperáciou v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

Ahojte Strecháči. Mám pre vás tip na článok inšpi…
@denisa_hajdukova Ano tento clanok je fajn, avsak nic nove som sa nedozvedel. Su to len vseobecne informacie, na zaklade ktorych by som sa ja nevedel rozhodnut. Chce to viac ist do detailu a ukazat fakty ake prostredie je v domovch s a bez rekuperacie (napr. porovnanim grafov CO2 / vlhkosti, tepelnej pohody, hluku, spotreby...atd). A nevidim tam najvacsie nevyhodu rekuperacii... ktorou sa kazdy zacne zaoberat vacsinou ked uz je neskoro :-( Ked si tymto vsetkymi bodmi clovek prejde vie jasne odpoved na otazku z "hlavicky" :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od islk:

@denisa_hajdukova Ano tento clanok je fajn, avs…
@islk Áno, rekuperácia je téma na knihu, keby sme sa mali venovať všetkému :-) Ale verím, že v budúcnosti bude priestor, aby som sa aj osobne ako autor do toho pohrúžila. Rada čerpám aj z diskusií a riešim v textoch to, čo vás naozaj zaujíma. Takže napríklad 10 najčastejších otázok/mýtov/postrehov o rekuperácii priamo z diskusie si niekde poznačím a rada sa k téme obsiahlejšie vrátim. Ďakujem za tip.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od islk:

@frantisekca Good luck, Atrea DUPLEX RK5 vypada…
@islk Vraj otváram okna 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@islk Áno, rekuperácia je téma na knihu, keby sme…
@denisa_hajdukova jednoznacne by som tam niekde poznacil aj rozdiely medzi pasivnou a aktivnou rekuperaciou a ze ked clovek ide stavat novostavbu tak tam sa mu jednoznacne oplati dat skor tu aktivnu. za zmienku tak isto stoji praca svojpomocne vs. spolahliva niekolko rokov posobiaca firma.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?