Horúca

Rekuperácia - áno, či nie?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať
áno filtre sú presne aj na ten otravný hmyz ktorého je teda teraz aktuálne neúrekom. aspoň u nás, neviem ako to máte ostatní. čiže to je pre mňa požehnanie keď sa môžem zdržovať vnútri v dome k večeru a môžem mať v pohode porozsvecované svetlá a zároveň nesedím vo vdýchanom priestore.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majkisper:

áno filtre sú presne aj na ten otravný hmyz ktoré…
@majkisper ano 😄 alebo supnut kvalitne sietky na okno. aj to je riesenie. 🤭
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomino_33:

@majkisper ano 😄 alebo supnut kvalitne sietky na …
@tomino_33 je to moznost,lacnejsia varianta. no v tychto teplach neviem ako chces efektivnejsie mat vyvetrane ak nie s rekuperaciou. jedine ze by si mal celu noc pootvarane vsetky okna. a ak byvas pri ceste nie je to ziadna vyhra.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

@janula_be Filtre mením raz do roka a medzitým ka…
@zdenkonr zaujímavé to s tým vysávaním, no aj tak si myslím že ti to nevysaje úplne dokonale ako keď dáš čisto nový filter. predsa len ti tam ostanú nejaké tie častice zachytené a ten filter si myslím že je dosť opotrebovaný za ten rok čo ho tam necháš a len povysávaš. ale tak každý podľa svojho. aj okná neumývaš len raz do roka 😅
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@zdenkonr zaujímavé to s tým vysávaním, no aj tak…
@janula_be isto by som to nemenil castejsie ako treba. len v pripade, ze ma to upozorni. a ked ma to upozorni raz do roka, tak to silit netreba. 😁 mna by ale zaujimalo, ci to takto rovnako funguje aj pri decentralnych jednotkach??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od potocok:

@janula_be isto by som to nemenil castejsie ako t…
@potocok Filtre treba menit/cistit podla potreby, nie podla toho, ako je naprogramovany nejaky system. Pochybujem, ze to je naprogramovane podla tlakoveho rozdielu (zaneseny filter=vacsi tlakovy rozdiel), skor su dane pevne casove intervaly upozornenia, aby na to uzivatelia uplne nezabudli. Takze ked byvam v prasnom/spinavsom prostredi, tak nemenim/necistim filter raz za rok, ale castejsie. Zavisi to aj od plochy filtra. Za rok sa poriadne zaspini aj kabinovy filter v aute a to auto nema pusteny ventilator nonstop (na ceste je vsak vyssia prasnost). Treba si ujasnit, co je priorita - ved dychate to, co prechadza cez ten filter. V lokalnej rekuperaci moze byt plocha filtra este mensia, hlavne v tych "prefukovackach", tak tam to treba cistit casto. A tiez nie je filter ako filter. Je rozdiel filter G3, M5, F7. Cim vacsia filtracna schopnost (zachytavanie mensich castic), tym viac sa bude zanasat. Preto sa niekde pouziva kaskada roznych filtrov za sebou. Mam lokalne jednotky VL-100 a cistim vonkajsi filter M5 raz za cca 1-2 mesiace. Cistenie znamena, ze ho presprchujem od prachu/necistot, napustim antibakterialnym mydlom, chvilu necham posobit, presprchujem, vysusim a pouzivam. Po cca 8 cisteniach (podla vizualneho stavu) menim za novy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomino_33:

@legasi treba citat poriadne, ked tak aj dvakrat …
@tomino_33 jaj ano vlastne prepac zle som si precital. tak ale ono po pravde by ta s tym mal oboznamit predajca uz pri samotnej montazi ci dokonca pred nou aby si vedel naco sa mas pripravit. i ked na druhej strane zas ti to ta samotna rekuperacia aj oznami.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Za mňa určite áno, rekuperácia má mnoho výhod. Al…
@terry25 naopak po rokoch skúsenosti ti poviem že plesní hlavne lokálna, kondenzuje a defakto to neplní účel. A to som bol podporca lokálnych... A teraz idem prerábať na centrálnu...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od durino:

@potocok Filtre treba menit/cistit podla potreby,…
@durino ako toto presne ani ja neviem ako je to naprogramovane,no tiez som si vsimol ze ma to na nilane upozornuje kazde tri mesiace. je tam moznost ze si to upozornenie dam odlozit ked momentalne na to nemam cas. kazdopadne podla mna velmi dobra vec taketo upozornovanie, lebo v dnesnej dobe pri vsetkych tych povinnostiach by som veru aj na to bol zabudol, resp. by som to necistil tak ako by sa malo. @radoslavc no my sme napriklad davali hned centralnu a aktivnu, lebo ved ked uz tak uz 😄 neviem si predstavit ze by sa mi teraz muselo vsetko prerabat 🙈
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od legasi:

@tomino_33 jaj ano vlastne prepac zle som si prec…
@legasi vela ludi podla mna pozera pri vybere rekuperacie (a nie len pri nej) hlavne na cenu. ako ja chapem ze je to rozhodujuca vec koniec koncov, no podla mna je dolezite pozerat presne aj na tieto pre niekoho mozno banality, ako je komunikacia s danou firmou, ochota oboznamenia zakaznika so vsetkym a tym myslim ako pozitiva pripadne negativa, servis, apod.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@terry25 naopak po rokoch skúsenosti ti poviem že…
@radoslavc Máš správne urobený sklon rekuperácie ? Ja mám niekoľko rokov lokálne a pleseň žiadna. Ako ich máš nastavené ? Napísal si príliš všeobecnú informáciu.
Odpovedať
Ahojte. Mám Komfovent Domekt 450V. Na zbernici vidím miesto na snímač kvality vzduchu alebo vhlkosti. Máte overené nejaké všeobecné snímače na 24V, ktoré by fungovali ? Pozerám ceny originálnych priamo od výrobcu a stojí to cez +300€ 🫣
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

Ahojte. Mám Komfovent Domekt 450V. Na zbernici vi…
@purplesticks Šak to je ako zadarmo 😂 Kdesi mám uložené tie 0-10V snímače za asi 1/10 tej spomínanej ceny. Mali tam viacero modelov nie len kvality vzduchu...Pohľadám...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

Ahojte. Mám Komfovent Domekt 450V. Na zbernici vi…
@purplesticks Tak prepáč... S tou cenovkou som riadne uletel. Ale aj tak, dajú sa tam kúpiť lacnejšie . Pozri na b3max.sk Majú ich rôzne, aj kombinované. A ako potrebuješ, s napájaním 12-24V a 0-10V signál, tiež asi budem kupovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@purplesticks Tak prepáč... S tou cenovkou som r…
@frantisekca vedel by si vytipovať nejaký konkrétny ? Verím, že to pomôže aj iným...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@frantisekca vedel by si vytipovať nejaký konkrét…
@purplesticks Napríklad: https://www.b3max.sk/snimace-kvality-...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@frantisekca vedel by si vytipovať nejaký konkrét…
@purplesticks ja byt tebou pozriem aj tu : https://nilan.cz/ . mame od nich centralnu a aktivnu ale vies si vybrat, podla toho co by ti najviac vyhovovalo a co by si potreboval. popripade zakaznicka podpora a ich ochota riesit s tebou nieco je fakt skvela. nemaju najmensi problem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od majkisper:

@purplesticks ja byt tebou pozriem aj tu : https:…
@majkisper ohrev vody pomocou rekuperacie? s tym mas osobne skusenost?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

Ahojte. Mám Komfovent Domekt 450V. Na zbernici vi…
@purplesticks a vy ste toto cidlo nemali automaticky k rekuperacii? ci sa vam to poskodilo a zhanate nahradu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deciont:

@purplesticks a vy ste toto cidlo nemali automati…
@deciont ku rekuperácií Komfovent Domekt 450V nie je v štandarte čidlo vlhkosti a čidlo kvality vzduchu. Pre chod rekuperácie to nie je nevyhnutné. Len podotknem, že som si nekúpil ani ovládací panel C6.1, ktorý ma v sebe čidlo vlhkosti a teploty. RJ ovládam cez mobil a PC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od potocok:

@janula_be isto by som to nemenil castejsie ako t…
@potocok no to záleží od toho akú rekuperáciu máš keď to chceš nechať takto na systém 😃 ak máš nejakú overenú s dobrými skúsenosťami že si to teda môžeš dovoliť tak ať je libo. no pri tých nejakých polských či čínskych by som to radšej nepodceňovala. s našim nilanom nám fakt stačí riadiť sa systémom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@potocok no to záleží od toho akú rekuperáciu máš…
@janula_be to je slovensky vyrobca pls??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

@tomino_33 nie, nevysávaj to preboha !😆 ako ja te…
@janula_be Vraj do 20 €🤣
Odpovedať
A nechápem, čo to stále točíte o nejakom vysávaní. Filtre sa nevysávajú, ale prefukujú s kompresorom. Zo dva krát počas životnosti ich vyfúkam a po tretí krát už vymením.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rurer:

A nechápem, čo to stále točíte o nejakom vysávaní…
@rurer Kompresor je podstatne menej setrny k filtru, ako vysavac (vysoky tlak vzduchu na malu plochu). Navyse, vzduch z kompresora nie je uplne cisty (moze pachnut olejom). Pri vysavani toto nehrozi. Ale je to mozno menej ucinne cistenie. Niektori vyrobcovia maju v manuali vysavanie filtra. Ja filtre cistim umyvanim. Vysavam len "core" - vymennik z lokalnej rekuparacie, najskor vydezinfikujem cast hadice, co sa bude core dotykat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@rurer Kompresor je podstatne menej setrny k filt…
@durino Lokálna rekuperácia, podľa mňa nie je plnohodnotná rekuperácia. Je to len ventilátor, čo fúka raz dnu raz von dookola a tvári sa že rekuperuje. Neviem ako riadne vyčistiť plsť vo filtri, ako ju tlakom aspoň 6 bar vyfúkať. Voda tam neprichádza do úvahy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rurer:

@durino Lokálna rekuperácia, podľa mňa nie je pln…
@rurer Môžeš to konkrétne rozpísať prečo lokálna rekuperácie nie je plnohodnotná ? Asi si žiadnu nevidel, nie je to len ventilátor. Alebo si zle pozeral, sused má taký ventilátor ako píšeš ale to nie je rekuperácia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rurer:

@durino Lokálna rekuperácia, podľa mňa nie je pln…
@rurer Ja mam Mitsubishi Lossnay VL-100 a to je plnohodnotna lokalna rekuperacia, v jednom case nasava aj vyfukuje vzduch. Filter pouzivam z filtracnej tkaniny M5, v pohode umyvatelny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanlej:

@legasi vela ludi podla mna pozera pri vybere rek…
@stanlej nuz tak kazdy podla svojeho. len potom netreba nariekat ze sa mu nieco kazi alebo ze mu to nefunguje ako ma alebo ze system nic nehlasi apod. a najlepsie ked potrebuju nejaky servis alebo technicku podporu tak problem sa niekam aj dovolat. @durino kazdy to ma inak, nam ked montovali aktivnu nilan tak nam vsetko dopodrobna vysvetlili, v podstate ze tie filtre mame menit kazde tri mesiace, eventuelne podla potreby. napriklad ked boli patalie s tym saharskym pieskom no myslis si ze som cakal dalsie dva mesiace ked mesiac predtym som daval novy filter? 😃
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rurer:

@durino Lokálna rekuperácia, podľa mňa nie je pln…
@rurer tak lokalnu rekuperaciu si vacsinou davaju ludia asi len do kupelni a wc. no tiez v tom nejako nevidim zmysel kedze plesen sa ti moze vytvorit kdekolvek. ked uz tak dam radsej centralnu a mam vyrieseny vzduch v celom dome. a tak isto aj ten otravny hmyz ci alergeny.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?